Zamieszczone przez
RafalTK
Pytałem co rozumiesz przez podróże czy tam wycieczki, nie odpowiedziałeś. To ja Ci może odpowiem, co to dla mnie podróż i fotografia podróżnicza: a no widzisz. dla mnie np. podróż to tydzień siedzenia w jungli (jednakże nigdy nie wyjeżdżam na krócej niż 3 tygodnie, a przeważnie miesiąc) i uwierz mi, że tak jest problem jak masz jedna lustrzankę o która musisz zadbać a co dopiero dwie ... Osobiście mam worek przeciwdeszczowy Karany, taki 15 litrów i tam zmieścić 2 lustra + reszte maneli, które mam ze sobą i muszą zostać ochronione przed wilgocią to jest to problemem i to nie mały. Bez worka się nie da, bo wtedy nie przejdziesz rzeki w pław, nie zeskoczysz z wodospadu w dól itd. pomijając już zwykły codzienny deszcz tropikalny... Przy tej też okazji oczywiście widzę dużo rzeczy, których inni w życiu prawdopodobnie nigdy nie zobaczą i tak ... warto je oczywiście uwiecznić na fotografii. Ale wszystko z głową. Trzeba znaleźć złoty środek między ilością bagażu a jakością wykonanego materiału.
Do tego dochodzi problem wagi. Jeżeli jedziesz do hotelu 5* to wtedy możesz spakować sobie do walizki i 3 lustrzanki - żaden problem, ale w momencie, jeżeli liczy się każde 100 gramów to sorry, ale pomysł brania 2 lustra jest dosłownie poroniony. W każdym tego słowa znaczeniu. Cały mój plecak na miesięczną wyprawę waży od 11-14 kg. I staram się tą wagę możliwie maksymalnie zminimalizować... Spróbuj nosić na plecach tyle kilo przez miesiąc. Gwarantuje Ci że po 2 tygodniach te 10 kg które miałeś na początku będziesz odczuwał jak 15 , po 3 tygodniach jak 20...
Ale tak jak mówię, każdy inaczej podróżuje, więc może powinieneś sprecyzować w jaki sposób Ty to robisz? Wtedy może i będziesz mógł liczyć na sensowne odpowiedzi.
No, więc ja ci odpowiedziałem co to wycieczka.
Dla mnie maksymalnie co wchodzi w grę to 50d które teraz posiadam, do tego max 2 obiektywy 10-22 oraz 28-75 (nigdy nie biorę tele) oraz jako zapas Lumix.
Pozdr.
Rafał
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zobacz mój post wyżej... Dla mnie to za dużo na chodzenie z tym cały dzień a do tego jeszcze po górach ...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I tutaj Janusz w pełni się z Tobą zgadzam ...