Strona 40 z 296 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090140 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Uzależniony Awatar Heldbaum
    Miasto
    Glasgow

Domyślnie Odp: Aparaty foto a smartfony

Tak Janie, tylko że kolej żelazna, to był postęp. A sprowadzenie takiej pięknej rzeczy, jak twórcza fotografia, do pstrykania fotek telefonami, to odwrotność postępu. To regres. Antoine de Saint-Exupéry powiedział, że technologia ewoluuje od prymitywnej do bardzo skomplikowanej i od skomplikowanej do najprostszej. Moim zdaniem, technologia w fotografii jest obecnie na etapie tej najbardziej skomplikowanej. Dodajmy, że zupełnie niepotrzebnie. Dopiero wtedy, gdy sprzęt stanie się prosty, za to doskonały pod względem jakościowym, będziemy mogli mówić o prawdziwym postępie. Chyba że do tego czasu szlag trafi wszystko...
    Ostatnio edytowane przez Heldbaum ; 03-08-2022 o 20:55
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Uzależniony

Druchy były takie dobre. I komu to przeszkadzało? po co ten postęp.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Heldbaum Zobacz posta
    Tak Janie, tylko że kolej żelazna, to był postęp. A sprowadzenie takiej pięknej rzeczy, jak twórcza fotografia, do pstrykania fotek telefonami, to odwrotność postępu. To regres. Antoine de Saint-Exupéry powiedział, że technologia ewoluuje od prymitywnej do bardzo skomplikowanej i od skomplikowanej do najprostszej. Moim zdaniem, technologia w fotografii jest obecnie na etapie tej najbardziej skomplikowanej. Dodajmy, że zupełnie niepotrzebnie. Dopiero wtedy, gdy sprzęt stanie się prosty, za to doskonały pod względem jakościowym, będziemy mogli mówić o prawdziwym postępie. Chyba że do tego czasu szlag trafi wszystko...
    To był postęp, prawda, jak (na ogół) każda zmiana technologii w danej dziedzinie.

To była zmiana technologii w przemieszczaniu/przewozie ludzi/towaru.
    A w rejestracji "świata" z malowania obrazów ta zmiana na zdjęcia/filmy "analogowe" a potem na technologę cyfrową.
    A technologii cyfrowej w pewnym momencie rozwoju do ściany doszła lustrzanka, została zastąpiona bezlustrem które teraz przeobraża się w mniejszą wersję o większych możliwosciach i scaloną z telefonem/internetem

A w "rejestracji świata" zarówno na płótnie czy zdjęciu z kliszy czy z matrycy można lepiej lub gorzej przedstawiać emocje.

Zgoda, sprzęt powinien być prosty ale mamy różne potrzeby fajnie by było gdyby każdy mógł zamówić aparat spersonalizowany, mi np. w aparacie filmowanie przeszkadza.
    I co znaczy prosty, czy to oznacza że AI ma podejmowc decyzję w róznych sytuacjach zdjęciowych co dla nas będzie najlepsze w zapisaniu emocji dla których robimy dane zdjęcie a my mamy tylko spust migawki.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 03-08-2022 o 23:00
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

A gdy w trakcie robienia zdjęcia pięknej łani na ekranie zobaczysz, że dzwoni żona i powie, że masz kupić mąkę, to to nie przeszkadza? Albo gdy przyjdzie akurat sms, że masz stawić się na piętnastą dawkę przypominającą

Miasto
    Glasgow

Oczywiście, że można. Pod warunkiem, że technologia nie zrobi wszystkiego za nas. Część na pewno. Ale im mniej technologii, tym więcej nas. I weź pod uwagę, że nie mówimy tu o takich rzeczach jak przemieszczanie się, produkcja, czy np. medycyna. Fotografia to kreacja. Twórczość. Postęp więc nie działa tutaj tak samo. Przecież wciąż są ludzie, którzy malują obrazy, rzeźbią, robią ceramikę itd. I nie przeszkadza im to, że używają archaicznych technologii. Wręcz przeciwnie. Ich twórczość sprawia im tym większą satysfakcję.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    A gdy w trakcie robienia zdjęcia pięknej łani na ekranie zobaczysz, że dzwoni żona i powie, że masz kupić mąkę, to to nie przeszkadza? Albo gdy przyjdzie akurat sms, że masz stawić się na piętnastą dawkę przypominającą
    Niektórym nie trzeba o tym nawet przypominać. To oni przypomną, że jeszcze nie dostali
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Miasto
    Glasgow

Nozanu, ale Druhy nie były dobre jakościowo. To było g.... które nie nadawało się do niczego. Co nie zmienia faktu, że dziś możesz se jednego kupić i używać. Ja bym raczej zapytał, komu przeszkadzał taki Canon 5D. Bo to, co przyszło po nim, jest z całą pewnością gorsze.
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Przejście z aparatów na smartfony dłuuuuugo nie będzie powodowany lepszą jakością techniczną zdjęć.
    To będzie u większości wyraźny kompromis pomiędzy ile można odpuścić/darować z jakości zdjęć i dobrej ergonomi by zyskać większą ogólną dostępnośc do aparatu, większe możliwości oraz łatwiejszy transport.

Wczoraj żona zadzwoniła gdy ustawiałem kadr ... odebrałem zegarkiem nie przerywając pracy.
    Teraz w domu smartfon jest cały czas w uchwycie i tak też dzwonię, smsuję. To nawet chyba lepsze rozwiązanie.
    Takie czasy nastały

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 04-08-2022 o 08:06
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Wczorajszy wieczór spędziłem w antycznej i zarazem turystycznej części tureckiego miasteczka. W sumie może 4 godziny. Setki osób robiły zdjęcia i filmy. Faktem jest, że NIKT nie miał żadnego aparatu. Tylko telefony. Wszędzie świecące wyświetlacze. Zrobił bym nawet zdjęcie tego widowiska, ale nie zabrałem aparatu :-) Telefonu też nie. Może dlatego mogłem spokojnie widzieć co się wokół dzieje. A więc fotografia to ZUO.

Miasto
    Glasgow

To tak jak w tej scenie, w Wall-e, kiedy ludziom nagle zgasły ekrany przed oczami i po raz pierwszy w życiu spojrzeli na siebie. I po raz pierwszy dostrzegli, że mają basen. Zjawisko nie jest nowe. Parę lat temu, w muzeum Van Gogha w Amsterdamie, widziałem turystów, którzy wchodzili do kolejnych sal z telefonami przed oczami i tak z nich wychodzili. Nie oglądając obrazów nawet przez chwilę...

Strona 40 z 296 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090140 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów