Ci mniej źle się wyrażali..
Wersja do druku
No. Zle sie wyrazilem - problem z AF w 1dmk III nie istnieje, wymyslilem go sobie:lol:
Nie, sam pisałeś, że jesteś mniej inteligentny, więc nie mogłeś go sobie wymyślić. Po prostu powtarzasz brednie, które usłyszałeś od innych.
Nie zastanawiało Cię nigdy dlaczego właściciele i użytkownicy tych aparatów nie widzą problemów a najgłośniejsi są Ci, którzy tylko przez szybkę w supermarkecie?
Kupiles sobie marka III i tak wyszlo ze trafiles na dobra kopie...wiec problem z nimi nie istnieje no nie? Tak samo wszystkie elki 24-70 sa idealne a ci co narzekaja nigdy ich nie widzieli. Wez juz daj spokoj bo az smutne to jest.
O czym ja piszę? A od kiedy 5d to body reporterskie? Wg Canona targetem 5D jest studio, a nie reporterka. To, że chcesz mieć wszystko w jednym (studio, jakość Ds, szybkość 1D) i najlepiej cenie 40d + 500 zł to już twój problem.
Inna sprawa, że 5D używane jest powszechnie do wszystkiego i sprawdza sie w tych zastosowaniach w większości znakomicie, ale nie zmienia to faktu, że głównym przeznaczeniem tego sprzętu było studio (dlatego np. nie było w nim uszczelnień takich jak w 1D).
A tak poza tym, to nie obraź się, ale czytam te twoje posty i przebijają z nich tylko trzy rzeczy: narzekanie, narzekanie i jeszcze raz narzekanie. Daj na luz i poczekaj aż pucha się ukaże, pożycz od kogoś albo ją kup i potem sobie ponarzekasz.:twisted:
daj juz lepiej spokój, bo wypisujesz takie bajki, że cięzko je nawet zignorować. W poprzednim poscie napisaleś, że D700 obrazuje gorzej niż D3, gdybys mógł to udowodnić byłoby miło (tym bardziej powołujesz się na opinie uzytkowników, które moim zdaniem są inne - ale Ty widac wiesz lepiej), w powyższym piszesz , że Canon targetuje 5D do studia. Do Twojej informacji w katalogach Canon bardzo często targetuje 5D do fotografii slubnej, podobnie zreszta 5dMKII, która to jakby nie patrzeć jest reportażem. Znowu wiesz lepiej ale zapewne czytałeś inne katalogi. Do studia jest targetowany Ds. To , że 5D świetnie się sprawdza w studio to inna historia (5D to naprawdę świetny aparat), ale nie był i nie jest targetowany do studia.
Ale to wszystko pikuś. ten tekst: To, że chcesz mieć wszystko w jednym (studio, jakość Ds, szybkość 1D) i najlepiej cenie 40d + 500 zł to już twój problem to już jest Twoja nierozładowana frustracja. Czy mógłbyś łaskawie przytoczyć cytaty na podstawie których sformułowałeś tę arcymistrzowską tezę.
Wiesz, nie musisz czytać tego watku, nikt nie musi, nie musisz czytać tych narzekań, choć gdybys uwaznie przeczytal to zrozumiałbyś, że narzeka się tu nie tyle na sprzęt ile na podejście Canona do niektórych spraw i fajnie byłoby, że jeśli już piszesz, to rzeczy prawdziwe a nie wyssane z palca
to samo w normalniejszym języku:
http://www.canon.pl/nowyEOS/
Teraz pytanie Kiedy? Za ile? Dlaczego tak drogo? :)
Moje typy odpowiedzi - również z przymróżeniem oka:
Nie wiem.Cytat:
Zamieszczone przez Richie
Nie wiem.Cytat:
Też się nad tym zastanawiamCytat:
:wink:
Czym się różni "Też się nad tym zastanawiam" od "Nie wiem"? :mrgreen:
nie chciałem się powtarzać ;-)
:mrgreen:
Szukałem głębi jak przy f/16 na 50D, a odpowiedź okazała się płytka jak przy f/1.2 na 5D... (żeby jakoś nawiązać do tematu wątku) :lol:
A tutaj nowa broszurka: http://www.brochures.canon-europe.co...1226316982.pdf
PS
Zakładają 85L, świecą w wizjer, a potem człowiek spać nie może... ;)
jestem urzeczony. Genialne pomysły i wykonanie, momentami zastanawiałem się "jakie to proste", cóż trza się uczyć, uczyć uczyć. Po takiej reklamie naprawdę sprzedadzą MKII bardzo dużo.
