Wow! Szkoda! Widać, że to jakas słabsza sztuka. W sumie jak kupowałem to przy testach w salonie też widziałem taka mydlaną sztukę. Czyli sie zdarzają. Dobrze jest wybrać sobie egzemplaż.
Wersja do druku
Mydlana sztuka? Dla mnie to ewidentny FF.
A może po prostu fotograf dał ciała , nikt z Was o tym nie pomyślał?
W takich warunkach? Serio? Obiekt w centrum, więc raczej odpada opcja "ostrość uciekła przy przekadrowaniu", światła też raczej niemało.
W jednym na pewno dał ciała - że puścił takie zdjęcie "w świat" ;-)
Za MC_: tak, to jest ewidentny front focus, ostrość gdzieś w okolicach prawego dolnego rogu (ale chyba poza kadrem lekko).
Łatwo poznam taki FF, bo miałem z Canonem 50/1,4 :mrgreen:
Zgadzam sie! Ostrości nie ma tan gdzie powinna byc! Mało tego na tym zdjęciu nie ma jej nigdzie. Na powiekszeniu widać, że to jakieś mydło. Wiem jak wyglądają ostre zdjęcia z tej sigmy i 5d2. No cóż trafił gość na słabą sztukę.
Jezeli chodzi o AF to właśnie tego jestem najmniej pewien w swojej sigmie. Zwłaszcza z 5d2. Przyznaje, że po kilku pobierznych testach na dalsze odległości zdażyło sie jej spudłować. Ale z 35L też pudła zaliczałem. Tak naprawdę zdania nabiorę po weekendzie. Szkoda by było takich właściwości optycznych zmarnowanych kiepskim AF.
Może ostrzył górnym punktem a nie centralnym, punkty inne niż środkowy w 5D II żyją własnym życiem, z mojego doświadczenia nie da się ich używać z jasnymi stałkami.
A może ostrzył manulanie ;)
Tak patrzę na tą Sigmę i patrzę i sam nie wiem ;-)
Akurat potrzebuję takiej ogniskowej - i myślałem nad Canonem - a tutaj taka sigma wyskoczyła - i wszystko super ostrosc itp ale ...
Wszystkie te przykładowe zdjęcia mnie nie przekonują - brakuje im czegos co by zachwycilo (ja wiem ze nie tylko sprzet o tym decyduje) - ma ktos jakies przklady albo linki z czyms naprawde dobrym z tej Sigmy?
nie, nikt nie ma :)
kup 35L ktorej magie juz wszyscy znaja :D
New Sigma 35mm f/1.4 HSM DG - Canon Digital Photography Forums
Prosze bardzo, zdjęcia się tam robi z przyjemności i z pasji, nie tak jak u nas "liczy sie sprzęt"
Myślę, że jak zrobisz to będzie :)
ja mam jeszcze coś takiego f/1.4:
Znów mi się podoba.
Podobno tym dockiem można ustawiać AF dla różnych stref odległości ostrzenia.
Może zrobimy zrzutkę i kupimy sobie jednego? Będzie przechodni, ten kto chce skorzystać płaci kaucję oraz za przesyłkę od osoby która ostatnio używała docka.
a jaki koszt tego Docka i czy jest juz dostępny ?
Lepiej chyba będzie wynająć od Sigma Pro centrum o ile będzie :)
W Sigma ProCentrum jest, przynajmniej w Poznaniu. Koszt: 66% wartości = kaucja + ca. 170PLN za wynajem szkła na 3 dni.
Tak do 4 stref
http://www.sigmaphoto.com/client/doc...A_USB_DOCK.pdf
--- Kolejny post ---
Można jakiegoś rawa gdzie jest dużo CA
Dzisiaj kupowałem ze znajomym omawianą Sigmę. Powiem na razie tyle - Rewelacja na moim starym 5D. Więcej wieczorem opowiastek i sampli
Tego chyba jeszcze nie było:
Battle of the Bokeh - Canon, Nikon Sigma 35mm f/1.4 - YouTube
Co ciekawe, podobno "boke" tej Sigmy jest gorszy od Canona. No to ciekawie ludzie to ocenili ;-)
A więc tak ludziska. Pierwsze co sprawia pozytywne wrażenie to solidność i jakość samego szkła. Tulipan od strony soczewki podgumowany dla lepszego zakładania pewnie. Od strony aparatu patrząc mamy połyskujący metalowy pierścień, nie wiem do czego ale ładnie wygląda. Obiektyw ma dobrą fakturę plastiku, dobrze leży w dłoni no i jest ciężki i spory, odrobinę większy jak moja 50tka Sigmy. W sklepie zrobiłem kilka strzałów na różnych punkact Af'u i doznałem szoku jak szybko ustawiana jest ostrość i jak celnie trafia. Faktycznie obiektyw na pełnej dziurze ostry bardzo, dużo ostrzejszy od mojej 50tki. Boczne punkty w moim 5D użyteczne i sprawdzone, obiektyw nie miał problemu ze złapaniem ostrości na nich. Jak uda mi się od znajomego pożyczyć zrobię bardziej zacne foty aczkolwiek uważam, że już raczej nie ma to sensu Poniżej kilka sampli na F/1,4.
