Odp: Canon 24-70 mm f/2.8LII EF USM jaka alternatywa ???
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
No proszę cię, porównywanie jasnych stałych eLek do 24-70 II jest totalnie bez sensu. Zoom jest ostry, ale nie ostrzejszy od 24L, 35L czy 85L w tym samym zakresie przysłon. Do tego stałki dają rewelacyjny bokeh, świetne światło, kontrast, kolory. Mam wrażenie, że pisząc to nie miałeś z tymi szkłami do czynienia.
Jak dla mnie zoom jest fajny na spacer czy na wakacyjne pstryki, jak chcesz coś fajnego, to tylko stałka. Gdybym miał kupić 24-70II zdecydowanie wolałbym dołożyć do zestawu 24L + 85L bądź 35L + 85L. Jest też jeszcze fajna sigma 35/1.4 jako tańsza alternatywa 35L.
Zoomów używam do rajdów, bo tam są niezastąpione oraz na wakacjach. Wszędzie tam, gdzie fotografię traktuję poważniej zabieram stałki.
Fakt - zajadle, to w tym przypadku oględnie powiedziane ;). Muszę przyznać, że w pięty mi poszło. Czyli tylko stałka powiadasz?
Mniejsza o mnie, ale co teraz pocznie autor wątku?
Zaczynalem od uzbierania pieknego kompletu 24-70L, 16-35L II, 70-200L f/2.8. Pokrywal mi caly zakres i moglem robic wszedzie wszystko. Jednak czesto brakowalo mi swiatla a z lampa nie lubilem robic. Do tego waga i wielkosc/kolor (chocby 70-200) powodowaly, ze coraz czesciej pozyczalem stalki az wreszcie kupilem 85L II a zaraz potem 35L. Nie bede sie rozwodzic, ale pozbylem sie wszystkich zoomow na rzecz 24LII, 35L, 85L II i 135L i fisha. I nie chodzilo tylko o wage czy kolor. Jakosc i plastyka zdjec na f/1.2 czy f/1.4 nie ma sobie rownych przy f/2.8 i zaden zoom nie zastapi stalki z jasnym swiatlem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pikczer
Zaczynalem od uzbierania pieknego kompletu 24-70L, 16-35L II, 70-200L f/2.8. Pokrywal mi caly zakres i moglem robic wszedzie wszystko. Jednak czesto brakowalo mi swiatla a z lampa nie lubilem robic. Do tego waga i wielkosc/kolor (chocby 70-200) powodowaly, ze coraz czesciej pozyczalem stalki az wreszcie kupilem 85L II a zaraz potem 35L. Nie bede sie rozwodzic, ale pozbylem sie wszystkich zoomow na rzecz 24LII, 35L, 85L II i 135L i fisha. I nie chodzilo tylko o wage czy kolor. Jakosc i plastyka zdjec na f/1.2 czy f/1.4 nie ma sobie rownych przy f/2.8 i zaden zoom nie zastapi stalki z jasnym swiatlem.
Zgadzam się w tej kwestii zarówno z Tobą jak i użytkownikiem Matsil. Nie posiadam jeszcze co prawda stałek jakie niedługo kupię (35L, 85L, 135L + zoom 16-35L) jednak miałem okazję fotografować jasnymi szkłami. Jedno jest pewne, po podpięciu takiej jasnej stałki nie chce się wracać do zooma, brakuje tego czegoś co przypisane jest tyko tym jasnym i standardowym obiektywom:)
Panowie, nie szkoda Wam czasu na dziecinną wojenkę "a właśnie że stałki są lepsze"? Off-top totalny. Każde narzędzie jest do czegoś stworzone, a wy tu, że wkrętak jest lepszy od szlifierki i już. Dziecinada.
Jedno jest pewne: dla tych którzy fotografujących głównie na 1.2 lub 1.4 kupowanie zoomów jest luksusem/kaprysem/pomyłką (niepotrzebne skreślić) ;).
Dla pozostałych kwestia jest otwarta, przynajmniej jeśli chodzi o zoomy z "górnej półki".
P.S Kuba mnie ubiegł :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Pikczer
Podpisuję się rękoma i nogami, bo przeszedłem tą samą drogę ;). Mam w najbliższej przyszłości zamiar zakupu 85LII i 50L. Jak się chwilę pofoci stałkami do zoomów wracać się nie chce. Ale trzeba też w jednym Kubie1 przyznać rację - stałki i zoomy są do czego innego i jeden drugiego nie zawsze zastąpi. Pikczer sprzedał zoomy, ja zostawiłem, bo nadal je wykorzystuję chociażby w rajdach jak i na wycieczkach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Dla pozostałych kwestia jest otwarta, przynajmniej jeśli chodzi o zoomy z "górnej półki".
P.S. Jakość, plastyka, jak co niektórzy piszą magia zoomów z najwyższej półki ma się kiepsko jak się je zacznie porównywać ze stałkami...
I tu nie chodzi o dziecinną wojenkę, bo bić się nie ma o co, to jest fakt i tyle.
Zdefiniuj znaczenie słów jakość, plastyka i magia, to będzie nam się łatwiej gawędzić. Ba, może nawet dojdziemy do wspólnych wniosków :D
Mr.bean magic - YouTube
Pojecie: jakość, plastyka, magia, są to aksjomaty. Nie definiujemy ich. One po prostu są.
A zoomy jako takie są ciemne. Za wyjątkiem tej nowej Sigmy 18-35 F1.8. I zoomy miewają pokaźną dystorsję.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Podpisuję się rękoma i nogami, bo przeszedłem tą samą drogę ;). Mam w najbliższej przyszłości zamiar zakupu 85LII i 50L. Jak się chwilę pofoci stałkami do zoomów wracać się nie chce. Ale trzeba też w jednym Kubie1 przyznać rację - stałki i zoomy są do czego innego i jeden drugiego nie zawsze zastąpi. Pikczer sprzedał zoomy, ja zostawiłem, bo nadal je wykorzystuję chociażby w rajdach jak i na wycieczkach.
bo na elkach tak jak na zabawkach z Happy Meal w MCdonalds powinno być napisane;
"zbierz je wszystkie"
bo i jedne i drugie w zależności od okoliczności się przydają
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
...Pojecie: jakość, plastyka, magia, są to aksjomaty.
Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumialem. Jakosc to aksjomat? Czy np. stwierdzenie "Wszystkie stalki L sa dobrej/doskonalej/najlepszej jakosci" to jest tym aksjomatem?
OK. Skonczmy ten OT. Nie mam nic do stalek Canona :mrgreen: