Cytat Zamieszczone przez marbudzyk Zobacz posta
Popieram Kolegę w 100% - kup raz a porządnie. Lee generalnie - "będzie Pan zadowolony"
Używam i polecam.
Pozdrawiam. Marek
Ja poszedłem w filtry Hitecha. Jak narazie 1.2ND pełny, 0.9 reverse i 0.9 soft, ale te czasami potrafią zrobić śliwkowe niebo. Teraz chyba też bym szedł w LEE, zresztą prawdopodobnie następne filtry już będą tej firmy.
Seria Firecrest lub ProStop IRND podobno jest dużo lepsza, ale i cena zaporowa. Dziś np. chciałem zamówić najcieńszy ze wszystkich polarów 105mm Firecrest Ultraslim Non-Stackable Circular Polariser ale całkowita cena wyszła 306 euro.

Cytat Zamieszczone przez kilas88 Zobacz posta
Cześć,

Zdecydowałem jednak w pierwszej kolejności kupić filtry Hitech. Niby różnica między filtrami jakaś jest, ale Hitech powinny wystarczyć na początek do moich amatorskich zabaw Pojawiły się jednak dwa pytania:

1. Wystarczy mi pierścień (adapter) standardowy 77mm Hitech 100 czy lepiej brać szerokokątny? Do foto na C16-35 F4
2. Mógłby ktoś w prosty sposób wyjaśnić jaka jest różnica między Hitech ND 0.6 Grad Soft, a Hitech ND 0.6 Reverse Grad? Chciałbym na start kupić tylko jeden filtr połówkowy, z czasem pomyślę o drugim.
ad1. Nie lepiej szerokokątny, a koniecznie do 16mm szerokokątny.
Zobacz co jest na 28mm z 3 ramkami i polarem na zwykłym adapterze
https://photographylife.com/reviews/...-filter-holder

ad2. reverse to typowo morski filter dla mnie na wschody i zachody kiedy nic nie wystaje poza line horyzontu, bo właśnie tam jest najciemniejszy.

Co do samego holdera Hitech to jest on trochę dziwny.