nie, nie pomylilo sie ekspedientowi. powiedzial ze klienci narzekają na ten sloik przy pelnej klatce, i że bardziej detykowany jest on do cropów. stad moje zdumienie i pytanie o opinie w Wasza strone.
Wersja do druku
nie, nie pomylilo sie ekspedientowi. powiedzial ze klienci narzekają na ten sloik przy pelnej klatce, i że bardziej detykowany jest on do cropów. stad moje zdumienie i pytanie o opinie w Wasza strone.
dlatego pytanie kieruje do zaznajomionych fizycznie w temacie
Chodzi o winiete i faktycznie jest zauważalna. Żeby nie robić OT poszukaj tu: http://canon-board.info/search.php?searchid=3321757
trochę zejdę z tematu, z tego co wiem (bardzo pewne źródło) Canon 5Dmk II w swojej ostatecznej - poprawionej wersji ma się ukazać w kwietniu 2oo9.
może już ktoś o tym pisał ale ...;)
Czytam te wszystkie posty i czytam, temat zrobil sie mega.. a aby nie zmieniac tematu w koncu moglby byc juz dostepny, nie bylo by spekulacji i narzekan... jak najszbyciej zapchal by rynek napalencow co go kupi, odczeka sie swoje az potanieje i w przypadku gdy opinie na jego temat beda nie najgorsze bedzie mozna go kupic :)
Heh, to może....Sony ;) Arcimowicz nachwalić się nie może ;)
A nie wiecie może co takiego się stało, że Canon wycofał ze sprzedaży 5DmkII? Moje zdanie jest takie, że po pierwszych testach okazało się że niewiele odbiega jakością od 1DsmkIII i może to zachwiać sprzedażą flagowego modelu. W związku z tym egzemplarze wróciły do fabryki w celu "zepsucia" czegoś by nie był zbyt dobry :evil:
Oczywiście, ale pod warunkiem, że mówimy o PlayStation3 :lol: Jedna rzecz w Sonym powala w porównaniu z 5d, d700 itd - wizjer! Mam taki w Leica R8 - ogromny i jasny. Robi wrażenie. Cała reszta, to trochę joke :smile:Cytat:
Zamieszczone przez Teo
Trzeba mieć nadzieję że na Targi Fotograficzne do Łodzi przywiozą go w "poprawionej" wersji a nie okrojonej (o ile zdążą)
Korpus przestanie ruszać silnikiem obiektywów, trzeba będzie ręcznie kręcić a pozostawiony jeden centralny punkt będzie potwierdzał czy jest ostro :lol:
W folderze reklamowym pokażą jakieś mega ********e zdjęcie jakiegoś guru sprzed lat, który robił wszystko manualnym focusem. Taki powrót do korzeni z duszą...
mimo wszystko licze ze do konca tego miesiąca coś sie ruszy ze sprzedaża nowych piatek. niektorzy spekuluja inni obserwuja, a dla mnie to byc i nie byc, gdyż sprzet ten wpisany jest w kosztorysie na ktory po otrzymaniu srodkow bede mial tylko miesiac czasu. eh, a starej 5tki juz nie chce w obecnej chwili.
jaja to dopiero będą jak się okaże po prezentacji Nikona D3x w grudniu że wyjdzie do sprzedaży wcześniej jak owa 5D która to nieuchronnie zaczyna być mitem pt.: " Apetyt maleje wraz z oczekiwaniem"
nie no, miejmy nadzieję, że informacja akustyka się sprawdzi, a potem już tylko do nas niech przybędzie.
trzeba być dobrej myśli :-)
cóz ciśnienie zakupowe wśród userów widac rośnie ale nie popadajmy w przesadę. a i tak pewnie po premierze N d3x to 5dII przestanie robić dobre zdjęcia ;-))) .
a tak na serio. realizacja pierwszych preorderów w europie to 20 listopada, zamawiający piszą że odbiór sprzętu potwierdzony, wiec w sumie tylko 2 dni . damy radę.
nawiązując to nadmienionego wyżej Ndx3. skoro premiera tej puchy zapowiedziana na 5 grudnia to raczej Canon nie ma zbyt wiele czasu na wprowadzenie 5dII do sklepów. rzekłbym że każdy dzień gra teraz rolę. ... nie ma to jak silna konkurencja .
jest oczywistą oczywistością że posiadacze 5D i kolekcji szkiełek spokojnie czekają z przesiadką na 5dII. jak trzeba nawet do wiosny gdy cena sie ustabilizuje na normalnym poziomie. Znakomita wiekszość nie bierze na serio pod uwagę zmiany systemu.
Co innego posiadacze puszek z niższych pólek którzy planują zakup FF . tu przesiadka na inny system tak bardzo nie zaboli (finansowo).
Należy pogratulować tym kolegom którzy nie oglądając sie na nic kupili w odpowiednim czasie 5D (cena oscylowała ok 5 K PLN) . to była dobra decyzja. Brawo.
