jeśli chcesz zamieścić zdjęcie z tłumem ludzi, a nie masz możliwości zebrania wszystkich pozwoleń, to publikuj jako 'editorial' - nie potrzebne wtedy releasy.
Pozdrawiam,
Wersja do druku
ucze sie angielskiego, ale nie jest on jeszcze na najwyższym poziomi. wytlumaczcie mi jak wypelniz MD dla nastolatków;)
pierwsze pole - imie nazwisko modela
drugie - twoje imie i nazwisko
trzecie - jeśli 'model' to osoba niepełnoletnia to imie i nazwisko opiekuna który podpisuje formularz
podpis świadka? tak
nie wiem bo tego formularza MR nie wysyłałem. Na moim blogu znajdziesz mr który śmiało przyjmują na SS a nie ma takich głupich pól (bo jak np zrobisz 150 zdjęć jednego dnia to się nie zmieścisz z 'photo id' oraz 'description of scene'
Pozdro.,
Witam
Mam pytanie w jaki sposob wyplaca sie pieniadze z Dreamstime. Pytam bo nie chce cos namieszac. Dzieki za podpowiedz
managment area - > request payment
Witam, czy ktos moze mi doradzic jesli chodzi o Alamy. Mam 400D czyli 10Mpix, a nie chca mi przyjac zdjec tzn zdjecia sa mniejsze niz 25 Mb (nieskompresowane) co nalezy zrobic aby spelnic oczekiwania ?? Chyba bez sensu jest powiekszac zdjecia w ps zeby wazyly wiecej.
Pozdrawiam
trzeba powiększać w ps i nie sprawia im to problemu (bynajmniej jeśli robisz to z 10MPix pliku).
Jak?
http://the-art-of-light.blogspot.com...dla-alamy.html
Dzieki, widze ze przejales paleczke od Matki w kwestii oswiecania (nie mylic z oswietleniem) ludzi
Nie wiem czy było, ale jeśli tak to przepraszam.
Chciałem się zapytać, jak wygląda sprawa wypłaty środków z fotolii?
Kiedyś można chyba było wypłacić każdą kwotę, a teraz pokazuje mi się, że minimum 50$.
Czy tak jest, czy ja coś pomieszałem?
Pozdr.
Witam,
pytanie do Roberta, widzę ze jako jedyny juz udzielasz sie na tym forum, watek śledzę od samego początku.
Chciałbym zapytać o Crestock oraz Featurepix, czy warto zawracać sobie nimi głowę?
jakie masz doświadczenia z tymi stockami?
jakich można spodziewać sie downloadow?
poza głównymi stockami jestem jeszcze na Buy-Photo jak i również bylem na LO które wypadło z obiegu, nie wiem co myśleć o Buy-Photo czasami wydaje mi się ze to pomyłka ale chciałbym poznać również Twoje zdanie jak i innych forumowiczów.
Pozdrawiam wszystkich ktorzy trwają w tym MEGA wątku. ;-)
Nie warto.
Sprzedaż śladowa, szkoda czasu.
Tak jeszcze w temacie Alamy. Zaladowalem fotki i ... nie wiem czy dobrze to rozumiem, musze poczekac na akceptacje fotek jesli chodzi o sprawy techniczne, a dopiero pozniej moge opisac zdjecia ??
Pozdrawiam
Lukasz
No i kolejny stock mowi BYE !! Zegnamy Photo Shelter.. z mojej strony na stojaco z honorami bo czy sie sprzedawalo czy nie to mysle ze mieli kilka nielzych pomyslow... niestety nie wszyscy moga wytrzymac nacisk konkurencji...
tak.
odnośnie cre/featurepics na cre i fp miałem kilka sprzedarzy, potem zrezygnowałem z micro i zaczelem wysylac do PSC. Nie wiem jak tam jest teraz.
Dzisiaj wiadomość że PSC umarło, serce ściska... brzmi jak głupi żart. Mieli ShootTheBlog, SchoolOfStock... wszystko fajnie się rozwijało a teraz wiadomość że nie dają rady? Mogliby już zmniejszyć procent jaki dają sprzedającym...
Cóż teraz zacznę wysyłać więcej i więcej do Alamy.
