ale jest tez plus - zalozenie TC nie powoduje pogorszenia jakosci :mrgreen:
Wersja do druku
Też się ostatnio przyglądałem tym wynalazkom i:
Test Tamron 500/8 mirror vs canon 500/4.5L :)
Tu trochę fotek. Ciekawe czy google translate sobie poradzi :mrgreen:
Nikon 500/8 reflex
ProOptic 500/6.3 rewiev (Ciekawy efekt rozmycia drzewa w parku)
Jak ktoś zaczyna, nie ma kasy (tak jest najczęściej) a jego pasją życiową są ptaki/samoloty, to taką 800/8 (crop 1300mm) za 600zł też zdjęcia da się robić.
Nie jest tak zle! :)
Odpowiednio zmniejszajac zdjecie uzyskamy calkiem niezla ostrosc przy 1000mm:
320x213 - akurat na telefon, palmtop itd.;)
Witam,
Czy ktoś z Szanownych Koleżanek/Kolegów miał do czynienia z takowym wynalazkiem? Na Allegro po 799zł, ale pytanie o realną wartość... . Nie mam na myśli winiet, aberracji czy innych "pomijalnych" wad, ale czy tą rurą można zrobić zbliżenie, na którym widoczne będą szczegóły...?
Pozdrawiam,
Adam
do FF czy na crop go szykujesz,rewelacji nie oczekuj,napisz może coś więcej do jakiego zastosowania Ci potrzebny,tego modelu nie znam,ale przerobiłem wiele 500 ek z taniego segmentu i mam kilka fawortów z dobrą jakością za nie duże pieniądze.
Crop, księżyc - to na początek, ale oczywiście nie zamierzam kupić teeeeleeee dla samego księżyca (choć niektorzy w tym celu całe statki kosmiczne konstruowali...:) ). Czasem pojawia się pomysł na solidne zbliżenie czegoś, do czego nie można podejść. Tylko wlaśnie pytanie o tę solidność...:)
do księzyca weź sobie jakis lustrzany 500/8,przy fotkach z dużej odległości zasadnicze znaczenie ma statyw,imo statyw klasy Manfrotto np 055 to za mało,jest to niestety duży problem,bo solidne statywy kosztują majątek,druga sprawa przy fotografi na duże odlagłości to zparowanie i zanieczyszczenie powietrza obniżające bardzo kontrast,jest dlatego wiele róznych jakośćią zdjęc z tego samego obiektywu,nawet takim Beroflexem 500/8 czy jego klonem można czasami zrobić niezłe zdjęcia.Zoom przy takiej ogniskowej nie specjalnie mnie przekonuje,długoognoskowe obiektywy są czasami bardzo proste w budowie (2-3 soczewki) ale skorygowane optycznie odpowiednio.Moim skromnym zdniem stare obiektywy były najlepsze,szukałabym coś właśnie takiego,jakiegoś klona Tokiny typu 400/6,3 można kupić za niezłe pieniądze ,a przypuszczam że samyanga czy falcona zje z butami.
Test Preseta 500 f/8 MC ED tutaj:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=48319
Witam
Co sądzicie o mocnym tele obiektywie Samyang 650-1300 ?? Jest zasadniczo tani, lecz nie ma af:sad: . A tak poza tym to ktoś miał to szkło ??
Takie ogniskowe bez AF sa raczej bezużyteczne. Po drugie to bardzo ciemne szkło. Jedyne zastosowanie jakie dla niego widze to fotografowanie księżyca :) W fotografi przyrodniczej tylko na zasadzie wycelowania w gniazdo i czekania jak ptaszek akurat tam siądzie :) Niby da sie, ale tak to było za czasów Puchalskiego ;) Nie sadze że warto kupowac je nawet za małe pieniądze