Puszka nie pachniala jakos odpychajaco ale grip oryginal juz owszem :)
Wersja do druku
Puszka nie pachniala jakos odpychajaco ale grip oryginal juz owszem :)
Ale to tylko zamienniki pachną gorzej? Pytam, bo chwilowo brakuje mi czasu na obwąchiwanie gratów...ale jakby ktoś mógł...
Najwyrazniej karton zatrzymuje opary :D Oryginal gripa tez niefajnie pachnie na poczatku, ale za to fajnie sie go uzywa :!: Popelnilem nawet krotka recke :)
Może tak być :)
@ jeju
Ponieważ przesiadłem się z Nikona, wielokrotnie powtarzałem, że zarówno 5d2 jak i 5d3 niedoświetla. Oczywiście tu na forum, mało kto się zgodził, wręcz zarzucano mi "nieprawidłowe testowanie itp", choć sprawa jest prosta. W serwisie oczywiście stwierdzili, że jest dobrze.
Sprecyzuj co znaczy "nie doświetla".
a) Pomiar punktowy na białą/szarą kartę daje ci "pik" po lewej stronie histogramu?
czy też
b) pomiar matrycowy daje obrazek, który wydaje się być niedoświetlony?
Jeśli to przypadek b, to tak po prostu jest i ma to (moim skromnym zdaniem) na celu zminimalizować ryzyko przepalenia. Nie od dziś wiadomo, że łatwiej wyciągnąć szczegóły z cienia (nawet w Canonie :mrgreen:) niż ratować ze świateł.
Jak to? Oczywiście chodzi o pomiar na szerej, biełej itp karcie, peak ląduje po lewej. Druga opcja to żaden pomiar. A apropos wyciągania szczegółów z cienia to akurat jeżeli chodzi o 5d2 czy 5d3, mówiąc delikatnie-na tym bym nie polegał. Matryce Canona pod tym względem są daleko za konkurencją. I jak już wspomniałem dawno, biorąc pod uwagę specyfikę matryc naszej marki, kto jak kto ale akurat Canona powinien wyjątkowo zadbać o to by aparat NIE niedoświetlał. Zresztą nie ma co wracać do rozmowy.
W takim razie coś jest nie tak i światłomierz nadaje się do kalibracji IMHO.
Zdaję sobie sprawę z niedostatków matryc Canona w porównaniu do konkurencji (uwaga: tylko na niskich ISO), nie mniej jednak ze świateł wyciągniesz 1-1,5 EV max, a z cienia i ze 3 EV (oczywiście kosztem wzrostu szumów). Z dwojga złego lepiej jednak niedoświetlić.Cytat:
A apropos wyciągania szczegółów z cienia to akurat jeżeli chodzi o 5d2 czy 5d3, mówiąc delikatnie-na tym bym nie polegał. Matryce Canona pod tym względem są daleko za konkurencją. I jak już wspomniałem dawno, biorąc pod uwagę specyfikę matryc naszej marki, kto jak kto ale akurat Canona powinien wyjątkowo zadbać o to by aparat NIE niedoświetlał. Zresztą nie ma co wracać do rozmowy.
Nie ma takiej opcji w Canonie. Tzn Serwis uważa, ze jest zgodnie ze specyfikacją, jak wszystko prawie.
Wiadomo.
- - - Updated - - -
czas nie czas, trochę już zainwestowałem i nie jest to proste. Może kiedyś dokupię D800, szczególnie jak wypuszczą go bez wad.
Wady jak wady, wszystko ma jakieś. Ważniejsze wydają się jednak zalety :)
P.S.
Brak wad nie jest zaletą:idea:
Witam wszystkich.
Chce powrócić do tematu za co z góry przepraszam. Otóż ostatnio pytałem sprzedawcy co z tym af. Odpowiedział mi, że ten problem oraz problem jakiejś plamki na maurycy ( pierwszy raz o tym słyszę) pojawiał się z pierwszych seriach . Natomiast dziś już ten problem nie występuje. Dodatkowo powiedział, że problem z af i plamki rozwiązali nowszy wydaniem firmware. A więc według sprzedawcy był to problem software-u a nie hardwaru. Mozecie drodzy forumowicze potwierdzić lub zaprzeczyć tym doniesieniom? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Łomi
ty tak na poważnie pytasz czy sobie po prostu żartujesz??? pytasz o AF w 5d1,5d2 czy 5d3 bo mieszasz dowolnie tymi markami!!!!
mój 5d3 nie ma problemów z AF ani z plamkami na maurycy
Te plamki na maurycy to hot pixele? Słyszałem że każda matryca jakieś ma tylko aparat je mapuje (albo maupuje).