Pozdrawiam,
Wcześniej nie zauważyłem tego wątku i wklejam tu treśc posta jakiego napisałem w nowo utworzonym temacie w dziale HYDE PARK...myślę, że tu troche więcej osób ma do czynienia z packshotami.....
-----------
Jako, że na tym forum znajduje się wielu doświadczonych fotografów chciałbym się poradzić.
Otóż od kilku miesięcy pracuję dla sklepu interentowego. Zajmuję się wykonywaniem zdjęć produktów, mierzeniem asortymentu np ciuchów, oraz opisywanie ich w sensie materiał, itp....
Na początku polegało to na wykonywaniu zdjęć kompaktem na tle ściany i obróbce w ps (białe tło), jednak teraz używam już swojego sprzętu ...od aparatu i szkieł, poprzez oświetlenie i kończąc na moim komputerze i oprogramowaniu....
Praca wygląda tak, że gdy przychodzi dostawa..ja sie zjawiam..otwieram...segreguję, mierzę, opisuję, fotografuję, ps i wysyłam komuś kto wrzuca to na neta...Z reguły są to bluzy, tshirty, spodnie..czyli odzież...ale także plecaki, czapki i inne akcesoria...
Średnio jest to około 70 zdjęć dziennie...gdyż czasami w ciągu dnia nic nie ma do zrobienia...ale sa np zaległe zdjęcia do obróbki.....gdyż czasami w ciagu dnia może to byc 300 zdjęć...tak więc zostawiam zaniżoną średnią 70 zdjęć dziennie 435x448px...
Do tego dochodzą jakieś dodatkowe prace jak np banner flash, gif....około 4...na miesiąc....i czasami jakiś projekt plakatu....czy coś podobengo...
Pytanie do was....ilę mogę odważnie "wołać" za taka pracę....wiadomo, ze jest do stałe zatrudnienie także nie można liczyć jako pojedyńcze zlecenie....
Może mieliście doświadczenia albo znacie kogoś kto pracuje w podobnych warunkach.....choć ciężko to nazwać warunkami gdy nie mam nawet 5m2 na wykonywanei zdjęć.....
Zdjęcia tego typu (plus jakieś zbliżenia produktu) : http://img74.imageshack.us/img74/9374/packshotyo9.jpg
Jeśli wybrałem zły dział to proszę o przeniesienie......ale naprawdę zależy mi na sensownych wypowiedziach....
Pozdrawiam...
w sumie temat wybrałeś dobry, czy jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie? Według mnie wszystko zależy od wielkości i możliwości firmy... no i... no i już dla nich pracujesz więc chyba jakiegoś ogromnego skoku w stawkach nie możesz żądać.
Ile bym wziął za zdjęcia? Na pewno przejrzałbym cennik zpaf'u i starał się nie odbiegać więcej jak 20-30% od stawek 'średnich' (pamiętaj że jeśli płacą Ci w tym momencie x zł, a powiesz od jutra chce 4razy tyle to mogą trochę zrzędzić i zrezygnować z Twoich usług).
Pozdrawiam,
Robert
Rozumiem......jednak myślę, że 1,5k miesięcznie....to mało...tymbardziej, że nie chcą podpisać żadnej umowy....dotychczas była to dla mnie ciekawa nauka...i dorobek....(wcześniej zarabiałem jeszcze mniej).....ale teraz chyba już osiągnałem jakiś w miarę sensowny poziom..., który mógłbym wykorzystać może w innym miejscu...a nawet jesli nie to chyba wolałbym pracować w innym fachu ...bo za 1,5k to ciężko dzisiaj.....
Od paru dni wszedłem do Shutterstocka i po wgraniu na początku 30 zdjęć zaciekawił mnie jeden fakt. Otóż od pierwszych dni, stale mam 2 DL na dzień przy subskrycji i nie mnie, ni wiecej. Ciekawi mnie to, bo na pewno nie jest to przypadek...
ostatnio co chwile ktoś pyta mnie czy bym wybrał się z nim na sesje i mam problem, nie wiem co mówić lub pisać na pytanie "za ile ? ". Nigdy zdjęć za pieniądze nie robiłem, kilka takich propozycji już odrzuciłem, ale coraz częściej dostaję oferty robienia zdjęć za kasę, więc chyba można skorzystać i dorobić kilka groszy i odkładać na nowe szkiełko. Macie jakieś propozycje ile można za taką sesje zażyczyć kasy ? Fotki zawsze będę robił w plenerze - brak sprzętu by próbować robić fotki w domu.
