Odp: Aparaty foto a smartfony
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
To tak jak w tej scenie, w Wall-e, kiedy ludziom nagle zgasły ekrany przed oczami i po raz pierwszy w życiu spojrzeli na siebie. I po raz pierwszy dostrzegli, że mają basen. Zjawisko nie jest nowe. Parę lat temu, w muzeum Van Gogha w Amsterdamie, widziałem turystów, którzy wchodzili do kolejnych sal z telefonami przed oczami i tak z nich wychodzili. Nie oglądając obrazów nawet przez chwilę...
Ale to nie jest nowe zjawisko.
Wiele lat temu siedziałem "na kamieniu" w Wenecji i miałem przed oczami dwie kamienice połaczone mostkiem.
Wszedł na mostek japoński turysta zapatrzony w przewodnik, obrócił się o 90 stopni, zrobił zdjęcie (nie było ani bezluster ani smartfonów) wrócił do pozycji i poszedł dalej, żadnego oglądania/refleksji.
W ciągu około 30 minut było 4 następnych.
jp
Dopowiem jeszcze, że w hotelu, w którym jestem już ponad dwa tygodnie, 90% stanowią brytyjczycy. Każdego dnia rano zajmują miejsca przy basenie, zasiadają na leżakach i patrzą w telefony. Niezależnie od płci i od wieku. I tak całymi dniami. Natomiast na plaży, pięknej i szerokiej, z błękitna flagą i stanowiskami lęgowymi żółwi jest puściutko, kilka osób w morzu. Jestem przerażony tym, co się z ludźmi dzieje...
Ja bym się tylko cieszył, bo plaża dla mnie.
O takich rzeczach to już Kochanowski pisał
https://klp.pl/odprawa-poslow-greckich/a-11017.html
Krótki cytat:
"Ulisses, czyli Odyseusz, zapowiada rychły upadek państwa, w którym nie są szanowane przepisy prawa, w którym szerzy się korupcja i zepsucie. Szczególnie negatywnie wyraził się o tak zwanej złotej młodzieży, pod tym określeniem kryją się młodzi potomkowie szlachciców, dla których nadrzędnymi wartościami jest lenistwo, obżarstwo i uciechy fizyczne."
Pewnie jakbym bardziej pokopał, to znalazłbym takie coś u Platona i Arystotelesa.
Ogólny wniosek z całej argumentacji mam następujący.
Aparat jest be, więc trzeba kupić komórkę, ale jako że nie da się tym fotografować, to kupię sobie jeszcze uchwyt i powerbank, żeby komórka wyglądała chociaż trochę jak aparat. A porozmawiam do nadgarstka jak tajny agent z kiepskiego filmu.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
trzeba kupić komórkę, ale jako że nie da się tym fotografować, to kupię sobie jeszcze uchwyt i powerbank, żeby komórka wyglądała chociaż trochę jak aparat.
Tych akcesoriów nie trzeba wiele, żeby już wygodnie posługiwać się tym sprzętem:
Załącznik 8630
No i w końcu jest dobra jakościowo alternatywa, do kieszeni marynarki... Tylko marynarkę muszę kupić :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Tak Janie, tylko że kolej żelazna, to był postęp.
ciekawe , tam był postęp a tu go nie widzisz, może kiedyś zobaczysz
to może popatrz na zdjęcia pierwszych parowozów i porównaj je z Shinkansenem, po drodze popatrz na elektrowozy choćby z naszego podworka
postęp goni postęp
a teraz przypomnij sobie pierwsze komórki z apartami i porównaj do dzisiejszych a następie wyjaśnij dlaczego tu nie widzisz postępu
Teraz zacząłeś wymyślać. Mowimy o robieniu zdjęć, więc nie porównuj starego telefonu do nowego, ale nowy aparat do nowego telefonu. Szkoda, że kręcisz, bo dotychczas Twoje argumenty były jedynymi sensownymi za komórką: wygoda i obawa przed bandytami.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ciekawe , tam był postęp a tu go nie widzisz, może kiedyś zobaczysz
to może popatrz na zdjęcia pierwszych parowozów i porównaj je z Shinkansenem, po drodze popatrz na elektrowozy choćby z naszego podworka
postęp goni postęp
a teraz przypomnij sobie pierwsze komórki z apartami i porównaj do dzisiejszych a następie wyjaśnij dlaczego tu nie widzisz postępu
Ale ja w ogóle nie utożsamiam aparatu z komórką! Ja do telefonów aparatu nie wsadzałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
masz racje
:oops:
O jak miło że się zgadzamy, prawie jak Tusk z przechodniem. ;)