Jak to za pojemny ? To jak chcesz zmiecic lapa 15 '4 ?
Wersja do druku
Jak to za pojemny ? To jak chcesz zmiecic lapa 15 '4 ?
Jak możesz to wrzuć kilka fotek z tego DEFENDERA , jestem zainteresowany kupnem takiej torby , tylko czy 210 czy 220.
foty mam, spreparuje do polnocy..
No wreszcie ktoś coś napisze o defenderze:) Mocno się do niego przymierzam.
Powiem na razie tyle - torba jest niezla, ciekawsza od lowepro reportera, ale nie wszystko w niej rozumiem, a rozmieszczenie przegrod na razie stanowi dla mnie zagadke...jak to sobie zrobic...
Flanel pokazuj fotki:)
Witajcie mili parafianie.
Parafrazując wielkiego wieszcza narodowego : " Stało się stało, co miało się stać, kupiłem Hamę, oszqrf....mać !"
A piszę tak dla tego, bo np. mojego przyjaciela ze stajni N, szlag trafia jakim cudem kupiłem taki wynalazek, tym samym zdradzając firmę której zaufałem na samym początku przygody z lustrem - czyli Lowepro..
Mój przyjacielu... Historii tej torby i tak byś nie zrozumiał ;]
Na początku kiedy plecak okazał się nie wystarczający, moje oczy z automatu polazły na produkty Lowepro. Czytając różne opinie, wziąłem też pod uwagę takie firmy jak Tamrac, Mekko, Domke, Canon, czy nawet NG. O Hamie nawet nie słyszałem ( znaczy się o torbach, bo to że robią kupę chłamu to wiedziałem - sam nawet tym chłamem handlowałem ).
Jak zwykle - by podjąć decyzję nie wystarczy oglądać zdjecia w necie. Trzeba pójść do sklepu, pomacać, pogadać ze sprzedawcą... Po kilku takich wizytach udało mi się po pierwsze - ustalić co jest dla mnie ważne w torbie, po drugie, nie wszystko Lowepro co się świeci...
I ta nieszczęsna Hama..
Hama zdobyła mnie 3 rzeczami. Ceną, patentami i gadżetami ;]
Co najlepsze - wykonaniem nie ustępuje ( IMO ) Lowepro.
A zdaniem pewnej starszej pani, prowadzącej mały zapchlony sklepik foto w Gdyni, Hama jest po prostu lepsza.
Męczyłem dziś pana w komputroniku ( mają fajną cenę ). Przymierzałem się półgodziny i w końcu zdecydowałem że to jest to.
No to jedziem z tym koksem...
O to (nie) sławna Hama.
Tak tak..wygląda jak pół **** zza krzaka. Ale na żywo jest lepiej.
Ok...zaczniemy od.... środka.
O to wnętrze torby
I sama torba, bez wnętrza
Jak jest duża...na to pytanie odpowie nam ekspert
Podkoszulek ;]
Ok... jedziemy dalej...wstawiłem przegrodę od laptopa, i choć w instrukcji stoi, że tylko 14 calowe - ja wcisnąłem tam moją starą 15 stkę... Wystaje, ale da się torbę domknąć bez problemu.
Wydaje się że lepiej będzie pasować 15,4 cala, bo jest niższy, a szerszy, a miejsca jest jeszcze po bokach.
Jedno słowo o pasku na ramię. Dobry jest. Szeroki, miękki i gruby, bardzo wygodnie się nosi torbę :ok:
Ok ale wracamy do naszej torby, widzianej z "przodu" czyli widok na klamry.
To co jest ciekawe, to .... konstrukcja. Niby prosta, ale..
Wydaje się że sprawa oczywista. Widzimy przód, i klamry od pokrywy....
Ale zdziwiłby się ten który chciałby po odpięciu klamr, podnieść Pokrywę.
Nie da się.
Odpinamy klapę, a tam..
Kieszeń. Przynajmniej tak się wydaje. A od góry w pokrywie miejsce na wizytówkę.
Ok, rozchylamy kieszeń... Ale to nie jedna kieszeń a w zasadzie aż trzy !