Witam po dłuugiej nieobecności :)
Interesuje mnie wasze zdanie. Powiedzmy, że podróżujecie, robicie zdjęcia... jakaś średnio-duża firma chce od Was kupić 20 zdjęć (72dpi), żeby zmodyfikować swoją stronę WWW. Czy 20zł/szt jest w porządku?
Pozdrawiam!
Przede wszystkim zależy od tego na jak długo licencja, czy na wyłączność i czy będą wykorzystywane także na innych polach eksploatacji... ponadto jeśli agencja "średnio-duża" to ja bym jednak wyceniał deczko więcej...
Pozdr.
Zapomniałeś chyba o jednym "0" :) 200 zł za takie zdjęcie to naprawdę nie jest wygórowana cena, zwłaszcza, jeżeli jest to większa firma (niektórzy stwierdzili by nawet, że jest to śmiesznie niska suma i psucie rynku :) )
Szanujmy naszą pracę :)
Pozdrawiam,
Licencja na kilka lat, nie na wyłączność, będą tylko na www. Teraz znalazłem - firma to palarnie kawy z kapitałem zakł. 50.000zł
Dlatego też pytam, bo nie chcę psuć rynku :) W zasadzie wydawało mi się, że jeśli bym im sprzedał w 300dpi i to na wielu polach eksploatacji to mógłbym wołać te 150-200zł/szt, ale 72dpi tylko na www to nie wiem czy nie dużo.
Dzięki za sugestie, podpowiedzcie coś jeszcze :)
Operowanie dpi (dots per int) nie specjalnie ma sens jeżeli zdjęcia przekazujesz w formie cyfrowej. Liczy się jedynie rozdzielczość w pikselach.
A w odpowiedzi na pytanie zasadnicze, polecam zacząć od sugerowanej taryfy przez ZPAF. Zawsze jest to jakaś "podkładka" gdy nabywca zacznie marudzić, że drogo.
oryginalnie z puszki dostaję 300ppi, 3872x2592 - jak zrobię z tego 72ppi to mam 929x622 (i mam nadzieję, że o to chodziło nabywcy,a nie o dpi, co tak prosto przejąłem w pytaniu ;)) Jakby nie było, to z rozmowy wynika, że nabywcy chodzi o mniejszą rozdzielczość.
no i właśnie jakoś nie znalazłem kategorii, która pasowałaby mi pod "zdjęcia dla www" w mniejszej rozdzielczości :)
W tym wypadku rozdzielczość nie ma wpływu na cenę (nie mówię tu o wykorzystywaniu do zlecenia średniego/wielkiego formatu - trochę inna bajka:) ) Robisz zdjęcie, które kosztuje Cię określoną ilość czasu, pieniędzy, umiejętności i sprzętu, więc jedno kliknięcie w szopie nie zmienia jego wartości. Możesz im przesłać w pełnej rozdzielczości i sami sobie je zmniejszą..
pozdrawiam,
Ja bym nie schodził poniżej 100 zł/zdjęcie (minimum) - choć tu tak naprawdę trzeba trafić w klienta - jeden łyknie i ucieszy się że "cena jest spoko", inny zacznie marudzić, bo "on myślał raczej o 10 zł za sztukę". Dlatego oceń czy siedziba jest reprezentacyjna, czy traktują Cię jako partnera w biznesie, czy raczej na zasadzie "dawaj zdjęcia i spadaj".
Sam ostatnio miałem ciężki orzech do zgryzienia: wycena jednego zdjecia do wykorzystania w reklamie TV (wmontowane w kadr). Miałem z tym nie lada kłopot, ale po wybadaniu sprawy, udało się trafic idealnie :-)
Pozdr.
