highlight recovery in movie mode https://groups.google.com/group/ml-d...5d128529b9e90e
Wersja do druku
highlight recovery in movie mode https://groups.google.com/group/ml-d...5d128529b9e90e
Panowie ostatnio zaczęli z powodzeniem grzebać przy digicu więc niedługo mogą wyjść całkiem niezłe funkcje.
@iso - z tym że oni grzebią wyłącznie przy digicu ;)
yy no racja. tym razem dogrzebali się do jakichś magicznych cyferek i na ślepo sprawdzają co jest czym. z powodzeniem, bo już parę efektów można zaobserwować w ostatnim eksperymentalnym autoexecu.
W każdym przypadku to jakieś magiczne cyferki/wartości, które trzeba zmieniać i patrzeć na to co sie dzieje. Fajnie jeżeli znaleźli kolejne. Może to pomóc przy nowych funkcjach.
Wczoraj zainstalowałem ML na swojej karcie i jak narazie poznaje jego możliwości :)
Kawał porządnego oprogramowania! Proste i bezpłatne rozwiązanie na wiele bolączek. Odżyją manualne szkła ("focus peaking"). Szkoda że Canon nie patronuje tym "upgrade'om" i mało ludzi skorzysta z tych udogodnień (trzeba szukać, szukać, czytać, czytać). To się nazywa prawdziwy "firmware upgrade".
Jeśli można prosić administratora o dopisanie w nazwie wątku "Magic Lantern ulepszony firmware" to byłoby ludziom znacznie łatwiej znaleźć pożyteczne informacje.
Technicznie nie ma problemu.Cytat:
Jeśli można prosić administratora o dopisanie w nazwie wątku "Magic Lantern ulepszony firmware" to byłoby ludziom znacznie łatwiej znaleźć pożyteczne informacje.
Ale do zmian tytułu wątku potrzebny jest głos Autora wątku na PW do moderatora.
Jeśli każdy z użytkowników będzie zmieniał tytuły każdego wątku,może być ciekawie :idea:
Miałem "jazdę próbną" z aparatem Sony NEX 5. Jak dla mnie rewelacja. Nie wiem czy w ML może zmieniać kolor obwódki (w Sony można, czasem to dosyć istotne). Testowałem tego NEX'a na szkle f/2,8, czyli bez "papierowej GO". Jest pewne (oczywiste) ograniczenie - w obszarach bez kontrastu focus peak "nic nie zaznaczy" (np. lite tło).
"Curb your enthusiasm" :oops:
witam temat to ML więc nie tworząc nowego wątku piszę tu
Czy istnieje magic lantern na Canon 450D lub 40D na ich tronie nic nie ma o tym ale może komuś udało się coś przerobić. Czy może spotkał się ktoś z tym programem na 450D?
http://magiclantern.wikia.com/wiki/FAQ
Will it work on a 40D, 1000D, GH1, D7000, etc?
Short answer: Maybe.
Longer answer: The CHDK project successfully supports many different cameras running different operating systems, but finding the necessary kernel entry points is a very time consuming process. Since Magic Lantern is publicly available, someone with the time, the hardware and the inclination to port it to other cameras can do so.
The 40D, 450D, 1000D and 5Dmk1 are similar in hardware, but they run vxWorks and would be lots of effort to support.
czyli rozumiem to jako "może i działa ale trochę się coś różni w środku i trzeba pogrzebać"
ok czyli jeśli się nie znam na programowaniu tego to nic nie znajdę gotowego do instalacji?
a czy ktoś wie czy w sieci istnieje może już wersja że u kogoś działała?
dzięki za odpowiedzi
szkoda no nie stać mnie na zakup nowego lustra z video a chciałem się pobawić :/
W moim 50d Magic lantern nie chce działać...
Jaka może być tego przyczyna?
Wgrywam tak jak w instrukcji i aparat się wiesza...
Dopiero wyjęcie baterii pomaga...
Bardzo zależy mi na funkcji nagrywania video i był bym wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich
A szukałeś rozwiązania w tym wątku: http://www.canon-board.info/showthre...re+50d&page=17
A czy ktoś próbował uruchomić funkcję "Don't click me!" w zakładce Debug? W podpowiedziach na dole ekranu czytamy "The camera may turn into a 1DX or it may explode." Wydaje się że opcja przemiany aparatu w model 1DX jest bardzo interesujaca. To chyba najtańszy obecnie sposób na posiadanie tak profesjonalnego aparatu.
