Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Jakoś niespecjalnie tęsknię za nową Sigmą Art.:)
Ciekawe czy powiesz to samo, jak wyjdzie nowy Canon 85mm L, bo umówmy się aktualna 85mm 1.2 to nie jest 100% konkurencja dla nowej art.
Wracając do 5d mIV to dalej uważam, że poza ślubniakami (ze względu na wysokie ISO) lepiej jest wybrać Canona 5DS R. Ja już się tak przyzwyczaiłem do 50mpix i braku filtra AA, że wszystkie te zdjęcia z 5dm iv są dla mnie jakieś takie nieostre i nieszczegółowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Wracając do 5d mIV to dalej uważam, że poza ślubniakami (ze względu na wysokie ISO) lepiej jest wybrać Canona 5DS
Lepiej bo co? Bo fajnie jest robić zdjęcia ze statywu? :mrgreen:
Zapewniam ciebie, że ze względu na wysokie ISO to ślubniacy radzą sobie doskonale nawet na 6D, 5DIII czy 5DII a nawet na starym 5D.
5DIV to fajny sprzęt ale nie róbmy sobie jaj i nie twórzmy fałszywej alternatywy 5DIV vs 5DS. Podobna cena o niczym nie świadczy.
Osobiście gdybym miał kupować nowe FF to matrycy mającej 50mpx w ogóle nie brałbym pod uwagę.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Lepiej bo co? Bo fajnie jest robić zdjęcia ze statywu? :mrgreen:
Zapewniam ciebie, że ze względu na wysokie ISO to ślubniacy radzą sobie doskonale nawet na 6D, 5DIII czy 5DII a nawet na starym 5D.
5DIV to fajny sprzęt ale nie róbmy sobie jaj i nie twórzmy fałszywej alternatywy 5DIV vs 5DS. Podobna cena o niczym nie świadczy.
Osobiście gdybym miał kupować nowe FF to matrycy mającej 50mpx w ogóle nie brałbym pod uwagę.
Ja mając 5dsr rzadko kiedy używam statywu. Na początku po przesiadce z 5dm3 faktycznie musiałem trochę skrócić czas naświetlania, ale bez przesady. Dla stałki 35 czy 50 ustawiam 1/50 czy 1/60 i zdjęcia są ostre, dla obiektywów z iS 1/15. Czemu byś nie brał? Jedyną wadą którą ja dostrzegam po pół roku użytkowania to wielkość plików.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
bo umówmy się aktualna 85mm 1.2 to nie jest 100% konkurencja dla nowej art.
A tego nie zrozumiałem, niby dlaczego?
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Jedyną wadą którą ja dostrzegam po pół roku użytkowania to wielkość plików.
A jedyną wadą w 5DIV jaką dostrzegam jest trudniej ( niż w 5DIII ) otwierająca się klapka od baterii:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Ja mając 5dsr rzadko kiedy używam statywu. Na początku po przesiadce z 5dm3 faktycznie musiałem trochę skrócić czas naświetlania, ale bez przesady. Dla stałki 35 czy 50 ustawiam 1/50 czy 1/60 i zdjęcia są ostre, dla obiektywów z iS 1/15. Czemu byś nie brał? Jedyną wadą którą ja dostrzegam po pół roku użytkowania to wielkość plików.
Owszem
Ja byłem miło zaskoczony jak ładnie wygląda mRaw z 5Dsr na iso12800, ma tylko 28Mpix :)
Nawet ciekaw jestem takiego porównania 5d IV vs 5Ds na mRaw
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Ciekawe czy powiesz to samo, jak wyjdzie nowy Canon 85mm L, bo umówmy się aktualna 85mm 1.2 to nie jest 100% konkurencja dla nowej art.
Wracając do 5d mIV to dalej uważam, że poza ślubniakami (ze względu na wysokie ISO) lepiej jest wybrać Canona 5DS R. Ja już się tak przyzwyczaiłem do 50mpix i braku filtra AA, że wszystkie te zdjęcia z 5dm iv są dla mnie jakieś takie nieostre i nieszczegółowe.
Panowie najlepszym wyborem dla ślubniaków będzie pójście na warsztaty do Trzcionki, Małachowskiego lub Bojara i darowanie sobie nowości sprzętowych :)
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Panowie najlepszym wyborem dla ślubniaków będzie pójście na warsztaty do Trzcionki, Małachowskiego lub Bojara i darowanie sobie nowości sprzętowych :)
Dla ślubniaków pewnie tak a dla amatorów zostanie... papryka na ISO 12800:) Z wyłączonym odszumianiem zarówno w aparacie jak i LR, bez żadnej obróbki. Taki, rzec można, goły RAW. Crop 50% żeby lepiej było widać szumy.
No i dokładnie to samo ale na 5DIII. Na pierwszy rzut oka widać który aparat jest lepszy:):)
Dosyć! Nie pokazuj papryki z 6d! Prawda może zabić.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Dosyć! Nie pokazuj papryki z 6d! Prawda może zabić.
Fakt, prawda może zabić:)Ale przynajmniej nikt teraz nie powie że 5dIV jest lepszy od 5DIII, przynajmniej na ISO 12800. A wszystko to dzięki papryce z Biedronki:)