Hmmm... I taki oto D800 ma same, względnie zalety, ale co komu po nich jak spora ilość egzemplarzy obciążona jest wadą AF. W tym kontekście brak wad jest ogromną zaletą! Takie czasy i taka kontrola jakości albo jakiś bardziej zaawansowany mechanizm marektingowo-psychologiczny. Czy bym wolał 5D który trafia AF czy Nikona D800, który pudłuje...dla mnie kwestia jest oczywista-wolałbym największe badziewie, które trafia, bo po co komu nawet 50mpix skoro nie dostaniemy ostrego zdjęcia. Tutaj wszelkie zalety matrycy czy korpusu odchodzą na dalszy plan lub całkowicie zanikają. Jak już pisałem wcześniej-żadnej marki nie będę bronił "bo posiadam". Staram się być obiektywny, nie ukrywam także, że "wady Nikona" mnie zaskakują, podobnie jak było z D7000 o czym było głośno. Wsadzą w końcu do tych naszych Canonów matrycę, z które więcej się powyciąga to i zacznę zachwalać na lewo i prawo :)
@kolekcjoner-miałem na myśli wady nieplanowane, wynikające bądź z kontroli jakości, bądź z kiepskich tolerancji budowy. Bez złośliwości...wszystko ma wady. Pytanie czy wrodzone, konstrukcyjne czy wynikające z danego etapu produkcji.
tylko, że to w żadnych kategoriach nie jest wada. To cecha.
Panowie - jeśli macie ochotę podyskutować o Niknie D800 to zapraszam do innych wątków. Tutaj piszemy o 5D mkIII. Przy okazji poleciało kilka postów związanych z tematem ale były niestety powiązane ze śmietnikiem jaki zrobili koledzy.
Mam pytanie do posiadaczy 5D III, czy AF jest dużo czulszy w ciemnych warunkach od 5D II? Dokładniej chodzi mi o to, że robiąc 5D II z szarym filtrem lub faderem, o AF można pomarzyć (nawet centralny punkt gdzieś łapie ale rzadko tam gdzie trzeba). Bez tego filtra 5D II trafia bardzo dobrze, no ale pracując z lampami trzeba sobie jakoś radzić ;)
Najtańszą opcją pewnie będzie kupno wyzwalaczy z HSS.
Nie wiem jak inni ale ja z czułością AF w złych warunkach oświetleniowych nie mam problemów. Filtrów na razie nie używam to się nie wypowiem na ten temat. Teoretycznie system AF powinien działać przy świetle księżyca według Canon-a (-2EV) 8-). Poniżej wrzucam kilka sampli z wczorajszych Mistrzostw Europy w Four Crossie na ISO 10 tyś (pierwsze dwa zdjęcia) i 12800 f/1.2 (pozostałe dwa) (generalnie nie musiałem aż tak bardzo podbijać ISO, ale chciałem przetestować i na moje oko wygląda to mniej więcej jak ISO 1600 i 3200 z 7D :shock:) Może nie jest to światło księżyca bo tor był jednak oświetlony kilkoma lampkami (podobno jedyny taki tor w Polsce do tego sportu), lecz nie zmienia to faktu, że była to już ciemna noc! :) Wszystkie zdjęcia to jpeg prosto z puszki i z góry sorki, że takie ciemne, ale tak tam po prostu było na tym torze :!: Robione były w trybie AI Servo (tryb uniwersalny). Jak będę miał chwilę to wrzucę jakąś serie kilku zdjęć wraz z cropami.
Mistrzem Europy został Szwed z pierwszego zdjęcia. Polacy doszli tylko do ćwierćfinału w którym zaliczyli gleby! Czechom też nie poszło tak jakby chcieli, choć dominują w tym sporcie.
Proponuję kliknąć na większy rozmiar i powiększyć lupką, żeby nie było przeskalowania.
Pozdrawiam!
Witam .Mam pytanie .Czy w pomiarze punktowym ,przy ciemnych scenach jest możliwość włączenia podświetlania punktu AF? Może juz o tym było ?
Bez wzgledu na to na jakiej przeslonie byly robione, na jakim iso i czy wyostrzal czy nie, to zdjecia ostre nie sa. A juz szczegolnie na tak malych prewkach powinny byc nawet ze sredniego sprzetu.
Uwazam, ze to nie sa zdjecia z ktorych mozna cokolwiek ocenic a tak podane nadaja sie (mowie o walorach ostrosci) do kosza.
Popatrz sobie w linku nizej jak male prewki moga wygladac i choc domyslam sie, ze byly wyostrzane, to przynajmniej wierze w to, ze trafily i sa nawet w pelnej rozdzielczosci ok. Tych co zamiescil kolega lazy13bones nie chcialoby mi sie ogladac 1:1.
