-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Z wyprawy po USA dostałem od kolegi kilkanaście RAWów do obrobienia z A7IV, była to czysta przyjemność.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Z wyprawy po USA dostałem od kolegi kilkanaście RAWów do obrobienia z A7IV, była to czysta przyjemność.
Zgoda, rawy Sony i Nikona są bardzo elastyczne i wiele można z nich zrobić. Canon ma inaczej i nie wiadomo czy wynika to tylko z matrycy czy też z tego ile dają informacji w rawach. Wiele osób twierdzi, że skin tone w canonie jest najlepsze ale do np krajobrazu Nikon jest zdecydowanie lepszy ze względu na elastyczność rawów. Jeśli tyle osób wyraża podobną opinię to zakładam, że tak jest. Niedaleko trzeba szukać, Wystarczy spojrzeć na ranking dxomark i widać że w zakresie elastyczności dominacja jest Nikonów i Sony. Tego chyba tutaj nikt nie zaprzecza. Natomiast czy obraz z raw jest brzydki czy ładny, goły z rawa , to ocena wizualna raczej niż sparametryzowana.
--- Kolejny post ---
Obok jest wątek JP gdzie porównuje smarftona ze swoim a7iii.
Większość traktuje ten wątek jak zbiór bajeczek. Zgoda ale nie we wszystkim. Po pierwsze smarfony opanowały do perfekcji programowe uzyskiwanie wysokiego DR, z czym na dzień dobry nie uzyska się z a7iii, a wiemy że jest to bdb Sony. Druga sprawa to "ładność obrazka" i tutaj JP nie widzi różnic. No właśnie, dlaczego należałoby zadać pytanie. Może nie dlatego, że JP nie "umie" ale może właśnie dlatego że tak jest. Nie byłbym taki pewny na 100% że JP się myli we wszystkim co pisze, tak jak tutaj to już z góry osądzono.
--- Kolejny post ---
Wklejałem poprzednio link https://wardakaszuba.com/canon-eos-r-recenzja/
"Trzy rzeczy były w Canonie niezmienne – fatalny AF w serii 5d i niższych oraz cudowne odwzorowanie kolory skóry w połączeniu z C1 PRO plus super plastyka eLek. Mieliśmy romans z Nikonem ale zawsze z zazdrością zerkaliśmy na zdjęcia wykonane Canonami. Ile ja się musiałem namęczyć nad kolorem z Nikona"
"Po 9 latach przerwy znów miałem swoją własną piątkę z 35mm L. CZAD! I do tego w końcu z działającym AF. Niewiarygodne. Co prawda matryca ma na papierze nieco gorszy DR niż A7III ale szczerze – nigdy tego nie odczułem. SKIN TONE z Canona wiąż bije na głowę wszystko inne."
"Nie będę się rozwodził – pliki wymagają jedynie lekkiego dotknięcia w LR. Kolor zaszyty w plikach z Canona był i jest genialny. W połączeniu z eLkami to jest to. Od tego wolę tylko swoje Leici;)"
"Wierny sobie i oszczędzając Wam zachodu pominę całą techniczną specyfikację i skupię się na tym co istotne dla mnie. Jeśli Wam się śpieszy – szybkie podsumowanie. Tak EOS R to dobry aparat. Tak, pasuje do mojego workflow i mogę go polecić. Tak – jest moim zdaniem lepszy od Sony A7III."
Nie przypadkiem, duża część fotografujących ludzi, modę, używa Canonów. Zakładam, że właśnie z tych m.in powodów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Zresztą ff jest u wszystkich mniej więcej na podobnym poziomie. Kto chce więcej to nie ma co skakać między ff tylko trza wsiadać na średni format. No ale to nie do wszystkiego ma sens. O tym też mówi Taichmann na swoim yt
https://youtube.com/@MaciejTaichman
Widzialem pare jego filmow, bredzluje sie srednim jak Pan Jan Samsungiem.
Ktos widział jakieś jego foty?
-
Jak sam mówi, poszukuje najwyższej jakości. A czy robi coś sensownego oprócz tego poszukiwania to nie wiem :D tak jak wielu youtuberów zresztą, skupia się na "testowych" obrazkach kręcąc tzw "recenzje". Pies z nimi :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Zgoda, rawy Sony i Nikona są bardzo elastyczne i wiele można z nich zrobić. Canon ma inaczej i nie wiadomo czy wynika to tylko z matrycy czy też z tego ile dają informacji w rawach. Wiele osób twierdzi, że skin tone w canonie jest najlepsze ale do np krajobrazu Nikon jest zdecydowanie lepszy ze względu na elastyczność rawów. Jeśli tyle osób wyraża podobną opinię to zakładam, że tak jest. Niedaleko trzeba szukać, Wystarczy spojrzeć na ranking dxomark i widać że w zakresie elastyczności dominacja jest Nikonów i Sony. Tego chyba tutaj nikt nie zaprzecza. Natomiast czy obraz z raw jest brzydki czy ładny, goły z rawa , to ocena wizualna raczej niż sparametryzowana.