IMHO 200 zl (netto) jest już naprawdę dolną granicą cenową. Lepiej zacząć od wyższej stawki (tak jak mówi Brzoza, wybadać firmę na ile ją stać) i ewentualnie dać im małą zniżkę, niż zgodzić się na jakąś śmieszną stawkę i mieć później opinię "fotografującego za frajer". Oczywiście cena musi być też adekwatna do jakości zdjęć :)
pozdrawiam,
błąd i to duży - rozdzielczość ma bardzo znaczący wpływ na cenę - oddanie zdjęcia 600x800 px blokuje jego uzycie do poligrafii - także zasada im większe zdjęcie tym więcej kosztuje w pełni funcjonuje - najwięcej się teraz płaci za zjęcia 40 mln px do wykorzystania na billboardach
Ha, a mnie się wydawało, że sprzedając licencję na zdjęcia, określa się również pola eksploatacji, stąd sprzedając na www, licencjobiorca nie ma prawa wykorzystać go np. w druku... :-)
Oczywiście wszystko zalezy od umowy i sprecyzowania jej warunków.
Ciekawa hipoteza, po pierwsze pierwsze słyszę żeby akurat to pole eksploatacji było najdroższe. Po drugie po co zdjęcie 40mpx to czegoś co idzie do druku przeważnie w 50 do 72 dpi?? Ja np. ostatnio sprzedałem do druku wielkoformatowego (billboard właśnie) zdjęcie z aparatu 6mpix (szło z minimalnym kadrowaniem) i było w sam raz.
Pozdr.
Nieśmiało proponuję, żebyś przeczytał mój post jeszcze raz, w szczególności:
Z góry zakładając, że kolega nie robił tych zdjąć komórką..Cytat:
W tym wypadku rozdzielczość nie ma wpływu na cenę (nie mówię tu o wykorzystywaniu do zlecenia średniego/wielkiego formatu - trochę inna bajka )
:roll:
Ps.na prawdę ciekawa hipoteza.. :-?Cytat:
najwięcej się teraz płaci za zjęcia 40 mln px do wykorzystania na billboardach
Jeszcze jedna sprawa: chodzi o tematykę zdjęć. Jeśli Twoje zdjęcia są oryginalne (lokalizacja, obiekty, wykonanie), na pewno można startować od wyższej stawki. Jeśli natomiast podobne można na stocku kupić za dolara (i licencjobiorca na Twoje nieszczęście o tym wie), będzie Ci trudno wynegocjować większą stawkę.
Owszem ma, ale bez przesady. Te "40 mpix" na billboard to absurd, podobnież jak to, że "za billboardy" są największe stawki. Po pierwsze dlatego, że jak pisałem wyżej, drukuje się je zwykle w ~50 dpi, po drugie nie ogląda się ich z 20 centymetrów, tylko z kilku -kilkunastu -kilkudziesięciu metrów. I mówię to zarówno jako osoba, która kiedyś co nieco sprzedała na wielki format, jak i jako (dawniejszymi czasy) DTP-owiec, które podobne rzeczy wielkoformatowe czasem puszczał do druku.
Pozdr.
Wielkie dzięki za wszystkie wypowiedzi w mojej sprawie - jestem coraz bliżej podjęcia decyzji o stawce :)
Witam serdecznie - otrzymałem zapytanie odnośnie zlecenia i tak ono wygląda:
wykonanie niestepujących sesji zdjęciowych (proszę o podanie ceny jednostkowej):
- zdjęcia z modelem na neutralnym tle
- zdjęcia aranżowanego akcesoriów meblowych
- zdjęcia technicznego typu packshot
Czy moglibyście mniej więcej oszacować kwotę danego zlecenia?
Pozdrawiam
ja bym wziął minimum 1500zł :-P ale to ja
Jak zwykle temat filozoficzny - twoja cena niech bedzie proporcjonalna do Twojego doswiadczenia i portfolio. Jeden wezmie 20k, drugi 500zl i jeszcze po raczkach bedzie calowac.
Wiec sam sie chyba musisz wycenic;)
Przypomnij sobie jaki sprzęt chciałeś dokupić przed pojawieniem się tej oferty i powiedz cenę która pozwoli Ci iść prosto do sklepu ;P
Witam.