Canon EOS 5D Mark III – mi
Oglądałem je już tysiąc razy :-)
Wyostrz choćby po krawędziach zdjęcia lazy13bones i zobaczysz różnicę. Nie będzie tak jak w przypadku Czachy ale zwróć uwagę, że mówimy o 1.2 vs 2.8 i zupełnie inne warunki dla AF co też swoje dało.
Ja tam chętnie zobaczę je w pełnej rozdzielczości i przeskaluję po swojemu.
Nie uzywalem na tyle szybkich czasow zeby calkowicie zamrozic ruch - np szprychy w rowerze, ale wszystkie byly trafione na 1.2 :)
Ale za to 2 i 4 dobrym materiałem biorąc jako kryterium celność AF.
Pokaż może pełny rozmiar bo oglądanie miniaturek to jak oglądanie 50" LCD przez dziuplę :-)
Pikczer ma chyba inne wyobrażenie sprawności AF. Ja zresztą także, te zdjęcia to nie najlepsza rekomendacja celności w nowym 5d3.. zresztą w tym temacie są linki do innych sampli, widać tą różnicę :)
Oceniasz przez pryzmat rozmazanej miniatury która nic Ci nie mówi. Nie chodzi mi o to, że miniatura zdjęcia jest ostra, ale ten stan rzeczy jest wynikiem błędów w postprodukcji. Czy aparat się pomylił to ocenimy na podstawie pełnego zdjęcia lub jego odpowiedniego przeskalowania. 3 jest ewidentnie nietrafione, nie wiem jak z 1. Może poruszone - 1/250s jest stanowczo za długa jak na spadający obiekt. 2 i 4 możemy sprawdzać dalej bo z miniatury nic nie wynika. Stąd są dobrym materiałem do przyjrzenia się bliżej (a nie materiałem finalnym)
A ja widzę jakiegoś nowego orła na fladze co patrzy na wschód...
OK kolego wraz z kolegą Pikczer - proszę pokazać mi jak powinna wyglądać ostrość na przysłonie f/1.2 przy ISO 10 tyś, robione w podobnych warunkach i to bez jakiejkolwiek obróbki albo moglibyście pokazać swoje nocne fotki na takich czułościach :)
Ja mam dziesiątki zdjęć takich jak przedstawił Czacha w jego recenzji 5D III na przesłonie f/2 i niskich czułościach, które zrobiłem podczas zawodów dziennych i zapewniam, że to nic trudnego aby zrobić mega ostrą fotkę w takich warunkach.
Tutaj co innego było moją intencją - zrobienie zdjęcia takiego jak w samym finale temu Szwedowi, gdzie mam tylko jedną szansę na to i ułamki sekundy podczas mega wysokiego wysoku. Jak komentator nakazał robienie zdjęć bez lamp, bo rozpraszają zawodników, to zrobiło się o połowę mniej fotografów :)
Proszę nie zapominać, że w zdjęciach jpeg z puszki widoczny jest efekt redukcji zakłóceń na wysokich czułościach i to miało spory wpływ na ostrość w zamieszczonych przeze mnie samplach jak również złe przeskalowanie.
Co do pierwszej fotki - czas to 1/250s i przy tym spore aberracje chromatyczne, ale po wyostrzeniu po krawędziach jak sugerował jaroslaw.majcher jest całkiem spoko:
Co do zdjęcia z banerem to głębia ostrości była na tyle duża, aby zarówno zawodnik jak i baner mieścili się w niej.
Zamiast ostatniego zdjęcia na ISO 3200 miało być to zdjęcie, które jest poniżej na 12800.
Nie komentuje wiecej tych zdjec, bo dla mnie to jest antyrekomendacja tej puszki, a co mialem do powiedzenia - powiedzialem.
Niestety nie ma takiej możliwości. Jedynie przy zmianie orientacji aparatu następuje błysk sygnalizujący że aparat "przeskoczył" na punkt/tryb ustawiony dla tej orientacji (o ile tak sobie ustawiliśmy AF).
Po ciemku trzeba szukać obszarów gdzie występuje kontrast, najlepiej jakiś choćby delikatnie podświetlony kontur czy coś podobnego i tam kierować aktywny punkt AF. Napisz jaki ND masz na myśli - ja dysponuję tylko ND8 (-2,2/3EV) i ND 400 :D, to z tą ósemką mogę potestować, tylko napisz w jakich warunkach ośw. No i szkło mam tylko f2.8.
