Jakiś kolo oblał u Bonka praktyczny i w necie wylewa żale
http://www.engadget.com/2008/08/05/c...heat-up-again/
:mrgreen:
Wersja do druku
Jakiś kolo oblał u Bonka praktyczny i w necie wylewa żale
http://www.engadget.com/2008/08/05/c...heat-up-again/
:mrgreen:
Też mi się wydaje, że 'ucieczka w FF' dwóch teoretycznie najpoważniejszych graczy na rynku jest w rzeczywistości ucieczką przed 4/3. Tylko w ten sposób, przy odpowiedniej kampanii promocyjnej są w stanie uciec przed zdominowaniem przez Olympusa rynku entry i seli-pro (genialne E-420 i E-3). Zobaczcie jak tylko dzięki genialnemu marketingowi 5d zawojował rynek. Przecież nawet Nikon nie dawał FF żadnej przyszłości, a teraz wbrew zdrowemu rozsądkowi i postępującej miniutaryzacji zaczęli tłuc wielkie i drogie matryce, bo Canonowi udało się wmówić ludziom, że wielkość ma znaczenie. Przez to najnowocześniejszy system na rynku, a nie wskrzeszony trup z minionego stulecia jak systemy C&N, może niedługo odejść w zapomnienie. Z drugiej strony gdyby nie OLYMPUS 450d i 1000d nigdy by nie powstały. Świat jest dziwny...
Z tym olkiem to mocno dyskusyjna teza. Tak samo na to, że pojawiły się 1000D i 450D miało wpływ Sony i Nikon. I śmiem twierdzić, że szczególnie wpływ tego ostatniego ze świetnym modelem D80 i świetnie sprzedającym się D40 był większy niż wszystkich pozostałych razem wziętych.
tylko, ze tu trzeba nie tylko patrzyc na cyferki i dac sie mamic praniu mozgu Olympusa, ale czasem uzyc wlasnego mozgu i zastanowic sie co te cyferki oznaczaja ;)
f/2 w formacie 4/3 to nie jest zadne wielkie halo - przy malej matrycy daje to glebie ostrosci taka jak pelna klatka ma przy f/4, przy uzyciu obiektywow o jednakowym kacie widzenia, czyli ekwiwalentnych funkcjonalnie (polecam sprawdzic: http://www.cambridgeincolour.com/tut...h-of-field.htm). a to sa pelne 2 dzialki roznicy. do tego jeszcze mozna doliczyc kolejne co najmniej 2 dzialki roznicy mozliwosci matryc.
nie ujmujac nic 4/3 ale jak sie obierze to z marketingowej papki, to tam nie ma sie specjalnie czym, z technicznego punktu widzenia, onanizowac :)
Z moich ulicznych obserwacji wynika, że w klasie "crop+tanie szkło" rzadzi N, w klasie "crop+dobre szkło" rządzi C. Reszta to jednak egzotyka. S ma ponoć świetne wyniki sprzedaży, ale na ulicy tego nie widać. Czyli co? Kupują, a potem zaklejają logo? :)
Wniosek: N kupuje sie dla prestiżu, C dla zdjęć, resztę pod wpływem reklamy :) I tylko P mi żal, bo to dobra firma. Olka mniej. Zawsze miał odjechane pomysły i szedł pod prąd. Z OM wygrał. Z 4/3? OM se ne wrati... A S? S zarabia na telewizorach i stać go na promocję :)
cholera nie moge już edytować:(
zapomniałem dodać ' ;) ' na końcu
Niższy FF???:
12MP
5fps, Up to 21 RAW files
Dust removing system
15-point TTL CMOS sensor
Center point F2.8 or faster
96% frame coverage
Magnification: 0.71x
3.0" 640x480 TFT LCD (920,000 pixels)
ISO 50-3200 extended to 12800 and 25600
DIGIC III, 14-bit
Canon EF lens mount (not EF-S)
Live View Mode
body 5D
US$ 1,899
skad to?
tak ogolnie, to o ile cos takiego spelnialoby moje oczekiwania, o tyle wypuszczenie po 3 latach odsmazonego 5D byloby juz ekstremalna kpina z uzytkownikow, do jakiej (obym sie mylil) nawet mega-cyniczny Canon by nie byl zdolny
z drugiej strony, to nie do konca ma nawet sens. bardziej wyglada jak marzenie kogos kto chcial 5D ale mu sie D3/D700 spodobalo. z tej prostej przyczyny, ze jest to popychanie 5D w kierunku ww. Nikonow, zamiast, jak nakazuje logika, pojsc w zupelnie odwrotnym kierunku, a wiec nie pakowac fps-ow, ale dac Mpix, prosty ale bardzo pewny AF - i tym samym "wykarmic" slubnych, studyjnych i landszafciarzy.
pozyjemy, zobaczymy. aczkolwiek, jakby takie cos mialo miec cene w desen 1400 EUR to nie mowie nie ;)
Podpisali umowę z N na te 12 MP?
Eee to lipa, w starym 5D jest 12.8MP ;)
12mpx to trochę mało jak na nowy aparat, zwłaszcza że już robią 16mpx i 21mpx matryce, a Nikona ilością bajerów raczej nie będą gonić.
Co by nie mówić to nowy 5D będzie gorszy od D700 bo tak Canon i Nikon pozycjonują swoje produkty, więc nie liczyłbym na jakiś rozbudowany AF. Pewnie dadzą taki jak w 40D czyli będzie dziadostwo bo przy matrycy FF te punkty będą dalej za blisko centralnego. Do tego znane bajery z 40D, może niektóre lekko poprawione jak np. AutoISO czy LCD i tyle. Jakość obrazu ta sama, ale z odszumianiem już w puszce, a na osłodę z 16mpix. czyli raczej kupa będzie, ale tania. Jak komuś odpowiadają trupie kolory skóry z D700 to ja bym nie czekał na Canona.
co do af i rozstawienia punktow AF(+) to 40d ma lepiej to rozwiazane niz d3/d700/d300 wg mnie.
to zależy który ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i tu się zgodzę z kolegą. Brakuje tylko - i to jest wyróżnik imho kasy niższej - odpowiedniego zagęszczenia punktów pomiędzy tymi co już są. To wspaniały układ AF, choć oczywiście jedynki mają lepszy.
W każdym razie cokolwiek by Canon nie dał. Jedno jest pewne - będzie źle :mrgreen:.
BTW: Te specyfikacje które podałem przewijają się w kilku miejscach w internecie i mają dotyczyć (rzekomo) niższego modelu FF, który będzie zaprezentowany w okolicach 25 sierpnia br.
Co do ich wiarygodności to cóż każdy oceni sam.
Oj... Napewno nie. Wybacz, ale Olympus z calym swoim 4/3 to klepie mocno studyjno kompaktowe nisze i... W sumie poza b&h to ten system naprawde ciezko spotkac nawet w sklepach.
Do tego co napisal Akustyk warto dorzucic, ze na FF czy APS-C mozna przykrecic stalke 1.4 (albo 1.2 :D) i w powiazaniu z niskimi szumami poznac potege duzej matrycy.
Juz predzej Pentaxowi i Samsungowi mozna dziekowac ;)
Jesli powyzsza konfiguracja bedzie wzbogacona o odpowiednia porcje gumy w zakamarkach to Canon nie powinien sie martwic o zagrozenie ze strony D700.
Oficjałka - 26.08.2008 - Canon zaprasza na macanko nowej piątki, itp.http://www.kamerabild.se/artikel/26_...95332-677.html
Ktos widzi jakas roznice miedzy 5D i 7D poza napisem na pudelku ?
b&h to internetowy bizness, ma tylko jeden sklep. Olympusa 420 kit mozna nabyc w sklepie sieci Circuit City za tylko $550. Albo Amazon $520. Natomiast XSi (450D) juz tylko $750 za kit (bylo $900).
