-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
W związku z powyższym związkiem mam takie oto pytania natury czysto ekonomicznej:
a) po jaki wuj było w ogóle zmieniać bagnet?
b) po jaki wuj było robić nowe obiektywy,
skoro stare jeszcze czeka świetlana przyszłość?
Ja to odbieram jako Foto-voodoo :mrgreen: Czyli podpinasz wiekowe szkła z mocowaniem EF, które powstało 30 lat temu (EF = 7 pinów, RF = 12 pinów) do najnowszych puszek z mocowaniem RF i nagle cud-miód , malina! Stare trzydziestoletnie konstrukcje EF tak hulają, że mucha nie siada :mrgreen: O tym, że body R przełącza się na protokół EF po podpięciu szkła EF przez adapter EF/RF i że nowy protokół RF jest szyfrowany już pisałem i nie będę się powtarzał po co i dlaczego tak a nie inaczej ;)
Jeśli ktoś się zagubił nieco w temacie i skąd to Voodoo - to parafraza gości polecających grające kable zasilające, wygrzewacze do kabli, maści do tranzystorów, oczyszczacze kwantowe, i inne tego typu gadżety czyli tak zwane Audio Voodoo :mrgreen:
-
Matko Boska, jak Ty uwielbiasz narzekać. Masakra.
Na bagnecie EF nigdy nie dało by się zrobić tak genialnie dobrego i małego 70-200 f/4. Dalej nie umiem się przestać nim zachwycać.
100-500 przy dużo lepszym IS i AF jest w rozmiarze 100-400. Też dlatego, że to RF.
Pozbycie się lustra spowodowało, że w końcu można było zrobić ostatnią soczewkę znacznie bliżej matrycy - a tutaj się już fizyka kłania.
p,paw
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
O tym, że adapter EF/RF przełącza się na protokół EF i że nowy protokół RF jest szyfrowany już pisałem i nie będę się powtarzał dlaczego i po tak ;)
Nieprawda.
Konwerter EF/RF nie ma żadnej elektroniki. Jak na razie ;-) wszystkie body R obsługują protokół EF. Może kiedyś przestaną i da się to zrobić przy pomocy firmware :)
Innymi słowy - body doskonale wie, że ma podpięte szkło EF a nie RF.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Nieprawda.
Konwerter EF/RF nie ma żadnej elektroniki. Jak na razie ;-) wszystkie body R obsługują protokół EF. Może kiedyś przestaną i da się to zrobić przy pomocy firmware :)
Innymi słowy - body doskonale wie, że ma podpięte szkło EF a nie RF.
p,paw
Masz rację bo nieprecyzyjnie napisałem. Body R uruchamiają szyfrowany protokół ze szkłami EF a adapter to jedynie przelotka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Masz rację bo nieprecyzyjnie napisałem. Body R uruchamiają szyfrowany protokół ze szkłami EF a adapter to jedynie przelotka.
Nie:)
W wypadku szkieł EF body rozmawia nieszyfrowanym protokołem EF - dokładnie tak samo jak DSLR.
W wypadku szkieł RF body rozmawia szyfrowanym protokołem RF.
Oczywiście nie ma problemu z tym, żeby obiektyw z fizycznym bagnetem RF rozmawiał protokołem EF. Tak robią wszystkie kundle na RF za wyjątkiem tej Cosiny (jak się zdaje).
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Nie:)
W wypadku szkieł EF body rozmawia nieszyfrowanym protokołem EF - dokładnie tak samo jak DSLR.
W wypadku szkieł RF body rozmawia szyfrowanym protokołem RF.
Oczywiście nie ma problemu z tym, żeby obiektyw z fizycznym bagnetem RF rozmawiał protokołem EF. Tak robią wszystkie kundle na RF za wyjątkiem tej Cosiny (jak się zdaje).
p,paw
No fakt, bo protokoły EF od bodaj dekady (czy dwóch) nie są już chronione patentem canona, który wygasł ;) Każdy do tej pory korzystał do woli wrzucając do szkieł nowy bagnet RF i stary protokół EF co canonowi podniosło ciśnienie i to ukrócił :mrgreen:
-
A nie jest tak, że te same 7 pinów ciągle odpowiada za to samo, a te dodatkowe 5 w przypadku EF nie odpowiada za nic, bo on ich nie ma?
Nie pojmuję tego sposobu myślenia: zrobili mniejsze i lżejsze, bo im to nowy bagnet umożliwił. A próbowali w ogóle na starym? :mrgreen:
Popatrz-że człowieku na 55-250 mm f/4-5,6 IS STM, jakie to małe i lekkie, trochę ciemniejsze, ale o większym zakresie ogniskowych. czy więc naprawdę aż taką wielką trudnością było zrobić obiektyw pod FF trochę jaśniejszy, ale o mniejszym zakresie ogniskowych?
Wydaje mi się, że nie, a to, że zrobili taki pod RF, ma wydźwięk jedynie propagandowy, a nie ma wiele wspólnego z inżynierią. Canon kiedyś zrobił miniaturowy zoom EF 80-200mm f/4-5,6, który nie grzeszył jakością, ale miał gabaryty kitowego EF 28-80 mm f/3,5-5,6.