--- Kolejny post ---
Wklejałem poprzednio link
https://wardakaszuba.com/canon-eos-r-recenzja/
"Trzy rzeczy były w Canonie niezmienne – fatalny AF w serii 5d i niższych oraz cudowne odwzorowanie kolory skóry w połączeniu z C1 PRO plus super plastyka eLek. Mieliśmy romans z Nikonem ale zawsze z zazdrością zerkaliśmy na zdjęcia wykonane Canonami. Ile ja się musiałem namęczyć nad kolorem z Nikona"
"Po 9 latach przerwy znów miałem swoją własną piątkę z 35mm L. CZAD! I do tego w końcu z działającym AF. Niewiarygodne. Co prawda matryca ma na papierze nieco gorszy DR niż A7III ale szczerze – nigdy tego nie odczułem. SKIN TONE z Canona wiąż bije na głowę wszystko inne."
"Nie będę się rozwodził – pliki wymagają jedynie lekkiego dotknięcia w LR. Kolor zaszyty w plikach z Canona był i jest genialny. W połączeniu z eLkami to jest to. Od tego wolę tylko swoje Leici;)"
"Wierny sobie i oszczędzając Wam zachodu pominę całą techniczną specyfikację i skupię się na tym co istotne dla mnie. Jeśli Wam się śpieszy – szybkie podsumowanie. Tak EOS R to dobry aparat. Tak, pasuje do mojego workflow i mogę go polecić. Tak – jest moim zdaniem lepszy od Sony A7III."
Nie przypadkiem, duża część fotografujących ludzi, modę, używa Canonów. Zakładam, że właśnie z tych m.in powodów.
ROTFL
Fajnie jest się podpierać starymi (z 2019r) sponsorowanymi artykułami ambasadorów marki :mrgreen: Gdyż albowiem Team WhiteSmoke Studio (Dorota Kaszuba i Michał Warda) w lutym 2021r zmienił logo z Canona na Fuji co pięknie opisał w artykule CANON R6 I CANON R5 - RECENZJA | DLACZEGO WYBRALIŚMY SYSTEM FUJI? Gdyż, albowiem od lutego 2021r byli już nowymi ambasadorami marki Fuji jako duet WhiteSmoke Studio, czyli Dorota Kaszuba i Michał Warda.
Tak więc kocham beznamiętne i bezsensowne powoływanie się na sponsorowane artykuły ambasadorów danej marki, którzy co roku zmieniają system i wychwalają pod niebiosa ten nowy obecny :lol:
Nie przypadkiem znajomy fotograf Adam Wawrzyniak specjalizujący się w fotografii portretowej swego czasu zmienił barwy z Nikona na Sony prowadząc profesjonalne kursy fotograficzne
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Obok jest wątek JP gdzie porównuje smarftona ze swoim a7iii.
Większość traktuje ten wątek jak zbiór bajeczek. Zgoda ale nie we wszystkim. Po pierwsze smarfony opanowały do perfekcji programowe uzyskiwanie wysokiego DR, z czym na dzień dobry nie uzyska się z a7iii, a wiemy że jest to bdb Sony. Druga sprawa to "ładność obrazka" i tutaj JP nie widzi różnic. No właśnie, dlaczego należałoby zadać pytanie. Może nie dlatego, że JP nie "umie" ale może właśnie dlatego że tak jest. Nie byłbym taki pewny na 100% że JP się myli we wszystkim co pisze, tak jak tutaj to już z góry osądzono.
Równie pożyteczne i zabawne jest powoływanie się na osobę, która w wątku smartfonowym czarno na białym pokazuje, że nie ma pojęcia o obsłudze aparatu Foto (zdjęcia ze statywu z AUTO-ISO przy ISO 51.200) oraz całkowitym braku zrozumienia działa systemu ustawiania ostrości (ramka AF ustawiona na dole kadru przy butach).
BTW - punkt widzenia ZAWSZE zależy od punktu siedzenia ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Widzialem pare jego filmow, bredzluje sie srednim jak Pan Jan Samsungiem.
Ktos widział jakieś jego foty?