A co jeśli zadziała druga część zdania?
Moim zdaniem lepiej nie ryzykować i korzystać w ML wyłącznie z opcji przemiany 50D na 7D.
hahaha don't click me to taki stress test kodu ML, do sprawdzenia czy z nowymi eksperymentalnymi wydaniami ML wszystko w porządku. Spokojnie możecie klikać, co najwyżej aparat Wam się zawiesi.
Mamy cię !!! :)
Witam
Panowie, z ML stykam się kilka miesięcy. Niedawn zainstalowałem wersję z 22.12.2011. Prawie wszystko fajnie bangla ale mam pewne problemy:
1. Czesto w trakcie zabaw z ML zdarza się zamrożenie ekranu - ale to z mniejszych problemów;
2. Timelapsy - po wybraniu "intervalometer" ustaiam np: 10s. wychodzę klawiszem kosza i zaczynają się problemy - pojawia się
intervalometer - 3... 2... 1... i klapnięcie lustra, pictures taken 1, gaśnie ekran, miga dioda SD, oświeca się ekran i znów "intervalometer" już tylko na 1 sekundę i znów czarny ekranik.
Zdażyło się też pojawienie się komunikatów Gain oraz coś z dopasowywaniem (nie pamiętam tekstów), pojawiaja się jakieś obliczeni i kilka ramek na obrazie. I tyle - brak zdjęć na karcie pamięci.
3. co robi opcja Slit-scan Pic w Shoot? Są tam opcje: Mode, Flags, Hi-Res, Slit Skip - proszę o objaśnienie.
4. czasem po wejściu w szczegóły przez Q - nie moge później poruszać się po menu - pomaga naciśnięcie spustu do połowy i znów wejście do ML
5. Exp.Override - po włączeniu ON nie da się zejść poniżej 1/31 shutter. Gdzieś na vdslr foru czytałem że to pozwala zejść do 1/25. Napewno FPS ovveride to nie to czego oczekuję - tutaj jest tylko zejście z ilością rejestrowanych klatek. Oczywiście dla mniej niż 1/25 pewnie efekt podobny ale jednak nie daje to efektu rozmazania obrazu a przeskoki;
6. ktoś wyjaśni czym jest Tv Override? Rozumie że chodzi o czas migawki ale skąd zapis w stopniach?
jeszcze pkt 6. Tv Override - jeśli ustawię w FPS np 10 - mam 10 klatek na sekundę i wtedy mogę ustawić w TV wartość 360* co daje 1/10s czas naświetlania jednej klatki. Problem jest tylko taki że materiał ma 10klatek/s co sprawia że odtwarany jest 2,5 razy szybciej. I tutaj sęk w tym - czy da się uzyskać wygląd materiału jak przy 1/10s/klatkę naświetlanie w materiale zapisanym tempem 25kl/s?
jeszcze jeden problem 7. często przy powiększaniu obrazu na podglądzie (klawisz +) dającym powiększenie x5 i x10 dochodzi do zamrożenia obrazu. Działają wszelkie menu ale obraz LV jest zamrożony. Nie pomaga włączenie menu canona czy ML, jedynie wyłączenie i włączenie LV lub zasilanie off/on.
A czy ktoś wie czy ML umożliwia odpalenie bracketingu po wysłaniu jednego sygnału wyzwalania do body 60D ? Oczywiście opcja z wcześniejszym podniesieniem lustra z uwagi na 2s opóźnienie odpada, dlatego pytam.
Mówiąc w skrócie wysyłam sygnał raz i wyzwala serię np. 3 zdjęć
Zainstalowałem ML dziś, bo brakuje mi w aparacie jednej funkcji - mianowicie normalnie w trybie robienia zdjęć Live View, AF jest uruchamiany przez przycisk *
Wiem, że zasada działania AF w trybie LV jest inna niż podczas patrzenia przez wizjer, ale czy nie dało by się w software ustawić tak, że wciskanie migawki do polowy działa jak przycisk * i uruchamia AF?
Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia.
Zanim spadnie na mnie gros komentarzy typu "jak chcesz takiego ostrzenia to kup se małpkę" pragnę wyjaśnić iż właśnie tej funkcji brakowało mi podczas wykonywania może nie profesjonalnego, ale zlecenia, gdzie 8 godzin musiałem kucać i gimnastykować się, żeby patrzeć w wizjer po czym dwa dni miałem zakwasy.
