Jeśli wersja ASPH ma tylko lepszą rozdzielczość, to cieszę się z decyzji o zakupie kilkukrotnie tańszej wersji ;) A też chciałem kupić 90mm, bo 75 to za blisko 50..
Wersja do druku
Jeśli wersja ASPH ma tylko lepszą rozdzielczość, to cieszę się z decyzji o zakupie kilkukrotnie tańszej wersji ;) A też chciałem kupić 90mm, bo 75 to za blisko 50..
Summicron 28/2.0 asph
Summicron 35/2.0 asph
Summilux 50/1.4 asph (nowy)
Summicron 75/2.0 asph
Summicron 90/2.0 asph
Nie mam własnego zdania na temat Noctiluxa 50, Summiluxa 24 i 75, więc trudno mi coś powiedzieć. Summiluxa 35 nie lubię i uważam to szkło za przereklamowane.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja w końcu sprzedałem asph i kupiłem elmarita 90/2.8. Jakoś 2.0 było za duże... a i przy 2.8 łatwiej trafić z ostrością.
Bardzo dziękuję za poświęcony czas, świetne sample i cenne uwagi :)
Decyzja podjęta: 2x Leica MP plus APO 90/2 Asph i Summilux 35/1.4 Asph - ja jednak często poruszam się w zakresie f 1.4-2 i stąd wybór Summiluxa mimo Waszych świetnych opinii o Summicron 35/2...
Ważne pytanie:
Czy w obiektywach Leica też może zdarzyć sytuacja że np. jeden z czterech jest NAJ (najostrzejszy, najlepszy itp.)? Mówie to po doświadczeniach z obiektywów L Canona - wybrałem jeden z czterech 35/1.4 (testowałem na 1 Ds MkIII kolegi). Mam nadzieję że w systemie Leica WSZYSTKIE są na równym poziomie - jak to jest w praktyce?
Serdecznie pozdrawiam. Tomek
Kontrola jakości w Leica jest zarówno mechaniczna jak i optyczna i dotyczy 100% obiektywów (u innych jest to kontrola co któregoś egzemplarza i jest przeważnie mechaniczna). Ja nie spotkalem się z rozrzutem w obrębie jednej wersji szkła. Ważne aby wiedzieć, którą wersję się ma - samych Summicronów 35/2 non-asph były 4 wersje i różniły się numerami serii np od 00001 do 10000 była ver I, od 10001 do 20000 była ver. II itd.Cytat:
Zamieszczone przez marbudzyk
To mnie ucieszyłeś :) Bo po doświadczeniach z Canonem 35/1.4, gdzie jeden z czterech wybieranych był naprawde OK to zastanawiałem się jak to jest w praktyce ze szkłami Leica... Dobra wiadomość że mają taką mocną kontrolę jakości :)
Ta, ale cena 5000 zł za eLkę bez kontroli jakości to też jest żenada.
z takich bardziej niskobudżetowych
Leica 90/2 ~450 PLN
Leica 135/2.8 ~800 PLN
z Canon 5D