Także co do odległości soczewki do matrycy: jak soczewka będzie od niej 15 km, a nie w odległości atomowej, to promienie będą jeszcze bardziej równoległe- fizyka się kłania :mrgreen:
Jakoś w przypadku RF 18-45 obyło się bez przytulania soczewki do matrycy- tkwi ona w głębi czarnej ... dziury, ale fakt- obiektyw jest do chrzanu :mrgreen:
-
ja póki co nie upgraduję R6 w obawie przed "cichą blokadą" lub mocnym uniepełnosprawnieniem Sigmy :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
tak dokładnie to co napisałeś, plus brak wewn. ogniskowania i ten brak 100mm. Gdyby to było 100-600 z f7.1 na długim koncu, z zamkniętą optyką, cena byłaby dla mnie uzasadniona, no ale wypuścili takiego frankensztajna..
gwałtownie gugluję to wewnetrzne ogniskowanie bo by mi do głowy nie przyszło żeby nasza ulubiona firma zrobiła taką elke bez wewnetrznego ogniskowania - na pewno? to znaczy kręci mordą jak focusuje czy rusza przód tył bo jak tego nie robi to ogniskowanie jest wewnetrzne i na takie wygląda z opisu ale gugluje nadal.
7.1 - mam trochę inne potrzeby i często przymykam, a dodatkowo to 7.1 jest od 470mm w górę
brakujące 100mm to dużo i mało zawsze lepiej mieć dodatkowe 100mm niz nie mieć to na pewno ale "w razie niemca" jak to u mnie na wsi gadają mam 45Mpikseli
obsługa tetekonwertera rzeczywiście wyjątkowo upierdliwa założysz ale musisz pamietać żeby nie ustawiać w dolnym zakresie
jak widać usiłuję sobie zracjonalizować zakup :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
gwałtownie gugluję to wewnetrzne ogniskowanie bo by mi do głowy nie przyszło żeby nasza ulubiona firma zrobiła taką elke bez wewnetrznego ogniskowania - na pewno? to znaczy kręci mordą jak focusuje czy rusza przód tył bo jak tego nie robi to ogniskowanie jest wewnetrzne i na takie wygląda z opisu ale gugluje nadal.
I pewnie szukasz "internal focusing" a koledze chodziło zapewne o "internal zoom" :lol:
-
-
Tia 12 pinów jest potrzebne by przesłać informacje ...
Kurcze ile pinów ma .... USB i ile informacji można tym przesyłać?
atsf - na nikiniarzach mam tez takiego malkontenta, który ciągle narzeka na to, że Nikon Z nie obsługuje starych obiektywów na śrubokręt. Przeklina, że w przelotce też tego nie zaimplementowano i czeka, że może w kolejnej będzie. I tak w kółko. Do zarzygania o tym pisze, za przeproszeniem. Najchętniej bym go zbanował, bo ile można pisać o tym samym?
Czy wy myślicie, że ktoś z Canona (z Japonii, bo myslicie, że nasz oddział nawet gdyby czytał to by to przekazywał informacje dalej?) czyta canon-board i zrobi tak jak jak chce jeden czy drugi user, skoro przeznacza on na sprzęt marne tysiące a połowa jego optyki to optyka firm trzecich? Jedyne co takie wpisy dają to pogorszenie samopoczucia innych osób i zniechęcają do czytania tego forum.
Sugeruję przez napisaniem policzyć do 10 albo wypić melisę.
Są sugestie, że Canon straci użytkowników itd. Ale .... Canon ma zarabiać pieniądze. Najwięcej zarobi na najdroższych aparatach, nie na APS-C. To rynek profi sie broni, nie cropów, które notują spadki. Popatrzcie ci używaja profesjonaliści. Wejdźcie na YouTube na jakieś kursy, szkolenia. Popatrzcie na backstage. Dominacja Canona wśród ludzi zajmujących się profesjonalnie fotografią. Kupujących najnowszą puszkę co 2-3 lata, co kilka lat dokupujący nowe szkło. Teraz częściej, bo następuje zmiana na system R. Canon zarobi na swojej optyce, nie na cudzej. Firmie zależy najbardziej na ludziach z kasą i na profesjonalistach. Lament osób, których ne stać na nowe produkty Canona ich nie ruszy.
-
Jacku ale tu nie chodzi o nasze malutkie forum. To samo mówią np. jutuberzy z mega zasięgami, na rynkach bogatszych niż PL, żeby tylko wspomnieć jegomościa z afro na głowie.
-
1. No i jaki to ma skutek?
2. Dla mnie wiarygodność Youtuberów jest mocno wątpliwa. Może dla kogoś są autorytetami, dla mnie nie bardzo.
3. Poglądy mogą mieć jakie sobie chcą, każdy ma swoje, nie muszę sie z nimi zgadzać.
4. Zobacz że ja nie proponowałem oglądania na YT ...youtuberów. Tylko filmów pokazujących pracę profesjonalnych fotografów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
I pewnie szukasz "internal focusing" a koledze chodziło zapewne o "internal zoom" :lol:
a czyli tak jak myślałem wewnetrzne ogniskowanie jest a koledze chodzi o zmiane długości podczas ustawiania ogniskowej - obiektyw jest mniejszy dlatego że zmienia długość to raczej zaleta niż wada (oczywiście zależy z której strony się patrzy bo są tez wady typu słabsze uszczelnienie) ale konstrukcja bardziej amatorska - podobnie jest z nowym 70-200/4 - taka moda i ktos pewnie policzył zyski ;).
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
a czyli tak jak myślałem wewnetrzne ogniskowanie jest a koledze chodzi o zmiane długości podczas ustawiania ogniskowej - obiektyw jest mniejszy dlatego że zmienia długość to raczej zaleta niż wada (oczywiście zależy z której strony się patrzy bo są tez wady typu słabsze uszczelnienie) ale konstrukcja bardziej amatorska - podobnie jest z nowym 70-200/4 - taka moda i ktos pewnie policzył zyski ;).
70-200/4L jest obiektywem można powiedzieć podróżnym. Tak jest przynajmniej u mnie z wersją EF. Jeśli trzymać się tej ideii to konstrukcja RF, mały rozmiar i waga, jest pod tym względem strzałem w dziesiątkę.
-
#Jacek - youtuberzy to owszem - nikt (jak i my tu na forum), ale jeżeli forum takie jak nasze + jacyś youtuberzy + zapewne inne fora Canona mówią jednym głosem, to znaczy, że jest to problem globalny. Ok, profesjonaliści, czyli ludzie, którzy zarabiają na fotografii kasę mają to w głębokim poważaniu, bo kupno obiektywu za 10000zł to dla nich inwestycja, a nie hobby - tu pełna zgoda, natomiast myślę, że budżet Canona to nie tylko profesjonaliści i mimo wszystko amatorzy, pół profesjonaliści (klasa średnia powiedzmy finansowo), to lwia część ich budżetu i sprzedaży.
-
Polityka Canona jakie da efekty czas pokaże,na pewno głupi nie sa i więcej wiedza niż my klienci...ale skoro są tacy genialni,to jak wytłumaczyć tak ogromny wzrost Sony w ciągu kilku lat?? Firma od tv jak sie naśmiewano,wypchnąła legende Nikona z łatwością z podium sprzedaży..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Polityka Canona jakie da efekty czas pokaże,na pewno głupi nie sa i więcej wiedza niż my klienci...ale skoro są tacy genialni,to jak wytłumaczyć tak ogromny wzrost Sony w ciągu kilku lat?? Firma od tv jak sie naśmiewano,wypchnąła legende Nikona z łatwością z podium sprzedaży..
Sony śmiem twierdzić nie wzrosło na spadku Canona a raczej na spadku stawki poniżej Sony.
-
Zauważ,że czas sie nie zatrzymał i stąd pewne apele użytkowników i popularnych youtuberów...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Zauważ,że czas sie nie zatrzymał i stąd pewne apele użytkowników i popularnych youtuberów...
Ja to wszystko rozumiem, sam też bym chciał zobaczyć na RF np Tamrona 35-150/2-2.8.
-
Chyba zanosi sie ,że Nikoniarze będą go mieli... i kto wie,czy nie bedzie to jakieś odbicie dla Nikona,bo Tamron ma dla FE sporo ciekawych i tanich szkieł. Wiadomo,że ktoś kto siedział w lustrzankach Canona metodą ewolucji przechodzi na Canonowskie bezlustra,ale całkiem nowy amator foto jak porówna ceny,to na zdrowy rozsądek Sony kusi najbardziej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Jacku ale tu nie chodzi o nasze malutkie forum. To samo mówią np. jutuberzy z mega zasięgami, na rynkach bogatszych niż PL, żeby tylko wspomnieć jegomościa z afro na głowie.
Ale co mówią?
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
A Minoltę pamiętasz? Przecież oni mieli niemal 30% rynku foto. Wzrosty Sony nie wzięły się znikąd. Pomijam innowacje, technologie i siłę marketingu tej firmy.
Obecnie tendencja jest taka, że umiera fotografia amatorska - ta na najniższej półce. To widać i producenci to muszą brać pod uwagę. Inne działania byłyby na szkodę spółki.
-
mówią "hey Canon what's wrong with you" :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Bo leżeli i kwiczeli w segmencie luster. Ktoś wpadł na pomysł rewolucji w fotografii tempem innym niż Canon nikon ( kosmetyczne zmiany co 2-3 lata). Wypuścili coś nowego na co czekała cała masa ludzi. Małe lekkie szybkie tanie i nowym systemem Af. Wpakowali matrycę o takiej jakości że canon mógł siedzieć i płakać tylko. Wiedzieli że muszą to zrobić mega szybko bo konkurencja nie będzie spała. Udało się.
Dziś wygląda to tak. Nie masz kasy kupujesz body SONY i szkła 3rd party. Masz kasę kupujesz co chcesz :)
Mnie tylko zastanawia kto kupi takiego 50 1.2 GM mając do wyboru Sigmę za połowę ceny. Wróć. Mnie ciekawi sprzedaż szkieł sony przy tak dużej konkurencji producentów optyki do ich aparatów.
