Odp: AF w 1D mk3 a 1Ds mk2
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Kurde bele... :D
Kupiłeś coś już? Mam ten sam dylemat :)
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
No właśnie sęk w tym, że 95% wypowiedzi na tym forum które odnoszą się do puszek >5D i szkieł L innych niż 35L i 135L (pomijam zumy) to rozważania teoretyków cytujących slogany reklamowe.
Jak uważasz, które body ma szybszy AF w każdych warunkach? 5D czy 1DsII? Z forum się dowiesz, że bez dyskusji 1Ds...jednak tak do końca nie jest. Bo w ciemnościach sobie lepiej radzi 5D. Zanim wydam 5000pln za 1DIII to chciałbym mieć 100% pewność, że tracąc FF zyskam poprawę AF.
A odpowiadając na Twoje pytanie: Tak, czasem sala weselna to grobowiec :)
Pisałem już wcześniej - na salach weselnych używam 5d1 z 24 f/1.4 oraz 50 f/1.4 80 % zdjęć jest dobrze trafionych. AF dziala szybko i poprawnie. 1DIII te same obiektywy, ok 40 % zdjęć dobrze trafionych, AF działa szybko. Ze stałkami z 1D III jest źle, bardzo źle. Z zoomami o świetle f/2.8 celność jedynki jaki i piątki prawie 100%. Ja z jedynek się już wyleczyłem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jasiorzaca
Pisałem już wcześniej - na salach weselnych używam 5d1 z 24 f/1.4 oraz 50 f/1.4 80 % zdjęć jest dobrze trafionych. AF dziala szybko i poprawnie. 1DIII te same obiektywy, ok 40 % zdjęć dobrze trafionych, AF działa szybko. Ze stałkami z 1D III jest źle, bardzo źle. Z zoomami o świetle f/2.8 celność jedynki jaki i piątki prawie 100%. Ja z jedynek się już wyleczyłem :)
Sorry, ale brzmi jakbyś nie zadał sobie trudu nauczenia się obsługi MKIII. Ten model po prostu, jeśli chodzi o AF, nie działa out of the box. Trzeba się sporo napocić żeby umieć obsługiwać AF tej jedynki a co za tym idzie uzyskiwać odpowiednie rezultaty. No offence of coz. W MKIV jest już zdecydowanie łatwiej od razu robić ostre fotki.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
sfw
Sorry, ale brzmi jakbyś nie zadał sobie trudu nauczenia się obsługi MKIII. Ten model po prostu, jeśli chodzi o AF, nie działa out of the box. Trzeba się sporo napocić żeby umieć obsługiwać AF tej jedynki a co za tym idzie uzyskiwać odpowiednie rezultaty. No offence of coz. W MKIV jest już zdecydowanie łatwiej od razu robić ostre fotki.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Uczyłem się kilka miesięcy:) ale mi po prostu współpraca z tą puchą na stałkach w trudniejszych warunkach oświetleniowych nie wychodziła.
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Kolego, miałem (czas przeszły, pozbyłem się niedawno) dwa korpusy 1D Mark III, więc pozwalam sobie na skwitowanie uśmiechem wszelkich dumnych "bzdur".
Twój aparat działa jak karabin snajperski? Słitaśnie, dobrze dla ciebie, ciesz się i nie pozbywaj, bo to fajna maszyna. Zaprosiłbym do spróbowania użycia moich egzemplarzy, ale że już ich nie mam, jest to niemożliwe.
Gwoli formalności, jeden z nich był aparatem z "dobrej" serii (profilaktycznie wysłany był jednak na sprawdzenie do serwisu, nie, nie do Canon Polska), drugi był z serii "problematycznej". Różniły się między sobą działaniem (ten teoretycznie "gorszy" był tak naprawdę lepszy), ale miały cechę wspólną niepewnego działania w sytuacji, kiedy za tematem było coś kontrastowego (i jednocześnie na tyle blisko, żeby nie uciekało w bokeh). Zrzucam winę na wielkości sensorów AF (w końcu podobno są większe niż "kratki" je reprezentujące w wizjerze, nie?). Rozwiązaniem w takich trudniejszych sytuacjach jest spot AF, który w nowych konstrukcjach, przy zachowaniu dyscypliny ostrzenia, daje fajne rezultaty.
Ale wiem, niezbyt dużo sensu w moim pisaniu jest, bo przecież i tak wiesz lepiej jak działały moje aparaty.
Zaś a propos wypowiedzi innego forumowicza: miałem sytuacje, kiedy AF 5D (classic) ostrzył szybciej, niż jedynkowy.
Z tym aparatem sądząc po wypowiedziach użytkowników jest bardzo różnie, ja mam aparat poza wadliwą serią, af do bardzo szybkich obiektów w ruchu poezja, zaminiłem 7d na 1dmkIII właśnie ze względu na min szybkość af... user-y piszą każdy co innego..., dwóch moich kumpli ma te body i wrażenia podobne do moich przy różnym, fotograficznym doświadczeniu. Prawdopodobnie canon wypuścił najbardziej "nierówną" jedynkę albo... sam nie wiem ;-)
Wiesz...czym innym jest szybkość AF, czym innym jest jego skuteczność. Miałem 1D3 dosyć długo, od czasów pierwszych firmware, które (tak mi się wydaje, nie mam na to tabelek i wykresów) były szybsze, niż obecne. Oczywiście, nie ma co przesadzać - ten korpus jest w stanie ostrzyć skuteczniej niż wiele innych aparatów, jest jednak zauważalnie (czyt. moje egzemplarze były/są w rękach nowych nabywców) gorszy w skuteczności od nowych generacji (5D3 jako przykład), a czasami mógł przegrać nawet z takim staruszkiem, jak 5D classic.
Obecnie 1D3 kosztuje grosze, więc jest atrakcyjną ofertą dla ludzi, których nie zadowalają zabawki APS-C i chcą czegoś lepszego i jednocześnie nie mogą sobie pozwolić na np. 1D4, czy 1DX/5D3 (zakładając że takie cechy, jak większa matryca 1DX i 5D3, czy średniawe 'właściwości' reporterskie 5D3 nie przeszkadzają i jest sens te aparaty wprowadzać w ogóle do rozważań).
czyli 1d mk II N górą jeśli chodzi o cenę i celność af
Cytat:
Zamieszczone przez
sebfoto
Kupiłeś coś już? Mam ten sam dylemat :)
Kurde no jeszcze się nie zdecydowałem. Dopiero w styczniu ma studniówki więc się nie spieszy.
Czyli, że co? Lepiej 1D IIN? :D
Dylemat się skończył, kupiłem 1D mk3 :)