-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Tak sobie patrzę na to szkło i "wczepka" z nazwą firmy i ogniskową zdaje się sugerować, że będą jeszcze inne szkła o tym samym korpusie. Jakieś pomysły? Oczywiście na myśl przychodzi zaraz 35/2, ale już jest przecież wersja ze stabilizacją. Podobnie 24 czy 28. Chyba, że będą tańsze odpowiedniki bez IS? Możliwe też jakieś szkło na cropa, np. EF-S 35/1.8.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Zrobią w końcu czy nie.
Minimalna odległość ostrzenia 24cm w stałce 50mm F1.4?
Do tego stabilizacja?
Trudno w to uwierzyć ;)
To tylko 35mm 2.0 IS...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
IMHO? Pewno przeklinają dzień w którym wypuścili na świat 50/1.4. Podejrzewam że więcej się to nie powtórzy... Natomiast spodziewałbym się nowej 50 1.2.
-
No, 5DmarkIV jest prawie faktem.
Wg Canon Rumors pierwsze egzemplarze poszły do testerów.
Także spodziewają się 1Dx mkII ale raczej na początku roku - pewnie znowu na Euro zadebiutuje. Poza tym 2016 to także rok Igrzysk Olimpijskich,
więc pewnie będą chcieli wypromować nową "jedynkę"
Canon 5D Mark IV - Testing Started Worldwide Ť NEW CAMERA
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Demonos
... pewnie znowu na Euro zadebiutuje...
Mowa oczywiście o Men`s EHF Euro 2016 Poland :).
-
Obawiam się, że raczej celują w piłkę kopaną a nie rzucaną :-)
-
-
Cytat:
6D mark II ... better AF system
Jak dorowna mozliwosciami do 40D to jestem gotowy zaminic na nowy model, chociaz z drugiej strony moze wtedy taniej wyjdzie kupno 5Dmk3 :)
-
35LII - wreszcie! Akurat za rok planowałem zakup hyhy ;]
-
Nie ma na liście 135/2 IS no to se mogę czekać do us....
A lata mi lecą :cry:
-
Ja tam czekam na 50 1.2 II ^^
-
Że 35/1.4 II L będzie lada dzień, to wszyscy się spodziewają.
Innym nowym szkiełkiem będzie prawdopodobnie EF-M 15-45 f/3.5-6.3 IS STM. Jak łatwo się domyśleć pewnie kit do bezlusterkowca w formie składanej do rozmiaru mniej więcej naleśnika. Ciekaw jestem rozmiaru tego szkiełka, skoro udało im się stabilizację wcisnąć.
-
Nie mam pojęcia, co można jeszcze wyraźnie polepszyć w 35 1.4 L. Jak dla mnie to wprowadzanie 35/1.4 II L ma tylko to na celu, żeby za jakiś czas wygasić wsparcie techniczne dla starszego modelu i zmusić ludzi do wydania kolejnej coraz większej kasy. Słabe zagrywki koncernowe i tyle.
-
Tak jak nie przepadam za produktami Sigmy i Tamrona, tak muszę przyznać, że udało im się wykreować nowy segment obiektywów (myślę o 150-600). Początki były trudne i mało obiecujące (vide Tamron 200-500 czy Sigma 50-500). Ale nowe 150-600 sprzedają się bardzo dobrze, do tego stopnia, że nawet Nikon wprowadził teraz na rynek własną konstrukcję 200-500 (mimo posiadania stosunkowo świeżego 80-400). Ciekawe co na to Canon? Ponoć jest jakiś obiektyw w przygotowaniu, ale na rynek trafi pewnie najprędzej w 2016.
-
Rozdzielczość i ostrość mogą poprawić by nawiązać walkę z Sigmą i w pełni wykorzystać matryce 50mln pixeli. Ostrość w zakresie f/1.4-1.8 jest bardzo słaba i tam na pewno jest miejsce do poprawy. Spora winieta i koma - dla fascynatów. No i cenę mogą obniżyć ;)
Najważniejsze by zachowali super AF i bokeh.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Tak jak nie przepadam za produktami Sigmy i Tamrona, tak muszę przyznać, że udało im się wykreować nowy segment obiektywów (myślę o 150-600). Początki były trudne i mało obiecujące (vide Tamron 200-500 czy Sigma 50-500). Ale nowe 150-600 sprzedają się bardzo dobrze, do tego stopnia, że nawet Nikon wprowadził teraz na rynek własną konstrukcję 200-500 (mimo posiadania stosunkowo świeżego 80-400). Ciekawe co na to Canon? Ponoć jest jakiś obiektyw w przygotowaniu, ale na rynek trafi pewnie najprędzej w 2016.
yhy canon 150-500 lub 600 to byłoby na moje oko conajmniej piętnaście tysięcy złotych :mrgreen: i tyle w temacie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Rozdzielczość i ostrość mogą poprawić by nawiązać walkę z Sigmą i w pełni wykorzystać matryce 50mln pixeli. Ostrość w zakresie f/1.4-1.8 jest bardzo słaba i tam na pewno jest miejsce do poprawy. Spora winieta i koma - dla fascynatów. No i cenę mogą obniżyć ;)
Najważniejsze by zachowali super AF i bokeh.
Myślałem, że tylko dla mnie 35L jest mydlana na 1.4 - 1.8, nie jestem sam więc widać że coś jest na rzeczy. W kwestii ostrości sigma ART bije L na łeb na szyję. 35L nie jest ani nową ani specjalnie wybitną konstrukcją więc jest co poprawiać, a że poczciwa L przez długi czas nie miała konkurencji to się kupowało bo jasne i szybkie to to jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Ostrość w zakresie f/1.4-1.8 jest bardzo słaba i tam na pewno jest miejsce do poprawy. Spora winieta i koma - dla fascynatów. No i cenę mogą obniżyć ;)
To albo Ty masz słaby egzemplarz, albo ja tak dobry.Ostrość mojej 35 jest znakomita, a określenie bardzo słaba może paść tylko z ust zagorzałego fana Sigmy :D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
yhy canon 150-500 lub 600 to byłoby na moje oko conajmniej piętnaście tysięcy złotych :mrgreen: i tyle w temacie
Mówimy o szkle w przedziale cenowym do ok. $1500. Więc kilka razy tańszym, na pewno nie L. Canon mógłby wykorzystać bagnet EF-S/EF-M i zrobić naprawdę konkurencyjne tanie, lekkie i dobre optycznie szkło tak jak w przypadku 55-250 STM. Np. 250-500/6.3 STM. Ale jak mawia Maeda, "We are slow" :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
określenie bardzo słaba może paść tylko z ust zagorzałego fana Sigmy :D.
Oj tam, oj tam, od razu fan Sigmy ;) Ostrość to ten parametr gdzie Lka najbardziej od Sigmy dostaje bęcki. Dyskusje o ostrości Sigmy vs 35L miały miejsce jakieś 2-3 lata temu, myślałem,że do dziś wszyscy mniej więcej ogarniają czym te szkła się różnią (lepszy AF i bokeh Lki vs ostrość, rozdzielczość i niższa cena Sigmy).
Dla potwierdzenia rozdzielczość Lki
i Sigmy
i tutaj 35L
vs Sigma 35 Art
No więc ową ostrość/rozdzielczość mogli by podnieść na nowy poziom przy zachowaniu lub poprawie rozmycia.
Przykładowo Nikon z 24-70 f/2.8 G z 2007 roku (podobnie do 35L) którego AF jest wręcz legendarny wypuści na dniach następcę ze stabilizacją i AFem o 1,5x szybszym niż poprzednik. No więc jednak da się poprawiać nawet wyśrubowane parametry, a co dopiero słabsze punkty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
To albo Ty masz słaby egzemplarz, albo ja tak dobry.Ostrość mojej 35 jest znakomita, a określenie bardzo słaba może paść tylko z ust zagorzałego fana Sigmy :D.
Jest jeszcze jedno wyjście, może nie powiększasz zdjęć na tyle żaby liczyć rzęsy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Mówimy o szkle w przedziale cenowym do ok. $1500. Więc kilka razy tańszym, na pewno nie L. Canon mógłby wykorzystać bagnet EF-S/EF-M i zrobić naprawdę konkurencyjne tanie, lekkie i dobre optycznie szkło tak jak w przypadku 55-250 STM. Np. 250-500/6.3 STM. Ale jak mawia Maeda, "We are slow" :lol:
Zoom EFs w okolicach 500mm - nie uwierzę - oczywiście że mogą zrobić - ale po pierwsze dla kogo - nie ma takiej grupy docelowej (znaczy grupie się wydaje że jest - uprzedzając głosy że ja, ja i ja bym kupił - ale tak naprawdę jej nie ma - ja bym nie kupił :mrgreen:), po drugie nie zrobią bo liczą kasę i to się liczy, po trzecie nie zrobią bo mają inaczej ustawione priorytety. Wytwarzanie telebiektywów EFs nie ma tak wielkiego sensu jak w przypadku szkieł szerokokątnych (szerokokątne EFSy muszą być wytwarzane), teleobiektywy nie, posiadacz cropa kupi sobie krótszy tele EF za mniejsze pieniądze będzie szczęśliwy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Zoom EFs w okolicach 500mm - nie uwierzę - oczywiście że mogą zrobić - ale po pierwsze dla kogo - nie ma takiej grupy docelowej (znaczy grupie się wydaje że jest - uprzedzając głosy że ja, ja i ja bym kupił - ale tak naprawdę jej nie ma - ja bym nie kupił :mrgreen:), po drugie nie zrobią bo liczą kasę i to się liczy, po trzecie nie zrobią bo mają inaczej ustawione priorytety. Wytwarzanie telebiektywów EFs nie ma tak wielkiego sensu jak w przypadku szkieł szerokokątnych (szerokokątne EFSy muszą być wytwarzane), teleobiektywy nie, posiadacz cropa kupi sobie krótszy tele EF za mniejsze pieniądze będzie szczęśliwy.
