Tak, w cenie juz wliczylem oplaty celne, oczywiscie w zaleznosci od kursu funta cena sie zmienia.
Wersja do druku
wojkij, jak masz 9tkę do wydania, to chętni się znajdują sami :twisted:
Nie pamiętam dokładnie, miałem chyba jakąś ofertę od tipa i z HK, ale naprawdę wolałem zobaczyć to w sklepie, pobawić się przed zakupem i spokojnie zrobiłem to w InterFoto.
Szkło, że tak powiem warte zastanowienia przed zakupem ;)
Nie wiem jak teraz, ale 24ts 1 i 2 są chyba od ręki.
Zresztą wiem też kto ma 24TSII w b.dobrej cenie razem z zacnym Kaesemann. PM jak zainteresowany.:cool:
Tutaj jest dostępne od ręki - www.sklepfotograficzny.pl
Byłem ostatnio w tym sklepie, stoją na półce (TS-E 17 i 24).
No, wystawię ci go, albo przyjmę zlecenie :mrgreen: - to może mnie też na coś starczy...
Hehe.. ale narzekacie, ale kto by wam tak szybko tyle zabawek dla dużych chłopców w necie poznajdował gdyby Paweł tu linków nie wstawiał.. nikomu by się nie chciało.. pewnie ma udziały w bhphoto hehehe
taa... bardzo popularny? to z Kielc jesteś? to powiedz gdzie i kiedy będziesz focił to wpadnę zrobić sobie fotkę "tego czegoś" i może "tym obrzezanym czymś" - opis genialny, zdjęcia też.. ajaj.. nie... nie.. nie.. najpierw 24/1.4...
a żeby was..
No chyba wszystkich zatkało :shock:;).
Chyba walniety egzemplarz bo budynek lekko "kladzie sie" na lewo :-)
Dobre!:) aczkolwiek wysuwam hipotezę, że przy pracy konstrukcji o takich parametrach, zwłaszcza wysokościowych (ok.800m) występują wyraźne odchyły. Widocznie przez 4s budynek nie zdążył powrócić do pionu;)
Na poważniej, autor zdjęcia twierdzi, że użył wyłącznie opcji shift, bez tilt'u oraz, że miał lekkie trudności z wypoziomowaniem.
Szacunek! Z ręki TS-E...? Dużo jeszcze nauki przede mną... ;)
Fotka bez zmniejszania:
http://img214.imageshack.us/img214/9337/img9659full.jpg
Fachowo położona płaszczyzna, można od dolnego lewego rogu zobaczyć napisy na plakacie, i kolejne tablice rejestracyjne na parkingu.
...ale chyba wszyscy polecieli powąchać Śamjangja i przegapili...
imo dobra robota 8)
Taka ciekawostka -> http://www.youtube.com/watch?v=uUoaFdbfOKE
A tak w ogóle to dopisuję się do listy chętnych do zakupu, niestety - za kilka miesięcy.
Obiektyw cieszy zasłużenie bardzo dobrą opinią, mam go od ok. miesiąca i nie ,posiadam się zachwytu :-D (miałem wcześniej 17-40, 2 egz. 16-35II) i jest to obecnie najlepszy optycznie szeroki kąt u canona. Do tego bardzo uczy myślenia przestrzennego w płaszczyznach optycznych, jak zrobię coś ciekawego to wrzucę :p.
Może mi umknęło, ale masz 17mm?
Szkoda, że tak daleko mieszkasz :evil: ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A tak na serio, to miałem przyjemność oglądać to cudo w rękach dr11. Rewelacja. Zazdroszczę i liczę, że podzielisz się zdjęciami.
Prosiłem dr11 o opinie o tym szkle i jestem mu za nie bardzo wdzięczny, dałem się bez problemu namówić ;) na to szkło.
Szkoda,że możliwość potestowania tego obiektywu jest tak trudno osiągalna/chociaż do korafa mam bliżej niż MC :-) /.
Dopiero co kupiłem 24L z którego jestem bardzo zadowolony, a tu już pojawia się coś wg korafa jeszcze lepszego :evil: i to o niezwykłych możliwościach.
