Odp: Uniwersalny obiektyw do Canon Eos 5D mark III? Jaki?
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Pod EF, Tamron 24-70/2.8 G2 lub Sigma 24-70/2.8.
W każdym wypadku lepsze niż te stare dziady canona :D a nawet tak dobre jak ostatni canonowy ef L 24-70/2.8 za połowę ceny.
Tylko pamiętaj że to pod pełną klatkę a zdajsie zarówno Canon 24-105,Tamron 24-70G2 i Sigma mają na pełnej klatce spore problemy?
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomky
Tylko pamiętaj że to pod pełną klatkę a zdajsie zarówno Canon 24-105,Tamron 24-70G2 i Sigma mają na pełnej klatce spore problemy?
Żarty na bok, ten Tamron i Sigma to są pelnoklatkowe szkła pro niczym Lki, jakie problemy? :) pisze o tamronie G2 i zoomie sigmy serii art. Miałeś kiedyś Arta w ręku, widziałeś obraz w raw :)? Czy tylko opinia z netu? Front i back fokus najwyżej ale to cecha w lustrzankach do kalibracji. Bezlustra pokazały iż są to wady kontrukcji lustrzankowej body niż wada szkła jako takiego.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Żarty na bok, ten Tamron i Sigma to są pelnoklatkowe szkła pro niczym Lki, jakie problemy? :) pisze o tamronie G2 i zoomie sigmy serii art. Miałeś kiedyś Arta w ręku, widziałeś obraz w raw :)? Czy tylko opinia z netu? Front i back fokus najwyżej ale to cecha w lustrzankach do kalibracji. Bezlustra pokazały iż są to wady kontrukcji lustrzankowej body niż wada szkła jako takiego.
W optyczne.pl test tego Tamrona pokazał sporo niedociągnięć, a cenowo nie bardzo różni się od 24-70 Canona w 1gen.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomky
W optyczne.pl test tego Tamrona pokazał sporo niedociągnięć, a cenowo nie bardzo różni się od 24-70 Canona w 1gen.
https://www.olx.pl/d/oferta/tamron-2...-ID12pbcc.html
Gdybym potrzebował takiego zuma to rozważałbym wyłącznie tego tamrona lub sigme art. Tu trzeba porównywać z drugą wersją a nie pierwszą.
Dziękuję za wszelkie rady raczej się wstrzymam i jak uzbieram na Canon EF 24-70 f2.8 mkII Usm to kupię. MkI jest zbyt ryzykowna z uwagi na brak części.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
zdefiniuj swoje "uniwersalny". mam wrazenie, ze upierasz sie, ze to oznacza jasna przeslone i zakres standardowy. to moze byc uniwersalne w niektorych tematach foto, ale wcale nie musi.
To ważna myśl.
Kumpla zarażam / zaraziłem naleśnikiem 40/2.8 - mówi ze bardzo uniwersalny :)
40mm bardzo fajny obiektyw faktycznie przydatny na wiele okoliczności. Czasem może brakować szerokości ale przeważnie nie.
Jest po prostu prawie niewidoczny, nie przeciąża aparatu
Cytat:
Zamieszczone przez
Karlbuk
40mm bardzo fajny obiektyw faktycznie przydatny na wiele okoliczności. Czasem może brakować szerokości ale przeważnie nie.
Jest po prostu prawie niewidoczny, nie przeciąża aparatu
Tak.
Ale w tym wątku chciałem nie tyle komuś ożenić ten obiektyw, tylko zaakcentować myśl za @akustyk że uniwersalność jak miłość niejedno ma imię.
Na micro 4/3 też mam jako "mój uniwersalny" inny niż powszechnie uważany, wprawdzie zoom ale ciemniejszy niż "powszechnie zalecany" (też mam 20/1.7 czyli "czterdziestkę" i lubię)
Ja się ma przed sobą 500m wysokosci czy 5h z plecakiem inne rzeczy są "uniwersalne".
Są teorie że 40 to ogniskowa na wskroś uniwersalna, uniwersakniejsza niż 35 i 50 razem wzięte.
Przerobiłem kilka 40tek, tą z canona, fujikowe 27 a obecnie 40tka voigtlandera. W sumie jak pomyślę to byłbym w stanie zgodzić się że to jedna z najbardziej uniwersalnych ogniskowych. Druga to chyba 28 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Są teorie że 40 to ogniskowa na wskroś uniwersalna, uniwersakniejsza niż 35 i 50 razem wzięte.
Przerobiłem kilka 40tek, tą z canona, fujikowe 27 a obecnie 40tka voigtlandera. W sumie jak pomyślę to byłbym w stanie zgodzić się że to jedna z najbardziej uniwersalnych ogniskowych. Druga to chyba 28 :)
Jeśli jest jakaś proba "naukowego" uzasadnienia jaka to jest ogniskowa standardowa i dlaczego (kto jest największym człowiekiem i dlaczego Lenin) , to mówi się o przekątnej klatki.
A ta wynosi 43 mm
Miałem trzy systemy i na każdym miałem "czterdziestkę"
Zmieniają się, znów będę miał.
Na niewymiennych aparatach było bardzo często 40 (Smiena i rodzina, Canony point & shot), 45 i 50 w kolejnosci