Zobaczcie ile tracą ( cns) kasy na chińskich tanich lampach. Przecież trzeba upaść na głowę aby kupować lampy systemowe a dalej je produkują i to coraz bardziej w chorych cenach.
-
#Robert - czyżbyś chciał przewidzieć przyszłość? Czyli Sony też zamknie się na innych producentów? ;) Canon już to zrobił... :)))
Tj Sony nie wiem na jakim jest etapie, czy nadal buduje rynek, czy uznał, że już ma dość zdobywania klientów i teraz czas na zwiększenie zysków (jak to Canon). W każdej chwili Sony też może się zamknąć, choć pewnie musieliby zmienić bagnet.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
#Robert - czyżbyś chciał przewidzieć przyszłość? Czyli Sony też zamknie się na innych producentów? ;) Canon już to zrobił... :)))
Tj Sony nie wiem na jakim jest etapie, czy nadal buduje rynek, czy uznał, że już ma dość zdobywania klientów i teraz czas na zwiększenie zysków (jak to Canon). W każdej chwili Sony też może się zamknąć, choć pewnie musieliby zmienić bagnet.
Hahaha nie nie chcę :) wystarczy tu takich na forum ;) Tylko mnie ciekawi ile im się sprzedaje szkieł w stosunku do zamienników.
Dziś sobie uświadomiłem, że miałem eLki od 24 do 85mm Jak zaczynałem to marzyłem o tym komplecie. Marzenie zrealizowane. Każde szkło miało unikalny look. Nie był to obrazek pozbawiony wad, ale jednak unikalny. No i konkurencji wewnątrz systemowej nie było praktycznie. Dopiero Sigmy ART w zasadzie nadawały się do konkurowania z elkami. Dziś w sony różnica jakości jest w parametrach na papierze a rozróżnienie sigmy od sony graniczy z cudem.
No ciekaw jestem ile chajsu na tym tracą. Sigma ostra pijawa jednak jest. Najpierw ssała artami z EF teraz ssie FE :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
choć pewnie musieliby zmienić bagnet.
nie musieliby, podejrzewam, że wystarczyłby jeden IF w oprogramowaniu :mrgreen:
coś w rodzaju
IF lens_manufacturer <> 'SONY' => switch off AF (albo display "fatal ERROR" and format card) :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wzrosty Sony nie wzięły się znikąd. Pomijam innowacje, technologie i siłę marketingu tej firmy.
Nie pomijaj marketingu.
Próbkę marketingu Canona mieliśmy w postaci słynnego artykułu "na zlecenie Canon Polska". :mrgreen: Nikon też nie lepszy.
Mając naprzeciw potentata medialnego z potężnym marketingiem te firmy już poległy.
Psiarnia rozpuszczona po wszystkich forach kąsa i obszczekuje każdy pozytywny post zadowolonego użytkownika: "Albo jesteś debilem zmanipulowanym przez marketing albo opłaca cię Canon".
Jak ktoś się odszczeknie to dostaje bana ( u nas np. fret, Eberloth).
"Niezależnym testerom" 30 min po premierze R5 zapłonęły w rękach masowo korpusy podczas nagrywania 8k. Na komendę mocodawcy.
Bez jaj, z tym się nie wygra techniką, ceną i czym tam jeszcze...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Nie pomijaj marketingu.
Próbkę marketingu Canona mieliśmy w postaci słynnego artykułu "na zlecenie Canon Polska". :mrgreen: Nikon też nie lepszy.
Mając naprzeciw potentata medialnego z potężnym marketingiem te firmy już poległy.
Psiarnia rozpuszczona po wszystkich forach kąsa i obszczekuje każdy pozytywny post zadowolonego użytkownika: "Albo jesteś debilem zmanipulowanym przez marketing albo opłaca cię Canon".
Jak ktoś się odszczeknie to dostaje bana ( u nas np. fret, Eberloth).
"Niezależnym testerom" 30 min po premierze R5 zapłonęły w rękach masowo korpusy podczas nagrywania 8k. Na komendę mocodawcy.
Bez jaj, z tym się nie wygra techniką, ceną i czym tam jeszcze...
Zgadzam się w 100% z tym co piszesz. Gdy weszła pierwsza Rka to recenzje były tak nieprzychylne że przez 2 lata nie mogłem podjąć decyzji o zmianie lustra na Rke. Aż pewnego razu miałem okazję tym pofocic. Od razu w poniedziałek poleciałem i szybko kupiłem Rke. Był to najlepszy ruch jaki mogłem zrobić.
Z drugiej strony miałem też okazję testować a7iii z Sigmą 35/1.2. No sami sobie odpowiedzcie, marzenie testerów .. Nie napisze tu wiele bo nie warto, wystarczylo mi zobaczyć te rawy powyżej iso 100, nie chce dziękuję. No i Canon miodzio leży w ręku, sama przyjemność focenia, dźwięk migawki, wszystko jak należy. A7iii trzaska tą migawką że aż przykro, gorzej niż było w 6d.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
1. Nikon jest na trzecim miejscu, czyli nadal na podium.
2. W Canonie wiedzą więcej niż my. Wiedzą czego ile produkują i co się lepiej sprzedaje, jakie sa tendencje. tendencje są NAJWAŻNIEJSZE.
