Witam!
Niedawno kupiłem obiektyw 70-200 f/4 i zuważyłem problem z przełącznikiem odległości ostrzenia. Mianowicie, po ustawieniu go na 3m - nieskończoność, obiektyw ostrzy od ok. 2,7m. To normalne, czy trzeba do serwisu?
Pozdrawiam
Witam!
Niedawno kupiłem obiektyw 70-200 f/4 i zuważyłem problem z przełącznikiem odległości ostrzenia. Mianowicie, po ustawieniu go na 3m - nieskończoność, obiektyw ostrzy od ok. 2,7m. To normalne, czy trzeba do serwisu?
Pozdrawiam
Czy poza tym wykazuje jakieś nieprawidłowości?
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
a te 2,7 metra mierzone od konca obiektywu (tam gdzie filtry sie wkreca) czy od plaszczyzny matrycy ? minimalne wartości ostrzenia są podawane od płaszczyzny matrycy, stad możliwe nieścisłości jesli pomiar był robiony od obiektu do ostatniego szkla w obiektywie.
Poczytaj instrukcję...
Nic innego się poza tym nie dzieje. 2,7m pojawia się na skali na obiektywie. Instrukcję czytałem, nic w niej nie ma (pisze tylko że taki przełącznik jest i można go przestawić zmieniając odległość ustawienia ostrości ). W googlach też szukałem i też nic nie znalazłem.
Nie specjalnie bym się tym martwił.
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa
pawel12, przełącznik służy do szybszego działania AF w przypadku jeśli fotografujemy odległe przedmioty. To ze Twój akurat ostrzy od załóżmy 2,7 metrów a nie 3 nie ma istotniejszego znaczenia. Może tak został wyregulowany, a może mój tez tak ostrzy. Nie wiem, nigdy tego nie sprawdzałem. Jeśli obiektyw działa dobrze, autofokus trafia i zdjęcia są ostre, to co za różnica? Nie doszukuj się problemów tam, gdzie ich nie ma..
Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 19-08-2010 o 17:13
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
za dinderim...
W instrukcji stoi jak byk: przełacznik przyspiesza pracę af, nic więcej. Obiektyw powinien ostrzyć od 1.2 m, bez względu na ustawienie przełącznika.