Fajnie wygląda. Jaki wb?
Wersja do druku
Fajnie wygląda. Jaki wb?
cześć słowiczek WB jak się nie mylę to na auto, ale pstryk zrobiony czarno-biały, przy 1.10s\f32\ iso 100
starałem się złapać na wiele sposobów, zmieniając czas, przysłonę, bw, i nawet wyszło pozytywnie pozdrawiam
Fajne fajne, ale z przysłona grubo poleciałeś [emoji5]
siema hudy bardziej już się nie dało, a tak świecił skubany że metodą prób i błędów doszedłem do f32 hehehe
ale jak dla mnie efekt zadowalający, tym bardziej że to nie jest pierwsze podejście (ja już nawet zacząłem z nim gadać )
nie no panie Robercie wszystko pod kontrolom, po prostu kiedy mi czas pozwala to chodzę sobie i pstrykam i czasami są to tylko wieczory czyli niewielki wybór
ale jak wyszedł twoim zdaniem na zdjęciu? będą z niego ludzie :)
Do pstrykania księżyca najlepiej używać pomiaru punktowego [emoji5] spróbuj następnym razem przy f/7,1-9 [emoji5]
Zdjęcie księżyca bardzo mi się podoba;) jaka ogniskowa?
jeno 300 panie Larino ciesze się że jak przypadło do gustu
hudy kolego postaram się przetestować jeszcze może dziś jak dam rade tyłek zerwać od kompa:mrgreen:
dzięki all
ok Robercie :)
sporo można teraz eksperymentować z porannymi mgłami, ciekawe jak wy się na takie coś zapatrujecie
92. mleczny poranek
Ostrzył bym na trawy, albo przymknął bym sporo. Szkoda że nie miałeś słońca, złapałbyś piękne rozbłyski na trawie.
słowiczek jak zawsze masz sporo racji z trawą się nie popisałem, za bardzo starałem się jakoś kombinować z ambonom i mi reszta uciekła, a słońca jeszcze nie było na tyle
ale ambona nie zając... poprawimy :słoneczko złapałem chwile później, jednak nie bardzo radziłem sobie z przepaleniami i nie koniecznie wyszło tak jak chciałem
93.poranek
92,93, to ten sam dzień? Samo 93 natomiast: jestem pewien, że robiłeś zdjęcia przez jakiś czas później od tej chwili i być może z innych niezbyt oddalonych miejsc. Wrzuć coś z tej sesji. W tym kadrze masz trochę bałaganu. Rozumiem intencje: pomysł dobry, ale techniczne nie tak. Tym niemniej cieszę się, że wciąż coś robisz, każde zdjęcie to krok do przodu, jeżeli potrafisz go właściwie ocenić;)
tak to ten sam dzień, i to samo miejsce 93 wykonane 7:38 a 92 pare minut wcześniej tylko słońce przy ambonie miałem za plecami,
popatrzę jeszcze jak coś znajdę to dodam, wiele nie robiłem bo czekałem na sarenki ukryty, ale i tak dostałem kosza :(
Oj tam, bywa i tak. Jak raz czekałem na księżyc na zamglonych łąkach, to później drogi nie mogłem znaleźć:D
tak jest, wierze ja nieraz stałem i zastanawiałem się gdzie jest auto,a z tego setu niewiele słowiczek nawet nie będę dodawał
No i ja również tu zajrzałem. Całkiem ciekawa galeria. Z jakiego tele ten Księżyc?
Ja robiłem kiedyś z MTO-11CA.
witam robson999 obiektyw canon EF75-300 1:4-5.6 usm II i bardzo się ciesze jak się podoba galeria
dzięki za odwiedziny
a dziś dodam kilka zaległych zdjęć
94.
95.
96.
97.
98.
98 ja bym stawial na ostrosc przy poczatku [emoji5]
więc już się tłumacze, z tą ostrością to tak zamierzone, siedziałem tam i czekałem na pociąg ale się nie doczekałem
a tak to wyglądało w oryginale
98.1
i dzięki za wypowiedzi
Wydaje mi się, że fota robiona telefonem. Jakość nie przyciąga, choć koncepcja ciekawa.
Ten pomysł z wiaduktem się sprawdza. Tylko jakość do zmiany/poprawy.
Zobacz inny pomysł:
. - Digital Foto Video
Robert dzięki, motywujesz mnie do poprawy
ja osobiście stwierdziłem że z bliska będzie takie nie bardzo, a to co pokazujesz jednak wygląda super
wybiorę sie tam ze statywem i poprawie
muszę was przeprosić za takie katusze jak to zdjęcie powyżej :))
ale postanowiłem korygować błedy, tym razem ze spokojem i statywem
czekając na pociąg marzeń...