Nie zapominajmy także o tym że kryzys finansowy jednak zaczyna coraz szerzej "dotykać" przysłowiowego Kowalskiego. Mysłe że po przejściu pierwszej fali realizacji preorderów na 5dII ze sprzedażą kolejnych dostaw może wcale nie być tak prosto.
Adam, no nie zrobią chyba kroku w tył... kolejnego z resztą.
Dla kogo ta oczywistosc? Za cholere nie czekam na 5dII, bo nic fajnego nie wniesie dla mnie, moze 5dIII kiedys jak wyjdzie i bedzie mial to co wszyscy oczekuja, bo przesiadka na 5dII jest dla mnie nie oplacalna dla samych pikselow, ekranu i filmikow, o wiele wiecej fajnych gadgetow ma D700, ale jak ktos wczesniej zauwazyl jakosc obrazka z niego, to raczej nic ciekawego.
A 5dII, to raczej dla tych co maja szkla canona i chca juz teraz (w sensie kiedy wreszcie bedzie w sprzedazy) FF
no pisząc "spokojnie" miałem na myśłi że ciśnienia na zakup 5dII nie mają. Mają 5D i są zadawoleni. pewnie z czasem zamienią na 5dII ale z pewnością to kwestia miesiecy a nie tygodni i raczej rolę gra tu "chęć" posiadania nowszej zabawki a nie rzeczywisty wymóg .
pewnie była też spora grupa ludzi która wiązała zakup 5DII ze sprawą listopadowych podatków no ale tu porażka, bo mało komu uda sie kupić 5dII z listopadową fakturą.:(
trzeba byc nie spelna rozumu zeby zamawiac cos czego nie ma i odrazu odliczyc od tego VAT. moim zdaniem 5d2 jesli wogole pojawi sie w PL w tym roku to bedzie to tuz przed gwiazdka tj. w drugim tygodniu grudnia. Co do N D3X, przeciez on nie bedzie konkurentem 5d tylko 1ds mk3 wiec canon nie ma zadnej presji na wprowadzanie swojego aparatu przed nikonem.
a gdzie tu ferment? Z tego co mi wiadomo canon bedzie najpierw staral sie zaspokoic pre-ordery w japan, usa i uk. sprzedaz 5d w porownaniu z ktorymkolwiek z tych krajow wypada zenujaco, nawet jesli wezmiemy pod uwage populacje tych krajow.
No to ja zbieram na 1Ds Mk IV w tej cenie ;)
Hmmm, czytam ten wątek od początku chyba i czekam na pojawienie się wreszcze tej nowej 5tki, bo cały czas marzę o FF... I tak sobie dziś wymyśliłem, że może lepiej nie czekać i już dziś zainwestować w FF czyli ramę do roweru z pełną amortyzacją - to przecież też Full Frame ;-)
A chrzanić tą fotografię... na wiosnę sprzęt będzie jak znalazł, a i 5DII może do tego czasu się wreszcie pojawi i trochę stanieje...
Canon podał na swoich stronach cennik akcesoriów -> Źródło
Wycinek:
- Battery Charger LC-E6 - $80.00
- Battery Pack LP-E6 - $100.00
- Battery Grip BG-E6 - $380.00
:cool:
chyba sobie, Richie, jaja robisz ;) albo w przyplywie hurra-optymizmu
nagle zalozyles, ze ceny europejskie a nawet polskie beda jednakowe
jak w USA :mrgreen:
ja jestem raczej sklonny liczyc $1 = 5 PLN, bo ile by kurs bankowy
nie wynosil, roznice w cenach miedzy USA a UE a potem UE a Polska,
plus klasyczne "przycinanie" polskich dystrybutorow wywinduje ceny
mniej wiecej do takiego rozboju.
moze i ja jestem pesymista, ale moge sie zalozyc o browarka, ze jak
sie to pokaze w sklepach w PL i w USA to moj kurs wymiany bedzie
blizszy rzeczywistemu ilorazowi cen ;)
Co może oznaczać ze mało będzie chętnych na oryginalne akcesoria.Może się mylę ale zamienniki gripów schodzą jak ciepłe bułeczki....nawet jeśli są tandetne.Phottixy do starego 5D z tego co ludzie opisują całkiem przyjemne a 2,5x tańsze niż oryg. BG-E4.
Licząc po twoim kursie to BG-E6 będą zalegać na półkach.
dziś 5 d był do pomacania na prezentacji firmy BEIKS w Krakowie . Przedstawiciele canona zapewniali ,że pojawi sie piątka na początku grudnia.
Czy BEIKS i Canon Polska boją się tabunów potencjalnych kupców 5D Mark II, że nigdzie nie informowali o takowej prezentacji ??
Nie wiem czy było?
http://digitalprotalk.blogspot.com/2...ours-with.html
To u Canona żadna nowość, zawsze byli zachłanni i za byle kabel chcą pare stówek. Dopóki nie było podróbek to człowiek klął na ceny i kupował (albo nie bo go nie było stać). Teraz oryginał kupuje się jak chińska podróbka do niczego się nie nadaje albo ze snobizmu.
P.S
Kupił ktoś kiedyś oryginalna baterię BP-511? :mrgreen: