Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
jotewu
Bardzo ciekawi mnie sprawa żywotności baterii. 6D ma pożyteczne funkcje GPS i WiFi. Używam aparatu głownie w podróżach i aby korzystać z dobrodziejstw GPS kupiłem odbiornik GP-E2, który co prawda świetnie współpracuje z nową piątką, ale zżera 1 baterię AA na dzień. 6D chyba nie ma osobnego zasilania modułu GPS, więc ograniczy to liczbę zdjęć do zrobienia na 1 baterii. Z drugiej strony wolałbym chyba zmianiać częściej baterie i mieć wbudowany moduł, niż doczepiany GPS receiver.
Sent from my iPad using Tapatalk HD
w specyfikacji nie ma podanego czy z włączonym GPS i WiFi były pomiary robione, więc pewnie wyłączyli te funkcje do pomiarów. Z włączonymi funkcjami j.w. pewnie 1/3 zdjęć będzie można wykonać.
Wszystko wyjdzie w praktyce po testach. Body 6D zrobi 1090 zdjęć czyli więcej niż 7D o prawie 150 tak wynika z teorii. Ze specyfikacji 7D wynikało, że można zrobić 950 zdjęć.
Na 7D robie z 2 sek podglądem lcd, poprzez wizjer i z podglądem histogramu około 1150 zdjęć.
Dla 6D moim zdaniem spokojnie będzie można wykonać z 1300 zdjęć po wyłączeniu gps.
Ogólnie bateria lp-e6 jest bardzo wydajna, dlatego też cały czas jest używana już dla 4 body, które się pojawiło. Do każdej specyfikacji zużycia aku z tego wynika, że trzeba jeszcze dodać 20%. Pozdro
A to chyba widziałeś:
1) Camera Body Only:
Shooting Method Temperature Possible Shots
Viewfinder Shooting At 73°F / 23°C Approx. 1090 shots
At 32°F / 0°C Approx. 980 shots
Live View Shooting At 73°F / 23°C Approx. 220 shots
At 32°F / 0°C Approx. 190 shots
∗With a fully charged battery pack LP-E6. Based on CIPA testing standards.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
dokladnie w ten sam desen kminie, bo zanabylem mkII pol roku temu.
Ja mkII mam już 3,5 roku, więc mógł się znudzić ;) dlatego od kilku miesięcy korci mnie mkIII. I tak czekam i czekam aż trochę stanieje, ale coś czuje, że się w końcu wkurzę i go kupię, bo ta cena strasznie wolno spada.
Cytat:
Zamieszczone przez
speed555
masz 50d a uzywasz do rajdów 5dmII????
Używam obydwu, ale z 5DII jest znacznie ładniejszy obrazek ;). AF wbrew opinii wielu osób spokojnie daje radę, na początku może miałem z tym trochę problemów, ale po czasie opanowałem go na tyle, że w 99% trafia bez zarzutu. W sumie 50D trzymam jako back-up, albo jak potrzebuję długich ogniskowych. Do zeszłego tygodnia miałem jeszcze 30D, którego właśnie sprzedałem ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
To że padło to nic ale ono od 2 dni nie może się podnieść .. wiadomo coś o co biega?
Edit: Multiforumowe ufoludki (Czornyj, Jacek_Z) też gdzieś wessało ..
Nie wessało. Czytam sobie, ale mało pisze (nie tylko tu, na nikoniarzach tez mniej niz dawniej). Jakoś tak jest, że coraz mniej mam ochote na wdawanie sie w polemiki. Ale wywołany coś tam tu teraz napiszę :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
..Patrząc na puszki Nikona na papierze, to Canon wypada biednie. Gdy siadam przed komputerem i zabieram się za RAW-y sytuacja się odwraca.
Raw u nikona to rozległy temat. Całkiem dobrze było za czasów matryc CCD, ale to prehistoria. Potem były CMOS 12 MPX i tu szumy były super - tzn maciupkie, ale z kolorem bywało różnie. Zależnie od światła. Czasem OK, a czasem ciężko było dojść do np dobrego koloru skóry. Natomiast odrobiono lekcje i są 2 puszki jakie znam, co do których się nie ma co czepiać. D3x i D800. Prosze sobie pomęczyć Rawy - da się łatwo wycisnąć to co się chce. Zarówno DR jak i kolor.
Cytat:
Zamieszczone przez
dziobolek
Nikon prawie zawsze wypadał lepiej niż Canon jeśli chodzi o tzw. zawartość ficzerów w puszce,
natomiast już niekoniecznie pod względem obrazka - tutaj było nieciekawie.
Niby dziś jest trochę lepiej, niby coś się poprawiło, ale...
