Bez Faktury VAT ... to tak nie do końca brutto.
Wersja do druku
Nareszcie miałem okazję przetestować 5dII i 6d jednocześnie na ostatnich imprezach. Jestem już po obróbce więc mogę uczciwie wydać swój werdykt:)
AF - zdecydowanie wygrywa 6d, niesamowita przyjemność jak dla mnie pracować tak celnym body. Czy to założone 35L na 1,6 (niżej dla bezpieczeństwa nie schodzę ) czy 85L na 1,4 wszystko w punkt. Cała zabawa weselna praktycznie w punkt, bez męczarni i ciągłych powtórek. Na bocznych i środkowym, bez znaczenia w tych warunkach w których robiłem. Jak wywalałem zdjęcia przy obróbce to ostrości nie brałem pod uwagę bo było tak dobrze.
ISO - fajnie mieć tak użyteczne wysokie iso jak w 6d ale ja osobiście nie robię na tak dużych wartościach żeby widzieć jakąś wielką korzyść. Zamykam się max na 1600 więc w tych przedziałach nie widzę różnicy.
użytkowanie - wystarczyło mi kilka ruchów w domu jak kupiłem 6d żeby przyzwyczaić się do przesuwania punktów ostrości. Oczywiście że łatwiej byłoby mi przesuwać w 5d II ale w tym body to niestety boczne punkty dla mnie nie istniały.
Co do innych ciekawostek to na baterii zrobione dużo więcej zdjęć na 6d.
85L źle mi leży na 6d i już wiem że będę go miał tylko na 5d II. Mniejsze szkła można zakładać :)
Robiłem z ciekawości RAW + JPEG na 6d, Jpeg-i jakieś rozmydlone wychodzą, nie wiem czy mam coś w body poustawiane, pewnie tak, muszę poszukać i spróbować to odmydlić :)
Balans bieli na automacie zdecydowanie lepszy na 6d, ulga przy późniejszej obróbce.
Podsumowując to 6d zostaje moim głównym body a 5d II jako dodatek dla wygody.
No cóż, produkcja o kilka lat świeższa i po prostu lepsza jak dla mnie.
Mam nadzieję że komuś to się przyda co napisałem :)
5D robi więcej zdjęć czy 6D ? bo chyba jest błąd w opisie ;)
Jak masz jakieś fotki przykładowe z 5D i 6D to wrzuć.. :mrgreen:
Ja z opisem się jeszcze wstrzymam... muszę się nacieszyć :D
Amroz pytanie: oba korpusy bez gripów? To tak w kwestii porównania komfortu pracy z ciężkimi szklami.
Ja mam bezpośrednie porównanie 5D II vs. 5D III
- III dużo więcej zdjęć na jednej baterii
- AF super. Jakieś 90-95% trafionych zdjęć na sali. Bez znaczenia czy to taniec czy statyki, blisko czy daleko.
Mam problem z wybraniem kadrów do oddania, bo wszystko prawie ostre i ciężko odrzucić. Jak robiłem poprzedni sezon II to spora część kadrów leciała do kosza bo była po prostu nietrafiona.
- Lepsze duże iso niż w II. Sam szum nawet na iso8000 nie jest jakiś straszny. Spada wtedy już kontrast i nasycenie i trzeba ze zdjęciem mocno popracować.
To chyba najważniejsze kwestie. 6D na centralnym jest bardzo podobne do 5D III więc można postawić je na równi w 3pkt o których napisałem.
na 6d robię dużo więcej zdjęć na jednej baterii niż na 5dII , ale może na to mieć wpływ to że nie przeglądam wciąż zdjęć żeby wywalać te nie ostre z karty.
--- Kolejny post ---
tak, oba bez gripów. do 5dII kiedyś miałem grip ale sprzedałem bo nie pracowało mi się z nim dobrze. Ale faktycznie może 6d z gripem to byłby właśnie strzał w dychę przy współpracy z dużymi szkłami. Nie wiem, i tak raczej nie będę próbował.
--- Kolejny post ---
No i podobne mamy odczucia po tych porównaniach jeśli chodzi o AF i komfort pracy:) Naprawdę na boczne jak na razie nie mogę też narzekać w 6d
Aparat z gripem dla mnie jest o wiele wygodniejszy również do zdjęć poziomych. Wszystkie palce prawej dłoni mają gdzie się zmieścić, a lewą dłonią również lepiej się podpiera aparat.
Pomimo rewelacyjnych opinii na temat 6D dziś zamówiłem 5D mark II. Nowy, sklepowy. Wiele rzeczy mnie nęciło w 6D, jednak koniec końców stanęło na starej piątce. Nie wiem czy zrobiłem źle, czy dobrze. Grunt, że po swojemu.