3. Sony kilka lat? Kilkanaście. Sony NEX to rok 2010. 13 lat budowania systemu.
4. Bezwładność systemów jest przeogromna. Czy 100% fotografów zmienia system co roku patrząc na to co aktualnie jest najlepsze na rynku? (a raczej co ma najlepszą relację cena/jakość, bo najlepsze jest najczęściej zbyt drogie). Wiadomo, nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
#Jacek - youtuberzy to owszem - nikt (jak i my tu na forum), ale jeżeli forum takie jak nasze + jacyś youtuberzy + zapewne inne fora Canona mówią jednym głosem, to znaczy, że jest to problem globalny. Ok, profesjonaliści, czyli ludzie, którzy zarabiają na fotografii kasę mają to w głębokim poważaniu, bo kupno obiektywu za 10000zł to dla nich inwestycja, a nie hobby - tu pełna zgoda, natomiast myślę, że budżet Canona to nie tylko profesjonaliści i mimo wszystko amatorzy, pół profesjonaliści (klasa średnia powiedzmy finansowo), to lwia część ich budżetu i sprzedaży.
O tym co jest priorytetem dla Canona decyduje ... Canon. Opierając sie na tym co wyżej pisałem. Tendencje, analiza tego co przyszłościowe.
Załóżmy hipotetycznie, że Canon widzi w perspektywie 5+ lat "śmierć" APS-C i z tego sprzętu co produkuje widzi perspektywę dla półki PRO i kamer. To co robi? To co właśnie robi. To tylko hipoteza, nie bijcie, że taką opcję bym rozważał.
-
Już w 2019 na nikoniarzach próbowałem pisać, gdzie udowadniano iż nie mam racji, że rynek sprzętu foto będzie skręcał w kierunku pro, że szkła będą coraz lepsze, że bazą dla stałek będzie 1.2-1.4 nie wyżej.
Wszystko powoli do tego zmierza właśnie. Dla producentów jest to też okazja maksymalizowania cen z wersji na wersję co też widzimy ma miejsce.
Raptem okazuje się, że ceny która miała Leica, które zawsze szokowały, już tak nie szokują. Owszem to nadal bardzo dużo kasy ale peleton jest już bliżej, kiedyś była to przepaść.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Załóżmy hipotetycznie, że Canon widzi w perspektywie 5+ lat "śmierć" APS-C i z tego sprzętu co produkuje widzi perspektywę dla półki PRO i kamer. To co robi? To co właśnie robi. To tylko hipoteza, nie bijcie, że taką opcję bym rozważał.
To wygląda raczej na świadome działania w kierunku o którym piszesz. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że tak to będzie. Zresztą działania innych firm zdają się to potwierdzać. Ani u Soniacza, ani Nikona nie widzę też jakiegoś szaleństwa jeśli chodzi o odświeżanie oferty apsc. Ruch Panasa to tez coś w rodzaju wyprzedzenia zdarzeń - jeśli chcą dalej istnieć na rynku foto.
-
Canon nie oglądając się na użytkowników sam od dawna uśmierca swoje APS-C poczynając od DSL-R, przez M, a teraz R, bo nigdy nie zaoferował użytkownikom dedykowanej optyki w takim asortymencie, i o takiej jakości, jak inne firmy, które z kolei w ofercie nie mają FF.
Może Canon skończy w ogóle z APS-C, skoro w ich wypadku obowiązuje reguła kanibalizowania w tym formacie obiektywów od pełnej klatki, bo dedykowanych nie ma.
Nikt nie wiedział ani kiedy, ani w jakiej ogólnej kondycji skończy się seria M, a rozpoczynająca się seria R APS-C ma już 3 korpusy, a nie ma nawet tylu, a zwłaszcza takich obiektywów, jakie miał pierwszy EOS M na starcie.
-
szału na R7 czy na R10 też nie obserwuję ani po forach, grupach fejsowych, ani na jutubach
ci co mieli przetestować to przetestowali i na tym się skończyło
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Canon nie oglądając się na użytkowników ....
Skąd ta wiedza?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Mnie tylko zastanawia kto kupi takiego 50 1.2 GM mając do wyboru Sigmę za połowę ceny.
Ktoś jednak kupuje tą optykę z serii G Master, ale ciekawe kto? Bo chyba tylko zawodowcy mający tysiąc zleceń w miesiącu. O ile L-ki Canona posiadałem w każdej możliwej ogniskowej - to żadnego szkła GM nigdy nie kupię bo siedzę od lat w Artach Sigmy serii DG GN i do moich celów są więcej niż wystarczające.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Wróć. Mnie ciekawi sprzedaż szkieł sony przy tak dużej konkurencji producentów optyki do ich aparatów.
Przypuszczam, że główny zarobek firmy Sony to sprzedaż różnych korpusów FF i APS-C (naliczyłem obecnie w sprzedaży 23 różne modele) do których można dopiąć cokolwiek ze względu na otwarty bagnet. Reszta zarobku to matryce produkowane do aparatów foto i smartfonów. Tak więc niekoniecznie mają ciśnienie na sprzedaż natywnej optyki. Dodatkowo Sony jest drugim co do wielkości posiadaczem udziałów w Tamronie i przy okazji największym udziałowcem branżowym (stad tyle szkieł Tamrona z mocowaniem FE).
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Zobaczcie ile tracą ( cns) kasy na chińskich tanich lampach. Przecież trzeba upaść na głowę aby kupować lampy systemowe a dalej je produkują i to coraz bardziej w chorych cenach.
Yyyyy chińczyki to osobiście omijam szerokim łukiem bo mam słabe doświadczenia z nimi. Mowa oczywiście o lampach reporterskich. Zarówno w Canonie, Fuji, jak i Sony zawsze miałem systemową lampę reporterską bo często ratowała mi "życie" w razie W. Zawsze mam takową pod ręką i wolę kupić systemową używkę w cenie podobnej o nowego chińczyka. Tak więc tu akurat myślę , że zbyt na systemowe lampy reporterskie jest większy niż tanie chińczyki gubiące sygnał po zestawieniu w grupie itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Skąd ta wiedza?
Jeżeli się nie rozszerza oferty optyki tak, aby system APS-C się stał bardziej ekwiwalentny do FF, to to nie jest czasem nieoglądaniem się na użytkowników, którzy migrują do innych systemów, np. Fuji?
-
Fuji ok ale to wymiana szklarni no i szkła EF nie chodzą dobrze na tych puszkach. Przerobiłem. Co prawda Fuji mocno rozwinęło szklarnie do apsc i jest tam kilka perełek jak choćby starsze xf35/1.4 czy xf56/1.2 a i ostatnie nowe stalki 1.4 czy też 50/1.
Jest natomiast fotograf, który używa apsc obecnie R7 i sigmy 18-35/1.8 do pracy studyjnej, fashion, Ikaniewicz. Można podejrzeć jego ig czy kanał na yt. Gość mówi rozsądnie i nie goni za króliczkiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Zgadzam się w 100% z tym co piszesz. Gdy weszła pierwsza Rka to recenzje były tak nieprzychylne że przez 2 lata nie mogłem podjąć decyzji o zmianie lustra na Rke. Aż pewnego razu miałem okazję tym pofocic. Od razu w poniedziałek poleciałem i szybko kupiłem Rke. Był to najlepszy ruch jaki mogłem zrobić.
Z drugiej strony miałem też okazję testować a7iii z Sigmą 35/1.2. No sami sobie odpowiedzcie, marzenie testerów .. Nie napisze tu wiele bo nie warto, wystarczylo mi zobaczyć te rawy powyżej iso 100, nie chce dziękuję. No i Canon miodzio leży w ręku, sama przyjemność focenia, dźwięk migawki, wszystko jak należy. A7iii trzaska tą migawką że aż przykro, gorzej niż było w 6d.
Cóż takiego było z tymi RAWami tego zestawu ??? Nie da się robić zdjęć? ;) Forumowicz candar chyba ciągle tę puszke chwali,więc chyba bardzo zadowolony (?) a sam też w Canonie był ;)
Odnośnie nagonki na Canona to wg mnie raczej jest równowaga w każdą strone,a nawet ja mam wrażenie,że zwolennicy tradycyjnych firm foto czyli Canona i Nikona zgodnie i powszechnie hejtują własnie S... ;)
-
Jakby tu powiedzieć oględnie, rawy canona są po prostu ładne, raw to prawie gotowavfota. W Sony raw jest na wyższym iso po prostu brzydki, obrazowanie nie jest chyba mocną stroną Sony, Ci którzy pieją nad Sony mam wrażenie że większość roboty robią w PS. Trzeba zobaczyć rawy aby po prostu zapomnieć o Sony. Dla mnie to był szok po tym do czego przyzwyczaił mnie 6D i 5dmk4. Sony to obrazowo krok do tyłu. Zresztą są inne autorytety które mają to samo zdanie, ja do autorytetów się nie zaliczam. Obecnie gdy Canon ma R5, R3, R6ii czy nawet R to nie ma najmniejszego sensu zerkać w stronę Sony.
Tu już w 2019 on pisze ze Rka jest lepsza od a7iii a to nie jest jakiś foto ziutek z PSsem w roli głównej
https://wardakaszuba.com/canon-eos-r-recenzja/ A testy jutuberow i ich opinie można sobie wsadzić wiecie gdzie..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Jakby tu powiedzieć oględnie, rawy canona są po prostu ładne, raw to prawie gotowavfota. W Sony raw jest na wyższym iso po prostu brzydki, obrazowanie nie jest chyba mocną stroną Sony, Ci którzy pieją nad Sony mam wrażenie że większość roboty robią w PS. Trzeba zobaczyć rawy aby po prostu zapomnieć o Sony. Dla mnie to był szok po tym do czego przyzwyczaił mnie 6D i 5dmk4. Sony to obrazowo krok do tyłu. Zresztą są inne autorytety które mają to samo zdanie. Obecnie gdy Canon ma R5, R, R6ii to nie ma najmniejszego sensu zerkać w stronę Sony.
