Strona 18 z 52 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 516

Wątek: Magic lantern

Domyślnie

Witam

Panowie, z ML stykam się kilka miesięcy. Niedawn zainstalowałem wersję z 22.12.2011. Prawie wszystko fajnie bangla ale mam pewne problemy:

1. Czesto w trakcie zabaw z ML zdarza się zamrożenie ekranu - ale to z mniejszych problemów;
    2. Timelapsy - po wybraniu "intervalometer" ustaiam np: 10s. wychodzę klawiszem kosza i zaczynają się problemy - pojawia się
    intervalometer - 3... 2... 1... i klapnięcie lustra, pictures taken 1, gaśnie ekran, miga dioda SD, oświeca się ekran i znów "intervalometer" już tylko na 1 sekundę i znów czarny ekranik.
    Zdażyło się też pojawienie się komunikatów Gain oraz coś z dopasowywaniem (nie pamiętam tekstów), pojawiaja się jakieś obliczeni i kilka ramek na obrazie. I tyle - brak zdjęć na karcie pamięci.
    3. co robi opcja Slit-scan Pic w Shoot? Są tam opcje: Mode, Flags, Hi-Res, Slit Skip - proszę o objaśnienie.
    4. czasem po wejściu w szczegóły przez Q - nie moge później poruszać się po menu - pomaga naciśnięcie spustu do połowy i znów wejście do ML
    5. Exp.Override - po włączeniu ON nie da się zejść poniżej 1/31 shutter. Gdzieś na vdslr foru czytałem że to pozwala zejść do 1/25. Napewno FPS ovveride to nie to czego oczekuję - tutaj jest tylko zejście z ilością rejestrowanych klatek. Oczywiście dla mniej niż 1/25 pewnie efekt podobny ale jednak nie daje to efektu rozmazania obrazu a przeskoki;
    6. ktoś wyjaśni czym jest Tv Override? Rozumie że chodzi o czas migawki ale skąd zapis w stopniach?

Domyślnie

jeszcze pkt 6. Tv Override - jeśli ustawię w FPS np 10 - mam 10 klatek na sekundę i wtedy mogę ustawić w TV wartość 360* co daje 1/10s czas naświetlania jednej klatki. Problem jest tylko taki że materiał ma 10klatek/s co sprawia że odtwarany jest 2,5 razy szybciej. I tutaj sęk w tym - czy da się uzyskać wygląd materiału jak przy 1/10s/klatkę naświetlanie w materiale zapisanym tempem 25kl/s?

jeszcze jeden problem 7. często przy powiększaniu obrazu na podglądzie (klawisz +) dającym powiększenie x5 i x10 dochodzi do zamrożenia obrazu. Działają wszelkie menu ale obraz LV jest zamrożony. Nie pomaga włączenie menu canona czy ML, jedynie wyłączenie i włączenie LV lub zasilanie off/on.

Domyślnie

A czy ktoś wie czy ML umożliwia odpalenie bracketingu po wysłaniu jednego sygnału wyzwalania do body 60D ? Oczywiście opcja z wcześniejszym podniesieniem lustra z uwagi na 2s opóźnienie odpada, dlatego pytam.

Mówiąc w skrócie wysyłam sygnał raz i wyzwala serię np. 3 zdjęć
    Moje mapy hdri Hdrmaps

Awatar kamil118
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zainstalowałem ML dziś, bo brakuje mi w aparacie jednej funkcji - mianowicie normalnie w trybie robienia zdjęć Live View, AF jest uruchamiany przez przycisk *
    Wiem, że zasada działania AF w trybie LV jest inna niż podczas patrzenia przez wizjer, ale czy nie dało by się w software ustawić tak, że wciskanie migawki do polowy działa jak przycisk * i uruchamia AF?
    Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia.
    Zanim spadnie na mnie gros komentarzy typu "jak chcesz takiego ostrzenia to kup se małpkę" pragnę wyjaśnić iż właśnie tej funkcji brakowało mi podczas wykonywania może nie profesjonalnego, ale zlecenia, gdzie 8 godzin musiałem kucać i gimnastykować się, żeby patrzeć w wizjer po czym dwa dni miałem zakwasy.
    Puszka 500d || Kit 18-55 || sigma 17-70 || canon 55-250 IS II || Helios 44-2 58mm ||