W sklepach murowanych sa (Cano-, Niko-, So-)ny , i Olympusy w tej kolejnosci, a poza tym to juz prawie nic. Samsung SLR praktycznie nie istnieje w USA, wiec nie ma za co dziekowac.
W tej chwili kroluje Canon i Nikon, potem dlugo nic. Olympus ma szanse dopiero w przyszlosci, bo ciezko sie reklamuje masom tak techniczne kwestie. Dzisiaj oglosili system Micro Four Thirds. Dla mnie to by eliminowalo XXXd bo za wielki (a i sloje stare i ogromne ) i zostalbym sie z FF i rewelacyjnym Olympusem Micro.
http://www.popphoto.com/photonews/54...nic-page2.html
Gdzies kiedys czytalem, jak wyglada b.duza i jasna optyka w hamerykanksich satelitach szpiegowskich.
Soczewka hodowana w zmiennym srodowisku, co skutkuje plynnie(!) zmieniajacym sie wsp. zalamania w roznych warstwach pojedynczego kawalka szkla.
No ale cus takiego pewnie kosztuje wiecej niz wszystkie L-ki swiata ;-)
Marcin
Z tego co wiem, to takie soczewki (z tworzyw) są w powszechnym użyciu (np lepsze 'okularowe'. Uzyskuje się to różnej gęstości tworzywem na przekroju.
I wystarczy. W sam raz na potrzeby turystów i NYC. Ktoś kiedyś pisał, że teraz (tani dolar) mają 30 albo 40 tys. transakcji... miesięcznie. Mogą być internetowe, co raz więcej Amerykanów coraz bardziej liczy każdego $.
Natomiast stanę w obronie Olka, jak byłem w BH to był wręcz oblepiony reklamami chyba E-520, no, ale na pierwszym piętrze slr-agenci w łapach mieli non stop C i N.
To jedno, drugie to bezpośredni marketing: trzeba pokazać, że 450D/1000D wcale nie jest takie małe a jak robimy odbitki 10x15 to nie widać różnicy... a za zaoszczędzone pieniądze można ....
Dokładnie! Traci sens Tami 28-300 VC, bo 5D to klocek, 18-200 IS bo pewnie za drogi, zostaje jeszcze jedna niewiadoma... G10.
Jedzie ktoś na Photokinę ;)
Olympusowi można jedynie podziękować za to, że daje alternatywę dla osób które szukają jak najmniejszego dslr. Konkurencją dla reszty firm, które prą do FF jest... w ogóle nie jest konkurencją. Olympus znalazł ciekawą niszę, zwłaszcza jeśli pójdzie w 'dalmierzowe' m4/3 i chwała mu za to. Mają swoją grzendę, znoszą dobrej jakości 'organiczne' jaja, ale większość ludu i tak woli genetycznie modyfikowe jaja o złotych skorupkach od kur z wyższych grzęd:)
W ktorym mozna dostac wszystko, nawet najdziwniejsze rarytasy ;)
Nie musisz mi tu wklejac listy sklepow z olympusami. To przenosnia taka tylko byla ;) Wiadomo, ze nie sprzedaja tego w jednym sklepie. Kazdy supermarket ma mydlo i powodilo, nawet jesli to drugie nie sprzedaje sie najlepiej.
Chodzilo mi o to, ze jesli isc w tlum turystow, to tam z slr'ow czesciej mozna spotkac Pentax'a jak Olympusa jakiegos, a jesli jest to Olympus to najczesciej nie slr.
System Olympusa/Panasonic'a ma ciekawe zalozenia. W praktyce jednak jest mocno ograniczony fizyczna powierzchnia matrycy. Tego tanio nie beda w stanie doprowadzic do poziomu 5D iloscia megapixeli i szumami, a 5D to juz dziadzio przeciez. Nawet 450D jest na wygranej pozycji. A jesli dociagna, to cena zdecydowanie nie pozwoli im na zdetronizowanie tanich puszek ze sprawdzonymi rozwiazaniami typu 1000D ktore beda ow pierdylion megapixeli miec za mniej.
Rozmiar? Na rozmiar glownie kobiety patrza ;) Imho 450D jest zbyt male do wygodnego fotografowania ;) Watpie aby mikropuszkami, w praktyce kompaktami z wymienna optyka, byli w stanie wiele zwojowac. Za duzy rarytas. Kazdy facet woli sie pokazac z duzym Canonem :mrgreen:
No i te rzedy bialych eLek na kazdej imprezie sportowej :D Takiej reklamy to oni nigdy nie beda mieli.
Nie kazdy, choc rozumiem zasade kompensacji, Ja wole sie pokazywac z atrakcyjna kobieta. :mrgreen:
Zobaczymy kto bedzie wygladal bardziej macho kiedy obiektywy Olympusa Micro bedzie sie nosilo w pasie przez piers jak Rambo amunicje, a plecaki/juki/saki/wory beda do tego do czego je wymyslono, czyli do noszenia piwa. Albo zrobia system rewolwerowy do szybkiego zmieniania obiektywow i strzelania z biodra.
http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=548169
CF is dead
BG-511 is dead
Żytnia is dead
5D2 ---> Sensor/Cena Czyni Cuda
AF - ktoś chce servo --> 1Ds3 albo powtórka z rozrywki
EF-S dopiero się rozkręca!!!
Jeśli Canon wyskoczy z $3k za to coś to będzie ciężki sprawdzian lojalności juzerów
Generalnie na miejscu p$o$w$er juzerów kupowałbym bilet do USA i leciał po 1Ds3. Zawiedli -> autofokus... znowu... imho to nie jest oferta dla obecnych 5D juzerów.
W imieniu redakcji... Judyta
zgadzam się, trollowanie na całego. Niby nie tak szybki jak 40D, ale jednocześnie lepszy od D700 i tylko nieznacznie gorszy od D3 ale za to z dużo lepszym obrazkiem. Papka rumorsów, kontrolowanych przecieków i domysłów. Ziarno albo i dwa prawdy tu są, ale opakowane w megalomańskie zapędy autora.
No mam nadzieję, że nie piszecie o mnie, ja tylko przeklejam.
Napisałem: to będzie dzisiejsze 5D - obrazek i nic więcej, 3 kl/s, w sumie dobrze będzie jak dadzą AF m/adjust.
A ja to czytam tak: po wpadce z 40D, 1DMKIII (pisał o tym kolo po japońsku do tsiphoto na dpreview) marketingowcy muszą wyjść do klienta i robią takie spotkania zapraszając target.
To wcale nie musi być puszka z września, to może być przyszłoroczny lower model na wypadek tria full frame od Sonego (takie FF A200-300-350)
Druga sprawa szkła ef-s: no **** tu Canon leży i kwiczy nie mając 18-200 i 17-85 zoptymalizowanego pod kątem jakości a nie tylko zakresu.
Imho "nikt" kto wydaje $750-1000 na aparat nie będzie się bujał z dwoma słoikami. Woli dopłacić albo do 17-85 albo 18-200. Co innego target 1000D, co innego 450/40D.
Pomijam już fakt, że to w Canonie te szkła powinny się zaczynać od 15, 16mm.
nie no jasne :)
ale to się nie klei. Gdzie dzisiejszy 5d z nową matrycą będzie lepszy od D700? Chyba że myśleli o braku chamskiego bandingu :razz:Cytat:
Napisałem: to będzie dzisiejsze 5D - obrazek i nic więcej, 3 kl/s, w sumie dobrze będzie jak dadzą AF m/adjust.
ja tam jestem daleki od takich stwierdzeń. Jak wyszedł marek, przypominam już grubo ponad rok temu, to było mega zajebiście wypaśnie. Pierwszy dslr z iso 6400, kapitalna jakość obrazka, ilość detalu, szybkostrzelność, itd. D3 go przegonił ale to prezentacja pół roku późniejsza, canon te 6 miesięcy ponownie wykorzysta, tylko niekoniecznie dzisiaj. 40D to bardzo dobry aparat z pewnymi wadami. Ale za to bardzo tani. Robię nim szczęśliwie foty i nie narzekam. Za wpadkę bym tego nidgy nie uznał.Cytat:
A ja to czytam tak: po wpadce z 40D, 1DMKIII (pisał o tym kolo po japońsku do tsiphoto na dpreview)
Tajne wiadomosci trele morele, nie zdziwilbym jesli juz mamy ze dwa egzemplarze "przedprodukcyjne" w polsze, tak jak bylo z d3, nie przytocze nazwiska bo nie pamietam ale druzyne N stanowi Krystian Bielatowicz i inny stary wyjadacz, miesiac przed wejsciem d3 na rynek mial juz puche w rece i bujal sie po gorach, jakiez bylo jego zdziwienie i konsternacja kiedy jeden z turystow chcial pomacac to tajne cudo :) No panowie przyznawac sie kto dostal nowego fulfrejma do domu ? :)
A dlaczego ten Adam z Krak co testował d700 (sorki, nie pamiętam nazwiska) nie zamieni 5D? Nie dadzą i tego i tego (autofokus) w takiej puszce.
Skąd się bierze banding w D700 (ale nie D3 ;) ) może napisać kto inny. Ja nie mogę.
Bla bla... oczywiście te co działają są zaje zaje, ale pisałem już o tym AF raz, silence was NOT golden this time to dwa, rysa na prestiżu - kto się odważy kupić 1D4 w pierwszym roku :mrgreen: to trzy i D3 to cztery.
Marketingowo to trup/y
ale co sie nie klei?
sa rozne kryteria lepszosci. to ze takie 5DmkII nie bedzie mialo zmydlonego do granic przyzwoitosci (a wrecz ponad nie) ISO 6400 to nie jedyne kryterium oceny matrycy. a jesli Canon wypusci nowoczesne technologicznie chocby 14Mpix, to szczegolowosc takiej matrycy przy ISO50 - ISO400 zje to D700 na sniadanie. i mozesz byc jak cholera pewny, ze znajdzie sie mnostwo osob, ktore wlasnie taka matryce uznaja za lepsza i za nia zaplaca. zwlaszcza, jesli "zaplaca" oznacza $1800 a nie $3000, bo to jest roznica wystarczajaca na zajefajnego lensa.
nie dajmy sie zwariowac praniu mozgu przez Nikona. OK, gladkie wysokie ISO i pierdylion fps-ow to sa wazne rzeczy i niezle ficzery, ale nie dla wszystkich. dla wielu osob bardziej liczy sie ta strona medalu, na ktorej Nikon "niedomaga" - niskie ISO i niska cena.
nic nie ujmujac D700/D3 ale to nie sa aparaty idealne do wszystkich zastosowan. i takie 5DmkII ma komu sie sprzedac
Chyba najlepiej sie trzymac tego co puscil w swiat Corwin - jakies 100 postow wczesniej.
Btw Wy tu gadu gadu i zrobilo sie 200 stron ;)
BTW: przejrzałem sobie historię postów tsiphoto, wynika jasno: 3D - 2009, co daje nam lower model teraz, już za chwileczkę i jeśli za to body chcą $3k to... nie dajmy się zwariować marketingowi Canona. Nikon może i jest mydlasty, ale w nef można dużo wyciągnąć wyostrzając jednak zupełnie inaczej niż rawy Canona - mocniej.
$1900 - tak, $3000 tylko za konkretnie poprawiony układ AF.