Nie wiem jak w 500D ale u mmie w 550D AF uruchamiany jest normalnie przez spust migawki przez * nie działa. Prawdopodobnie coś poprzestawiałeś w menu aparatu w C.Fn.
Może 550D ma inaczej. Chodzi mi o tryb Live View. AF domyślnie uruchamiany jest tylko przez przycisk * (inaczej niż podczas patrzenia przez wizjer, gdzie wystarczy do połowy wcisnąć migawkę)
A najgorsze jest to, ze nie tylko domyślnie - jest tak wg. instrukcji i nie można tego zmienić. Żeby potwierdzić dane z instrukcji milion razy przeglądałem menu aparatu i nie ma takiej opcji, żeby to zmienić.
W menu na pewno tego nie przestawiłem, bo przed załadowaniem ML skasowałem wszystkie ustawienia aparatu.
Tak jest po prostu fabrycznie i tyle i dlatego pytam, czy w ML nie ma przypadkiem opcji, żeby to zmienić.
W 500D nie ma takiej opcji, w ML dało by się to zrobić ale to musiał byś pisać do programistów ML ;)
Jeśli widzisz w tym taki wielki problem to po prostu zmień puchę, dla mnie to bez różnicy którym przyciskiem się ostrzy. Mogło by to być nawet podglądem głębi ostrości :lol:
Czy ML odblokowuje wyjście video (hdmi)w którymś z luster?
Puszkę kupiłem jakieś 4 mies temu i trochę się muszę jeszcze pobawić. Jak ją zajadę, to wtedy pomyślę. Poza tym w takich sytuacjach wizjer kątowy jakoś będzie pomocny. Chyba nabędę:-)
Też tak rozumowałem i w krajobrazach rzeczywiście byłoby ok, ale w zdjęciach, gdzie wymagana jest troszeczkę większa szybkość już to nie zda egzaminu. Jednak w 500D trzymasz ten przycisk* i palec na spuście migawki, a aparat pozwoli Ci zrobić zdjęcie nawet nie wyostrzone. Więc jest duże prawdopodobieństwo, że zrobię zdjęcie albo nieostre, albo umknie mi moment.
Idealnie byłoby gdybym trzymał spust migawki do połowy, aparat w tym czasie by ostrzył i pozwolił mi zrobić tylko ostre zdjęcie (tak jak podczas robienia przez wizjer). Wiem, w trybie LV jest trochę szybsza funkcja "AF Quick", ale tam opada lustro, aparat używa normalnego mechanizmu AF, ale ja w tym czasie nie mam kontroli na bieżąco nad tym co, dzieje się w kadrze.
Nie wiem, jaką masz wersję ML, ale ja chyba ostatnią (Xmas edition z grudnia 2011) i albo nikt tam do tej pory o tym nie pomyślał (swoją drogą dziwne, bo jest tyle innych bajeraśnych funkcji;), albo ja nie umiem tego pośród tychże funkcji znaleźć. W tej sytuacji napisanie do programistów będzie chyba jedynym rozwiązaniem, chociaż nie wiem czy szybciej nie zmienię puszki;)
Możesz zacytować tą część instrukcji? Dziwi mnie, że jest taka różnica między 500D i 550D
Niedowiarku, nie rób ze mnie głupka, wertowałem instrulcję dziesiątki razy pod tym, kątem.
Ale masz jak nie wierzysz;-)
http://i1171.photobucket.com/albums/...Instrukcja.jpg
Nie wrzucam zdjęcia, tylko link bo to trochę odbiega od tematu i zaraz mi mod wywali!
Tematem mojego pierwszego posta nie była instrukcja od 500D, ale to czy w ML nie da się tego zmienić.
Może ktoś jednak się doszukał?
Spokojnie - nie mam zamiaru robić z nikogo głupka jak to napisałeś, niedowiarkiem też nie jestem - po prostu mnie to dziwi i chciałem przeczytać co tam mądrego wymyślili. Mogłem poszukać instrukcji - chodziło mi bardziej o przeklejenie tekstu wycinka instrukcji do posta...
