Odp: Jaki statyw AD 2012-2013
Cytat:
Zamieszczone przez
Voyager70
No może, ale faktycznie obiektyw się minimalnie kłaniał względem zamierzonego kadru.
Kultura pracy i stabilność dobrze trzymanej kulki o średnicy 44 mm ma znaczenie. Oczywiście woreczek ryżu położony na cegle też może wystarczyć :)
Ale od tego jest forum, by wyrażać własne, nawet rozbieżne opinie :)
nie no, to sie rozbija o zroznicowanie pomiedzy "potrzebowac" a "chciec". Glowica, ktorej potrzeba do stabilnego podparcia 5d + 24-70 to spokojnie sprzet pokroju phq-157 (czy jak sie to cos do sherpy 600r nazywa). I to spelnia warunek konieczny stabilnego podparcia. Ale nie zawsze wystarczajacy, bo mozna wiecej uzyskac.
Ja od siebie tez polecam K30x jesli ktos planuje duzo focic ze statywu. Ale przy pytaniu o zestaw po prostu zapewniajacy stabilnosc zaczynam od dolu (cenowo)....
dzięki za pomoc. Zdecydowałem się na triopo mx-1327 wraz z sirui k30x.
Toś mnie pocieszył :-)
No dobrze, to w zasadzie jedno pytanie: czy głowica kulowa rzeczywiście robi dużą różnicę? Tak, zdaję sobie sprawę że to pytanie na poziomie kompletnego amatora... Ale to pewnie dlatego, że JESTEM amatorem :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
janhalb
No dobrze, to w zasadzie jedno pytanie: czy głowica kulowa rzeczywiście robi dużą różnicę? Tak, zdaję sobie sprawę że to pytanie na poziomie kompletnego amatora... Ale to pewnie dlatego, że JESTEM amatorem :-)
ale roznice wzgledem czego?
kulki maja ta zalete, ze sa dosc proste konstrukcyjnie, wytrzymale, w miare lekkie a przy tym daja duza sztywnosc - to wszystki przy niezlej cenie.
alternatywa dla kulek sa glowice 3D, ktore daja wieksza precyzje regulacji (wazne np. do panoram badz filmowania) ale sa ciezsze i/lub drozsze a przy tym nieco wieksze gabarytowo (transport!)
kulki zyskaly w ostatnich latach bardzo na popularnosci, glowice 3D sa jakby mniej mainstreamowe ;)
co konkretnie jest lepsze zalezy od potrzeb. do filmowania badz panoram bralbym na pewno glowice 3D (zwana tez panoramiczna). ale do regularnego landszfcenia albo na statyw podrozny (optymalizowany pod katem wagi i przenosnosci) zdecydowanie wole kulke
Filmowanie mnie nie kręci (czy raczej ja nie kręcę filmów? Jak kto woli ;-). Panoramy... to też niespecjalnie moja działka, choć kto wie. Jak napisałem, statyw potrzebny mi bardziej do zabawy w HDR - a pewnie w związku z tym będzie ze mną trochę podróżował. Samochodem, ale czasem i przy plecaku. Czyli - z tego co napisałeś - wynika, że ten Hama Traveller Comapct Pro z głowicą kulową byłby dla mnie lepszy. Waży niecałe 1400 g. Velbon DF-60 (nie-kula, 3D) jest nieco cięższy (choć z drugiej strony 400 gramów różnicy to nie jest tak dużo...).
Cytat:
Zamieszczone przez
janhalb
Filmowanie mnie nie kręci (czy raczej ja nie kręcę filmów? Jak kto woli ;-). Panoramy... to też niespecjalnie moja działka, choć kto wie. Jak napisałem, statyw potrzebny mi bardziej do zabawy w HDR - a pewnie w związku z tym będzie ze mną trochę podróżował. Samochodem, ale czasem i przy plecaku. Czyli - z tego co napisałeś - wynika, że ten Hama Traveller Comapct Pro z głowicą kulową byłby dla mnie lepszy. Waży niecałe 1400 g. Velbon DF-60 (nie-kula, 3D) jest nieco cięższy (choć z drugiej strony 400 gramów różnicy to nie jest tak dużo...).
a nie masz mozliwosci przemacania ich gdzies? bo tak na obrazkach zaden nie wyglada jakos wyraznie przekonujaco.
na tym forum klasyka polecen jest Velbon Sherpa 600R - to jest co prawda drozszy statyw niz to co ogladales, ale jest trwaly, daje znacznie lepsza stabilnosc i wysokosc robocza (czlowieczek 170cm jak ja nie musi sie zbytnio schylac) i do tego jest bardzo przyjemny w obsludze. przede wszystkim wysokosc robocza (przy tej Hamie czy DF-60 to przyjdzie Ci, oj przyjdzie, tkwic w pozycji zbieracza ryzu) i stabilnosc beda lepsze. IMHO warto dolozyc te pieniadze, nawet jesli teraz nie uzywasz statywu czesto. bedzie wyraznie wygodniej sie pracowac i wyniki powinny byc z miejsca lepsze.
jesli chodzi o wage - do noszenia jak jest mniej niz 2kg to jest zupelnie OK.
nie napisales w ogole co chcesz zapinac. to tez moze rzutowac na decyzje..