Co do obrazka poprawiło się, sprawdź, pisałem o tym wyżej. Co do "ficzerów" - bo ja wiem. 6D ma Wi-fi i GPS, to kto wrzuca ficzery ? ;)
Tak by być w temacie - uważam, że oba body (6D i D600) niby okrojono, ale tak naprawdę to co jest podstawą by to były świetne body - zostawiono. Przy 1,5 raza niższej cenie niż "profi" D800 i 5Dmk3 to sądzę, że będą znajdowały więcej nabywców niż profesjonalni bracia. Przy zakupie rozsądek zwycięży nad "dyskomfortem" braku 1/8000, słabszej o 1/3 - 1/2 EV synchronizacji z lampami czy nieco słabszą obudową. Bo to, z czego body okrojono to wg mnie nieistotne w praktyce pierdułki. Owszem, jakiś tam 0,1% zdjęć nie da sie przez to zrobić i każdy będzie mówił, że to mogą być jego najważniejsze zdjęcia. Ale dlaczego nie płacze wtedy nad 5Dmk3, że body nie ma 12 fps - też mu zdjęcia życia uciekają? Każde body ma ograniczenia, każdemu czegoś brak. 1DX też nie ma wszystkiego (np ma mniej Mpx).
Inna uwaga - to zbieżność cyferek, że w obu body jest 6. Ale 6D i D600 to bardzo podobne aparaty jesli chodzi o parametry. Do tej pory w segmencie semiprofi (FF) Canon i Nikon dawały aparaty dość różne (choćby diametralnie inna ilość Mpx).
Teraz obie nowości mają identyczny zakres czasów (do 1/4000), normalne ISO zaczyna się od 100, mają podobną liczbę Mpx, podobnie fps, choć oba ostatnie parametry lekko na plus u Nikona, pewnie u Nikona będzie lepsze DR, za to w Canonie jest Wi-fi i GPS. Ceny też podobne. Bezpośrednia rywalizacja - to chyba pierwszy taki raz.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nol
za cenę AF lub lampy, z której korzystam w trakcie podróży jaki prosty fill-flash.
Zabierasz ze soboa w podroz wiadro stalek?. Ja mam zestaw podrozny 17-55 i 70-200 i juz przy APS-C lampa wbudowana jest bezuzyteczna (ze wzgledu na cien obiektywu). W FF musialaby byc dosc wysoko "wyskakiwac" zeby byla uzyteczna. Jedyne usprawiedliwienie dla "kukulki" to sterownia innymi zewnetrznymi lampami. Dla mnie "kukulka" to zbedny gadzet w tym aparacie (moze dlatego ze mam 5 flashy i wyzwalacz TTL).
Co do Af to sie zgodze, jednak jezeli ten srodkowy bedzie rzeczywiscie taki dobry, to przeboleje. W koncu boczne tez bedza dzialac w wiekszosci przypadkow. A jak nie trzbeba bedzie powrocic do dawnych przyzwyczajen i "przekadrowywac", przes dlugi czas uzywalem tylko centralnego punktu i wielkiego dyskomfortu nie odczuwalem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Zabierasz ze soboa w podroz wiadro stalek?.
Żadnych stałek nie zabieram. Ale wykorzystuję jako fill-flash kiedy ktoś stoi w cieniu i do tego się ta lampa nadaje. Sytuacja jest gorsza w przypadku moich znajomych podróżujących z dziecmi - koledzy biegają prawie non-stop z wystawioną kukułką, bo dzieciak Ci się nie ustawi do zdjęcia tak, aby nie stał w cieniu (dzieciaków fotki nie interesują, tylko nieustanny ruch). Pucha jest reklamowana jako light FF do podróży i landszaftów. Dla mnie OK, nie powstrzyma mnie to przed zakupem bo najważniejsze są dla mnie landszafty robione ze statywu, ale w podróżach z fill-flasha się korzysta i tyle - powinni być konsekwentni i zaoferować tą funkcjonalność.
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Edit: Multiforumowe ufoludki (Czornyj, Jacek_Z) też gdzieś wessało ..
Mnie wessała Photokina ;)
6D macałem, bardzo fajny puchacz - niestety, sloty kart zaklejone były taśmą, ale maksymalnie powiększone jpegi na maksymalnym ISO (25600) wyglądają zaskakująco strawnie. Z niecierpliwością będę czekał na testy nowej zabawki.
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
maksymalnie powiększone jpegi na maksymalnym ISO (25600) wyglądają zaskakująco strawnie.
I co z tym środkowym AF?!! ;)
PS
Mają na stoisku egzemplarze EOS M?
Jak się sprawują? AF sprawny?
AF chodził jak burza - zdecydowanie wolę układ punktów w 5d3, ale to co było sprawowało się na miarę infernalnej czułości matrycy.
eMki były, ale mając już NEXa niespecjalnie się nimi interesowałem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
AF chodził jak burza - zdecydowanie wolę układ punktów w 5d3,
ale to co było sprawowało się na miarę infernalnej czułości matrycy.
No to już druga świetna wiadomość! ( Wstawiłem w ramkę - jako post referencyjny http://www.canon-board.info/canon-ds...ml#post1111063 ;))
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
eMki były, ale mając już NEXa niespecjalnie się nimi interesowałem ;)
No tak, rozumiem.... dzięki! ;)
Puszka jest tańsza, mniejsza, lżejsza i poręczniejsza od 5D3 & D600, poza czym niewiele się od nich różni. Nie bardzo więc rozumiem o co te jęki zawodu - bo kolejny raz okazało się, że św. Mikołaj jednak nie istnieje?