[test] tele SAMYANG 500mm ED MC f/8 Preset

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

[test] tele SAMYANG 500mm ED MC f/8 Preset

W końcu udało się... Z powodu zmiennej pogody test robiony chyba na 4 raty A i tak nie trafiłem na optymalne warunki. No ale cóż, lecimy z tym, co mamy:

Samyang 500mm ED MC f/8 Preset

Teleobiektyw z "normalną" optyką - w przeciwieństwie do poprzednio testowanego lustzranego obiektywu 500mm.

Obiektyw po rozpakowaniu wywołał uśmiech na mojej twarzy - na zdjęciach w necie wygląda prawie jak Lka, a w rzeczywistości to chudiutka rurka przypominająca bardziej lunetę niż obiektyw. Małe średnice soczewek nie wróżą sukcesu - zwłaszcza na pełnej klatce - no ale nie dzielmy skóry na niedźwiedziu

Obiektyw wyposażony w mocowanie Canonowskie (dokręcana przejściówka), uchwyt statywowy, saślepki, futerał. Wykonanie solidne. Pierścień ostrości chodzi bardzo ładnie.

Przysłona - strasznie dziwaczna. Chodzi płynnie, jeden pierścień służy do kręcenia przysłoną, a drugi do "zaznaczania" wartości przysłony - generalnie wolałbym , żeby był jeden pierścień ze skokową zmianą. Tutaj bardzo łatwo podczas robienia zdjęć przekręcić przesłonę i stracić na świetle - nie zauważając tego.

Przypomnę, że z lustrzaną 500 miałem spore kłopoty z ustawianiem ostrości. Aparat na statywie i Live View - inaczej kiepski był efekt. W lustrzanym obiektywie nawet minimalna zmiana położenia pierścienia i ostrość "szła w las". W tym Samyangu ostrość ustawiana jest PRECYZYJNIE - wszystkie zdjęcia robiłem z ręki ostrząc w wizjerze - nawet na 350d efekty były bardzo dobre. Jeśli miałbym mniej więcej określić % przestrzelonych zdjęć - ostrząc na obiektach w miarę statycznych - to będzie gdzieś ok. 20 % niecelnych.

Jeśli mowa o fokusie - wytknę 2 wady. Pierwsza to minimalna odległość - ok. 10m - co nieraz zmuszało mnie do oddalania się od obiektu. Druga - to maksymalna odległość - obiekty oddalone dalej niż 200m są już lekko nieostre - brak nieskończoności jednym słowem.

Jakość zdjęć. Po zrobieniu kilku zdjęć i obejrzeniu ich na LCD miałem świadomość, że to szkiełko to nie jest żadna "wydmuszka". Obiektyw daje dużo lepszy obrazek niż poprzednio testowany lustrzany Samyang 500mm. Ostrość jest dużo lepsza, kolory i rozmycie tła. Gdzieniegdzie pojawia się aberracja - widać to na załączonych obrazkach. Przymykanie przysłony nie wpływa znacząco na zwiększenie ostrości i zmniejszenie aberracji. Różnica jest lekka na plus, ale mała. Zdjęcia robiłem więc na f/8.

Winietowanie - nie odnotowano uciążliwego winietowania.

Wnioski:

+ Zakres 500mm
    ++ Jakość/Cena (ok. 450zł)
    + Jakość obrazu (dobra ostrość, kolory)
    + Mocowanie statywowe
    + Precyzyjne ustawianie ręcznej ostrości
    + Dobra jakość wykonania
    + Niezbyt uciążliwa aberracja chromatyczna, jak na ten zakres
    + Dobrze skorygowane winietowanie

- Brak AF
    - Słaba (choć nie tragiczna, niektóre tanie obiektywy mają nawet 50m) minimalna odległość ustawiania ostrości
    - Brak nieskończoności (foto księżyca odpada)
    - Nieporęczne gabaryty (chuda rurka)
    - Kiepsko rozwiązane zmienianie przysłony
    - f/8 - mogłoby być trochę jaśniej, no ale nie za te pieniądze przecież

Zdjęcia (ogólnie w kiepskich warunkach) - większość robiona w cieniu (las) lub pod wieczór (kot, ogrodzenie, dach, dom) - przez co byłęm zmuszony korzystać z wysokiego ISO (800-1600).

Prywatna sugestia (życzenie) - Samyangu, zrób taki teleobiektyw o świetle 5.6 lub nawet 4 i niech kosztuje z 1500 zł Coś na miarę 85 1.4...

Reasumując - BARDZO POLECAM - przede wszystkim dla cropowców, którym zakup lustrzanego 500 niewiele by dał. Za 450 zł naprawdę można się pobawić w fotografowanie ptaszków z całkiem dobrym efektem.

fotki 5d mkII

O obiektywach wiem prawie wszystko
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

fotki 350d

Szkiełko do testów udostępnił dystrybutor - firma Foto-Tip.

