-
Odp: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem
Ludzie nie wiem co Wy macie z tymi problemami z Sigmą czy Tamronem. Mam od około 10 lat 24-70/2,8 z pierwszej serii i jest bardzo ostra i nigdy nie miałem problemu z nią a topiłem i nie oszczędzałem jej. Tylko jest wolna i celnośc jest na poziomie 70% A S10-20/3,5 jest bardzo ostre od pełnej dziury. I dobrze się sprawuje jako reporterka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Jakie Sigmy?
Zresztą to, że nie trafia to generalnie raczej wina Canona, który w ten sposób broni się przed konkurencją.
A dlaczego "wina" Canona?
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojciech O.
Ludzie nie wiem co Wy macie z tymi problemami z Sigmą czy Tamronem.
A może jednak warto wziąć pod uwagę, że własne doświadczenia to zbyt mała próba żeby wygłaszać takie apele.
-
Cytat:
A dlaczego "wina" Canona?
Starają się by ich protokoły komunikacyjne których nie ujawniają były niekompatybilne ze szkłami innych producentów. I teraz jeszcze to, że ponoć nie działają podwójne krzyżowe. Aczkolwiek nie dziwię się, że tak robią i doskonale ich rozumiem. Gdyby pozwolili i AF w szkłach innych producentów mogło działać na takich samych zasadach jak AF obiektywów systemowych, to pewnie sprzedaż ich szkieł poważnie by spadła.
Ewentualnie mogliby przeprowadzić dekompilację firmware aparatów Canona i wypuścić wersje z wyciętymi zabezpieczeniami przed innymi obiektywami.
A może Sigma jest faktycznie na tyle słaba, że nie jest w stanie wypuścić poprawnie działającego AF.
Jakie EX? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Starają się by ich protokoły komunikacyjne których nie ujawniają były niekompatybilne ze szkłami innych producentów.
A to jest na podstawie jakichś danych czy domysły, bo bez przerwy o tym czytam ale nigdzie dotąd nie spotkałem się z jakimś twardym dowodem na takie praktyki. O ile wiem patent na EF-a wygasł jakiś czas temu więc nie wiem co jest powodem takiego stanu rzeczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A może jednak warto wziąć pod uwagę, że własne doświadczenia to zbyt mała próba żeby wygłaszać takie apele.
To prawda iż jedna osoba nie jest wartością reprezentatywną. Jednakże mam kolegów którzy z powodzeniem zawodowo pracują na Tamronach szczególnie macro i też nigdy na nie nie narzekali. Co innego z Sigmami i też jak testowałem ich sprzęt to mnie trwoga i złość dopadała.
Ale ja zawsze miałem porąbane towarzystwo :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Tak go zawstydzają, że na 3 kupione Sigmy do Canona żadna nie trafiała, a 2 były krzywe. Dodatkowo na jednej mnie wydymali na gwarancji wmawiając, że to ja wykrzywiłem wewnętrzny człon optyczny. Kolega dla odmiany kupił sobie 2 Tamrony do D300s i obydwa się rozleciały. Dostał zastępczego i tak samo się posypał. Oddał ten chłam. Tak to jest różowo z tymi niezależnymi producentami. Dla kontrastu podam, że kupiłem 20-letni Ef 200/2.8L USM, obdrapany, wyglądał jak szrot. Optycznie rewelacja, mechanicznie też bez wad. Popstrykałem, sprzedałem. Pewnie będzie jeszcze miał ze 20 właścicieli przez kolejne 20 lat i będzie sprawny całkowicie.
ok brachu, kupuj Canony, badz szczesliwy i rob ladne zdjecia :)
yo!
-
Obiektyw pojawił się w cenniku cyfrowe.pl za 3499 PLN. Zdaje się, że Merde przewidział cenę bezbłędnie ;)
-
Obiektyw pojawił się w cenniku innej firmy za 2950 :)
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pancernik12
Obiektyw pojawił się w cenniku innej firmy za 2950 :)
Pozdrawiam
tzn jakiej?
-
Nie wiem czy można reklamować sklepy na forum :) Nie chcę się narazić adminom.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pancernik12
Nie wiem czy można reklamować sklepy na forum :) Nie chcę się narazić adminom.