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Nie wiem jak w 500D ale u mmie w 550D AF uruchamiany jest normalnie przez spust migawki przez * nie działa. Prawdopodobnie coś poprzestawiałeś w menu aparatu w C.Fn.
    ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Awatar kamil118
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kraktus Zobacz posta
    Nie wiem jak w 500D ale u mmie w 550D AF uruchamiany jest normalnie przez spust migawki przez * nie działa. Prawdopodobnie coś poprzestawiałeś w menu aparatu w C.Fn.
    Może 550D ma inaczej. Chodzi mi o tryb Live View. AF domyślnie uruchamiany jest tylko przez przycisk * (inaczej niż podczas patrzenia przez wizjer, gdzie wystarczy do połowy wcisnąć migawkę)
    A najgorsze jest to, ze nie tylko domyślnie - jest tak wg. instrukcji i nie można tego zmienić. Żeby potwierdzić dane z instrukcji milion razy przeglądałem menu aparatu i nie ma takiej opcji, żeby to zmienić.
    W menu na pewno tego nie przestawiłem, bo przed załadowaniem ML skasowałem wszystkie ustawienia aparatu.
    Tak jest po prostu fabrycznie i tyle i dlatego pytam, czy w ML nie ma przypadkiem opcji, żeby to zmienić.
    Puszka 500d || Kit 18-55 || sigma 17-70 || canon 55-250 IS II || Helios 44-2 58mm ||

Uzależniony

Domyślnie

W 500D nie ma takiej opcji, w ML dało by się to zrobić ale to musiał byś pisać do programistów ML

Jeśli widzisz w tym taki wielki problem to po prostu zmień puchę, dla mnie to bez różnicy którym przyciskiem się ostrzy. Mogło by to być nawet podglądem głębi ostrości

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Czy ML odblokowuje wyjście video (hdmi)w którymś z luster?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Awatar kamil118
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Jeśli widzisz w tym taki wielki problem to po prostu zmień puchę
    Puszkę kupiłem jakieś 4 mies temu i trochę się muszę jeszcze pobawić. Jak ją zajadę, to wtedy pomyślę. Poza tym w takich sytuacjach wizjer kątowy jakoś będzie pomocny. Chyba nabędę:-)

dla mnie to bez różnicy którym przyciskiem się ostrzy. Mogło by to być nawet podglądem głębi ostrości
    Też tak rozumowałem i w krajobrazach rzeczywiście byłoby ok, ale w zdjęciach, gdzie wymagana jest troszeczkę większa szybkość już to nie zda egzaminu. Jednak w 500D trzymasz ten przycisk* i palec na spuście migawki, a aparat pozwoli Ci zrobić zdjęcie nawet nie wyostrzone. Więc jest duże prawdopodobieństwo, że zrobię zdjęcie albo nieostre, albo umknie mi moment.
    Idealnie byłoby gdybym trzymał spust migawki do połowy, aparat w tym czasie by ostrzył i pozwolił mi zrobić tylko ostre zdjęcie (tak jak podczas robienia przez wizjer). Wiem, w trybie LV jest trochę szybsza funkcja "AF Quick", ale tam opada lustro, aparat używa normalnego mechanizmu AF, ale ja w tym czasie nie mam kontroli na bieżąco nad tym co, dzieje się w kadrze.

W 500D nie ma takiej opcji, w ML dało by się to zrobić ale to musiał byś pisać do programistów ML
    Nie wiem, jaką masz wersję ML, ale ja chyba ostatnią (Xmas edition z grudnia 2011) i albo nikt tam do tej pory o tym nie pomyślał (swoją drogą dziwne, bo jest tyle innych bajeraśnych funkcji, albo ja nie umiem tego pośród tychże funkcji znaleźć. W tej sytuacji napisanie do programistów będzie chyba jedynym rozwiązaniem, chociaż nie wiem czy szybciej nie zmienię puszki
    Ostatnio edytowane przez kamil118 ; 07-06-2012 o 23:45 Powód: Błąd - pomyłka

Coś już napisał

Domyślnie

Możesz zacytować tą część instrukcji? Dziwi mnie, że jest taka różnica między 500D i 550D

Strona 18 z 52 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów