Był na Żytniej :?: Zrobili cokolwiek,czy stwierdzili że wszystko jest w porzo :?:
Wersja do druku
Na ostrość, potrzebuję za każdym razem ostrości gdyż robie foty z małą GO.
Tak, proszę ja Ciebie bo tak jak napisałem wcześniej robie z małą GO. Jeśli robisz tańczących ludzi na 85ce przy f1,8 to nawet niewielkie przemieszczenie powoduje nieostrą twarz. Nie wyobrażam sobie stosować dwóch przycisków do tego typu fotografii.
Kilka przykładów: https://picasaweb.google.com/1138295...6Sierpnia2012#
Mam nadzieje że z Picassa można zamieszczać galerie :)
W klubach i ciemnych weselnych salach sprawdza się tylko OneShot i doświetlacz z lampy bo jest tak ciemno że nieraz w wizjerze ledwo co widzę.
Bardzo chętnie poznam kogoś z Rzeszowa by zrobić wspólny test.
Przepraszam, nie znam Picassa i miałem źle ustawioną autoryzację :)
https://picasaweb.google.com/1138295...CPbTsIHItYn8QA
Teraz powinno być ok :)
teraz link działa, a na 15 zdjęciu jest chyba restauracja stary browar w Tarnobrzegu zgadłem? Na jakim iso mniej więcej robiłeś te zdjęcia. I mam nadzieje, że nie zapomnisz mi przesłać tak jak obiecałeś.
Wyobraźnia to jedno, a rzeczywistość to drugie. Świadomie wybrałeś sposób, który z samego założenia z góry skazuje Cię na większy procent straconych zdjęć. Po to jest możliwe rozdzielenie przycisku AF od spustu migawki, żeby można było jeszcze szybciej fotografować. Tylko w zamian wymaga umiejętności posługiwania się niezależnie dwoma palcami, jakkolwiek to zabrzmi.
Każdy wie, że kiedy "jest tak ciemno że nieraz w wizjerze ledwo co widzę", to są to warunki ekstremalne. W takim razie zupełnie nie rozumiem, dlaczego zamiast inwestować kupę kasy w nowe wynalazki Canona, nie używasz sprzętu który od dawna oferuje wspomaganie AF z body..? No i posiadasz Mk1 doskonale dające radę w takich warunkach - Ty nie potrzebujesz Mk3.
Do Forumowiczów - ilu z Was uważa że kiedy "jest tak ciemno że nieraz w wizjerze ledwo co widzę", to aparat powinien ostrzyć w ułamku sekundy. Albo inaczej - który wg. Waszej wiedzy aparat tak działa? Oprócz C5dMk1 rzecz jasna..
Przecież napisał,że i 20D i 5dmkI robią to szybciej, albo inaczej - robią to wystarczająco szybko, aby być użyteczne. Poza tym tu nie chodzi o to w jakim czasie ostrzy mkIII, tylko o to, że 20D i 5DI robi to szybciej, a powinno być dokładnie odwrotnie. Skoro macie inne doświadczenia to może aparat jest po prostu uszkodzony i tyle, ale wciskanie kitu w stylu "zmień sposób fotografowania" bo mkIII jest tak boski, że nie przystoi po prostu zrobić fotkę, trzeba jeszcze odprawić kilka zdrowasiek przed.
[QUOTEWyobraźnia to jedno, a rzeczywistość to drugie. Świadomie wybrałeś sposób, który z samego założenia z góry skazuje Cię na większy procent straconych zdjęć. Po to jest możliwe rozdzielenie przycisku AF od spustu migawki, żeby można było jeszcze szybciej fotografować. Tylko w zamian wymaga umiejętności posługiwania się niezależnie dwoma palcami, jakkolwiek to zabrzmi.][/QUOTE]
Dokładnie tak jak piszesz .Obudowa współczesbej lustrzanki jest tak ukształtowana aby kciuk obsługiwał AF a wskazujący spust.
Konfiguruję na jeden przycisk jak daję pstrykać komuś niewprawnemu lub do street foto z opuszczonej reki.
Do tego manual,analiza kadru i sytuacji. i wtedy decyduje o szybkości i jakości fotograf a nie body.Czasu jest dosyć.
Mój aparat ostrzy tak szybko jak potrzebuję.Typ aparatu,obiektywu nie ma wielkiego znaczenia.Do takich fot Smiena starczy spoko.