Pozdrawiam
Możesz podać nazwę sklepu, byle by nie linkować.
-
OK.
Sprawdziłem jeszcze u innych:
redcoon.pl - 3999PLN
interfoto.eu - 2950PLN
Pozdrawiam
-
Jak na początku takie ceny to z czasem stanieje na jakieś 2500, a to już całkiem sensowna cena za takie szkiełko.
-
Interfoto to w tej cenie też do nikona mają :lol: A u oficjalnego dystrybutora cena 3290 ale niedostępna dla żadnego systemu :(
-
Czy obiektyw jest już gdzieś dostępny do "pomacania"?
Wysłane z Sony Xperia S
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaco
Czy obiektyw jest już gdzieś dostępny do "pomacania"?
Wysłane z Sony Xperia S
Skoro dostępna w sierpniu , także podejrzewam że egzemplarze pojawią się z końcem lipca już w sklepach co niektórych. Sam jestem ciekawy jak ktoś będzie już miał w łapkach to zda relację czy warto czy jak się to wszystko ma..:)
-
Właściwie to jakie macie jeszcze wątpliwości? Była masa sampli. Był test na optycznych. Czego chcieć więcej? :)
-
Ja chcę go "pomacać" i na 99% kupić:o
Wysłane z Sony Xperia S
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
na 3 kupione Sigmy do Canona żadna nie trafiała, a 2 były krzywe. Dodatkowo na jednej mnie wydymali na gwarancji wmawiając, że to ja wykrzywiłem wewnętrzny człon optyczny. Kolega dla odmiany kupił sobie 2 Tamrony do D300s i obydwa się rozleciały.
Piękna tragedia, jak mawiał ś.p. poseł Małachowski opowiadając o internowanym związkowcu, którego żona poszłą w długą z UBolem.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A to jest na podstawie jakichś danych czy domysły, bo bez przerwy o tym czytam ale nigdzie dotąd nie spotkałem się z jakimś twardym dowodem na takie praktyki.
Na tej samej podstawie na której ktoś napisał wczoraj że jedni drugich informują o wszystkich swoich tajemnicach. Jak się Japończyki dowiedzą co wyrabiają to się za głowy złapią i się sami pozwalniają z roboty i zaczną ryż uprawiać.
Zresztą nie ma się co dziwić że mało w Polsce speców od prawa patentowego.
-
-
Jeżeli tak daje sobie radę to nic tylko chyba trzeba brać obiektyw w ciemno :)
18 mm i 1.8
-
nie widzę nic powalającego w tych fotkach, no, może poza szumem (box)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
nie widzę nic powalającego w tych fotkach, no, może poza szumem (box)
skoro sam nie wypróbujesz to się nie dowiesz. Ja to raczej jestem nastawiony na tak co do tej sigmy. Szum może celowy może i nie , mnie tam odpowiada w tej dziedzinie. Testy są , a każdy zdecyduje za siebie.
-
nie mówię, żeby nie kupować, po prostu widzę słabe (technicznie) fotki
czytałem test na Fotopolis, wszystko cacy, ale bf...
kupujesz, oddajesz do kalibracji td... nie kręci mnie to
jedyną zaletą jest światło
-
Cytat:
jedyną zaletą jest światło
I ostrość przy tym świetle. I jednak pewna uniwersalność. Masz od umiarkowanie szerokiego kąta do standardu. 35 i 50 mm dwie świetne ogniskowe do repo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
35 i 50 mm dwie świetne ogniskowe do repo.
28, 35 i 50. I wszystko f/1.8.
Szkoda, że nie zaczyna się od eq 24 mm, ale nie można przecież mieć wszystkiego :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zbyszko666
Szum może celowy może i nie , mnie tam odpowiada w tej dziedzinie...
A błądząca ostrość? I nagle się okazuje, że ze świetnego obiektywu do repo robi się świetny obiektyw do niewiadomoczego.
-
Pojawiła się sztuka na allegro.
Pozdrawiam
-
Heh - w Australii, po przeliczeniu ten obiektyw wychodzi za 2100 :)
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
A błądząca ostrość? I nagle się okazuje, że ze świetnego obiektywu do repo robi się świetny obiektyw do niewiadomoczego.