99.
100.
101.
102.
Teraz dużo lepiej. :) Z ostatniego setu 99 najbardziej.
dzięki Domcia może jak by nie było zamglone, jeszcze ładniej wyszło jednak sporo kontrast podciągałem
101 też jest OK, może warto dodać nieco kontrastu i podostrzyć.
Motyw nieśmiertelny.
Zrób jeszcze takie zimowe, jak będzie nieco śniegu, czytego powietrza i nieba.
dzięki Robert no na pewno poczekam na zimę, niedawno czytałem że im zimniej tym czystsze powietrze
kontrast podkręcałem ale nie chciałem przesadzić, ostrość tylko trochę ruszyłem i prostowałem , tyle z obróbki na pc :)
No jest OK, z tą obróbką też nie ma co przesadzać.
dzięki Robert to znacznie poprawi korygowanie niedociągnięć, przynajmniej w obróbce
witam dziś mam okazję zaprosić was na wycieczkę do parku w Nisku
103.
104.
105.
106.
107. i ostatnie u pana bobra
pozdrawiam
Miejsce super, ale czemu w nocy? Na 106 światło trochę niezrównoważone. Kadry z parku są fajne, ale światło namieszało. Idź tam nad ranem, na sam początek dnia, może złapiesz poranną mgłę. Zdjęcie u bobra - też popełniam ten błąd. Unikaj zbędnych wtrąceń w kadrze ( lewy dolny róg), pozdrawiam;)
dzięki słowiczek, w następnym tygodniu, zrobię poranną serie, bardzo wiało i sporo poprawiałem przez światło, ale tak jakoś chciałem spróbować w nocy
Powiem tak, nie rób takich pstryków, szkoda migawki.Może zdjęcie 104,ale albo wczesnym rankiem albo wieczorem, kiedy masz tzw Złotą Godzinę.
polecam Digital Foto Video - Podstawy Fotografii
pozdrawiam.
italy dzięki za odwiedziny, ja musiałem zobaczyć jak to wszystko wyjdzie, wiem że rewelacji niema, znam temat złotej godziny ale teraz tak szybko przychodzi :)
a jak już ładnie napisał słowiczek nie będę wiedział jak nie spróbuje.
witam po przerwie
108. jak się nie mylę to sikora bogatka
Chyba chodziło że powinna znaleźć się w mocnym punkcie z lewej strony, żeby było więcej przestrzeni w kierunku, w którym zwrócone jest ptaszysko. Fajne te sikorki, zawsze trochę więcej koloru na tych łysych krzakach ;)
no tak macie racje z kadrem nie tak zrozumiałem mkkaczy (sory), dzięki za rady i odwiedziny
Bogatka, chłopczyk. To surowy kadr z puchy, czy ciąłeś? Dopóki jest zima, możesz podejść bliżej, dokarmiaj tylko regularnie. Sikorki nie wymagają czatowni, czy wymyślnego maskowania, tylko spokoju. W mroźne dni przyzwyczaisz je do jedzenia z ręki, ale to wymaga cierpliwości i poświęcenia. Siedząc w bezruchu (stania nie polecam) też odczujesz mróz:)
Na sikorkowe menu składa się: słonecznik łuskany i w łuskach, orzeszki ziemne (nie solone, podobnie jak wszystko, co podaję ptakom), pokruszone ziarna dyni, pokruszony i suchy chleb ( środki), proso, kasza, ryż, słonina. Ostatnio w lidlach pokazały się zawieszki w siatkach, sikorki za nimi przepadają. Teraz uwaga: NAJEDZONE przysiadają na jakieś 5 minut na gałęzi i po tym czasie albo dopychają jeszcze, albo lecą na deser:). Ważna rzecz: stoję, czy też bardziej stałem ZAWSZE z podniesionym, gotowym do cyknięcia aparatem. Gwałtowny ruch sprzętu do góry, bo jest fajny kadr, spłoszy ptaki. Dlatego o pozycji trzeba pomyśleć wcześniej, podobnie jak o statywie, czy innej podpórce. Body i szkło też swoje ważą. Dlatego mile wspominam ef400/5.6, cykanie z ręki niemal bezproblemowe:). Podobno ze statywu kiluje wiele szkieł uzyskanym obrazkiem.
Warto też czasem pomyśleć o wygodniejszej, siedzącej pozycji;)
słowiczek jak zawsze profesjonalną radą posłuży, brakuje tylko jeszcze przepisu jak złapać i czy dusić czy upiec ;) (oczywiście żartuję). A karmę dla ptaków lidlowską można jeszcze w niktórych sklepach dostać :)