Czasem myślę że przydałby się rok ze Smieną wielu fotografom.Jesli komuś się jakiś automat nie wyrabia [ a zawsze ma limit ],należy go wyłączyć i ustawiać sam.Nie tylko w fotografii zresztą.
No dobrze, nigdy nie próbowałem robić fot z rozdzielonym AF i migawką bo moje wcześniejsze body tego nie miało.
Powiedz mi w jaki sposób miałoby mi to pomóc bo nie bardzo rozumiem. Do tej pory po wciśnięciu spustu do spodu wyzwolenie następowało po ułamku sekundy. Z doświetlaczem działa to natychmiast. Jakim cudem dodatkowy przycisk przyśpieszyłby to?
Dlaczego doświetlacz na body jest lepszy od doświetlacza w lampie??
A mkIII kupiłem bo mk I ma około 200tyś klatek i notoryczny front focus, ponadto od około 2 miesięcy coś stało się z buforem i niezależnie od karty zapisuje strasznie długo. Po prostu się zamula. Nie chcę robić offtopa ale może ktoś się z tym spotkał?
Ponadto z nadejściem mk III wiązałem wielkie nadzieje na jeszcze większy komfort związany z AF.
O ile pamiętam to jest to Wola Ociecka koło Jasła. Na pewno nie zapomnę, już zrobiłem katalog i wrzuciłem tam kilka fot które mogłyby być miarodajne ale cały czas pisze te posty w biegu a chciałby jeszcze wybrać coś z wesel i Ci podesłać.
Czułości to w przypadku 20D zazwyczaj ISO800, a piątka 1000, 1600 i dwie są chyba na 3200.
To są stare foty i nie ma tu nic z mkIII.
Dokładnie! Nie rozumiem dlaczego muszę zmieniać sposób foce wraz z aparatem. Stare modele dawały rade to dlaczego nowy nie wyrabia?
Jestem pewny że jest z nim coś nie tak.
Nie chce reklamować ale w totalnej ciemności D700 z wspomaganiem z lampy i 24-70 2,8 to potrafi.. problemem jest tylko wybranie punktu ostrości bo nie widać fotografowanego przedmiotu, ale tutaj doskonale sobie radzi autofokus.
Ja używając drugiego przycisku do AF różnicy w szybkości jego działania nie widzę w porównaniu do trzymania wciśniętego do połowy spustu i dociśnięcia go w odpowiedniej chwili... różnica jest taka że przycisk AF służy tylko do AF, a spust dodatkowo uruchamia w aparacie pomiar światła, redukcje drgań aparatu... zużywając szybciej baterie...
Jeśli chodzi o manualne ostrzenie oczywiście można... dawniej aparaty i obiektywy były robione z myślą o takiej pracy... teraz z myślą o AF... ciekawy jestem tego manualnego ostrzenia z wizjerem w 5mIII i dzisiejszym obiektywami... i pojęcia ostrości. Chetnie skonfrontuje tą ostrość z Smieny z 5dmII...
Problem jest taki, że najwięcej o 5dmIII I jego AF piszą ludzie którzy na nim nie pracowali.. Pełen entuzjazmu kupiłem mIII bo kocham to, jak rejestruje matryca 5d... miałem nadzieje sprzedać wreszcie d700 którego tylko trzymam dla AF. Jednak okazuje się że kupa kasy poszła jedynie na więcej punktów AF i mniejsze szumy i tak... mamy żal i oczekiwania bo zapłaciliśmy nie mało.
Odpowiedź dla serano może być tylko jedna - spróbuj może gdzieś zabawy z 1d(s) III/IV/X . Z góry wyprzedzam dlaczego - shutter lag i blackout. Obstawiam że będzie bardziej satysfakcjonująco niż z 5d3 i możliwe że tego od niego oczekiwałeś nie sprawdzając uprzednio tych parametrów.
Myślałem o tym, ale naczytałem się o cudownym AF na forach, który jest na równi z 1... Nastepnym razem nie kupie sprzętu za nim go nie przetestuje przez kilka godzin w warunkach bojowych. Zastanawiającym się nad zakupem polecam wypożyczalnie.... Nowa 5 nie jest zła.. to znakomity aparat, ergonomia bardziej mi pasuje niż w starej 5... i jak dla mnie cudowny dzwięk migawki, D700 przy niej to jak jakiś traktor. Jednak osobiście strasznie się zawiodłem tym AF dla którego go zamieniłem z mII. Mam nadzieje że to jeszcze jakoś poprawią, wtedy sprzęt marzenie.
Czytam ten wątek od dechy do dechy (planuje zakupić 5DMKIII +24-105/f4) i lekko głupieje. Nikona D800 odstrzeliłem za serwis i problemy jakie mają ludzie z lewymi punktami AF. Po moich testach 5DMKIII (z góry mówie typowo amatorskich) AF działał świetnie na szkiełku kitowym. Natomiast 85/f1.8 jakby troszku wolniej/. Drugim powodem jaki przemówił do mnie za D5MKIII to porównanie z D800 w sklepie. C i N testowane na obiektywach systemowych 85/f1.8 (Canon i Nikkor) i bez dodatkowych nastawów, od tak z ręki ładniejsze barwy i ogólnie fotka dla mojego oka wyszły z Canona. Wiem wiem, szczegóły matrycy z D800 powalają, ale ja mam problemy aby utrzymać aparat bez poruszenia zdjęcia wiec co dopiero utrzymać w bezruchu taką matrycę z D800 aby zachować wszystkie detala i wykorzystać jego moc. Jutro albo we wtorek zapinkalam po zestaw:
Canon 5D Mark III + Kit 24-105/f4
28/f1.8
85/f1.8
Powracając do wątku i problemów przedmówcy. Ja bym pofatygował się do jakiegoś sklepu aby podpiąć jakiś inny obiektyw i ew. do serwisu. Osobiście jestem w stanie zgodzić się z @serano że jest wk... . Ja bym się załamał jakby moja nowa pucha za prawie 13k działała "inaczej".
I ostatnia kwestia. Z racji, że jest to wątek "5DMKIII w praktyce", czy dobrze robie kupując Canon'a do robienia fot podróżując po świecie (ludzie, architektura, krajobrazy czasami i oczywiście mojego synka który jakby oddał mi choć 5% swojej energii i wigoru to 200k fotek bym zrobił w dwa miesiące hehe). W gre wchodzi 5DMKIII albo D800 (wiem że odpowiedź oczywista ze względu na fakt iż jest to przecież forum userów Canon'a). Niemniej jednak widzę, że są tu również userzy obu systemów.
Pozdrawiam
P.S. W profilu mam już opisany sprzęt :) ... oczywiście taki jaki planuje na dniach zakupić. Mam nadzieje że za kilka dni nie będę musiał zmieniać opisu sprzętu.
do jeżdzenia po świecie wziałbym nex-7 z 24/1.8 i zoomem 18-200 :) no chyba że jeździsz z paro kilogramowym statywem, itd itp
hi,
a ja jeżdżę z 5D... i plecakiem obiektywów (max 4 sztuki).
Wszystko leży w hotelu, w zależności od planu dnia / części dnia biorę 24-105 + drugi dostosowany do warunków...
to tak, żeby sobie potem w brodę nie pluć...
pzdr,
Kiedyś jeździłem z Nikonem D3S + 24-70/f2.8 a jeszcze wcześniej z Canonem 7D+24-105/f4. Z D3S to była sielanka, ale fakt. D3S dał mi po garach i to nieźle. Niestety musiałem posprzedawać sprzęty i po roku absencji nastawiłem się na Canon'a.
Natomiast jak patrzę na zdjęcia jakie robiłem 24-105/f4 na 7D to jestem wciąż zadowolony. Drugi powód przemawiający za Canonen opisałem powyżej. Trzeci powód to już kwestia osobowości. Zaparłem się i powiedziałem sobie że nie zejdę poniżej 5DMarkIII lub D800. Eksperymentowałem wcześniej z Sony Alfa (bezlusterkowcem), małymi kompaktami i .... nie to nie dla mnie (tak to prawda jestem onanistą sprzętowym, ale nic na to nie poradzę)
Dobra z innej beczki (bo ostatnio gadane jest o prędkości AF-u), a boczne są w praktyce takie jak centralny? Czy też widać różnicę w szybkości i celności?
natywne iso 100 + 24 mpix z nex-7 są niedoprzecenienia na trasy.
K_4 --> wybór raczej zależny od szkieł których użyjesz. Jak potrzebujesz 85/1.2 to nie masz wyboru :D
Ja jadę na sigmach (szukam jeszcze do kompletu 15-30, którą kiedyś miałem), które sa w każdym systemie, ale ja to amator jestem i się nie znam :)
pionowe punkty ostrości wyraźnie słabsze napewmo pod względem szybkości - ja odrazu je wyłączyłem. Z resztą bocznych (krzyżowe) ogromnej przepaści pomiędzy centralnym nie zauważyłem i to jest na plus w stosunku do mII. Dodam jedynie że jeszcze nie testowałem w ekstrymalnych warunkach... najciemniej (f 1,8 iso 2500 1/250)
W moim egzemplarzu boczne krzyżowe w słabych warunkach częściej pudłują niż środek i góra czyli podwójnie krzyżowe :( Mam wrażenie także że mają tendencje do back focusa.
Gdy jest jasno to 99% trafień. Generalnie im mniej światła tym gorzej z celnością i spadek jest wyraźny.
Na wyjazdy zawsze biorę bezlusterkowca. W moim przypadku jest to e-p1.
Olka wybrałem ze względu na dużą ilość szkieł (szczególnie stałek) i fakt że są i będą zawsze mniejsze od aparatów z aps-c.
Ponadto ma dość szybki AF, a nowsze modele e-p3, e-pl3, e-pm1 mają szybsze od nie jednej lustrzanki.
Miałem w rękach e-pm1 i jak się wkurzę już tak konkretnie na Canona to zacznę tym robić kotleta ;)
Plener ślubny na Malcie zrobiłem już swoim penem i 45 1,8 :)
Krótko mówiąc dobrze robisz :)
Ubiegłoroczny wypad zrobiłem z 50D + C24-105 + S10-20 link, więc po 5DIII można spodziewać się więcej: bardziej użytecznego ISO + lepszego AF co poprawi zdjęcia w ciemnych klasztorach, kościołach i tym podobnych świątyniach oraz nocnego życia ulicy, do dynamicznych scen np. tańce oraz krajobrazów, ta plastyka obrazu. Z tym że zamiast C24-105 zastanów się nad bardziej użytecznym w podróży C70-200 f4 IS + C17-40 + C50 1,4.
Po ostatnich postach można odnieść wrażenie,że kupiliśmy niezły szrot?
może niektórzy, moja bajka cały czas trwa
...też nie narzekam, a przesiadłem się z 1ds3. Oczywiście przełożyłbym kilka opcji do nowego AFa, jak chociażby aktywacje tylko 9ciu zewnętrznych punktów i podświetlenie wybranego pkt. Chciałem jeszcze dodać, że rzadko używam środkowego punktu, takie przyzwyczajenie z jedynki :twisted:
serano a możesz mi w paru zdaniach powiedzieć o Af D700 w porównaniu do 5DmkIII. Bo w porównaniu do II mam rozeznanie. Napisz na PW aby nie robić wojny aefowej.
Czy jest wolniej? na pewno nie w trybie servo. W one shot może delikatnie wolniej na 50mm, na 24mm nie widzę różnicy. Wiadomo że jedynka miała konkretniejszy shutter lag co pewnie też ma na to wpływ. Porównać nie mogę bo niestety musiałem pozbyć się jedynki.
W reportażu nie widzę większych różnic, na ciemniejszej sali w tańcu też trafia tak samo jak jedynka.
Nie zauważyłem większego wzrostu nietrafionych zdjęć niż z jedynki. Używam wszystkich krzyżowych.
A ja właśnie kupiłem 5DMKIII ze szkiełkami jakie planowałem (opis w profilu). Stwierdziłem, że odchodzenie od decyzji jaką podjąłem (pomimo że w głowie miałem waterloo który aparat kupić) uczyni mi większy burdel w głowie.
Teraz, że tak offtopem pojade, mam gdzieś negatywne opinie. Mój jest "outstanding" i nic tego nie zmieni.
A tak w temacie, mój AF ze szkłem 24-105/f4 ostrzy w mojej (jako amatora) opini kapitalnie we wszystkich strefach (miałem kiedyś ND3s + Nikkor 24-70/f2.8 i jakieś tam porównanie mam). Moim marzeniem jest teraz aby kupić 24-70/f2.8 IS II jak się pojawi mając nadzieje że wydobędzie maks. z 5DMKIII. No ale na to poczekam i powoli dozbieram.
W kwestii opini obecnych użytkowników aparatów, może by tak zrobić zwykły szkolny (obiektywny) system oceniania danych obszarów aparatu.
Np.
AF (przypadek A-n) - ocena (1-6)
funkconalnośc x - ocena (1-6)
funkconalnośc y - ocena (1-6)
funkconalnośc z - ocena (1-6)
....
....
....
Gdyby zebrało się więcej takich opini/ocen (obiektywnych na miarę możliwości opiniodawcy) potencjalni kupujący uśredniając wyniki, mogliby wtedy łatwiej podjąć decyzje.
Mi osobiście tego brakowało przed zakupem.
Teraz jest po frytkach z czego się cieszę.
Pozdrawiam
Proponuje zrobić zestawienie zdjęć osoób które narzekają na Mk3 z tymi, którzy nie narzekają.
Stawiam że Ci co narzekają schowają się z tyłu i to nie z powodu "wadliwego" czy niedopracowanego aparatu.
Jak włączy się podświetlanie na ekranie punktu af to najpierw znajdzie punkt a po ułamku sekyndy podświetli i to jest wkurzające więc wyłączyłem . Mam jednak pytaie. Jak ustawić żeby np: lewy -ustawiony punkt af w poziomie biegał w tym samym punkcie tylko w pionie/ Niby ustawiłem ale on po zmianie na pion ustawia się na środku. Czegoś nie wiem ?
No wlaśnie słyszałem ,ze to 7d miała ale nie dysponuję 7-demką . Dzięki!
--- Kolejny post ---
No i właśnie mam to właczone "Punkt AF powiązany z orient."ale nie chodzi wraz ze zmiana poożenia .Zatrzymuje sie na centralnym ?
Jakis myk tu jest ?
--- Kolejny post ---
Potwierdzam też dzialanie AF na punktach bocznych w złych warunkach oświetleniowych. Centralny radzi sobie dobrze , boczne juz słabiej >
witam
interesuje mnie połączenie 5dvIII z C 100mm macro L, jutro kupuje te puszkę i chce do niej 100-tke jako portret + macro - czyli wykorzystać uniwersalność, stabilizacje, dodam ze lubię ostrość w portrecie wiec świadomie wybieram 100L a nie 135L ( nie żeby 135-tce jej brakowało ), biorę do niej tez 35mm 2.0 ale to już inna sprawa,
w każdym razie interesuje mnie jaka 100L osiąga szybkość z 5dvIII, jak im się razem współgra w słabym świetle - czyli raczej techniczne połączenie niż optyczne ( bo tego spodziewam się na wysokim pułapie - robiłem 5d v2 + 100L i obrazek jest super lecz szybkość AF nie porywa )
pozdrawiam
Tryb HDR jest super :) zdjęcie zrobione z ręki +-2
W takich warunkach innego światła nie ma, obiekt nieruchomy, ostrość łapie natychmiast. Po przekręceniu pierścienia ostrości w skrajne położenie, nie błądzi tylko pewnie ostrzy, zdjęcie robione z około 4 m, więc do przejścia cała skala, zajęło to około 1,2 sek. (precyzyjny pomiar stoperem w jednej ręce i aparatem w drugiej :lol:). Może pomoże, nic lepszego nie mam. Ostrzone środkowym punktem, precyzyjnym.
Ładnie skleił!
Skrajne położenie dałeś na "najbliżej"? Fajny pomysł z tą świecą, potestuję tak swoją trójkę.
Tak jeszcze a'propos tego precyzyjnego punktu, po lekturze artykułów na Canon DLC, to w sytuacji z Twojego zdjęcia użyłbym zwykłego pojedynczego punktu AF. Dość przystępnie i logicznie jest tam to wytłumaczone kiedy ma sens używanie zawężonego punktu, a kiedy może stwarzać problemy. Chyba że miałeś na myśli precyzyjny w sensie środkowy.
Ciekawią mnie jeszcze opinie użytkowników na temat gorszego działania bocznych punktów AF - nie zauważyłem czegoś takiego nawet w kiepskim oświetleniu. Z zasady rzadko używam centralnego punktu na tym body. Może chodzi o to, że mam włączone tylko krzyżowe? No bo te nie-krzyżowe z założenia są mniej skuteczne.
Ostatnio zrobiłem sobie test wysokiego ISO w tragicznych warunkach i jestem mile zaskoczony ile można wyciągnąć z nowej piąteczki.
Poniżej zdjęcie testowe które jest już po obróbce i odszumianiu oraz przeskalowane do 1440x960:
https://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C9860-1s.jpg
1/40 f/1.4 ISO 51200
Najbardziej cieszy mała utrata kolorów. Minusami są banding, utrata szczegółów i nieszczęsna plama w prawym dolnym rogu.
I jeszcze jedno. Autofocus fazowy już w tych warunkach nie miał szans, ale na liveview jeszcze ostrzył :)
I druga foteczka na identycznych ustawieniach:
https://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C9887s.jpg
Czy ktoś ma zamiar kupić ten programik? Chętnie się przyłączę ?
:)