no al epoprócz tego że nie wiem, to znaczy także, że też się już nad tym zastanawiam, więc tak może z f/5.6, może 8.... ;-)
apropos ulotki, to z tym:
chyba jednak trochę przegieli :lol:Cytat:
When you pick up your new EOS 50D for the first time,
switch to high speed continuous shooting, hold down
the shutter release, and listen.
Tak sobie właśnie myślę, że jak mamy odpowiedni dystans, to głębia jest dostatecznie duża...
Waw! Oglądałem tylko obrazki ;)
Ostatnio, z Kolegą MacGyverem, byliśmy w lesie i trzaskaliśmy seriami z Mk III i 40D nadbiegającego pieska.
Przejeżdżający właśnie dróżką rowerzysta mruknął pod nosem coś w stylu:
- O, k...!
Więc chyba coś jest na rzeczy... ;)
Jeśli chodzi o obrazowanie d700 vs d3 to choćby znany problem źle działającego WB. Wg testów d700 potrafi w jednej serii zdjęć zrobić każde z innym WB. Nie obraź się, ale poszukaj sobie takich informacji w necie, bo mi się aż tak bardzo nie chce, aby Ci coś udowodniać (przepraszam za szczerość).
Pisząc, że 5d jest do studia, miałem na myśli że ma świetny obrazek, nie ma uszczelnień jak jedynki, karabinu fps jak 1d, AFa z jedynek. To wszystko nie oznacza, że nie nadaje się do reportażu ślubnego, czy innych zastosowań, wręcz przeciwnie. Za każdym razem jak oglądam zdjęcia zrobione tym sprzętem ze ślubu, to scenariusz jest jeden. Najpierw ja, jako autor, się raduję, a później widzę tą samą radość tylko zwielokrotnioną na twarzy zamawiającego.
Tak nawiasem mówiąc, to żadna lustrzanka nie ma ścisłego targetu. Lustrzanka to w założeniach aparat uniwersalny. Typowy aparat do studia, to aparat wielkoformatowy, ale i tego można wziąć ze sobą i robić np. architekturę.
Jeśli chodzi o ostatnią część twojej wypowiedzi odnośnie tego, że nie wytrzymałem tych narzekań i w końcu coś napisałem na ten temat, to fakt że może trochę przesadziłem z tym 40d + 500 zł :-D, ale jak czytam te narzekania, to po prostu scyzoryk mi się otwiera w kieszeni. Narzekania, narzekania... Poczekajmy, aż sprzęt się ukaże i wówczas będzie na co narzekać, albo wychwalać pod niebiosa.
Dobra, lecę robić jakieś fajne foty, bo szkoda marnować czasu na wyznania kilku frustratów.:twisted:
PS. Za jakiś czas zajrzę na forum, może będzie już nowa piątka i prawdziwe opinie na jej temat.
najlepiej ze w tej broszurze nie pisza ze 5dmkii ma chocby jeden punkt+AF :) to bylaby plama:)
co do pozycjonowania body 5D i jedynek - zgoda. To parametry, wady i zalety body decydują o tym, gdzie to body jest używane.
Co do D700. AWB się myli. Najbardziej jak już jest poza swoim zakresem działania, czyli poniżej 3000 K i na wysokich ISO (6.400 i wyżej). Nie jest to coś czym się należy przejmować. AWB w D3 tez się myli w takich sytuacjach. I nie znam takiego body, które się wtedy nigdy nie myli. Sęk w tym, że zawodowcy to rozumieją, nie narzekają i robią wtedy na RAW. A ci którzy kupili, bo ich stać się motają i nie wiedzą co i dlaczego. To takie moje tłumaczenie takich faktów. Wypasiony sprzęt się staje coraz dostępniejszy dla niefachowców.
Mnie się nie podoba AWB w d700, bo po prostu generalnie jest za zimny w dość typowych sytuacjach. Ale nie ma wtedy rozrzutu WB w serii.
