Odp: 70-200 f/4 - przełącznik odległości ostrzenia
Wow... temat z 2010 roku znalazlem... Ale problem podobny, więc nie ma sensu zakładac nowego tematu.
Na szczęście nie do tyczy on mojego obiektywu, ale takiego, który wkrotce nim stac się może.
Mam okazję zakupu uszkodzonego obiektywu 70-200/4L USM. Obiektyw jest po upadku i pełny serwis wyceniono na Żytniej na 900zł. Usterki są dwie:
1. Wewnętrzna soczewka (druga z kolei, pierwsza w drugiej grupie, nie jest UD i fosforytowa) jest lekko wyszczerbana na krawędzi. Czasami jest lekkie mydło, ale może byc no bardziej s powodu takiego, ze jest lekko poruszona. Generalnie nie widzę szans by skaza na tej soczewce w jakikolwiek sposób wpływała na otrzymywany obrazek.
2. No i podejdziemy do tematu... W wycenie znalazła się też wymiana silnika AF. Dzisiaj pół dnia testował obiektyw i za Chiny Ludowe nie mogłem dojść po co... Aż w końcu postanowiłem zrobić zdjęcia wewnątrz budynku. Jest przełącznik 1,2- inf. + 3-inf. I w zaden sposób on nie reaguje na nic. Tak jakby był zablokowany ma pozycji 3-inf. Niezależnie od ustawień nie schodzi poniżej 3m. Mało tego, ręcznie też nie da rady zejść poniżej 3m.
I moje pytania:
1. Czy jest sens wymieniać soczewkę skoro na zdjęciach nic nie ma?
2. Czy wymiana silnika AF nie jest zbyt radykalnym posunięciem? Wszak powyżej 3m śmiga jak trzeba...
Czekam na tę wycene na papierze, którą sprzedawca postara się znaleźć.
ja bym się nie pakował w ten obiektyw ,chyba ze dostaniesz go za złotówkę
używki można wyczaić od 1300 na allegro
Za niecałe 1300 dostaniesz nową 55-250 STM. Szkło pod pewnymi względami gorsze, ale pod wieloma lepsze. Warto chociaż iść do sklepu i obejrzeć.
Mam go dostać za ok 600zł. Dlaczego się w niego nie pchać? Recenzje ma dobre. Fakt, bez IS i światło 4. Ale mały i tani...
55-250... nie... Z wielu powodów...
Cytat:
Zamieszczone przez
Peter87
Dlaczego się w niego nie pchać?..
bo jest zepsuty?
możesz taniej wyrwać normalną używkę niż kupić gówno i naprawiać ;>
No niby racja... Zaczekam na tą wycene i zobacze ile ta naprawa AF. Jeśli znośnie to biorę i nie wymieniam soczewki. Jeśli całość przekroczy 1000zł odpuszczam (cena + naprawa AF).
Cytat:
Zamieszczone przez
Peter87
2. Czy wymiana silnika AF nie jest zbyt radykalnym posunięciem? Wszak powyżej 3m śmiga jak trzeba...
Radykalne posunięcie to zakup takiego złomu...
to tylko moje zdanie...
Za 300zł bym kupił, drożej na pewno nie.
No dobra... dzięki.
Bawiłem się nim przed chwilą- ustrzeliłem kilka sójek i gawronów przy wschodzie słońca. I naprawdę mam mieszane uczucia... Fotki fajnie wyszły. Zrobiłem też małpką zdjęcia tej soczewki. Potem cos powrzucam... Ale skoro to taki szmelc...