gotman, zgodze sie z twoim zdaniem co do tej setki:> mam nadzieje ze Twoja opinia wynika z tego ze jestes/byles szczesliwym posiadaczem tego obiektywu i zrobiles nim wiele pieknych zdjec, a nie ze dzielisz sie z nami entuzjazmem wynikajacym z niezdrowego podniecania sie samplami i internetowymi testami/opiniami :) To znaczy zgodze sie hmm...polowicznie:) To swietne szklo, ale rownie swietne sa 90 summicrony R lajkowe (sa w dodatku lepiej wykonane), te wersji asph sa nawet neistety lepsze.... 135L od canona jest optycznie rownie dobry.... 85/1.4 AF od minolty bodajze z litera G - ta sama klasa i pewnie ta wyliczanka moglaby jeszcze troche trwac bo i u nikona pewnie znalazlo by sie cos zacnego . Moja konkluzja jest taka ze ta setka contaxowa JEST porownywalna z wieloma swietnymi portretowkami i ze na najwyzszej polce nie jest az tak pusto jak Ci sie wydaje:). Natomiast w drugiej czesci swojej wypowiedzi poplynales duzo mocniej:) Smutna prawda jest niestety taka, ze szkla haselow/rolajow6000 (to czesto te same konstrukcje na roznych bagnetach i bebechach elektrycznych) maja duzo mniej wyzylowane parametry optyczne niz to, z czym mamy do czynienia w przypadku takich konstrukcji jak 135/2L czy 85/1.2LII.
Aha..i noz mi sie w kieszeni otwiera jak widze to bezkarne uzywanie szlachetnego nazwiska Zeissa w odniesieniu do tych siermieznych komunistycznych wyrobow. Chyba nawet jakies procesy o to byly ?:) Wyroby z Jeny maja na prawde malo wspolnego z tym co przypinamy do hassela/rolaja/contaxa.
pozdrawiam