A czy ja pisze że to wygodne rozwiązanie ? :roll: sugeruje tylko jedno z możliwych rozwiązań. Generalnie jak ktoś chce użyć statywu to się da, efekt pewnie będzie taki sam lub tylko lepszy gdyby robić zdjęcia bez statywu.
Wersja do druku
http://www.pbase.com/vitez/justyna120608 - ~50% w tej galerii to 85 1.8 a będzie kilka więcej.
Aberracja? To qrka jak masz ostre światło odpuść zdjęcia i spróbuj w inny dzień!
Nie ma co na siłę walczyć.
Ja miałem piękne, miękkie światło od słońca zza chmur. Zero aberracji, zero problemów z cieniami, kontrastem itp.
Rozejrzeć się przed zrobieniem zdjęcia, ocenić światło i czasem odpuścić, odłożyć zdjęcia na lepszą okazję - to też sztuka. Ja nawet teraz modelki uprzedzam "umawiamy się na konkretny dzień i godzinę ale jak światło będzie kiepskie to przełożymy sesję".
A nie "sprzedam szkło bo kiepskie" .
Ja już na (jakże kiepskim) LCD w 40D widziałem jak piękne efekty mi da właśnie odpowiednio użyty 85 1.8 .
VanMurderowi się mniej dziwię - 5D jest jeszcze bardziej wymagający, ale na cropie i ogniskowa i ostrość tego szkła - tylko zyskują.
Ale prawda - dla osób ciut mniej wymagających i ciut bardziej leniwych - najbardziej uniwersalnym szkłem by było 70-200 2.8 i to najlepiej wersja IS (by rozszerzyć uniwersalność i wykluczyć poruszenia).
Mam to szkło ale nigdy go nie użyłem do portretów w plenerze bo mniej więcej w tym samym czasie kupiłem 85 1.8. Ciekawe, prawda?
Wychodzi na to ,ze ilu fotografow tyle bedzie zdan na temat danego obiektywu i tyle bedzie preferencji kazdego z nich do danego szkla. Poprostu pstrykac pstrykac i wyciagac wnioski ;-)
allgsm wydaje mi się, że ostrość ustawiasz/albo i nie ustawiasz w ogóle tak gdzi etrzeba. Na zdjęciu z parasolką ostrość trafiła w dłoń. Tak jak chłopaki radzą...odpuść sobie zdjęcia w słoneczny dzień. Ja to zrobiłam i póki co przepalenia mam tylko tam gdzie chciałam żeby były albo tam gdzie wiedziałam, że jej nie przeskoczę chcąc rozjaśnić odpowiednie partie kadru.
Mam wrażenie, że na siłę kombinujesz aby jednak móc zrobić to zdjęcie mimo pełnego słońca: a to dopalanie, a to parasolka, a to cień a i tak nie wychodzi. Pamietasz zdjęcia żony które zrobiłeś na samym początku przy pięknym ciepłym , już chyba zachodzącym słońcu? Takie światło wykorzystuj...takie przepalenia są milsze dla oka niż taka biała oślepiająca mgławica. Taki ejest moje zdanie...z którym niekoniecznie trzeba się zgodzić :D
posłuchaj Viteza, dobrze radzi. Albo sprzedaj 85mm /f1.8 i kup 85mm /f1.2L.Cytat:
Wychodzi na to ,ze ilu fotografow tyle bedzie zdan na temat danego obiektywu i tyle bedzie preferencji kazdego z nich do danego szkla. Poprostu pstrykac pstrykac i wyciagac wnioski
Pozdrawiam,
Witam wszystkich. Chciałbym poddać Waszej ocenie moje fotki. Czekam na krytykę ;-)
1.
2.
3.
allgsm.pl nie znam się na portretach ale wydaje mi się ze to ty masz problemy z tym szkłem, miałem je w łapach dwa razy i dwa razy robiłem na F 1,8-2,8 i zawsze było piekielnie ostre tam gdzie ustawiłem. Myślę ze masz problemy z dobieraniem ostrości. Na wcześniejszych fotkach tez to widać.
I ja również polecę korzystanie z przesłony ponad 2 w tym szkiełku. Ja podobnie jak Vitez kupiłem 70-200 2.8 IS i 85 1.8 w tym samym czasie. I obydwa szkiełka mają dla mnie inne zastosowanie.
70-200 - plener, z dodatkowym oświetleniem, z użyciem blendy i generalnie kiedy jest bardziej zaplanowana sesja
85 - przestrzenne pomieszczenia, miasto... *Mniej przygotowane sesje
Nosiłem się z zamiarem wymiany na 50tkę i gdybym nie to, że wkrótce na FF mam zamiar przejść, wyminiłbym bez zastanowienia. Jakby nie patrząc to ta 85 tka jest długa na FF. I przy przygotowanej sesji, bądąc w posiadaniu dwóch szkiełek 85tka staję się bezużyteczna dla mnie.
Ja bym osobiście na Twoim miejscu został przy tym szkiełku jest na pewno dobre na różnego typu wypady. Myślę, że wyciągając 70-200 w mieście, możesz czuć się dość nie swobodnie
Obiektyw ten - 85 mm f/1.8 wyprodukowano w 1992r. i opinie na jego temat są więcej niż bardzo zbieżne - najlepsze w tej cenie, ze świetnym AF i przepięknym, zaprojektowanym wzorcowo bokehem. A problemy z aberacją na pełnej dziurze, w stosunku do zalet i ceny, są raczej pomijane. Wszystkie zapytania na forum na jego temat kończą się zazwyczaj jego zakupem. O ile pamiętam, to nawet w serwisie Żytniej używają go do kalibracji AF w puszkach. 85L jest znakomity ale AF ustępuje wersji bez "L" (przynajmniej w korpusach z wyłączeniem jedynek). W swoim przypadku masz ogólne problemy fotograficzne, wynikające z braku doświadczenia, wiedzy. A sprzedaż i zakup innego nic tu nie wniesie, nie poprawi Twoich zdjęć, problemy ze światłem nie znikną.
1. Bardzo kiepskie - cała twarz w cieniu, szyja i niżej. Dodatkowo oczy wyglądają jakby się zapadały do środka. Ramiona przepalone.
2. Tu całkiem nieźle, choć centralnie, to jest to do przyjęcia ze względu na huśtawkę. Dobra ekspozycja, niezły bokeh i jedyne, co bym zmienił to wyraz twarzy tej dziewczyny ;) i usunął niepotrzebnie wystający element na drugim planie po prawej (przed zrobieniem zdjęcia a w nie PS).
3.3/4 twarzy dziecka jest w cieniu, nic specjalnego.