Nie wiem czy błądzi aż tak bo nie miałem w dłoniach. Może trzeba będzie wybierać spośród kilku egzemplarzy.
-
Fajny sprzęcik do przyszłego 7dmk2 :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zbyszko666
Nie wiem czy błądzi aż tak bo nie miałem w dłoniach. Może trzeba będzie wybierać spośród kilku egzemplarzy.
Skoro w pierwszym zdjęciu ostrość poleciała na buty, a w drugim na sekundanta/trenera (nie znam się na boksie), a nie na zawodnika to śmiem twierdzić, że ostrość najwyraźniej błądzi. Co najgorsze widać to na miniaturce 800px. Więc wniosek nasuwa się taki a nie inny. Zresztą o chimerycznym AF w mojej sigmie 20/1.8 mógłbym co nieco opowiedzieć. Obawiam się, że w tym przypadku będzie podobnie.
-
jeszcze go nie ma, a już trzeba się martwić, by "trafić na dobrą sztukę"
-
Dobrą sztukę będzie miał ten mały kitajec co po Hongkongu lata i filmiki na youtube wrzuca :) reszta będzie wybierała spośród tysięcy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Skoro w pierwszym zdjęciu ostrość poleciała na buty, a w drugim na sekundanta/trenera (nie znam się na boksie), a nie na zawodnika to śmiem twierdzić, że ostrość najwyraźniej błądzi. Co najgorsze widać to na miniaturce 800px. Więc wniosek nasuwa się taki a nie inny. Zresztą o chimerycznym AF w mojej sigmie 20/1.8 mógłbym co nieco opowiedzieć. Obawiam się, że w tym przypadku będzie podobnie.
a pomyślałeś że to może być wina fotografa ?:)
a z resztą to samo było w zapowiedziach z nową Sigma 35 1.4 . Zawsze się pokazywał jakiś "ambitny" recenzent który oceniał (krytykował) szkło którego jeszcze nie ma, którego nigdy w rękach nie miał i nie będzie miał :-) a teraz co, wszyscy kwiczą z zachwytu nad 35 :)
mam nadzieje że to szkło będzie tak samo udane, jak poprzednie. W końcu Canon i nie tylko, będą mieli poważną konkurencje :-)
Canon produkuje coraz droższe szkła, nowe wersje L teraz prawie dwa razy droższe, z małym skokiem w przód. Sigma zaczyna produkować rewolucyjne obiektywy, za bardzo przyzwoite pieniądze. Sigma ładny market sobie robi, w momencie gdy Canon przegina z cenami :-)
-
W UK dostepny na np procamerashop za okolo 2700zl
Mnie, jako ze ostatnio padla 50tka 1.8 (autofokus) i planowalem Sigmy 35/1.4 to premiera tego obiektywu to gwiazdka z nieba ;)
Tez zapowiadajacy sie przyzwoicie 70D (w razie awarii mojego 50D) "przechodzenie" na FF odroczyl przynajmniej na nastepne lata.
Nie wiem czy zdecyduje sie go kupic online, na razie czekam - moze pojawia sie niedlugo w lokalnym sklepiku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
a pomyślałeś że to może być wina fotografa ?:)
Nie! Wielki napis B.Whott potocotton.co.uk wyklucza taką możliwość. Natomiast mimochodem wspominając o 20/1.8 (chimeryczny AF w niektórych obiektywach sigmy) nieskromnie napiszę że pojęcie trafiania w punkt nie jest mi zupełnie obce :)
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
a z resztą to samo było w zapowiedziach z nową Sigma 35 1.4 . Zawsze się pokazywał jakiś "ambitny" recenzent który oceniał (krytykował) szkło którego jeszcze nie ma, którego nigdy w rękach nie miał i nie będzie miał :-) a teraz co, wszyscy kwiczą z zachwytu nad 35 :)
Moja "ambicja" nie ma nic wspólnego z tematem - chórek 5 eunuchów to jeszcze nie chór anielski (strasznie w religijny nastrój wpadłem - niech nikt nie bierze porównania dosłownie i "do siebie" w każdym razie), bardzo wiele osób zostało ze swoim 35L (oczywiście ci co już mieli), kilka osób kupiło 35/2.0 IS i bardzo sobie chwalą - a że nie tłuką w kółko macieju o tym w wątkach....to nic nie znaczy.
