Było kupić zwykły poliwęglan ;-)
Pozdrówka!
Wersja do druku
albo szybke ggs i się nie martwić o nic,wiadomo ze czasem potrafi peknąć ale 2 dychy i mamy nową a nie powoduje ona żadnej straty w jakości obrazu na wyswietlaczu,wrecz przeciwnie,no i wszystkie slady schodzą bardzo łatwo
taaa :P teraz to ja już wiem. jak wybierałem folię to nawet nie miałem pojęcia, że są takie szybki :P na poczciwym 20D nie miałem nic na wyświetlaczu, a jak się zabrałem za szukanie dla 5D to w głowie miałem tylko folie...
Witam wszystkich,przyłączę sie do wątku,powiem tak jak kupiłem puszkę,to czekałem specjalnie na szkiełko (GGS),niby dedykowane z napisem 5DMKII,50D,ale czy są jakieś dedykowane:)ale miałem komfort psychiczny,i koszulą wytrzesz:-Dz jakimś czasem kupiłem poliwęglan kpl.folii ale zależało mi głównie na tej która była do górnego wyswietlacza,i też jest git:)
pozdro dla wszystkich
p.s w poprzednim systemie miałem 2 latka szkiełko ggs,i nic się nie działo polecam
Do czasu bo jak wiadomo wystarczy chwila nieuwagi,juz były takie przypadki na forum że lepiej miec komfort psychiczny za 2 dycy zapewniony niż potem tworzyć na forum watki pod tytułem ,,porysowany wyświetlacz" albo ,,ile kosztuje wymiana lcd w ... "Cytat:
Ja od kilku lat mam kilka korpusów bez żadnych bzdurnych szybek i nic im się nie dzieje - też wycieram koszulą... Jedna nawet zdążyła się permanentnie zepsuć zanim cokolwiek się szybce stało...
Dla mnie bzdurne nie są, a 20zł mnie stać niż na wymianę lcd,może jak zarusujesz o pasek,zamek w torbie to pewnie nawet byś sie nie wzruszył:)bo wszystko ma swoja trwałość:)a szczególnie sprzęt który jest używany bardzo cząsto,to nie monitor czy tv,że postawisz na półce i git.
Poza tym takie szybki nie pogarszają w żaden sposób widoczności,kontrastu etc
Oczywiście zależy to od gustu,jedni kupuja trudzy nie,ja kupiłem i sobie głowy nie zawracam:)kupię też przy następnym body:)
pozdro dla wszystkich
Tyle, że ta oryginalna szybka, to nie jest LCD, a właśnie osłonka LCD dodatkowo z powłokami antyodblaskowymi.
Można ją wymienić samodzielnie - tu nawet ktoś to opisał:
Wymiana LCD
Nie doszukałem się ile kosztują części, ale może da się zamknąć w 20$? Jest to niewątpliwie droższe niż szybka czy folia zabezpieczająca, ale one i tak nie zabezpieczą przed jakimś poważniejszym wypadkiem.
Każdy sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie, czy chce osłaniać osłonkę, czy też nie :-) Gdyby części były dostępne w cenie 20 - 30zł (pewnie tyle są warte) to by się to kompletnie nie opłacało, tak więc jakieś uzasadnienie ekonomiczne osłonki dla osłonki istnieje...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wymiana LCD - oczywiście powinno być w linku "Wymiana osłonki LCD"
Można kupić w Europie nawet części, np. dla 5D2 szybka kosztuje 23EUR (a firmowa taśma do przyklejenia 1EUR).
Link: http://www.prowebstore.nl/webshop/CA...D-MARK-II.html. Nie wiem, jak w tym sklepie wyglądają koszty wysyłki.
Ja miałem i folię i szybkę i teraz znów poliwęglan. Jak folia jest porządna o dobrej przejrzystości, to nie ma znaczenia czy folię czy szybkę się założy. poliwęglan jest sporo tańszy :) i wcale nie gorszy.