Przecież są ogólnie dostępne: https://www.instagram.com/maciej_taichman/
-
Jak dla mnie, kadry referencyjne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Nikon z tych samych matryc co Sony robi lepszą robotę. Zapomnijcie już o tym Sony. Lepszy jest Nikon. Sony ma tylko ten AF co go ratuje no i wybór szkieł.
Zresztą ff jest u wszystkich mniej więcej na podobnym poziomie. Kto chce więcej to nie ma co skakać między ff tylko trza wsiadać na średni format. No ale to nie do wszystkiego ma sens. O tym też mówi Taichmann na swoim yt
https://youtube.com/@MaciejTaichman
Taichmann chwali teraz mocno sredni format Fuji,ale wcześniej akurat był wielkim fanem właśnie Sony i ich obrazowania :)i na rzecz Sony porzucił Canona...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
I wszystko jasne.
Ps. Twoje foty bardziej mi podchodzą ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Absolutnie nie zamierzam zapominać o Sony. Jestem przekonany, że to dzięki nim Canon i Nikon musiały ruszyć szanowne tyłki i zrobić coś nowego.
To Sony wypromowało bezlustra. Nie zapominajmy o słynny "wykładzie" Nikona (na rok czy dwa przed tym jak pokazali pierwszą Z-kę)o tym jak to bezlustra nigdy nie zdobędą rynku fotograficznego i jest to zupełnie ślepa ścieżka, w która Nikon nie zamierza wchodzić... No a rynek bardzo szybko zweryfikował te poglądy.
Ja też na Sony przeniosłem się z Canona, bo po prostu chciałem czegoś świeżego - wtedy Canon był w stanie fundować użytkownikom tylko kolejne, już nawet nie odgrzewane, kotlety.
p,paw
I o tym się jakos zapomina,postęp jaki wymusiło Sony...podejrzewam,że i ceny dzięki ich polityce Canon czy Nikon będą musieli lepiej dla klienta kalkulować. Ile trzeba byłoby czekać na R5 gdyby nie Sony i A7III ;))
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
I wszystko jasne.
Ps. Twoje foty bardziej mi podchodzą ;)
Dzięki :) Wolę robić zdjęcia żywym osobom a nie temu czym wykonuje te foty ;) Choć fotografia produktowa to bardzo fajny temat.
-
1 załącznik(ów)
RAW Canona wyświetla się zawsze jako osadzony podgląd pliku jpg przy danych ustawieniach i nawet w DPP nie można wyświetlić czystego RAW-a, ale w FSIV można, i wygląda to szokująco:
Załącznik 11007
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
I o tym się jakos zapomina,postęp jaki wymusiło Sony...podejrzewam,że i ceny dzięki ich polityce Canon czy Nikon będą musieli lepiej dla klienta kalkulować. Ile trzeba byłoby czekać na R5 gdyby nie Sony i A7III ;))
W życiu pewnie byśmy się nie doczekali.
Mogę mówić o sobie, to gdyby np premiery bezlusterkowca R były później o pół roku to już by mnie pewnie nie było w Canonie. Szczególnie że miałem równolegle półroczną przymiarkę do Sony. I tylko pewnie dlatego że nie jestem w gorącej wodzie kąpany wyszło że nadal Canon.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
I wszystko jasne.
No faktycznie u tego te(i)ch-man-a nie ma na czym oka zawiesić :twisted:
--- Kolejny post ---
Z drugiej strony, muszę posypać głowę popiołem, candara sledzę na mm i ig. No... dobra, podobają mi się... jeśli już mam być szczerze bezstronny. Nie bierz @candar tego osobiście :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Z drugiej strony, muszę posypać głowę popiołem, candara sledzę na mm i ig. No... dobra, podobają mi się... jeśli już mam być szczerze bezstronny. Nie bierz @
candar tego osobiście :mrgreen:
Spoko - nie biorę tego osobiście :mrgreen:
BTW - Pisałem już kiedyś wcześniej, że foty robi się często pod oczekiwania i zlecenia klienta ;) Jestem asertywny i często odmawiam wykonania zdjęć w myśl zasady, że cudotwórcą nigdy nie byłem i nie jestem (czytam często później różne przepychanki klientów z fotografami, którzy obiecali zrobić cuda, ale coś nie wyszło). Czasem lepiej czegoś nie zrobić i mieć święty spokój, niż zrobić i żałować tego przez jakieś dziwne przepychanki.
ps.