Prawdę mówiąc po przesiadce z Sony na Canona byłem nieco zawiedziony tem co oferuje. Matryce Sony są jednak w dalszym ciągu trochę lepsze od Canonowskich - co zdecydowanie widać w RAW'ach. Trzeba też sobie powiedzieć, że Canonowski RAW jest dalej do prawdziwego RAW'a w wydaniu Sony. Canon przecież we wszystkich nowszych puszkach stosuje odszumianie na poziomie RAW, co niestety przeczy samej idei. Sony nie musi bo to Canon w ten sposób goni DR.
To jak "wygląda" RAW w dużym stopniu zależy do wywoływarki. W RAW nie ma koloru, nie ma balansu bieli, nie ma nic co robi to "coś" w zdjęciu.
Ale i tak wolę R5-kę, choć nie za matrycę.
p,paw
-
Nikon z tych samych matryc co Sony robi lepszą robotę. Zapomnijcie już o tym Sony. Lepszy jest Nikon. Sony ma tylko ten AF co go ratuje no i wybór szkieł.
Zresztą ff jest u wszystkich mniej więcej na podobnym poziomie. Kto chce więcej to nie ma co skakać między ff tylko trza wsiadać na średni format. No ale to nie do wszystkiego ma sens. O tym też mówi Taichmann na swoim yt https://youtube.com/@MaciejTaichman
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Nie mam dostępu do liczb a ewidentnie widzę agonię popytu na tanie wersje sprzętu - czy to APS-C czy to FF.
Obowiązują takie stereotypy:
1. Tanie FF : R - staroć, R8 - kastrat.
2. APS-C: bezużyteczne wysokie ISO np. 12800 :mrgreen:, totalny brak dedykowanych szkieł
3. Linia szkieł RF f/1.8 - dla nikogo - cena OK ale nie są f/1.4.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Nikon z tych samych matryc co Sony robi lepszą robotę. Zapomnijcie już o tym Sony. Lepszy jest Nikon. Sony ma tylko ten AF co go ratuje no i wybór szkieł.
Zresztą ff jest u wszystkich mniej więcej na podobnym poziomie. Kto chce więcej to nie ma co skakać między ff tylko trza wsiadać na średni format. No ale to nie do wszystkiego ma sens. O tym też mówi Taichmann na swoim yt
https://youtube.com/@MaciejTaichman
Absolutnie nie zamierzam zapominać o Sony. Jestem przekonany, że to dzięki nim Canon i Nikon musiały ruszyć szanowne tyłki i zrobić coś nowego.
To Sony wypromowało bezlustra. Nie zapominajmy o słynny "wykładzie" Nikona (na rok czy dwa przed tym jak pokazali pierwszą Z-kę)o tym jak to bezlustra nigdy nie zdobędą rynku fotograficznego i jest to zupełnie ślepa ścieżka, w która Nikon nie zamierza wchodzić... No a rynek bardzo szybko zweryfikował te poglądy.
Ja też na Sony przeniosłem się z Canona, bo po prostu chciałem czegoś świeżego - wtedy Canon był w stanie fundować użytkownikom tylko kolejne, już nawet nie odgrzewane, kotlety.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Jakby tu powiedzieć oględnie, rawy canona są po prostu ładne, raw to prawie gotowavfota. W Sony raw jest na wyższym iso po prostu brzydki, obrazowanie nie jest chyba mocną stroną Sony, Ci którzy pieją nad Sony mam wrażenie że większość roboty robią w PS. Trzeba zobaczyć rawy aby po prostu zapomnieć o Sony. Dla mnie to był szok po tym do czego przyzwyczaił mnie 6D i 5dmk4. Sony to obrazowo krok do tyłu. Zresztą są inne autorytety które mają to samo zdanie, ja do autorytetów się nie zaliczam. Obecnie gdy Canon ma R5, R3, R6ii czy nawet R to nie ma najmniejszego sensu zerkać w stronę Sony.
Tu już w 2019 on pisze ze Rka jest lepsza od a7iii a to nie jest jakiś foto ziutek z PSsem w roli głównej
https://wardakaszuba.com/canon-eos-r-recenzja/ A testy jutuberow i ich opinie można sobie wsadzić wiecie gdzie..
@cybulski - nie traktuj tego co teraz napiszę jako wycieczki osobiste - proszę!
Przerobiłem kilkanaście cyfrówek canona i Fuji a żadna nie dała mi tego co mam już w jpg-ach oraz w RAWach z Sony A7 III (poprzednio z A7 i A7 II. Czytając Twoje wynurzenia na temat "brzydkiego obrazowania" w Sony wszedłem z ciekawości na Twoje IG i MM, ale niestety nie widzę tam tego wspominanego przez Ciebie pięknego obrazka z Canona (dominuje fioletowa, lub szara albo pomarańczowa skóra modelek i w większości czarno-biała obróbka) podczas gdy ja już na etapie jpg uzyskuję doskonały odcień skóry z Sony A7 III.
