Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Wkońcu pojawiła się sensowna pięćdziesiątka z AF, która może sporo namieszać na rynku..
A co wiesz o tym AF? Mam 18-35/1.8 ART i jest to najbardziej zawodny AF z jakim się spotkałem, nie da się na nim polegać. Jakiś czas temu pisałem, że AF w tym szkle jest świetny, dopóki nie użyłem tego szkła w boju. Jeśli w tej 50-ce AF będzie na takim samym poziomie, to jednak nie wróżę sukcesu.
Sigma robi obecnie optykę w nowych szkłach na bardzo wysokim poziomie przewyższającą niekiedy innych producentów w tym również canona i chwała im za to, natomiast AF w obiektywach sigmy niestety, ale odstaje (niekiedy bardzo mocno) od tego co prezentuje canon co szczególnie jest widoczne po praktycznym użytkowaniu w różnych warunkach. Miałem bardzo podobnie jak kolega stdanielo z sigmą 35/1.4 art, pierwszy kontakt i zachwyt :D nad bardzo dobrą optyką, po użytkowaniu w terenie przez tydzień i obejrzeniu fot na kompie zachwyt niestety minął :cry: z powodu niecelnych fot spowodowanych pracą AF.
Panowie, bez wojny proszę, z wojenki nic nie wynika, ja akurat jestem fanbojem canona ale mam nadal zamiar w tym wypadku zostać betatesterem, miałem szkło w ręce, bawiłem się około godziny, zrobiłem trochę zdjęć ale bardziej niż na kolory nastawiony byłem na testy AFa znaczy czy trzeba jakąś korekcję zapodać i jak trafia na większych odległościach i czy to trafianie jest powtarzalne, ale niejako przy okazji obejrzałem kolory, kontrast i budowę. O AFie się na razie nie wypowiem, może coś więcej pod koniec tygodnia natomiast jeśli chodzi o budowę to pierwszy raz miałem w ręku sigmę która sprawia wrażenie "prawdziwego szkła", a nawet szkła z czasów kiedy używano (tylko) metalu i szkła "feeleing" jak to mawiają u mnie na wsi ma niesamowity. Z wrażeń organoleptycznych opisywanych w testach wynika że jest duża i ciężka, duża to wrażenie względne owszem jest duża, ale nie odczuwam że jakoś strasznie duża, natomiast jest ciężka i to się czuje. ale na 6D zupełnie dobrze leży. Co do kolorów to również nie zauważyłem żadnych sensacji, kolor i kontrast na 1.4 bo tylko takie robiłem oceniam dobrze. Więcej może pod koniec tygodnia.
Ja mam dość trywialne wymagania statyczne obrazy, w dobrym świetle na 1.4 mają być dobra, a na 1.8 doskonałe i to właściwie wszystko, 77mm filtr mi pasuje bo mam wszystko co potrzebuję (i jeszcze więcej) a mechanicznie wygląda to dobrze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
BeatX - wyhamuj proszę. Zachowujesz się tak jakby ktoś przypuścił atak na największą świętość do której się codziennie modlisz ;).
Do niczego się nie modle :)
Uniosłem się, bo nie wchodziłem na te forum od tygodnia, wczoraj zaglądam do wątku który mnie interesuje i co wyczytałem?
Nowość! Wiadomość niczym z Faktoidu - ktoś już wie z internetowych opowieści, że nowa Sigma jest be, nie kupuje jej i zostaje wierny Canonowi.
Fanbojom mówię stanowczo i zdecydowanie NIE.
Podobnie jak parówkowym skrytożercom ;)
Matsil: dla Twojej wiadomości, żebyś się nie obrażał na mnie w przyszłości jak nie będę odpisywać na Twoje posty - właśnie dodałem Cie do listy ignorowanych, bo jesteś wyjątkowo irytującym forumowiczem i zdecydowanie polecam, żebyś też dał mi ignore.
Po raz kolejny zaczepiasz mnie o to samo, co już chyba ze 2x przerabialiśmy i znasz moje zdanie.
Dlatego doskonale znając moje zdanie na temat 50L, to co teraz napisałeś to zwykłe trollowanie, a nie próba dyskusji.
Dyskusję z Tobą mam już przerobioną i niestety - bez rezultatu, jak grochem o ścianę, dlatego tym razem skorzystam z tego jakże genialnego ficzersu jakim jest ignore.
Nie musisz mnie czytać, tak samo jak ja nie muszę się męczyć czytając twoje posty.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Uniosłem się, bo nie wchodziłem na te forum od tygodnia, wczoraj zaglądam do wątku który mnie interesuje i co wyczytałem?
Nowość! Wiadomość niczym z Faktoidu - ktoś już wie z internetowych opowieści, że nowa Sigma jest be, nie kupuje jej i zostaje wierny Canonowi.
Strażnik Wątku musi go obronić przed zasiewaniem jakichkolwiek wątpliwości, co do faktu, że Sigma najlepszym obiektywem jest. Ktoś śmiał pozostać wierny Canonowi. Nie pozwólmy by przekonał innych!
A serio, to czym możemy się dzielić na tym etapie w tym wątku, jeśli nie takimi plotkami, wątpliwościami, przemyśleniami? Pamiętaj, że cokolwiek również Ty napiszesz, nie ważne za jak bardzo podparte rzeczywistością będziesz to uważał, stanie się kolejną "internetową opowieścią".
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Uniosłem się,......
No ..i .... błagam, ile Ty masz lat? Ktoś ma inną opinię na temat ukochanego szkiełka i od razu wygłaszasz całą tyradę o logice, czerwonych paskach i fanbojach, bez jaj :roll:.
Uważam, że dzielenie się w wątku informacjami, które nie zostały sprawdzone a jedynie zasłyszane, to czysta fanaberia. Spieranie się o fakty wyczytane i zasłyszane w mediach nie mają żadnego sensu.
Jedni kupią to szkło dla ładnego obrazka, inni nie ze względu na AF i nic z tego nie wynika, bo każdy ma inne priorytety :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Uważam, że dzielenie się w wątku informacjami, które nie zostały sprawdzone a jedynie zasłyszane, to czysta fanaberia. Spieranie się o fakty wyczytane i zasłyszane w mediach nie mają żadnego sensu.
Może, tylko co w takim razie zostaje?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Może, tylko co w takim razie zostaje?
Może merytoryczne wypowiedzi użytkowników, wątek ma 46 stron, a jedyną użyteczną i sprawdzoną informacją póki co jest cena. Za kolejne 100 stron ktoś o coś zapyta i dostanie odpowiedź poczytaj wątek :)
Cytat:
Zamieszczone przez
stdanielo
Może merytoryczne wypowiedzi użytkowników....
Na to właśnie liczymy ......8-).