Odp: Lampa YN685 vs YN-600EX do c80d
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Produkty firmy Apple nie są w moim kręgu zainteresowań ale wyobraź sobie, że można poczuć smak krainy miodem płynącej innymi tez metodami.
Nie wiesz co tracisz. Zakupy na portalu Apple to magiczne przeżycie, porównywalne tylko z wizytą na portalu Disneyland:lol:. Warto kupić produkt Apple żeby tylko poczuć ten smak. Niestety ominęło mnie to ostatnio, bo nabyłem mój najnowszy ajfon na stronie Verizon. Też zapiera dech w piersiach ale to jednak nie to samo co Apple Store.....:?
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
A ja się zastanawiam kiedy dostaniesz bana od modów za juz kolejne jechanie po bandzie i jednak obrażanie ludzi - choć szkoda by było bo rozkręcasz zabawne dyskusje ;)
Produkty firmy Apple nie są w moim kręgu zainteresowań ale wyobraź sobie, że można poczuć smak krainy miodem płynącej innymi tez metodami.
Miło mi, a co do modów - to ja oceniam poprzez wyrażanie swojej opinii, a nie obrażam. Podaję również genezę problemu będącego przedmiotem dyskusji jaką jest okres komuny i skutki w postaci podejścia sprzedawców w skali makro oraz Cichego na podstawie jego wypowiedzi. Nie wypełniam zatem dyspozycji ustępu 1 regulaminu forum.
Co do Apple - chodziło mi o przykład podejścia do klienta. W apple store wymienią Ci macbooka nawet jak stwierdzisz, że klapka ekranu jest przesunięta o pół mikrona.
Wracając zaś do tematu, uważam, że będąc w Unii - i czy to nam się podoba czy nie - mamy całkiem ciekawy dostęp do lamp na rynku unijnym.
No to sobie poczytałem o różnicy pomiędzy YN685 vs YN-600EX :)
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Nie wiesz co tracisz. Zakupy na portalu Apple to magiczne przeżycie, porównywalne tylko z wizytą na portalu Disneyland:lol:. Warto kupić produkt Apple żeby tylko poczuć ten smak. Niestety ominęło mnie to ostatnio, bo nabyłem mój najnowszy ajfon na stronie Verizon. Też zapiera dech w piersiach ale to jednak nie to samo co Apple Store.....:?
Chyba dotarło do mnie, że tyle emejzi doświadczeń brakuje w moim życiu! :roll: Czy można to jakoś porównać do zakupu Kindle na portalu Amazonu? Czy to jest ten poziom emejzi doznań jak Kindle z 30 cm łóżka spadnie na podłogę i pęknie mu wyświetlacz, a obsługa na czacie kilkukrotnie zapewni mnie jak to jest emejzi, że się z nimi kontaktuję? Po czym powie, że to nie jest emejzi, że on pękł bo z tej wysokości nie powinien pękać i już wysyła mi nowy? A ja będę się czuł tak emejzi. To znowu kolejne emejzi doświadczenie mnie omineło bo Kindle kupiłem w sklepie stacjonarnym biorąc go z półki a on jeszcze mi nie spadł i nie pękł! :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
No to sobie poczytałem o różnicy pomiędzy YN685 vs YN-600EX
Faktycznie, teraz już wiemy jak jest różnica.
A taką miałem chęć zakupić YN-685 przez sklep wysyłkowy, ale na firmę.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Faktycznie, teraz już wiemy jak jest różnica.
A taką miałem chęć zakupić YN-685 przez sklep wysyłkowy, ale na firmę.
Ja taką kupiłem i to przez sklep wysyłkowy. Zresztą jak prawie cały sprzęt, przez internet.
Co do firm kurierskich to producent musi zaprojektować tak opakowanie co by przeżyło upadki. Moja 400/2.8 szła z USA z KEH.com zawinięta tylko w folie bąbeklową i wrzucona w karton. Bez kapsli (kupiłem sam obiektyw) latała w pudle jak grzechotka i przeżyła i ostra jest. Zresztą i przez kuriera jest dostarczane do sklepu stacjonarnego.
85/1.8 kopowałem jako jedyny obiektyw w sklepie stacjonarnym w Dublinie, ale tam z tego co pamiętam to miałem 18 dni na zwrot, bez podawania przyczyny, Tylko sprzęt musiałem oddać w stanie jak nowy. W ciągu tego czasu wymieniłem na inną sztuke, ale i tak nie byłem zadowolony, a ta przyjemność kosztowała mnie około 100e więcej niż z UK przez Ebaya.
Wracając do samej lampy YN685 to fajny sprzęt jeśli chce się błyskać zdalnie. Na aparacie też się dobrze spisuje ale canonowska 580EX II w błyskach odbitych i ETTL jest bardziej stabilna. Dlatego jako jedyna lampe na stopkę wybrał bym systemową.
Nie pamiętam, ale chyba moja YN 685 nie ma USB do aktualizacji a na zachodzie ludzie piszą że 5dIV, dało "prezent" nie tulko Sigmie i Tamronowi, ale i YN się dostało.
No i wkurza to że nie ma blokady obrotu palnika, tylko się kręci na siłe.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
No to sobie poczytałem o różnicy pomiędzy YN685 vs YN-600EX :)
Dla mnie różnica jest taka, że w 600EX Chińczycy próbują dokładnie skopiować produkt Canona pod każdym względem, razem z radiem i z tego wynikają na razie pewne problemy (na podstawie internetu). Natomiast 685 Chińczycy robią tak, jak potrafią i jak robili od pewnego czasu i dlatego wygląda na to, że w sumie działa to lepiej. Poza tym nowszy produkt. Dlatego wybrałem 685. Na tyle na ile przetestowałem te 685, działają bez zarzutu. Może udoskonalą swoją 600EX ale na razie gdybym potrzebował takiej to raczej bym kupił oryginał.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Czy można to jakoś porównać do zakupu Kindle na portalu Amazonu?
Nie. Sorry. :|
Można pewnie porównać z zakupem telefonu od Google. Google ponoć wyprzedził Apple na liście najwartościowszych marek.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Konsumenci powinni postarać się pomóc sklepom przez bardziej masowe zakupy bez krzywienia się na ceny
Na szczęście mamy wolny rynek i konkurencję i mogę pokrzywić się na cenę, a nic nie muszę. Co najwyżej jeść i pić by żyć.
W związku z tym mogę kupić taniej, za granicą, otrzymując taką samą gwarancję i często lepszą możliwość odstąpienia od umowy.
W dodatku co raz to większe firmy zagraniczne "wkraczają" na nasz rynek i to ten mniejszy sprzedawca powinien się mniej krzywić na klienta.
Cytat:
Zamieszczone przez
VRx
mogę kupić taniej, za granicą, otrzymując taką samą gwarancję i często lepszą możliwość odstąpienia od umowy
... lub tylko teoretycznie działającą gwarancję (znajomy, który kupował lampę z Chin, się o tym przekonał).
Ale masz rację, mamy wolny wybór, możemy kupić "od Chińczyka" i mieć nadzieję, że wszystko będzie dobrze, możemy kupić od sprzedawcy "unijnego", i mieć większa nadzieję, że w razie problemów wszystko będzie dobrze, możemy kupić od polskiego detalisty, i także mieć nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Tylko w tym ostatnim przypadku zwykła rozmowa ze sprzedawcą bywa łatwiejsza, niż w tym pierwszym. Każdy może wybrać to, co mu najbardziej odpowiada, i dlatego jedni ściągają lampy z Chin, a inni "przepłacają" u naszych detalistów.
Cytat:
Zamieszczone przez
VRx
W dodatku co raz to większe firmy zagraniczne "wkraczają" na nasz rynek i to ten mniejszy sprzedawca powinien się mniej krzywić na klienta.
Zrobił się wątek typu "gdzie kupić i za ile" ale jeśli tematem są chińskie wyroby to nie dziwota.
Abstrahując od zakupów za granicą, wielkość firmy nic nie pomoże, jeżeli pojemność rynku jest ograniczona. Jeśli ta wielka firma nie sprzeda dużo, to nie ma po co wkraczać. W Polsce pewna określona liczba np. korpusów 5d4 czy lamp do lustrzanek może się sprzedać i ta liczba jest sporo mniejsza niż na innych rynkach na które lubimy spoglądać. Na tych bogatszych i większych rynkach więcej ludzi chodzi po sklepach i internetach z nadmiarem pieniędzy na kartach kredytowych i zastanawia się tylko co by tu jeszcze kupić. Rynek jest bardziej elastyczny.
Dlatego tam sprzedawca ma większą możliwość zwiększenia obrotów o ile się bardziej postara.
I dlatego napisałem, że jedyne co może zrobić polski konsument żeby sobie polepszyć pod tym względem to więcej kupować. Bo klient panem nie zostanie z nadania przez dekret rządowy czy prawo, tylko może sobie na ten status zarobić dając zarobić. Zgodnie ze słynnym hasłem reklamowym często widzianym w USA "the more you buy the more you save!" Czyli im więcej kupujesz tym więcej oszczędzasz. Co jednak trudno wytłumaczyć współmałżonkom.:p