Tak więc proszę nie taktuj mojego wpisu jako ataku na Ciebie, ale kolorystyka Twoich zdjęć wręcz mnie odpycha i szukając systemu z ładnym obrazkiem wchodząc w w Twoje PF na IG i MM z pewnością bym omijał canona bo kolorystyka Twoich zdjęć jest dokładnym zaprzeczeniem tego co piszesz o ładnym obrazku z canona. No chyba, że wszystkie te foty zostały jakimś innym badziewnym sprzętem, co może wyjaśniać ich podłą kolorystykę.
-
Można powiedzieć, że FF nie przeskoczy pewnych granic jak nie przeskoczy ich 4/3 czy apsc. Skakanie między FF w poszukiwani czegoś lepszego, ma niewiele sensu np. dla mnie. Różnice są pomijalne. Dla mnie więcej sensu ma rozważanie czy przy obecnych cenach lepiej patrzeć na średni format czy jeszcze nie. Ale to nie w tym roku :)
--- Kolejny post ---
@candar darujmy sobie porównywanie własnej twórczości ok? Ja nie jestem zwolennikiem estetyki odpustowej jaka u Ciebie panuje. Tez nie bierz tego osobiście. Zostałeś zafiksowany w konwencji odpustowo jarmarcznej, trendy się zmieniły, ale tego się trzymaj a ja się trzymam co mi pasuje. Nie wracajmy do takich wycieczek. Ja Ciebie zablokowałem i ogólnie nie widzę już Twoich wpisów lecz ciekawość to grzech który ciężko przezwyciężyć.
-
Obrazek Canona zwykle był chwalony jako wymagajacy mniejszej obróbki i szczerze mówiąc też to widzę ;). Choc gdy wymaga wiekszych zmian, to wtedy chyba robi sie trudniejszy w obróbce niż Nikon czy Sony..
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
[MENTION=71039]
Przerobiłem kilkanaście cyfrówek canona i Fuji a żadna nie dała mi tego co mam już w jpg-ach oraz w RAWach z Sony A7 III (poprzednio z A7 i A7 II. Czytając Twoje wynurzenia na temat "brzydkiego obrazowania" w Sony wszedłem z ciekawości na Twoje IG i MM, ale niestety nie widzę tam tego wspominanego przez Ciebie pięknego obrazka z Canona (dominuje fioletowa, lub szara albo pomarańczowa skóra modelek i w większości czarno-biała obróbka) podczas gdy ja już na etapie jpg uzyskuję doskonały odcień skóry z Sony A7 III.
W czym obrabiasz RAW z A7III? Masz jakieś gotowe recepty na te jpg z Sony? W testach optycznych rawy z Canona i Nikona a także jpgy chyba zwykle są lepiej oceniane..
-
Kiedyś nawet z kolegą robiliśmy test sooc portretu z puszki a7iii Zeiss 55/1.8 vs xt2 xf35/1.4. Sami byliśmy zaskoczeni wynikiem, obraz z Sony był po prostu cyfrowo sztuczny, podkolorowany jak z kreskówek. Obraz z xf35 1.4 był przyjemniejszy w odbiorze, bardziej naturalny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Obrazek Canona zwykle był chwalony jako wymagajacy mniejszej obróbki i szczerze mówiąc też to widzę ;). Choc gdy wymaga wiekszych zmian, to wtedy chyba robi sie trudniejszy w obróbce niż Nikon czy Sony..
W czym obrabiasz RAW z A7III? Masz jakieś gotowe recepty na te jpg z Sony? W testach optycznych rawy z Canona i Nikona a także jpgy chyba zwykle są lepiej oceniane..
W Canonie używałem swoich profili barwnych
W Fuji używałem profil barwny Astia z różnymi wariacjami
W Nikonie Z6 używam obecnie profilu barwnego Standard ze zmianą kontrastu na -2 oraz Hue (Barwa) -3
W Sony A7 III mam ustawiony w strefie twórczej PORTRET (do wyboru jest dwanaście różnych innych ustawień) bez dodatkowych korekcji, które wprowadzam w WB podczas zdjęć w zależności od pory dnia i temperatury barwowej światła.
Praktycznie biorąc każdy posiadany aparat do ręki mam już gotowe jpg-i z puszki z ew. korektą WB ze względu na temperaturę światła. Wystarczy poświęcić chwilę, aby w każdym aparacie uzyskać podobny profil kolorystyczny i pisanie głupot o tym, że któryś aparat lepiej, lub gorzej oddaje barwy wynika wyłącznie z lenistwa użytkownika, który nie raczy przeczytać instrukcji oraz poznać swojego aparatu.
A już najgorzej gdy ktoś bierze aparat danej marki do "testu" na pół godziny z poprzestawianym milion razy menu przez innych "testowiczów" i później zabiera głos pisząc kocopoły typu: "cyfrowo sztuczny, podkolorowany jak z kreskówek" , że taki, albo śmaki aparat generuje lepsze, lub gorsze jpg-i z puszki :roll: Niestety wiarygodność osób piszących takie rzeczy jest równa zeru ponieważ nie mają one pojęcia o poprawnym ustawieniu barw w menu aparatu fotograficznego - co później widać na ich zdjęciach (fioletowa, lub ziemista cera u ludzi).
Do obróbki używam Capture One, albo PS.