Tak
Nie
b&h to internetowy bizness, ma tylko jeden sklep. Olympusa 420 kit mozna nabyc w sklepie sieci Circuit City za tylko $550. Albo Amazon $520. Natomiast XSi (450D) juz tylko $750 za kit (bylo $900).
W sklepach murowanych sa (Cano-, Niko-, So-)ny , i Olympusy w tej kolejnosci, a poza tym to juz prawie nic. Samsung SLR praktycznie nie istnieje w USA, wiec nie ma za co dziekowac.
W tej chwili kroluje Canon i Nikon, potem dlugo nic. Olympus ma szanse dopiero w przyszlosci, bo ciezko sie reklamuje masom tak techniczne kwestie. Dzisiaj oglosili system Micro Four Thirds. Dla mnie to by eliminowalo XXXd bo za wielki (a i sloje stare i ogromne ) i zostalbym sie z FF i rewelacyjnym Olympusem Micro.
http://www.popphoto.com/photonews/54...nic-page2.html
Gdzies kiedys czytalem, jak wyglada b.duza i jasna optyka w hamerykanksich satelitach szpiegowskich.
Soczewka hodowana w zmiennym srodowisku, co skutkuje plynnie(!) zmieniajacym sie wsp. zalamania w roznych warstwach pojedynczego kawalka szkla.
No ale cus takiego pewnie kosztuje wiecej niz wszystkie L-ki swiata ;-)
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
Z tego co wiem, to takie soczewki (z tworzyw) są w powszechnym użyciu (np lepsze 'okularowe'. Uzyskuje się to różnej gęstości tworzywem na przekroju.
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
I wystarczy. W sam raz na potrzeby turystów i NYC. Ktoś kiedyś pisał, że teraz (tani dolar) mają 30 albo 40 tys. transakcji... miesięcznie. Mogą być internetowe, co raz więcej Amerykanów coraz bardziej liczy każdego $.
Natomiast stanę w obronie Olka, jak byłem w BH to był wręcz oblepiony reklamami chyba E-520, no, ale na pierwszym piętrze slr-agenci w łapach mieli non stop C i N.
To jedno, drugie to bezpośredni marketing: trzeba pokazać, że 450D/1000D wcale nie jest takie małe a jak robimy odbitki 10x15 to nie widać różnicy... a za zaoszczędzone pieniądze można ....
Dokładnie! Traci sens Tami 28-300 VC, bo 5D to klocek, 18-200 IS bo pewnie za drogi, zostaje jeszcze jedna niewiadoma... G10.
Jedzie ktoś na Photokinę![]()
Olympusowi można jedynie podziękować za to, że daje alternatywę dla osób które szukają jak najmniejszego dslr. Konkurencją dla reszty firm, które prą do FF jest... w ogóle nie jest konkurencją. Olympus znalazł ciekawą niszę, zwłaszcza jeśli pójdzie w 'dalmierzowe' m4/3 i chwała mu za to. Mają swoją grzendę, znoszą dobrej jakości 'organiczne' jaja, ale większość ludu i tak woli genetycznie modyfikowe jaja o złotych skorupkach od kur z wyższych grzęd![]()
W ktorym mozna dostac wszystko, nawet najdziwniejsze rarytasy
Nie musisz mi tu wklejac listy sklepow z olympusami. To przenosnia taka tylko bylaWiadomo, ze nie sprzedaja tego w jednym sklepie. Kazdy supermarket ma mydlo i powodilo, nawet jesli to drugie nie sprzedaje sie najlepiej.
Chodzilo mi o to, ze jesli isc w tlum turystow, to tam z slr'ow czesciej mozna spotkac Pentax'a jak Olympusa jakiegos, a jesli jest to Olympus to najczesciej nie slr.
System Olympusa/Panasonic'a ma ciekawe zalozenia. W praktyce jednak jest mocno ograniczony fizyczna powierzchnia matrycy. Tego tanio nie beda w stanie doprowadzic do poziomu 5D iloscia megapixeli i szumami, a 5D to juz dziadzio przeciez. Nawet 450D jest na wygranej pozycji. A jesli dociagna, to cena zdecydowanie nie pozwoli im na zdetronizowanie tanich puszek ze sprawdzonymi rozwiazaniami typu 1000D ktore beda ow pierdylion megapixeli miec za mniej.
Rozmiar? Na rozmiar glownie kobiety patrzaImho 450D jest zbyt male do wygodnego fotografowania
Watpie aby mikropuszkami, w praktyce kompaktami z wymienna optyka, byli w stanie wiele zwojowac. Za duzy rarytas. Kazdy facet woli sie pokazac z duzym Canonem
No i te rzedy bialych eLek na kazdej imprezie sportowejTakiej reklamy to oni nigdy nie beda mieli.
...