Witam
Znalazłem coś takiego
author of the photo: Elias Seguí
Link do źródła
Pozdrawiam Darek
Szczegółowość przy f/11 :-?
Przecież nawet z 400D będzie podobnie..
Zresztą mogli wybrać trochę mniej przyozdobioną modelkę..
Pamiętam, że przy samplach z 5D było trochę szersze zdjęcie studyjne, też z mocno przymkniętego EF100/2.8.
zastanawiam się nad skrótem IQ i wolę zapytać - chodzi o Image Quality?
tak IQ w tym wypadku to Image Quality (we wszyskich forach foto IQ to Image Quality)
Oczywista oczywistość, ale swoją uwagę z nutką ironii napisałem po to, żeby zwrócić po częsci uwagę, że jak tak dalej pójdzie, to aparaty fotograficzne będą robić za mikroskopy i będzie można oglądać rozwijajace się kultury bakterii na skórze... Raczej nie o to w tym wszystkim chodzi.
Swoją drogą zbyt ostre szkła nie sa chyba bardzo wskazane do portretów, bo mamy tego takie efekty..
Pozdrawiam
w kolejnym odcinku serialu: "a kiedy nowy 5D bedzie w sklepach", to holendersko-belgijski Foto Konijnenberg ma 3 grudnia prezentacje 5D mk II na zywo i z mozliwoscia zrobienia sobie i dziecku zdjecia z Sinterklaasem (jak nasz sw. Mikolaj, tylko ze z Hiszpanii i przychodzi 5 grudnia ;) ).
przy czym, dowcip polega na tym, ze na oficjalnym ogloszeniu pisze explicite o prezentacji ale w zadnym miejscu nie ma pozostawionej watpliwosci, ze bedzie mozna to 5D sobie wyniesc. wyniesc mozna co najwyzej bilet na warsztaty ze, skadinad bardzo przyzwoitym, fotografem.
EDIT: zeby zadoscuczynic wymogowi posilkowania sie bibliografia to dokleje:
http://www.fotokonijnenberg.nl/agend..._turnhout.html
a czy ktokolwiek przebrnie przez ten przedziwny jezyk to osobna kwestia ;)
Zacwaniaczyłem: http://translate.google.pl/translate...-8&sl=nl&tl=en - ale należało jakoś docenić wysiłek dostarczenia referencji ;)
Ponoć 5 grudnia, w Ljubljanie, Nikon da kontrę: http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=29985110
PS
A tu ciekawe "suche" porównania nowej piątki: http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=29997110 - szczególnie interesujące są informacje of gościa od LibRAW.
nie ma nic lepszego, nad zdrową konkurencję :-)
przy okazji wątku który podał Bahrd:
http://www.youtube.com/watch?v=NBHcELL29s0
fajny jest ten tekst gdy gość omawia jaka jest nowa matryca:
- czyli można powiedzieć, że jest to lepsze rozwiązanie niż 1DsMKIII
- yyyy... inne, na pewno inne.
;-)
filmiki można kręcić w kolorze i wb :-D
troche wygodnickie pytanie kolezenskie mam - pewnie powiecie ze bylo tysiace razy czy cos tam ale powiedzcie prosze co z gripem do nowej piatki - bedzie pasowac ze starej 5D ? pozdro
nie będzie raczej.
w tym filmiku gość mówi o zupełnie nowej baterii, więc raczej nie bardzo.
mówi tez o cenie 2300 funtów...
EDIT:
Richie był szybszy...
a co tam najwyzej wyrzucicie ten watek albo nie odpiszecie. a dla mnie to wazne :) mianowicie chodzi mi o obiektyw L 24-105/4. zmartwila mnie opinia uslyszana od ekspedienta na Slawkowskiej w Krakowie, ze ten obiektyw srednio nadaje sie do 5D, poniewaz na rogach wychodzi widoczne mydło, dlatego poleca go raczej do cropoów, a do pelnej klatki 24-70/2.8. Jesli mozecie podzielcie sie swoim doswiadczeniem rzeczywistym (czyt. Ci co uzywaja w/w słoikow). dzieki
16-35 ponoć z pełną klatką coś było. może się ekspedientowi pomyliły obiektywy...?