Oczywiście życzę wszystkim potencjalnym nabywcom szczęścia i oby się okazało że to jest ten GRAAL na którego tak wszyscy czekali :)
-
Mnie zaskakuje fenomen tego obiektywu. Ciekawe kto to kupi. Zawodowiec? Raczej nie. Amator? Kto będzie chciał biegać z prawie kilogramowym klockiem o dość przeciętnie uniwersalnym zakresie ogniskowych? Ja na pewno nie. Chętnie kupiłbym w zamian ze dwa naleśniki, niechby optycznie gorsze ciut były i ciemniejsze nawet, np. 16/2.8 + 30/2.0. Różnica w obrazku byłaby pomijalna, natomiast w poręczności ogromna.
-
ślubniaki kupią na pewno jako zapas pod APS-C
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Mnie zaskakuje fenomen tego obiektywu. Ciekawe kto to kupi. Zawodowiec? Raczej nie. Amator? Kto będzie chciał biegać z prawie kilogramowym klockiem o dość przeciętnie uniwersalnym zakresie ogniskowych?
Może ktoś, kto nie ma FF a chciałby mieć obrazek który choć próbuje konkurować z tym uzyskiwanym przez jasne zoomy na FF?
Akurat waga dla mnie nie jest żadnym argumentem (rozmiary owszem, ale to nie jest kloc klasy 70-200/2.8).
Gdybym nie miał inaczej ustawionych priorytetów budżetowych, to na pewno zostałbym posiadaczem tego cuda.
-
Ja posiadam 7D i planuje zamienić C 24-70 2.8 L na Sigme. Wiem że to inne zakresy, ale potrzebuję właśnie coś szerszego
Wysłane z Sony Xperia S
-
i tutaj kolejne sample z owego szkiełka znalezione głownie na flickr
oraz
większe bez problemu można znaleźć
-
4 pogladowe sample, wszystko na f1.8
http://imageshack.us/photo/my-images/843/i8yi.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/14/la55.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/826/hedl.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/708/ih68.jpg
exify powinny byc, w sumie zrobilem moze ze 20 zdjec dopiero (z czego polowe w centrum sigmy gdzie bylo dosc ciemno, a reszta na meeczu :O) ale AF nie trafil tylko w 1 przypadku, ale nie wiem czy przypadkiem nie docisnalem go zanim zdazyl do konca wyostrzyc... generalnie jutro smigam za miasto wiec potestuje troche wiecej to szklo i wrzuce konkretniejsze sample, wnioski na teraz:
ostro od f1.8 (a jestem dosc ''radykalny'' jesli chodzi o ostrosc i tu ona jest)
AF poki co bardzo sprawny i celny ale to do dluzszgo testowania
obudowa bardzo ok
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Gdzie kupiłeś i za ile?
Wysłane z Sony Xperia S
-
''centrum sigmy...'' warszawskie, za tyle ile widac na ich stronie, dostali 4 sztuki do sprzedazy
-
Obal system razem z SIGMA nadchodzi wyzwolenie... Czyżby Sigma coś planowała w związku z tym szkiełkiem? Ktoś coś wie? Czy może planują uzupełnić szklarnię o 35-100 f1,8 ;)
-
czekam w takim razie na kolejne sample. Rozumiem ,ze robione z 7D :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pancernik12
Heh - w Australii, po przeliczeniu ten obiektyw wychodzi za 2100 :)
Pozdrawiam
Gdzie jest haczyk? Ile kosztuje wysyłka paczki z Australii do Polski?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Yova
Ktoś coś wie? Czy może planują uzupełnić szklarnię o 35-100 f1,8
Tak, to będzie kit do Sigmy SD-2 FF :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaco
Gdzie jest haczyk? Ile kosztuje wysyłka paczki z Australii do Polski?
Nie mam pojęcia na czym polega haczyk. Linki znalazłem w ameryckim fotoforum. Tam też byli zdziwieni. Zajrzałem, przeliczyłem i tak wychodzi.
Pozdrawiam