lubię na bieżąco śledzić poczynania w nowych aparatach i obiektywach z różnych systemów bo to napędza wyścig w implementowaniu coraz nowszych technologii do aparatów i szkieł oraz politykę cenową. Szczęście, że obecnie prawie wszyscy producenci weszli w bezlustra. Choć niektórzy brną dalej w lustrzanki ;)
Już niedługo premiera Nikona Z8 (25 marca 2023) i może nieco zamieszać na rynku bezluster ;)
-
Ale powiało miłym klimatem... ;) jak rzadko na forum... czyli foto jednak potrafi łaczyć bez wzglądu czym sie foci.. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Ale powiało miłym klimatem... ;) jak rzadko na forum... czyli foto jednak potrafi łaczyć bez wzglądu czym sie foci.. ;)
Bo język fotografii niczym język miłości, że niby bez słów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Bo język fotografii niczym język miłości, że niby bez słów.
Skończcie z tą wazeliną, bo to obrzydliwe czytać na forum Canona o Nikonach i innych niedojdach. Nigdy nie widziałem i nie widzę niczego dobrego w tym małpowaniu Canona. Zresztą po co gadać o tych podróbkach mając orginały w ręku.
Bardzo się cieszę że Canon zamknoł bagnet, nie będzie lamentów brakorobów że nie współdziała jakaś nowoobjawiona cudosigma z aparatem bo Canon niby coś blokuje dla tej radosnej twórczości. Nikt nie będzie mnie namawiał na zastanawianie się nad jakimiś kundlami bo są o 20-30% tańsze a powinny być o 80% tańsze a i tak bym nie kupił.
Współczesny obiektyw jest integralną częścią całego systemu a nie tylko soczewką jak dawniej i zaglądam tu, na to Forum, dlatego że siedzę właśnie w Canonie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
obrzydliwe czytać na forum Canona o Nikonach i innych niedojdach
Czy uważasz, że tak obelżywe wypowiadanie się o czymkolwiek, jest właściwą metodą wyrażania swojego zdania? Dawno nie widziałem, aby ktoś wypluł na raz tyle jadu wypowiadając swoją prywatną opinię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Nigdy nie widziałem i nie widzę niczego dobrego w tym małpowaniu Canona. Zresztą po co gadać o tych podróbkach mając orginały w ręku.
Bardzo się cieszę że Canon zamknoł bagnet, nie będzie lamentów brakorobów że nie współdziała jakaś nowoobjawiona cudosigma z aparatem bo Canon niby coś blokuje dla tej radosnej twórczości. Nikt nie będzie mnie namawiał na zastanawianie się nad jakimiś kundlami bo są o 20-30% tańsze a powinny być o 80% tańsze a i tak bym nie kupił.
Współczesny obiektyw jest integralną częścią całego systemu a nie tylko soczewką jak dawniej i zaglądam tu, na to Forum, dlatego że siedzę właśnie w Canonie.
Spocznij!
Od dzisiejszego dnia: Triotar, Biotar, Biometar, Tessar, Planar, Sonnar, Distagon , Flektogon , Hologon, Topogon, Kipronar, Prokinar to kudle. Bo tak napisał @Nozanu na C-B :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Spocznij!
Od dzisiejszego dnia: Triotar, Biotar, Biometar, Tessar, Planar, Sonnar, Distagon , Flektogon , Hologon, Topogon, Kipronar, Prokinar to kudle. Bo tak napisał @
Nozanu na C-B :roll:
Taa, w systemie R to są "kundle". Chyba że w połączeniu ze starymi skrzyniami na płyty szklane to będą wtedy orginały
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Czy uważasz, że tak obelżywe wypowiadanie się o czymkolwiek, jest właściwą metodą wyrażania swojego zdania? Dawno nie widziałem, aby ktoś wypluł na raz tyle jadu wypowiadając swoją prywatną opinię.
A czy to ja na innych forach systemowych chwalę się jaki to mam wspaniały system i wcinam się w obce tematy jak stare majtki w.
Czy ta cała konfabulacja nie zasługuje na kopa w.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Jeżeli się nie rozszerza oferty optyki tak, aby system APS-C się stał bardziej ekwiwalentny do FF, to to nie jest czasem nieoglądaniem się na użytkowników, którzy migrują do innych systemów, np. Fuji?
No czyli jednak wróżby. Bez konkretnych danych które obawiam się zna tylko producent wysuwanie takich tez jest bez sensu, bo wnioski z tego mogą być dowolne.
...a co do kolorów, rawów i tego co kto z nich i jak osiąga to to jest dyskusja wyłącznie o tym co sie komu podoba i z czym się mu lepiej pracuje. Powoływanie się na kolejna autorytety jedynie rozmywa sprawę, bo jednak póki co najważniejszy jest warsztat twórczy, a nie narzędzie - podkreślam póki co - nie wiadomo w końcu dokąd zmierza ta autostrada ;)....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No czyli jednak wróżby. Bez konkretnych danych które obawiam się zna tylko producent wysuwanie takich tez jest bez sensu, bo wnioski z tego mogą być dowolne.
...a co do kolorów, rawów i tego co kto z nich i jak osiąga to to jest dyskusja wyłącznie o tym co sie komu podoba i z czym się mu lepiej pracuje. Powoływanie się na kolejna autorytety jedynie rozmywa sprawę, bo jednak póki co najważniejszy jest warsztat twórczy, a nie narzędzie - podkreślam póki co - nie wiadomo w końcu dokąd zmierza ta autostrada ;)....
Aparaty z serii M ponoć sprzedawały i sprzedają się świetnie, ale trudno się przekonać, ja by się mogły jeszcze lepiej sprzedawać, gdyby rozszerzyć ofertę optyki. Póki co to właśnie producenci niezależni rozszerzyli ofertę optyki EF-M robiąc obiektywy jasne, które Canon olał.
Dla masowego odbiorcy o małych wymaganiach, który najczęściej pozostaje przy obiektywie kitowym, system M pewnie jest atrakcyjny, ale gdyby go porównać do tego, co oferuje m4/3 u Olympusa i Panasonica razem, z całą dostępną optyką, to wygląda to mizernie.
Seria z mocowaniem RF-S spokojnie mogłaby być dalej serią M i być atrakcyjna właśnie przez istnienie wszelkiej optyki EF-M.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Aparaty z serii M ponoć sprzedawały i sprzedają się świetnie, ale trudno się przekonać, ja by się mogły jeszcze lepiej sprzedawać, gdyby rozszerzyć ofertę optyki. Póki co to właśnie producenci niezależni rozszerzyli ofertę optyki EF-M robiąc obiektywy jasne, które Canon olał.
Dla masowego odbiorcy o małych wymaganiach, który najczęściej pozostaje przy obiektywie kitowym, system M pewnie jest atrakcyjny, ale gdyby go porównać do tego, co oferuje m4/3 u Olympusa i Panasonica razem, z całą dostępną optyką, to wygląda to mizernie.
Seria z mocowaniem RF-S spokojnie mogłaby być dalej serią M i być atrakcyjna właśnie przez istnienie wszelkiej optyki EF-M.
Biorąc pod uwagę jakieś zawoalowane informacje w wywiadach z różnymi oficjelami to apsc umiera i producenci po prostu robią coś na przetrwanie. Nie na tyle żeby te systemy zdechły ale nie na tyle też żeby się zbyt dużo nad tym napracować = wydać na to za dużo kasy. Taka polityka jest już niestety od dłuższego czasu. Inna rzecz że póki co jeszcze to się trzyma czego najlepszym dowodem są ostatnie premiery. Sam jestem ciekaw jak to się potoczy ale osobiście przychylam się do tezy że jeszcze kilka lat i nowego sprzętu apsc już się nie kupi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Biorąc pod uwagę jakieś zawoalowane informacje w wywiadach z różnymi oficjelami to apsc umiera i producenci po prostu robią coś na przetrwanie. Nie na tyle żeby te systemy zdechły ale nie na tyle też żeby się zbyt dużo nad tym napracować = wydać na to za dużo kasy. Taka polityka jest już niestety od dłuższego czasu. Inna rzecz że póki co jeszcze to się trzyma czego najlepszym dowodem są ostatnie premiery. Sam jestem ciekaw jak to się potoczy ale osobiście przychylam się do tezy że jeszcze kilka lat i nowego sprzętu apsc już się nie kupi.
Czy w tej Twojej tezie zawiera się założenie, że Olympusa szlag trafi zupełnie, Panas zostanie tylko przy FF, a Fuji tylko przy średnim formacie, bo APS-C zastąpią smartfony, a JP będzie objeżdżał świat na białym koniu z S35 w łapie?
-
nie no, chodzi o tych co maja FF i mogliby dawac APSC jako opcje drugiego body czy tez opcje tanszego zestawu z tym samym procesorem obrazu (kolorami). Nikona, Canona, Sony. mozna tu dopisac i Pentaksa, ale nie robmy sobie jaj z pogrzebu
firmy ktorej maja tylko mala klatke (jak Oly), badz zupelnie inny bagnet (Panas) badz tez wiekszy przeskok (Fuji) beda dalej klepac APSC wkladajac w to jakis wysilek w zaleznosci od wagi tej malej matrycy dla ich woluminu sprzedazy. czyli niekoniecznie Panas, ale Fuji i Oly to na pewno
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Czy w tej Twojej tezie zawiera się założenie, że Olympusa szlag trafi zupełnie, Panas zostanie tylko przy FF, a Fuji tylko przy średnim formacie, bo APS-C zastąpią smartfony, a JP będzie objeżdżał świat na białym koniu z S35 w łapie?
Tylko ostatni punkt tej przepowiedni jest niepewny. Reszta jest w trakcie realizacji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Z czasem tak. Przy czym być może Fuji ostanie się dłużej. To bardzo duża firma, stworzyli fajny system, mają stabilny kilkuprocentowy udział w rynku i pewnie łatwo nie odpuszczą. Oly ma nowego właściciela i obawiam się że to likwidator. Panas ma zupełnie inną sytuację i pewnie po angielsku zakończą przygodę z małą klatką.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Z czasem tak. Przy czym być może Fuji ostanie się dłużej. To bardzo duża firma, stworzyli fajny system, mają stabilny kilkuprocentowy udział w rynku i pewnie łatwo nie odpuszczą. Oly ma nowego właściciela i obawiam się że to likwidator. Panas ma zupełnie inną sytuację i pewnie po angielsku zakończą przygodę z małą klatką.
To co ja będę musiał wtedy kupować? Canona?! Chyba żartujesz :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
kupisz se nowiuśkiego canona fulframe z matrycą 100Mpikseli i ustawisz na stale na cropa i wszyscy będą zadowoleni - będzie to symulacja modelu z połową matrycy w czterokrotnie większej cenie :mrgreen: ale i tak będziesz miał mniej megapikseli niż jp w s35 no i nie będziesz miał stałki? zooma? (sam nie wiem co to) tele 2300mm no może jak ci AI dogeneruje pikseli to po przeliczeniach przebijesz Janowy s35
aparaty z połową matrycy umarły w 2005 roku tylko nie wszyscy to zauważyli
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
No ale czy Twoje sprzety , ze stopki przestały działać albo na to się zanosi ?
Canon 6d jest aparatem który tak szybko się nie podda raczej, byłem miałem to wiem :twisted:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
No ale czy Twoje sprzety , ze stopki przestały działać albo na to się zanosi ?
Canon 6d jest aparatem który tak szybko się nie podda raczej, byłem miałem to wiem :twisted:
Dlatego też moje plany zakupowe póki co niczego nie obejmują. Ostatnie podejście do nowinki Canona R10 zakończyło się fiaskiem, a testy na Optycznych obu modeli- R7 i R10- potwierdziły moje spostrzeżenie, że skuteczność ich AF jest żenująca.
Udało się Canonowi obalić mit o bezbłędności AF w bezlusterkowcach, bo rozrzut trafień jest haniebny, a mnie interesuje ostrość bezwzględna, a nie względna, czyli taka sobie. Co z tego, że ponoć aparaty dobrze śledzą i ustawiają ostrość na obiekty w ruchu, skoro zdecydowana większość kadrów jest statycznych?
Oczywiście, robią też ostre zdjęcia, ale nikt mi nie pokazuje serii 30 klatek, ile z nich jest ostrych, i jak to się ma do skuteczności osiąganej przez moje lustrzanki.
Wypasiony R5 za walizkę pieniędzy ma w kropie ca 18 Mp, ale kto dzisiaj by kupił APS-C z matrycą 18 Mp?! Wg mnie optimum to 24 Mp, a więcej, to już przesada, i proszenie się o zdjęcia i nieostre, i bardziej zaszumione.
Ergonomia R7 i R10 jest fabrycznie zubożona przez niemożność podpięcia gripów, a te mam i do C 550D, i do 80D, a z kolei 7D II sam jest już tak ciężki, że go dociążać nie trzeba, ale właśnie jego masa pięknie się zgrywa z 100-400L II i dużo wygodniej się operuje takim zestawem, niż z przypiętą wydmuszką w stylu R10. Statystycznie ca 80% zdjęć przyrodniczych ludzie robią z ręki, więc ta ergonomia ma znaczenie, a dla mnie kluczowe, bo ja robię tak praktycznie 100%.
Tak więc wśród korpusów Canona nic dla mnie póki co nie ma.
-
Ja jeszcze za czasów Sony zorientowałem się że APS-C to martwa ścieżka.
Tak jak już było tutaj napisane - wszyscy producenci posiadający FF w ofercie traktują APS-C po macoszemu. Obecnie Canon dorównał Sony, które lachę na APS-C położyło już dość dawno temu.
APS-C to pierwszy segment do całkowitej kanibalizacji przez AI/Smartfony. Fotografia "tradycyjna" to już dziś zabawa dla bogatych i profesjonalistów i tutaj nie ma co się oszukiwac, będzie coraz drożej. Profesjonalistów stać, bo to nie ich kasa, prosumerów stać, bo tak ;)
Z roku na rok, to będzie hobby dla coraz bogatszych.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Z roku na rok, to będzie hobby dla coraz bogatszych.
Niekoniecznie, jeśli nie goni się króliczka a dodatkowo jest duży rynek wtórny w cenach interesujących hobbystów.
-
pierwszym segmentem zjedzonym przez smartfony były małpki :)
budowanie dzisiaj dużego ciężkiego korpusu APSC to kompletnie chybiony strzał, mirrorlesy pokazały że kto mógł już dawno przesiadł się na FF i powrotu do APSC raczej nie ma, chyba że z ciekawości i dla zabawy jak ja :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
pierwszym segmentem zjedzonym przez smartfony były małpki :)
budowanie dzisiaj dużego ciężkiego korpusu APSC to kompletnie chybiony strzał, mirrorlesy pokazały że kto mógł już dawno przesiadł się na FF i powrotu do APSC raczej nie ma, chyba że z ciekawości i dla zabawy jak ja :D
No i bawisz się budżetową Sigmą 150-600C na FF. która przy 600 mm ledwo zipie na tym formacie, a na APS-C będzie dawała mocno kontrowersyjny obrazek, a na APS-C zastąpił by ją obiektyw 100-400 i pracowałby lepiej.
Zapniesz chociażby RF 100-500 do swojego R6 i będzie Ci brakowało ogniskowej, a dopiero na APS-C odczujesz poprawę.
Format APS-C jest w dalszym ciągu pożądany w fotografii przyrodniczej, zwłaszcza przez tych, których nie stać na porządne teleobiektywy za horrendalne pieniądze.
W formacie m4/3 Olympus robi body OM-D E-1MX ważące 997 g, a Panasonic GH-6 o wadze 820 g- już jest co wziąć do łapy, aby dołączyć konkretny teleobiektyw, to czy w APS-C jest to bezcelowe? W taki sposób oddaje się tylko pole konkurencji.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
4/3 is dead
Z nim jest jak z tym trzmielem, co to nie powinien latać, ale o tym nie wie, i sobie lata w najlepsze :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Takie aparaty, jak C 7D II i N D500 w formacie APS-C były swojego czasu przebojami i dalej mają olbrzymie walory użytkowe, dalej też są zwolennicy ciężkich modeli z serii C 1DX. Pójście w stronę lekkich korpusów ujawnia tylko to, że ten kij ma dwa końce - albo się sprzęt lekko nosi, albo się go lekko używa.
Dawno temu, jak kupiłem C 550D, wydawało mi się głupio, że korpus powinien mieć jak najwięcej Mp i być jak najmniejszy i jak najlżejszy, ale wtedy miałem tylko EF-S 55-250IS, i dość szybko zauważyłem, że coś za bardzo mi to wszystko lata w rękach, więc dokupiłem gripa, a jak kupiłem C 80D i T 100-400, to też dla zrównoważenia dokupiłem gripa, i znowu odczułem poprawę stabilności zestawu.
Obecna tendencja do uszczuplania korpusów zarówno pod względem wagi, jak i gabarytów, zniechęca mnie więc do rozglądania się gdziekolwiek za nowym sprzętem.
Jakimś w miarę sensownym zestawem byłby może R7, lub R10, z RF 100-400, ale tu jest zbyt duży kompromis w jakości optycznej tego obiektywu, co przy jego ciemnicy kompletnie mi nie odpowiada, a same korpusy nie grzeszą celnością AF, więc co to jest za opcja?
-
4/3 to system dla fanbojów, ciągle usprawiedliwiających się takim formatem
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Takie aparaty, jak C 7D II i N D500 w formacie APS-C były swojego czasu przebojami
były
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
dalej też są zwolennicy ciężkich modeli z serii C 1DX.
oni rok temu przesiedli się na R3
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
4/3 to system dla fanbojów, ciągle usprawiedliwiających się takim formatem
były
oni rok temu przesiedli się na R3
Znam takich, co się nie przesiedli, a zresztą R3 to też nie wydmuszka.
-
jest pół kilo lżejszy od DX mkIII, a combo z 70-200 2.8 jest aż 800g lżejsze
https://pxlmag.com/db/camera-size-co..._7ef72623-t100
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Jest lżejszy, ale to dalej kilogram, a nie pół kilo. De facto waży tyle, co 7DII, ale jeszcze ma drugi grip.