Co do nie do końca ostrych zdjęć w trybie Ai Servo, to z tego co ja zdążyłem sprawdzić, to kluczową rolę gra skonfigurowanie AF. W opcji priorytetu szybkości/ostrości ustawienie "równoważny" daje gwarancję szybkostrzelności, ale nie daje gwarancji 100% ostrości - tutaj procesor wykłada się w trudnych warunkach oświetleniowych. Przełączenie priorytetu na "ostrość" powoduje w trudnych warunkach ośw. zwalnianie serii w zależności od tego jak nadąża AF i też nie powiedziane, że wszystko będzie ostre.
Następną kwestią jest wybór trybu pracy AF - kolega lazy13bones użył trybu uniwersalnego, co nie jest dobrym wyborem w opisywanych warunkach. Z tego powodu m.in. na fotce z bannerem , ostry jest banner a nie "obiekt", bo w tym trybie AF dość dowolnie przeskakuje tam, gdzie ma łatwiej. Do tych zdjęć trzeba było wybrać Case2 lub 3 i ew. dostrajać czułości, oraz korzystać z trybu rozszerzonego pkt.AF lub maks. strefowego (w żadnym wypadku nie "auto").
Testowałem trochę AI Servo na rybach akwariowych ;) (słabe światło), na helikopterach zdalnie sterowanych (mocne światło) i na chodzących ludziach (jasne światło dzienne), jednak gdybym fotografował sport na co dzień, z pewnością bym się mocno zanurzył w wytestowanie ustawień tego AF, żeby osiągać jak najmniej przypadkowe rezultaty. Z tego co pobieżnie sprawdziłem, to tryb uniwersalny jest do wszystkiego czyli do niczego. Po drugie, tryby samego AF (punktowy, rozszerzony, strefowy, auto) również są po coś i trzeba sobie samemu świadomie wypracować techniki ich skutecznego używania.
Co do ISO 12800 - wyłącznie poglądowo/technicznie kawałek fotki grajka z Chicago, w klubie we Wro, z ręki (kadr - wysokość pełna, obcięte boki, kompozycji w tej postaci nie ma ;)). Szczegóły w ExIF. Wywołana w ACR, lekko odszumiona wyłacznie w PS, lekko wyostrzona. WB dla całego zdjęcia ma sens, ale dla samej tej półówki mniej, więc proszę nie zwracać uwagi.
Nastepnie niżej crop 100% - to samo, tylko wykadrowane w PS, bez odszumiania i wyostrzania.
Rzeczone zdjęcie na wydruku wygląda znakomicie (w całości).
Kuba1 - fajnie to pokazales.
Szkoda tylko, ze cos "lekko" odszumiales, bo to troche myli...
Jednak zamieszczone fotki pokazuja, ze nowa piatka dobrze sobie radzi z wysokim iso i kiepskimi (a dla mnie ukochnymi koncertowymi) warunkami.
No, masz crop 100% bez odszumiania, to można się pastwić ;). Pierwszy dałem celowo lekko odszumiony i wyostrzony, symulując wersję "użytkową", bo docelowo fotki z ISO 12800 raczej bez tego bym w świat nie puszczał, choć oczywiście wszystko zależy od tego co jest na zdjęciu, jaki format druku itd. W każdym razie obrazki z Mk3 odszumiają się bardzo hm.. bezproblemowo w porównaniu np. do tych z 550d/7d (i w przypadku tych puszek mowa raczej o ISO maks. 3200, bo wyżej to już kasza).
to 85L można robić już zdjęcia dynamiczne na nowej 5 ce?
Dzięki!
Niestety.
Zdjęcia nie wyglądają najlepiej. Może inne ustawienia ?--- Kolejny post ---
Nie zrobisz żylety w takich warunkach.Ogólnie żylety w sporcie nie zrobisz.Oczywiście podczas ruchu. Zdjęcia naprawde ostre można wykonać tylko ze statywu z odpałem radiowym i podniesionym lustrem. Reszta to tylko mniej lub bardziej nieostre.:)/
chciałem sobie odpuścić pisanie, ale moja irytacja jakoś nie maleje.
aparat, 5d3, po przeleżeniu w torbie 2 dni, bez najmniejszej opcji zderzenia choćby z komarem, przestał regularnie trafiać.
wcześniej bez żadnej korekty trafiał z dosłownie każdym obiektywem, z metra i ze 100, na 1.2 i na f10.
dziś na plenerze musiałem jak za dawnych lat co zdjęcie sprawdzać podgląd i ew. wprowadzać korekty w micradjust.
leży przede mną 5d3. jakiś metr na lewo w szufladzie mam młotek. i dziwne myśli przychodzą ;)