Najgłębiej, jest kieszeń a'la organizer, z miejscem na długopis, karteczkę, szczoteczkę do zębów...i....
... i w środku portfel na karty pamięci przyczepiony czerwoną "cumką" ( taka jak krawat używane w żeglarstwie do wiązania np fałów czy żagla, albo po prostu jak refy grota ).
Przed ogranizerem na karty, są 2 płytkie nie wiedzieć na co potrzebne kieszonki rozmieszczone symetrycznie
A najbardziej od przodu... jest najbardziej zagadkowa kieszeń. Zagadkowa, bo jej właściwości odkryłem na sam koniec.
Niby normalnie..
No za wielka nie jest, ale już się nada na coś konkretnego...
Ale zaraz...co to za zameczki po bokach ?
No to rozpinamy i z lewej i z prawej
A to się teraz zrobiła dopiero mega wypasiona kieszona !
No dobra... Ale ja chcę do torby ! Do wnętrza !
Spoko spoko, po co ten pośpiech ;]
Drodzy państwo...o to przód. A w zasadzie tył torby.
To bardzo mylące i frustrujące, ale można do tego przywyknąć.
Ta część torby, jak wskazują te karbowania, przylega do biodra.
Na dole widać coś co przypomina pas biodrowy
Na tomiast karbowanie, kryje 2 tajemnice. Jedna to kieszeń na rzep
Druga, po odpięciu zamka który widać na dole po lewej - powstaje praktyczne "ucho", dzięki czemu można torbę zaczepić o takie podróżne walizki z długą rączką
Ok, otwieramy torbę. Czyli tak trochę nielogcznie, odpinamy zamek w miejscu gdzie tak naprawdę winien być "zawias" do pokrywy. Tylko że ten jest po stronie torby gdzie są klamry...a to Ci checa..
I otwieramy...
a w środku nic ciekawego, wyjąłem wszystkie wkłady, i teraz nie wiem jak z powrotem je poukładać.
OK, teraz przykład, jak Hama zmałpowała pomysł od Lowepro, ale podrasowała go skutecznie. Torby z serii stealth reporter, mają tzw szybki dostęp przez klapę. Nie trzeba jej podnosić, wystarczy odpiąć zamek. To rozwiązanie ma taką wadę, że przez szparę wyciąga się raczej tak sobie, przy okazji kalecząc sprzęt zamkiem.
Hama poszła krok dalej. Zamki są dwa, i do tego b. dobrze chronione. Nic się nie ma prawa stać.
No fajnie, fajnie, ale teraz się czepnę. Pasek do torby ( ręczny ) nie jest za rewelacyjny cienki - mogli dać lepszy, ten nie budzi zaufania
A teraz wkłady, które aplikujemy sobie dowolnie :
Może i to nie wygląda skomplikowanie, ale ja nie mam na razie koncepcji, jak zbudować sobie wnętrze...
Teraz tak...za cholerę nie wiem co to jest i na co, ale podejrzewam że to ma coś wsólnego z mocowaniem statywu...
Nie mam pojęcia do czego jest ta pusta saszetka..
Pokrowiec przeciwdeszczowy schowany w gustownej czerwonej kosmetyczce..
Na uwagę zasługuje dobre wykonanie pokrywy przeciwdeszczowej, w miejscu gdzie przychodzi pasek ...
I bonus na koniec - przyczepiana na rzep szmatka do czyszczenia ( 70% polyester/30%Nylon)
Ogólnie - fajna jest, duża wysoka, stawiam w niej 5D razem z 24-70 L z założonym normalnie tulipanem ( a ma on kilka cm ) więc spokojnie wejdzie lustro z 70-200 w pionie.
W razie pytań, służę.
Sorry, że tak długie to wyszło ;]
Żegna waz Flanel z Juniorem który dzielnie asystował
Moje uwagi - to czego brakuje imo, to lepszy pasek do ręki, lepszego wykonania spodu ( brakuje mi stópek gumowych ).
Przydały by się też kieszenie z boku ( tak jak ma to np. Tamrac pro 12). Ale i tak na brak miejsca nie można narzekać..
I może mogli dać więcej ścianek do modernizowania wnętrza.