Komentarz

• airhead
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2495

Zamieszczone przez Cichy
      - Brak nieskończoności (foto księżyca odpada)
      czy to nie wina przejściówki przypadkiem? wystarczy przecież, że zmieni się ogdległość bagnetowa - tak się dzieje (patrz: Nikon i m42)
      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7450

Zamieszczone przez airhead
        czy to nie wina przejściówki przypadkiem? wystarczy przecież, że zmieni się ogdległość bagnetowa - tak się dzieje (patrz: Nikon i m42)
        Być może wina przejściówki. Na obiektywie jest na podziałce nieskończoność.

PS. Już wiem, że na pewno wina przejściówki. Jest odrobinę za gruba, gdyby osadzała obiektyw ze 2-3 mm głębiej to by było idealnie na nieskończoności.
        Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• mieszko_1vp
          Zablokowany
          • 2009
          • 618

dokładnie-wina przejściówki-tak samo jest z pierścieniami na M42 -jak złu trafisz to "na pałę" w nieskończoność nie rozkręcisz

Komentarz

• airhead
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2495

aż dziwne, że nikt się tym szkłem nie zainteresował - mi tam nawet pasuje
            podejrzewam, że rozwiązanie problemu tej nieskończoności nie powinno być jakieś strasznie trudne
            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7450

Zamieszczone przez airhead
              aż dziwne, że nikt się tym szkłem nie zainteresował - mi tam nawet pasuje
              podejrzewam, że rozwiązanie problemu tej nieskończoności nie powinno być jakieś strasznie trudne
              Ponoć można spiłować mocowanie , które jest dość grube. Szkiełko naprawdę jest fajne - i w porównaniu do tej całej reszty tanich tele - chyba najlepszy (lustrzane 500 już pisałem, 800 jest słaba dosyć, 500 5.6 jest jeszcze, ale ma min. odległość 50 metrów - to się nie nada za bardzo do niczego oraz 500 wersja bez MC, więc można przypuszczać, że gorsza optycznie).
              Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• grztus
                Bywalec
                • 2006
                • 107

Cichy, jak się spiłuje mocowanie, to chyba i minimalna odległość się... zwiększy?

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Nie mam pojęcia

Komentarz

• airhead
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2495

szkoda tylko, że strasznie ciemne... może chociaż transmisje ma znośną, przecież to prosta konstrukcja
                    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• dziq85
                      • 2007
                      • 5

Zamieszczone przez grztus
                      Cichy, jak się spiłuje mocowanie, to chyba i minimalna odległość się... zwiększy?
                      no pewnie się zwiększy ale niewiele, a zawsze można zastosować pierścień pośredni jak komuś bardzo potrzebaby mniejszą odległość ostrzenia.

Tak wogóle to mogliby zrobić coś podobnego jakościowo typu 5,6/400 bo ze światłem 8 to ciężko pracować...
                      Ostatnio edytowany przez dziq85; 13899.

Komentarz

• Cypis
                        • 2007
                        • 2

Zamieszczone przez dziq85
                        Tak wogóle to mogliby zrobić coś podobnego jakościowo typu 5,6/400 bo ze światłem 8 to ciężko pracować...
                        Zawsze można na Allegro zaryzykować i kupić Samyanga 500/f5,6 i przetestować. Może Cichy się pokusi jeśli ma dobre układy z firmą?

Foty u Cichego jak zwykle zachęcają do kupna. Interesuje mnie jednak jaka jest powtarzalność jakości tych obiektywów. Jaka jest szansa, że kupując obiektyw w ciemno (wysyłkowo) dostanę egzemplarz równie dobry jak ten testowany.
                        Ostatnio edytowany przez Cypis; 12919.
                        Pzdr
                        Tomek

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7450

Zamieszczone przez Cypis
                          Zawsze można na Allegro zaryzykować i kupić Samyanga 500/f5,6 i przetestować. Może Cichy się pokusi jeśli ma dobre układy z firmą?
                          Nie widzę zastosowania obiektywu 500/5.6 z minimalną odległością 50 metrów.

Komentarz

• Cypis
                            • 2007
                            • 2

Zamieszczone przez Cichy
                            Nie widzę zastosowania obiektywu 500/5.6 z minimalną odległością 50 metrów.
                            Stosując grubszy adapter możemy przybliżyć minimalną kosztem nieskończoności. To akceptowalny kompromis szczególnie jeśli nastawiamy się na fotografię zwierząt. Pytanie tylko czy jakość obrazu jest co najmniej tak dobra jak w tym z f8.

BTW. Do fotografii dzikich zwierząt minimalna 50m to wcale nie tak daleko.
                            Pzdr
                            Tomek

Komentarz

• mauy22
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 19

A ja jestem w kropce bo nie wiem czy kupować ten obiektyw.
                              Mam Canon`a 400D, i tak chciałbym ten obiektyw kupi a z drugiej strony się boję.
                              i co tu zrobić.?!

Komentarz

Pracuję...