Też jestem zdania, że Canon nie zrobi supertelezooma EF-S. A szkoda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Też jestem zdania, że Canon nie zrobi supertelezooma EF-S. A szkoda.
Canon nie zrobi, Tamron pewnie zrobi, pytanie czy ktoś to kupi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Canon nie zrobi, Tamron pewnie zrobi, pytanie czy ktoś to kupi
Tamron już zrobił ale to EF a nie cropowy EFs, następnego robił nie będzie bo nie ma takich potrzeb.
-
dyskusje o nowym 35/1.4 przenioslem do osobnego watku. tak zeby ten pozostal na ploty i mokre sny... ;)
http://www.canon-board.info/obiektyw...l-mkii-100888/
-
-
-
Przy tej wielkości może być kiler.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Przy tej wielkości może być kiler.
Nie wiem czy to dzięki nowym soczewkom DO BR, ale wielkościowo (pomijając średnice przedniej soczewki) wydaje się być krótsza nawet od mojej czterysetki. A skoro tak, to nowa technologia umożliwiała by produkowanie "kompaktowych" 600/2.8 i 800/4.
-
Zapowiadaja EF 24-70 f/2.8L IS czyli do aktualnej ceny nalezy doliczyc 1000 dolarow / funtow.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Nie wiem czy to dzięki nowym soczewkom DO BR, ale wielkościowo (pomijając średnice przedniej soczewki) wydaje się być krótsza nawet od mojej czterysetki. A skoro tak, to nowa technologia umożliwiała by produkowanie "kompaktowych" 600/2.8 i 800/4.
Pomysł dobry, pytanie czy ktoś będzie chciał to kupić, a raczej zapłacić. Cena rośnie pewnie w przybliżeniu z kwadratem średnicy przedniej soczewki. Jak dotąd nie było też chyba patentu Canona na takie szkła (a były na DO dla 600/4 czy 500/5.6 i inne). Z drugiej strony jest nadzieja, że być może koszt nowych supertele zmniejszy się przez zastąpienie fluorytu szkłem BR. Tak czy siak jeśli Canon zrobiłby takiego demonstratora technologii to i tak będzie się cieszyć większym zainteresowaniem niż Sigma 200-500 :lol:
--- Kolejny post ---
A co do tego prototypu 600/4 DO BR: pisałem przy okazji 400 DO II, że właśnie taki obiektyw miałby największy sens w technologii DO. Czerwony pasek oznacza, że technologia DO jest już bardzo dojrzała. Możliwe, że nie będzie już "tradycyjnych" supertele?
-
Bardzo ciekawy artykuł o tym jaki Canon 5D mark IV powinien być by Canon mógł utrzymać udział w rynku profesjonalnej fotografii TUTAJ
-
Lista zyczen.
Wysłane z mojego HTC One S przy użyciu Tapatalka
-
Stara polityka Canona była lepsza, niedługo powstanie wersja aparatu przeznaczona do zachodów słońca, sportu, portretu, fotografii macro, dla studentów, dla bogatych nastolatek i cholera wie co jeszcze... Do niczego to nie prowadzi... 5D mark IV będzie kolejnym zapychaczem rynku, niby sprecyzowany do potrzeb, a w praktyce tak samo uniwersalny jak wszystkie inne. Parę lat temu fotograf miał do wyboru raptem kilka puszek i skupiał się na fotografowaniu, teraz co pół roku pojawiają się nowości i kuszą obietnicami, w praktyce większość z nas nie potrzebuje aż tak sprecyzowanego sprzętu. Bez problemu wystarczy mi jak i większości z Was jedna zawodowa pucha którą zrobię wszystko na co mam ochotę.
-
Z drugiej strony sprzęt na tyle relatywnie staniał (a nawet jesli nie sprzęt to jego używanie - brak materiałów światłoczułych), ze aby sie czymś wyróżnić i podkreślić status "profi", trzeba byc na bieżąco z drogimi nowinkami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Bardzo ciekawy artykuł o tym jaki Canon 5D mark IV powinien być by Canon mógł utrzymać udział w rynku profesjonalnej fotografii
TUTAJ
większość to wyimaginowane popierdułki (a ja - podpinając się pod pomysły innych - uważam że istotna jest kurtyna w wizjerze i wstępne podnoszenie lustra na przycisku :mrgreen: i co z tego) - jeśli wprowadzi nową matrycę to będzie o czym mówić, jeśli nie wprowadzi to nie będzie tematu - i żaden speed sync tego nie zmieni, świat nie składa się z samych kotleciarzy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
większość to wyimaginowane popierdułki (a ja - podpinając się pod pomysły innych - uważam że istotna jest kurtyna w wizjerze i wstępne podnoszenie lustra na przycisku :mrgreen: i co z tego) - jeśli wprowadzi nową matrycę to będzie o czym mówić, jeśli nie wprowadzi to nie będzie tematu - i żaden speed sync tego nie zmieni, świat nie składa się z samych kotleciarzy :)
ale 5D jest wrecz posterowym wzorcem korpusu do kotleta. i jesli gdziekolwiek Canon bedzie dogadzac kulinarnym (tzn. chciec z nich zedrzec zarobiony bakshish) - to bedzie wlasnie w linii 5D ;)
-
Będzie nowa matryca. I to wystarczy (DR), że będzie się sprzedawać jak ciepłe bułeczki. Dlatego kto może zaczekać niech sobie daruje 6d czy 5d3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Będzie nowa matryca. I to wystarczy (DR), że będzie się sprzedawać jak ciepłe bułeczki. Dlatego kto może zaczekać niech sobie daruje 6d czy 5d3.
Można też nie pałować się z tym DR i kupić jakiś portal testujący matryce jak Sony kupiło DxO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Można też nie pałować się z tym DR i kupić jakiś portal testujący matryce jak Sony kupiło DxO.
Pewnie, że do DxO można się przyczepić do wielu rzeczy. Do pomiarów matryc (nie punktacji!) raczej nie. Problem z DR u Canona istnieje obiektywnie i podejrzewam, że niestety widzi go na swoich zdjęciach większość fotografujących korpusami tej marki. Myślę, że 5d4 będzie potwierdzeniem tego, że Canon doskonale zdaje sobie sprawę z istnienia tego problemu.
-
A ja myślę że nie zwiększa DR
-
Jakiś czas temu (rok?) pisałem, że aby matryce Canona były konkurencyjne, potrzebne są dwa kroki:
1. zmiana stareńkiego procesu 500nm na nowszy,
2. zmiana architektury sensora m.in. przez wprowadzenie przetworników A/C na pokład.
Teraz mogę napisać, że krok 1. został wykonany, Canon produkuje już "duże" matryce w procesie 180nm 1p4m.
Co do kroku 2., to jest obietnica Maedy, że zostanie on wykonany dla WSZYSTKICH sensorów Canona. Czy 5d4 już się na to załapie? Tego nie wiem, są też inne sposoby poprawy DR.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Tego nie wiem, są też inne sposoby poprawy DR.
Mogą jeszcze iść w tym kierunku - Canon patent to increase dynamic range with use of Neutral Density filter (using Dual Pixel AF) - CanonWatch
80D z matrycą zbliżoną do Nikona D7200 + 1EV na dual pixel (+ nowy format plików, który to ogarnie :p)
Do tego lekki 10-18mm, marzenia :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Też mam nadzieję, że 80d będzie przełomowym APS-C u Canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Raczej nie będzie:
https://www.cinema5d.com/canon-c300-...dynamic-range/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Się okaże ;) Matryca kamery C300 II to ciągle "stara" architektura z zewnętrznymi przetwornikami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Jakiś czas temu (rok?) pisałem, że aby matryce Canona były konkurencyjne, potrzebne są dwa kroki:
1. zmiana stareńkiego procesu 500nm na nowszy,
2. zmiana architektury sensora m.in. przez wprowadzenie przetworników A/C na pokład.
Teraz mogę napisać, że krok 1. został wykonany, Canon produkuje już "duże" matryce w procesie 180nm 1p4m.
Co do kroku 2., to jest obietnica Maedy, że zostanie on wykonany dla WSZYSTKICH sensorów Canona. Czy 5d4 już się na to załapie? Tego nie wiem, są też inne sposoby poprawy DR.
wieszczysz te zmiany od dobrych 2 generacji - 5d4 się nie załapie, marketing wyliczy że ten segment (kotlet) może zapłacić dwa razy :mrgreen: najpierw za 54d, a następnie za coś lepszego. wprowadzą rewolucję od rebela (jeśli wprowadzą), jeśli nie wprowadzą to mnie dość długo nic nie sprzedadzą, a potem się zobaczy.
Maeda jeszcze niedawno na pytanie o DR twierdził że nic nie wie o "problemie", a matryce canona są wiodące.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Maeda jeszcze niedawno na pytanie o DR twierdził że nic nie wie o "problemie", a matryce canona są wiodące.
Zmienił zdanie jak im sprzedaż spadła :)