Sigma taka fajna, że aż czacha dymi. Chamsko pojechał po wykonaniu elki.
jak to trafia i jak się zachowuje optycznie przy większych dystansach?
robiłem też foty z daleka w studio znajomego i nie było kłopotu z trafianiem, optycznie bardzo przyjemnie, nie zauważyłem czegoś niepokojącego, mam też sample
Rób więcej! ;) Jak dobrze pójdzie to pod koniec lutego jadę przymierzyć się do zakupu :)
a ja zazdrosze sklepów gdzie mozna zobaczyć tyle sprzetu, nic tylko brać:mrgreen:
No ewidentnie widać, że dystans jej nie straszny ;-)
Kurczę wygląda na to... postarali się :D
Wiesz - to nie pierwszy przypadek, kiedy to juz byly testowane na CB alternatywy eLek i wszystko bylo super, tylko... jak ludzie mieli kase to i tak w wiekszosci siegali po eLki :mrgreen:
to samo chciałem napisać sorki ale nie jestem wyznawcą kultu L i głupi tez nie jestem aby przepłacać do starej eLki 2 tyś zł. tylko po to aby poczuć sie lepiej, że mam L :D może teraz Ci wszyscy co nie potrafia pogodzić sie z faktem, że wreszcie Sigma przegniła Canona w kwesti optyki za dużo mniejsze pieniądze i za wszelką cene będą ją ganić bez względu jakaby nie była. Tak to wygląda.
Ja w Warszawie w SIGMA PRO CENTRUM podpinalem trzy sztuki do mojego 5DI , z bliska bylo idealnie ( ostro jak ciecie lancetem ) natomiast przy zwiekszaniu odleglosci od fotografowanej osoby wykazywala logarytmicznie postepujacy BF , na kazdej sztuce praktycznie tak samo :( to co mnie bardzo pozytywnie zaskoczylo to szybkosc AF , jedyne szklo do ktorego moge go porownac to ( AF-S 24-70 z D700 ) blyskawica
Też nie jestem wyznawcą L, ale doceniam te obiektywy przede wszystkim za w miarę niezawodny układ AF. To, że S daje maszynkę do kalibracji oznacza ni mniej więcej tyle, że spodziewa się problemów z AF także w nowych konstrukcjach. Tylko z uwagi na fakt, że jestem amatorem, trzymam S 50/1.4 - po prostu mogę sobie pozwolić na chimeryczny AF i w razie czego powtórzyć ujęcie. Jako zawodowiec bym tego nie zdzierżył. Jeśli początkowe zachwyty nad S 35/1.4 potwierdzi więcej osób, szkło na różnych korpusach i po dłuższym czasie eksploatacji zachowywać się będzie przyzwoicie, również chętnie zachowam 2k PLN w kieszeni. Ale jak na razie sceptycyzm (wynikający z praktyki a nie opinii w necie) do obiektywów firm niezależnych pozostaje.
Po pierwsze - jestem fanek eLek. Po drugie - od lat twierdziłem: nic poza szkłami canona. Jednak obie te kwestie zostały zburzone tą sigmą. Jest świetna. Sprawa do GRUNTOWNEGO przemyślenia przez księgowych canona. Nawet wierni fani zmęczeni horrendalnymi cenami nowych canonowskich szkieł kierując się rozsądkiem dadzą zarobić konkurencji.
Ja osobiscie czekam jeszcze co i jak. W tygodniu podjade potestowac i moze jakos porownac 35L z ta Sigma na nowej piatce i szczerze jestem ciekaw co wybiore. Zrezygnowalem juz z nowego 24-70L II bo cena z kosmosu a jakosc szkla (zdjecia i wykonanie tubusa) nie powalaja mnie w stosunku do wersji pierwszej. Jak podejme decyzje, to dam znac :-)
U mnie mam taki sam objaw na 5d1 z S 50. Logarytmicznie wzrastający BF na większych dystansach. Jutro oddaję do kalibracji. Może stare piątki miały jakiś inny algorytm, a obiektywy są kalibrowane domyślnie pod jakieś nowsze? Zobaczę po powrocie z serwisu. :) Tak czy siak to 35 mm jest kolejne na liście zakupów.
Widzisz sam stwierdzileś że Lki tez maja zawodny Af, zapewne Sigmy w ręce nie miałeś, ja owszem. Zanim kupiłem S50 mialem Canona 50/1.2 i wcale lepszy Af od sigmy nie był, szkło wolne a tez potrafiło przestrzelić, więc sorki. Co do zachwytów innych o Sigmie i jej pracy po pewnym czasie moge powiedzieć że mam 50tke od 2 lat i wygląda jak ze sklepu, nic nie trzeszczy Af działa tak jak w nowej więc to dla mnie żaden argument aby wydac 2K więcej za canona. Inne firmy niezależne mnie nie interesują bo nie kupuje ale Sigmie będe kibicował bo robi bardzo dobra pracę. Złego słowa na nia nie powiem bo miałem do czynienia z każdą która da się podpiąć pod FF. Tyle...
A miales owa sigme ze sie o niej zle wypowiadasz?
Wysłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk
Ostatni raz ci napiszę żebyś czytał ze zrozumieniem. Pokaż mi, gdzie napisałem źle o tej Sigmie? Mój post zawierał poparty doświadczeniem sceptycyzm do Sigmy i generalnie gorzej pracującego AF w szkłach konkurencji. Napisałem też, że jeśli stał się cud i ktoś zaczął robić szkła z AF lepszym niż w C, chętnie kupię tę Sigmę.
Dobrze też nie pisałeś a owej Sigmy nie miałeś aby sie tak wypowiadac o gorzej działającym układzie Af więc wybacz :)
Wybaczam.
Idź pobaw się i sam się przekonasz :)