Poza tym, to kawałek fajnej torby w na prawde dobrej cenie.
Torba waży 2,5 kg
Świetna robota Flanel, jestem Ci bardzo wdzięczny, bo pomogłeś mi podjąć decyzję. Brakuje tylko jednej fotki, mianowicie jak ta torba wygląda zawieszona na ramieniu. Może Twój mały asystent cyknie fotkę, gdy będziesz ją miał założoną na ramię:)
Flanel - kawał dobrej roboty , wielkie dzięki ale jeszcze się waham , ta torba to tak trochę 180 stopni odwrócona od innych ale solidna.Pokarz jeszcze jak zapakowałeś sprzęt.
I to jest problem... nie mam koncepcji...trochę mało tych przegród...
Ktoś się orientuje czy można nabyć je osobno ? Takie, albo takie jak w Lowepro ?
To ja wrócę do Lowepro ;)
Czy ktoś z Was korzystał z Lowepro Inverse 200AW
Tak sobie oglądam fotki i specyfikacje..
Mocno zastanawiałem się czy nie kupić sobie pasa na futrały Sliplock,
ale znalazłem tą torbę.. i wygląda dość ciekawie..
Domke sprzedaje inserty do toreb - ale drogo, zadzwoń do Fotto Lublin, może oni mają jakieś inserty mekko.
Ja się pro 12 zaklinowałem kiedyś w wąskim wejściu na chór w kościele, wówczas powiedziałem ,,pas'':)
Witam, może ktoś będzie w stanie mi pomóc...
Szukam torby która musi spełniać trzy warunki:
1) Mieści 450D, Sigme 17-70, mały standard i 200/4 (ew. lampa/dodatkowy mały obiektyw - max 90mm)
2) Wygląda, że się tak wyrażę, cywilnie (ew można z niej po prostu wyciągnąć przegródki i normalnie używać na inne rzeczy)
3) Ma rozsądną cenę (do ~150 zł)
Dziękuję za ewentualne sugestie!
Działałem sam:)Pomogła determinacja
Porównywałem dziś na Targach Łódzkich Defender 220 i 210 . ta pierwsza to kolos ,210 chyba będzie akurat , tylko te przegródki jak dopasować . Chyba jeszcze poczekam.
Flanel - dzięki wielkie za świetną robotę, wszystko niby ok ale te przegródki faktycznie takie sobie, lepiej by było bez kombinacji, znaczy proste bez wycięć.
A może ktoś z forumowiczów ma fotkę Tamraca 8 lub 12 ze sprzętem w środku, będę wdzięczny.
pozdr
Koncepcje mam dwie. W tej , usunąłem zupełnie przegrodę laptopa.
W drugej wersji, wykorzystałem ściankę laptopa ( uwaga, jedna strona jest do rzepów, ale druga jest gładka ! ) jako przegrodę środkową
Ależ do musi być duże:)
Mam wrażenie że jest większa od Lovepro 5 AW.
Sprawdź czy do środka zmieści się do 5 AW roczne dziecko :D
Ups no tak nie skojarzyłem.
Rozumiem że na tych fotkach puszki są ze szkłami-jakie szkiełka jeśli można.
środkowy to 5d z 24-70 L ( + osłona rozłożona ) w rogu 20D + 35L
Oglądałem tą torbę wczoraj na targach w Łodzi jest OK tylko nawyk otwierania do siebie a nie na odwrót ale można się chyba przyzwyczaić.Wielkie dzięki.
Czekamy na te fotki torby ze sprzętem.
Ja jeszcze napiszę odnośnie Hamy. Dziś pierwszy z nią wypad na plener - po 5 godzinach z załadowaną po brzegi torbą, o dziwo - stwierdzam że jest wygodnie - ale preferowałem noszenie nie na ramieniu normalnie, tyko przełożoną po skosie. Tak jak byłem sceptyczny przymierzając się w domu, tak po dzisiejszej wyprawie, jestem bardzo zadowolony z torby.