Otoz mam podobny problem jak przedpiscy (?:) ). Mianowicie, od jakiegos czasu realizuje takie male zleconko. Zdjecia wykorzystane beda w sklepie internetowym ( rozmiar 650px po dluzszym boku) pewnej firmy mojego znajomego. W sumie jest ich ok 900 sztuk. Tu zaczyna sie problem gdyz wogole nie mam pojecia jaka stawke ustalic. Liczyc od zdjecia czy ogolnie?
Z jednej strony chce zarobic jak najwiecej z drugiej zas nie chce wycenic mojej "tworczosci" zbyt wysoko, gdyz jak mowilem jest to firma mojego znajomego.
Kiedys czytalem na forum temat, gdzie ktos mial podobny dylemat tylko on bodajze robil zdjecia dla jakiejs firmy produkujacej nakretki. Niestety teraz nie moge odnalezc:)
ps. przepraszam za brak polskich znakow.
no to co że firma znajomego? (moja żona robi czasem paznokcie koleżankom - a że jest po paru kursach, materiały kosztują itp. to kasę bierze normalną - lekka zniżka tylu 10%)
jakie to zdjęcia (czego?), czego używałeś (namiot bezcieniowy, lampy dodatkowe itp? ), ile Ci to zajęło - napisz parę szczegółów więcej - poza tym to trochę dziwne że po wykonaniu zlecenia zastanawiasz się nad ceną..
Ja bym albo liczył tak że około 10 zł za zdjęcie (jak to jakieś packshoty w namiocie) albo od godziny - jakieś 120-150zł za godzinę.. i na koniec 10% zniżki dla znajomego..
Pozdrawiam
Artur
Robilem zdjecia dart'som. W sumie realizowalem to przez 3 tyg, ale codziennie do ok 16 mam szkole wiec tak ok 5-6 h dziennie. Jako oswietlenie uzywalem jeden octabox, parasolka i lampa przeswietlajaca tlo.
W sumie myslalem nad czyms w okolicach 4-5 zl/szt
Zakłądam że "dart'sy" to coś związanego z rzutkami do tarczy itp. bo w sumie z niczym się to mi nie kojarzy.. ale raczej z tego co piszesz to dosyć powtarzalne bez specjalnej napinki - typu powiesić/postawić - zdjęcie - kontrola na wyświetlaczu - zdjąć - następne.. to cena którą podałeś to uczciwe pieniądze - licząc czy stawką godzinową na poziomie 50 zł/h albo 5 zł za zdjęcie wyjdą ceny rzędu 4000-5000 i to jest ok.. (licząc inaczej - za wynajęcie studia zapłaciłbyś około 35-50zł za godzinę plus robocizna czyli pieniądze przyzwoite) - zresztą licząc godziny to wychodzi tyle co byś miesiąc na etacie robił - czyli to uczciwa pensja ;).. jeszcze kwestia czy te 4-5 zł (ja bym brał 5 ;) ) to netto czy brutto czy bez kwitów do ręki czy na jakąś umowę o dzieło itp. (czyli czy tyle ci zostanie czy jeszcze jakieś podatki itp.).. ale jakby ci wyszło tyle "na rękę" to będzie chyba ok, sprzęt i czas też kosztują (i nie daj sobie wmówić że jak na twój wiek to za dużo chcesz kasy bo to nie ma znaczenia - liczy się tylko czy zdjęcia są ok)
O taka odpowiedz wlasnie mi chodzilo. Naprawde serdecznie dziekuje:)
Co oznacza na SS sprzedaż zdjęcia "on demand" za 1.88$? Czym to się różni od zwykłej sprzedaży za 0.25$?
To taki nowy rodzaj subskrypcji na SS, wieksza kaska ;)
ShutterStock na żądanie
jestem z całych sił za dobrymi zarobkami dla fotografów, ale taka stwka to sznur na własną szyje. niestey
jeśli zleceniodawca usłyszy 9 000 zł za foty, to wejdzie na allegro, kupi 450 D z kitem, założy taki watek http://canon-board.info/showthread.php?t=40276 i uwierz mi że forumowicze stana wręcz na głowie żeby wytłumaczyć mu jak ma zrobic poprawne foty
choćby po sesji wyrzucił aparat na śmietnik ni jak nie wychodzi mi inaczej jak to że zaoszczędził 7 500 zł
A tak wogóle to ... cześć :-D