Na to jakieś idealnej rady nie ma. Może poprosić modów o czujność i jak ktoś taki się pojawi to ten wątek zamknąć, a otworzyć nowy. Póki co jeszcze musisz wykazać cierpliwość 8).
Wersja do druku
Na to jakieś idealnej rady nie ma. Może poprosić modów o czujność i jak ktoś taki się pojawi to ten wątek zamknąć, a otworzyć nowy. Póki co jeszcze musisz wykazać cierpliwość 8).
Marek - na razie jedyne, co można zrobić, to ściągnąć RAWy, C1 v4.5.1 i samemu wnioski wyciągnąć. Z tego, jaki daje obrazek.
I czekać...
a ja Panowie na pytanie o dostępność mkII u jednego ze znanych na forum tipów, dostałem odpowiedź, że najprawdopodobniej będzie można ją kupić pod koniec lutego:(
Coś czuję, że cena zamiast spadać, to poszybuje. I jeszcze się będą kolejki społeczne tworzyć ;-)
no ale tym sposobem, może zamkniemy licznik postów(9999) w tym wątku:)
no to liczę na czujność modów i żegnam w tym wątku... szkoda czasu na bicie piany , lepiej ją wypić...:D
A jak kupilem 1ds II i poki co 5d II mam w glebokim powazaniu. Piatka wyjdzie, potestuja, przykleja niebieska kropke, cena spadnie, wtedy pomysle, teraz ciesze sie z posiadania sprawdzonej, bardzo dobrej konstrukcji jaka jest 1ds II.
Zabrzmiało jak chwalenie się ;), to nie wątek o tym ;]
Żeby nie pękła ta sprężyna:)
Cena rzeczywiście zbija z nóg, mimo że sam aparat ciągle jest jeszcze niedostępny:
http://www.sklepfotograficzny.pl/apa...OS-5-D-MarkII/
Wg mnie to porażka. D700 Nikona można kupić co najmniej 2 tys. zł taniej :mrgreen:
Ta cena oznacza także, że ludzie nie będą się masowo pozbywać mkI, by kupić mkII, musieliby bowiem dopłacić drugie tyle. W konsekwencji ceny mkI nie będą tak szybko spadać jak niektórzy (sam się do nich zaliczam) to zakładali. Widać to zresztą po Allegro: po krótkotrwałym wysypie 5D w tej chwili jest ich niewiele.
Nie no cena raczej realna. W niektórych sklepach w usa ceny dla tych co teraz robią "preorder" poszły w górę.
Ja już oddaliłem mocno w czasie planowany na przełom roku zakup starej piąchy. liczyłem, że wydam góra 3 koła za zdrowe body, teraz już ...nie liczę.
Zależy dla kogo. Po przeczytaniu specyfikacji i obejrzeniu paru sampli 5D2 całkowicie przestało mnie interesować jako coś co chciałbym kupić. Informacje o wzroście ceny to już tylko mnie bawią z równoczesnym zdziwieniem jak to marketing Canona jest w stanie wzbudzić chęć posiadania dowolnego produktu, który tylko wyjdzie z firmy. A za różnicę w cenie między 5D a 5D2 to już bym się zaczął zastanawiać czy może lepiej zmienić system i kupić D700.
Ateńska Adorama niby ma już cenę na 5D II >LINK<
Wychodzi mniej niż 8k pln. Jakbym był w Atenach to aż bym się do nich przeszedł.
W tym momencie raczej rodzi się pytania nowe 5D mk2 czy uzywany 1ds mk2
Watpie żeby ktoś używał takiego bagnetu do 1Ds mk2 do nagrywania sobie krótkich komentarzy :lol: martwie się o takie osoby, które będą oferowały "profesionalne" wideofilmowanie i zdjęcia na ślubach chodząc z takim sprzętem...
Jest jeden mankament, nie ma gdzie wstawić lampy... teraz potrzebne zresztą będą lampy o stałym świetle :lol:
z innego forum:
http://vimeo.com/2123276?pg=embed&sec=2123276&hd=1
cytat autora filmu (Andreas Isenegger)
"It's a postproduction camera.
I didn't have any control (ISO, aperture etc).
I hope, they change it to the production ones.
Or we have to use more than just a light bulb in the studio.
I'm sure the cam used IOS 3200. In the car I coudn't control because I sat on the tripod and could not see the display when the door was closed.
Lenses: T&S 85/2.8, 100 Macro for VU-meters, 50/1.2, 85/1.2, 135/2, in the car 24/1.4 and 35/1.4 and in the rain 70-200/2.8.
"
cytuję info...
Canon promuje aparaty fotograficzne EOS
Canon, producent aparatów fotograficznych, rozpoczął kampanię reklamową aparatów EOS 5D Mark II i EOS 50D. Hasło kampanii to ”Odkryj fotografię na nowo”.
Działania reklamowe skierowane są do fotografów: profesjonalistów i hobbystów. Będą one prowadzone w 17 państwach Europy i potrwają do końca grudnia br.
W Polsce reklama tych dwóch aparatów fotograficznych ukaże się w prasie lifestylowej i fotograficznej oraz na stronach internetowych poświęconych fotografii i w serwisach społecznościowych.
W Polsce za zakup mediów odpowiada dom mediowy Mediaedge:cia.
Kreacja reklam jest taka sama dla wszystkich krajów. Przygotował ją fotograf Rick Guest. (AYA)
o ile w przypadku 50d to OK . działania promocyjne mają sens, /aparat jest na półkach sklepowych/ i warto po niego skierować klientów. natomiast nie rozumiem jaki jest sens promocji produktu "widma" /5dII/ .w Pl go nie ma i nie wiadomo czy w tym roku wogóle bedzie w oficjalnej dystrybucji. no chyba że są jakieś nowe informacje z Canon PL. są?
ps. .doświadczeni canonowcy przypomnijcie czy to norma że prezentacja we wrześniu,a w listopadzie nie ma nawet porządnych sampli (nie filmy ) w necie nie mówiąc już o premierze sklepowej?
GINN, czy udalo Ci sie dojsc do tego co autor tego tekstu mial na mysli? bo ja nie rozumiem "szpejo-jezyka" i chcialbym to miec po polsku, albo z braku innej opcji w jakimkolwiek innym jezyku, ktorym sie posluguje :)
slowo daje, coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, ze etat dziennikarza powinien miec ustawowy obowiazek posiadania udokumentowanej umiejetnosci poslugiwania sie jezykiem polskim. a w agencjach reklamowych stosowanie takich neologizmow powinno byc scigane z urzedu, juz nawet nie z powodztwa cywilnego ;)
Może być jeszcze gorzej:mrgreen: oto cytat:
Canon współpracował z agencją reklamową Cayenne w celu wybrania czterech tematów fotografii (światło, szczegół, czas naświetlania i ruch), które będą roznosić się szerokim echem wśród fotografów amatorów i profesjonalistów, a także stanowić kluczową rolę w zdefiniowaniu zalet obu nowych aparatów. Bez szczegółowych wytycznych, zbadanie nowych sposobów interpretowania tych tematów stanowiło twórcze wyzwanie dla fotografa Ricka Guesta..
Zaczerpnięte stąd:
http://marketing-news.pl/message.php?art=19124
Obawiam się, że niewiele na to poradzimy. To taki bełkot reklamowy. Treść tych informacji jest pewnie wszędzie taka sama, a sztuczny język wynika z przesadnie dosłownego tłumaczenia na polski.
to nawet nie jest kwestia przesadnosci ale po prostu niepoprawnosci. tak sie sklada, ze pracowalem przez pare lat jako tlumacz, w tym tez jako tlumacz tekstow technicznych i (nieczesto, ale jednak) belkotu marketingowego. to wszystko rzadzi sie swoimi prawami i to nawet nie tyle, ze obowiazuja wymogi poprawnosci jezyka polskiego, ale wrecz sa tez wzorce jak nalezy pewne klasyczne slogany marketingowe przekladac z angielskiego (bo to sie glownie tlumaczy) na polski. i szanujacy sie, pracujacy w dobrym biurze tlumacz nie popelni czegos takiego jak chocby "ekscytujacy" (bo zobaczyl w oryginale "exciting"). tak jak tlumacz techniczny nie skrzywdzi ludzi takim neologizmen jak chocby "klawisz myszki" (bo obowiazuje "przycisk"), przynajmniej dopoki nie ma takiego wymogu explicite w zleceniu
jest slownik poprawnej polszczyzny, sa korektorzy jezykowi, sa wzorce najpowszechniejszych tlumaczen. tego sie nie da tak skaszanic, jesli sie nie chce. albo nie umie ;)
No i swietny statyw do tego :) Cierpliwosci, aparat bedzie w tym miesiacu...tzn w Polsce to nie wiem ;) Juz przywyklem do tego ze jestesmy krajem nieograniczonych niemozliwosci.
wrzucę coś z innego podwórka:
http://www.swiatobrazu.pl/_and_they_...a_900_821.html
Canon na prawdę nie powinien szaleć z cenami - konkurencja nie śpi !
- sam się zastanawiam czy nie przesiąść się na inną platformę zamiast na 5dII...
a tak w ogóle co sądzicie o SONY A900 (o d700 mówi się dużo, natomiast o soniaku mało w konteście porównań 5dII)
wacho: Fotopolis w tescie A900 podaje jakos minus brak funkcji video wiec sie zastanow ;)
To nie byle jaki mikrofon. RODE to pierwsza liga światowa 8).
Widzę że specjalistów analityków tam od metra ;)8). O A900 rozmawaimy w wątku "Nowości Sony".
Co do cen to jest to nowość i będzie droga póki co. Rynek zweryfikuje jak długo może być droga.
http://www.achatzi.de/shop/index.php...talkameras-eos
tu dzwonilem. Ma byc ale mowia ze raczej po weekendzie 17stego a nie jak maja na stronce: od 15stego
a z tymi probuje sie jeszcze skontaktowac http://www.ba-computer.at
Solidna i sprawdzona firma - kupowalem i nich laptopa. I sa cenowo wporzadku.
Widziałem ten test, sony ładnie ale co z tego, nie dam wiary tej marce za grosz, dla mnie to zabawka - gadget company, i tyle.
Leonarda K. (widoczny na zdjęciu) znam z dawnej pracy (lat temu).
Świetny fachowiec, stara szkoła...
Ale pracował i pracuje dla firmy która ma deal z sony, wspólne kampanie reklamowe ect.
Zresztą zawsze czcili sony.
Więc Leo poleca...
I tu mam odpowiedz w tej sprawie.
Nie jestem jedynym, którego nowy 5D ciut rozczarował. Prawdę mówiąc byłem swojego czasu przeciwny LV, ale u mnie w niektórych sytuacjach sprawdza się. W nowej 5 wolałbym zamiast skundlenia z kamerą odchylany monitorek góra-dół tak, aby LV był praktycznie użyteczny.
Co do AF, no to cholera musi się ten aparat czymś różnić od desmarka a nie tylko gripem...
może się przywitam, i przejdę do pytania.
czy ktoś gdzieś może porównywał prędkość i poprawność 50D, 5D, 5D MKII i którejś z jedynek? interesowałyby mnie wyniki takiego testu.
Tutaj nikon sobie świetnie poradził, konstruując modele d300, d700, d3. Rozpiętość cenowa nie jest miedzy nimi gigantyczna, a różnią się pewnymi detalami np serią szybkością w serii ,czy szybkością w 14bitach. Dla każdego coś dobrego.
Canon tutaj strasznie pojechał po bandzie. Skoro w nikonie d700 dało się wcisnąć układ z topowego modelu to też i w 5d dało by się zrobić troszkę lepszy AF nie tracąc nic z jego "kompaktowości" (jak Canon się tłumaczy gdyby zmienił układ AF to 5d już by nie było taki małe). Jak ktoś słusznie zauważył Mpix to nie wszystko w aparacie. Mam wrażenie ze powoli Canon staje się takim gadget aparatem.
Jeff Ascough testuje nowe 5d (podobno beta) podczas swojej pracy (zdjęcia ślubne) - http://jeffascough.bigfolioblog.com/