Kiedyś któryś z użytkowników chwalił plecak JPA Monster za stosunek cena/jakość. Co o nim sądzicie? Muszę szybko coś kupić, myślałem o Naneu Pro Military Ops Lima, jednak jest praktycznie nie do dostania w Warszawie.
JPA Monster:
http://www.jpa.com.pl/?sklep,doc,pol...ecamy,ant.html
Wczoraj z ciekawości oglądałem w FJ tego defendera. Wykonanie solidne, uroda mała:), ale to zapinanie odwrotne chyba by mnie wpędziło w rozstrój nerwowy.
przepraszam ale weekend miałem wyrwany z kalandarza. Postaram się zrobić te fotki jak najszybciej. Chodz ta troba do mega pojembych nie nalezy ale smialo miesci 2 lustrzanki z obiektywami + dodatkowe obiektywy + lampe + duzo dodatkowych potrzebnych kieszonek (dla mnie fajna sprawa znaczenie baterii (paluszków) pełnych od wyładowanych.
Pytanie do użytkowników lowe stealth reporter d300, wlezie mi do niej 70-200/2,8?
wlezie, tylko osłone musisz założyć odwrotnie :)
ja mieściłem do niej na raz
-135L z założoną osłoną
-5d+17-40
-35/2,0
-50/1,8
-ex 580II
-małą torebkę z bateriami.
W sumie lowepro d300 jest pojemna tylko wydaje mi się, że problem może być gdy włożysz na raz 2x1D z zapiętymi szkłami (nie sprawdzałem, oszacowałem). Jak potrzeba coś więcej info to pisz :)
edit:
p.s. himi, stopki na raz możesz nie zmieścić
Adi.... miej litość , czekamy na te fotki zapakowanej torby ( chcę taką kupić)
Jako że szkło to jest rozmiarowo podobne do Tamrona 70-200 - wlezie. Bez osłony oczywiście, chyba że odwrotnie podczepionej. No i nie ma mowy o wciśnięciu tego obiektywu z podpiętą puszką.
Generalnie, całkiem komfortowo mieści się w tej torbie 10-22, T17-35, T28-75, rzeczony T70-200, 85/1,8, lampa, puszka (podpięta do któregoś ze szkieł, poza długim Tamronem) i trochę drobnicy. Szerokie szkła (10-22 i 17-35) wchodzą bez osłon.
Jednak odpuściłem. Stopka by nie wlazła, a małą torbę na część rupieci już mam.
Witam!
Co polecacie na taki zestaw:
400d+grip z zapiętym 70-200/4, i żeby się zmieścił jeszcze 17-50 oraz odwrotna konfiguracja, zapięty 17-50 a obok 70-200. Chodzi mi o torbę którą można nosić na ramieniu ale skośnie.
...a o lampie zapomniałem :)
Zobacz torbę Tamrac System 6. Twój zestaw w odwrotnej konfiguracji na pewno się zmieści. Z podpiętym tele może być trochę ciaśniej.
może ktoś wie gdzie można kupić taką miękką nakładkę na pasek od torby na ramię, np coś w stylu jak ma pasek do lowepro stealth reporter d550aw
Ja mam taką miekką poduchę od mekko, nie używam, kolor piaskowy, zapinana na ,,napy'' i dodatkowo rzep, jak chcesz daj znać na PM, dogadamy sie jakos.
No dobra, plecak na Meksyk został nabyty.
Ostatecznie padło na Naneu Sahara217.
Wcześniej przymierzałem się do Naneu Alfa-L, ale komora na sprzęt okazała się w rzeczywistości mikroskopijna.
Za to rzeczona Sahara jest plecakiem monstrualnym. Gargantuicznym. Kurde, muszę chyba dokupić trochę szkła, żeby to jakoś sensownie wypełnić :)
Fakt, że T 70-200 wchodzi z podpiętą osłoną coś już chyba oznacza...
No i jeszcze jeden fajny bajer - komora na sprzęt nie jest trwale zespolona z plecakiem - w zasadzie to taka torba w torbie. Po wymontowaniu można nadać plecakowi inny kształt (w sensie - odchudzić go) i wykorzystać w innych celach. Na przykład do noszenia ziemniaków. Albo pyrów. Zależy od regionu.