Rzeczywiście ustawia się przyciskiem * więc trochę to spieprzyli :)
Doczytałem w tej instrukcji na str 116 http://upload.cyfrowe.pl/cyfrowe/ins...eos500d_pl.pdf że w "tryb szybki "możesz używać spustu migawki do AF ale będę szukał dalej :)
Ehh, no właśnie taką mądrość wymyślili w 500D, że ostrzy się przyciskiem* :-(
Utrudnianie ludziom życia i tyle. Przecież każda małpka ostrzy spustem migawki do połowy to co tutaj stało na przeszkodzie? Jakbym wiedział o tym w momencie kupowania puszki to bym kupił 550D :-)
A czy ktoś może wie czy w ML jest opcja Microadjustment AF (bo nie mogę się doszukać-może się jakoś inaczej nazywa). Czy w ogóle microadjustment w 500D z poziomu software jest fizycznie możliwy?
Canon (chyba UK) odpowiedział mi mailowo, że nie da się dorobić czegoś i wystawić to później jako nowy firmware bo np. mój 550D nie ma pewnego modułu elektronicznego ..... więc pewnie niestety nie.
Aktualnie nie ma takiej funkcji. 500D jak widać już nie rozwijają tak jak nowsze modele, dodają te funkcje które łatwo dodać, a stare rzeczy np jak video HDR nadal nie naprawiony, nie jest to ograniczenie puchy bo podczas ostrzenia działał poprawnie na którejś wersji ML.
Ehhh, niestety mylisz się. Napisali, że działa ten sam mechanizm AF, a nie, że ostrzy się spustem migawki, a na następnej stronie piszą już, żeby użyć przycisku * do ostrzenia:sad: Zresztą kombinowałem 100 razy w aparacie, a po tym poście 101-szy raz;) Nie da się i tyle
Nowa strona ML - http://www.magiclantern.fm/
Wygląda na to, że można się spodziewać ML na 5D I
http://www.youtube.com/watch?v=AVJ9w8reRHs
Czy ktoś z użytkowników ML próbował wykorzystywać detekcję ruchu i wyzwalanie w ten sposób migawki do fotografii błyskawic?
Można prosić o spostrzeżenia i info na temat walorów praktycznych tej zabawy :)
Ja próbowałem, ale fotografowanie w trybie LV w 50D obarczone jest bardzo długą zwłoką i zawsze było już po ptokach. Do fotografowania piorunów używam interwalometra i długich czasów naświetlania. Prawdopodobieństwo trafienia pioruna jest dużo wyższe niż z detekcji ruchu. Kiedyś, w 350d podłączałem fotocelę jako wyzwalacz i nawet ze dwa razy, gdy błysnęło blisko i serią, dało się zrobić trafione zdjęcie,
Shutter lag na live view jest zbyt duży, może w nowszych puszkach lepiej by to działało, gdzie jest tryb cichych zdjęć (lata sama migawka).
Za niedługo będzie dostępna wersja ML 2.3 :grin:
Tak podejrzewałem, że może być z tym problem :(
Ja zazwyczaj, jak foce burzę w nocy, to M seria zdjęć z 25s naświetleniami i coś się udaje :)
Dzięki za info
Jak synchronizujesz czasy dla trybu M z interwałometrem ?
Bo ja zauważyłem coś takiego:
Przykład:
Czas w trybie M: 10 sekund
Czas na interwałometrze: 12 sekund
Efekt:
Naświetlanie przez 10 sekund, potem dwie sekundy przerwy i znów naświetlanie 10 sekund.
Przykład 2:
Czas w trybie M: 10 sekund
Czas na interwałometrze: 10 sekund
Efekt:
Naświetlanie przez 10 sekund, potem dziesięć sekundy przerwy i znów naświetlanie 10 sekund.
Wychodzi na to, że czas w interwałometrze musi być zawsze dłuży, niż w trybie M. Jeśli są ustawione tak samo, czyli powiedzmy na 30 sekund, to po 30 sekundach naświetlania, aparat czeka kolejne 30, żeby znów otworzyć migawkę.
Efekt dotyczy 50D, firmware 1.08, ML 12.12.11.
A to nie jest tak, że w tym przykładzie drugim to body robi darka by odjąć szum przypadkiem?
Nie wiem czy o tym samym myślimy, bo w 550d da się zadać serię zdjęć, np. 10 ale przerw już nie ustalę. Jak robię w RAW to się nic nie dzieje, ale jak mam jpg i odszumianie włączone, to body może robić darki i stąd przesunięcie czasowe.
W 2.3 (RC) jest jak w przykładzie pierwszym, w przypadku przykładu drugiego przerwa wystąpi 1s.