-
to ja nie wiem co Ty chcesz - raz narzekasz że aparat za mały, dwa że za duży
dziś nikt więcej Ci nie wyprodukuje puchy APSC o wielkości 5D choćbyś nie wiem jak biadolił i zaklinał rzeczywistość :P R7 to wg mnie max co Canon wypuścił w tym segmencie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
to ja nie wiem co Ty chcesz - raz narzekasz że aparat za mały, dwa że za duży
dziś nikt więcej Ci nie wyprodukuje puchy APSC o wielkości 5D choćbyś nie wiem jak biadolił i zaklinał rzeczywistość :P R7 to wg mnie max co Canon wypuścił w tym segmencie
Gdzieś narzekałem, że aparat jest za duży? Żeby chociaż działał, jak należy, to by różne inne rzeczy można było przełknąć.
R7 jest dziś w cenie 7D II na starcie, ale nawet w testach na Optycznych nie dorównuje mu w skuteczności AF, i znacząco odbiega od konkurencji. Żeby otrzymywać 10% ostrych zdjęć to ja nie muszę sprzętu zmieniać, a jak mam zmienić i body, i obiektyw, aby mi to razem grało, to co mi oferuje Canon?
Za ca 19k PLN, czyli 2k PLN taniej od R7 z RF 100-500, można kupić Fuji XH-2 z obiektywem 150-600.
Za 14,5k PLN można kupić SONY a6600 z FE 200-600.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Za ca 19k PLN, czyli 2k PLN taniej od R7 z RF 100-500, można kupić Fuji XH-2 z obiektywem 150-600.
Za 14,5k PLN można kupić SONY a6600 z FE 200-600.
Za 7k PLN możesz kupić Samsunga s23 ultra. W praktyce masz to samo, co przecież udowodniono.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Za 7k PLN możesz kupić Samsunga s23 ultra. W praktyce masz to samo, co przecież udowodniono.
Brakuje mi w tym stwierdzeniu jakiejś emotki :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Brakuje mi w tym stwierdzeniu jakiejś emotki :mrgreen:
Jest. Tylko ma 200Mpx i przy cropowaniu zniknęła. Ale jakbyś to czytał na swoim telewizorze 65"4K to na pewno będzie widoczna, choć jakby we mgle.
-
Ponoć nowy firmware dla R5 ma posiadać pixel shift.
To tylko plotka ale może, z drugiej strony juz jest 45mpix...
https://www.canonrumors.com/is-pixel...-canon-eos-r5/
-
@atsf nie rozumiem na co Ci to apsc. Obecnie można uzywke R z bardzo małymi przebiegami kupić za 5tys lub taniej. To bdb aparat, matryca jest w porządku. No i ma lepszy AF niż 5dmk4 nie wspomibajac o 6D. DR też jest lepszy niż z 6D. Nie wiem o co ten lament :mrgreen: A sam może widziałeś że są tacy co przeszli z a7iii na R i twierdzą że Rka jest lepsza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
@
atsf nie rozumiem na co Ci to apsc. Obecnie można uzywke R z bardzo małymi przebiegami kupić za 5tys lub taniej. To bdb aparat, matryca jest w porządku. No i ma lepszy AF niż 5dmk4 nie wspomibajac o 6D. DR też jest lepszy niż z 6D. Nie wiem o co ten lament :mrgreen: A sam może widziałeś że są tacy co przeszli z a7iii na R i twierdzą że Rka jest lepsza.
A bo widzisz, podpięcie 100-400 do APS-C to co innego, niż do FF, a podpięcie 150-600 do APS-C to też co innego, niż do FF. Na trochę większym upakowaniu matrycy FF (30 vs 20 Mp.) zyskuję 22% ogniskowej, a na zmianie formatu matrycy aż 60%. Jak się w tym siedzi, to się na to inaczej patrzy.
-
APS-C to lekarstwo na deficyt ogniskowej. Extender x1,6. Nie ma innej funkcji jeśli nie jest zamknięte w malutkim korpusie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
A bo widzisz, podpięcie 100-400 do APS-C to co innego, niż do FF, a podpięcie 150-600 do APS-C to też co innego, niż do FF. Na trochę większym upakowaniu matrycy FF (30 vs 20 Mp.) zyskuję 22% ogniskowej, a na zmianie formatu matrycy aż 60%. Jak się w tym siedzi, to się na to inaczej patrzy.
Przecież są zoomy sigmy do 600mm do ff, ciągle za mauo?