Odp: Pierwszy ślub na poważnie a niepoważny sprzęt
Dla mnie monitor choć tani to 500 x lepszy od tych w lapkach średniej klasy. a przede wszystkim ustawiasz sobie sRGB na monitorze, w Psie i na puszce i wszystko gra. W każdym razie wydruki pokrywają się z tym co na ekranie. A tak na prawdę to opinie o "tanich ips" piszą ludzie, którzy w maluchu szukają mercedesa. Wiadomo że zdjęcia z np C 400D nie będą takie jak z lustrzanki za 15 000 zł. tutaj działa to podobnie. A nie sztuką jest kupic coś drogiego i dobrego tylko, dobrego i optymalnie dopasowanego cenowo do własnej kieszeni. Zresztą kupno monitora za 3000 zł. w mojej perspektywie gdzie nie ma się żadnej L-ki albo FF jest bez sensu, bo te pieniądze lepiej na takie cele przeznaczać.
Cytat:
Zamieszczone przez
obcy21
Odnośnie obróbki i monitora, daruj sobie obróbkę na ekranie laptopa(taniego), całkowita niezgodność kolorystyczna i niezgodność jasności może wyjść. osobiście polecam "bańkę" Samsunga SyncMaster 795MB - mam taki i testowałem obróbkę zdjęć, zgodność kolorystyczna z odbitkami bardzo dobra i poprawna - ważne aby był z dobrego źródła...
będę trochę jak trol ale - hahaha - właśnie tego mam w domu ! :) Tyle że boli głowa jak teraz z nim dłużej popracuje. Masz jakieś profile do tego monitora czy coś? Źródło masz na myśli grafikę? Dedykowana z lapka ze stajni AMD będzie dobra czy są jakieś wymagania dodatkowe (zupełnie się nie znam na tym akurat).
Aha, do obróbki polecam program Lightroom (ja mam 3.0) Zrobisz sobie kilka preset'ów do zdjęć robionych w podobnych warunkach i je tylko później dopieszczasz suwakami. Jeśli nie słyszałeś o tym programie czy jego możliwościach to google na pewno Ci pomoże - w każdym razie ja uczę się sam z tego co czytam i oglądam i daję to radę. A czasu zaoszczędzić mnóstwo.
czemu 28mm to za wąsko? - na cropie to prawie 45mm można taką ogniskową zrobić cały ślub, chociaż czasami przydało by się szerzej.
Jak masz ten monitor od nowości to śmiało go podpinaj do laptopa (ja tak robię), w monitorze ustaw tryb sRGB w PS też sRGB i będzie naprawdę dobrze - najlepiej sobie obrób kilka zdjęć tylko na tym monitorze i wyślij np. do labpolska - porównasz sobie jakość i będziesz wiedział na czym stoisz. Dobre źródło (nie z biura/banku itp.) - tylko zasada, najlepiej się na nim obrabia jak w pokoju jest ciemno (ja obrabiam zdjęcia w nocy) - jak świeci słońce/lampka w monitor to już kicha...
Ja też tylko nocą - za dnia jakoś nie idzie się zmobilizować i nie wychodzi to za bardzo- przynajmniej ja tak mam. Szkoda tylko, że jak się nocą do zdjęć siada to po chwili robi się 3 rano, a a 7 do roboty...:)
Co do szerokiego kąta to w wypadku kościoła może to 28 mm nie będzie miało aż takiego znaczenia (zależy jakie duże pomieszczenie), ale np. w ciasnym Urzędzie Stanu Cywilnego bywało że nawet 17 było mi za wąskie- nie było gdzie się cofnąć już. Takie niektóre klitki, że nie jeden salon większy jest.
Ani mi się śni nie robić w raw'ach :D Wiem ile potem można odzyskać i podciągnąć szczegółów, które tak ważne są dla młodych. Dobre ćwiczenie - potrenuję :) Co do samego softu którym obrabiam, wiadomo, Googlowska wersja produktów Adobe w tym LR i PS :) Oba ogarniam w zupełności, zresztą kuknijcie na FP www.facebook.com/mpfreelancer - jest trochę przykładów eksperymentowania bo inaczej tego nazwać nie można, ciągła nauka i poprawki. Muszę zorganizować sobie jakoś miejsce na biurku i zobaczymy co tam powywijam, jeszcze fajnie bo mam wtedy dwa monitora, 2 przestrzenie robocze i dochodzi ta wygoda dwóch okien na raz. Sam monitor nie jest nowy, miałem go wcześniej przez jakieś 5 lat aleee...to chyba nic, takie czołgi żyją dłużej :>
Jak na razie preferuję Tamrona 17-50 + C40D. Myślę że to już skok będzie jakiś większy. Postaram się załatwić jeszcze C85mm 1.8 i by była lalunia.
Cytat:
Zamieszczone przez
piciuok
Jak na razie preferuję Tamrona 17-50 + C40D. Myślę że to już skok będzie jakiś większy. Postaram się załatwić jeszcze C85mm 1.8 i by była lalunia.
Byłoby bardzo dobrze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mylkes
mam nadzieje, że to była ironia...
Nie ironia - realia.
Będzie pracował od rana do oczepin. 14 godzin + selekcja + obróbka. Oczywiście znajdą się tacy, co jeszcze dopłacą do "imprezy" lub zrobią zdjęcia w zamian za jedzenie.
Jednak nie popadajmy w skrajności.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mylkes
co do pożyczania... Ty byś pożyczył ?! raczej nie wahania są, a co dopiero jak taka eLka pożyczona by mu spadła ? zamiast zarobić to dług na kilka tysięcy. "Dobry zwyczaj nie pożyczaj"
Najlepszą opcją są wypożyczalnie i żeby się nie stresować - ubezpieczenie.
--- Kolejny post ---
espire dobrze pisze. Ukłony.
Cytat:
Zamieszczone przez
piciuok
Wypożyczanie sprzętu ależ oczywiście, ale weźcie pod uwagę że jestem uczniem, nie pracuję [...]
Poproś krewnych o pomoc i wypożycz "na nich". Będziesz więcej niż zadowolony.
Sebfoto, ale cena 2,5kloca to naprawdę by się musieli ********ych ujęć spodziewać (nie mówię że nie będą :lol: ) ale realistyczna górna granica to około 1,5k, przynajmniej tak mi się wydaje. Wszystko się wyjaśni jak przedstawię dokładne szczegóły.
Co do samych krewnych, oni to odbierają jako zabawę a nie że coś na serio:D Twierdzą że mam hopla i tyle, a co dopiero wsparcie finansowe...:) Nie chcę nikogo naciągać ani pożyczać, płaszczyć się i kombinować jak koń pod górkę (a to moje ulubione chyba zajęcie..) - zarobie = kupię :) Ślub = kolejny obiektyw bądź cokolwiek co mi ułatwi pracę w tym wszystkim. Aaa no i w cenę wliczać wszystko a nie że, tyle dla mnie a jak chcecie to to tyle i tyle ? :)
No to weź zaliczkę od młodych :)