Koraf, czekam na sample i ... znów zaczynam odkładać kasę :rolleyes:
24L II jest tylko pod jednym względem lepsza od 24 TS-E II - ma światło 1.4 :(
Poza tym TS-E wymiata. Pare sampli na moim blogu. Odkąd go mam, rzadko zdejmuje z body...
da się wyśledzić ze stopki, ale ok. szukaj tu - fotki nie mają exif-ów (niestety tak działa blogspot, że wycina), ale od bodajże kwietnia/maja większość architektury to właśnie 24 TS-E II - czasem podpisywałem jawnie.
Zastanawiam się czy utrata paru % kadru kosztem wyprostowania perspektywy w sofcie jest warta wydania ~5-6k?
Tak :-)
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Tak, ze względu na obrazek jaki dają te szkła (dużo lepszy od UWA) oraz możliwości tilt and shift. Myślę, że praktycznie należy tych szkieł spróbować gdyż w teorii wszystko jest względne ;).
Jeśli zadajesz takie pytanie, to nie miałeś nigdy możliwości pracy takimi szkłami. Zapewniam Cię, że ich możliwości są daleko większe niż samo prostowanie perspektywy.
A co do kosztów.. Takie szkła kupują ludzie, którym naprawdę są potrzebne. Ty jak widać świetnie sobie bez niego poradzisz w PS.
Fajnie trochę poteoretyzować, tu nie chodzi o prostowanie perspektywy za 5-6 k, tylko o zastosowanie.
Jak dla mnie amatora to droga zabawka i z całą pewnością mnie na nią stać, ale jeżeli ktoś zarabia na życie fotografią to dobra inwestycja. Pewnie że chętnie bym je wypróbował w jakiś ciekawych miejskich planach ale.... koszty niewyobrażalne.
Szkoda że Canon nie zrobi jakiejś wypożyczalni, coś na wzór sigmy. Na zabawę jednodniową można by się skusić :-)
TS-E nie mają, ale sama wypożyczalnia przecież jest:
http://www.wypozycz.e-csi.pl/
No i oczywiście (taniej, ale wybór mniejszy) u Grztusia: http://photorent.pl/
W Krakówku chyba już jest coś takiego:
http://www.sklepfotograficzny.pl/wypozyczalnia-canon/
no i TSy są na "rozkładzie"
Pozdr,
Koala
Rzeczywiście, coś przegapiłem. przydatne informacje.
Wszyscy tak zarobieni fotografowaniem że wątek prawie umarł. Mam pytanie jak sprawa stoi z flarami, odbłyskami itp... Miałem kiedyś Zuiko 7-14 podpinanego do puszki Olympusa. Piekielnie dobre szkło. Też z mocno wypukłą soczewką. Niestety jak wychodziłem z nim na słońce to nie wiadomo skąd, ale pojawiało mi się pełno takich nieprzyjemnych okręgów na zdjęciu. Jak to wygląda w praktyce w tym obiektywie.
Dorzucam jeszcze ciekawy filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=0HRYl...F639914B31AAC0
chyba rzadziutkie to szkło, bo nikt nie chce podyskutować...;)
Nie jest takie rzadkie, ale za to bardzo rozwijające przestrzennie. Co do flar i blików nie jest źle albo nawet całkiem dobrze :). Jak coś znajdę to wstawię będzie o czym pisać.
Nie miałem problemów z 24 II, 17 też przez moment używałem i nie przypominam sobie, aby działo się coś szczególnego, mimo niezwykle wypukłej soczewki z przodu. Pod względem jakości obrazu to są jedne z najlepszych stałek w ofercie Canona, a jako obiektywy szerokokątne są prawdopodobnie najlepszymi szkłami jakie istnieją do lustrzanek małoobrazkowych, więc jeśli wybierasz jeden czy drugi a decyzję uzależniasz od podatności na flarę, to mówiąc szczerze nie masz innego wyboru :-)
różnica w kwocie jakoś specjalnie znacząca nie jest, więc bardziej skłaniam się do 17mm. Generalnie interesuje mnie szkło do budynków, zewnętrzne i wewnętrzne zdjęcia... duże hole, sale konferencyjne restauracje... A że nie mam wielkiego wyboru to się nawet cieszę..., bo jak wybór za duży to tylko niepotrzebnie kombinujesz...:)
Do architektury fotografowanej z zewnątrz lepszy według mnie jest kąt widzenia jaki daje 24mm. Z 17mm musisz bardzo uważać, żeby nie podejść zbyt blisko (o co łatwo przy tak dużym kącie widzenia), bo inaczej przerysujesz budynek (i nasz takie potworki, jakie tworzą ludzie kupujący to szkło i podchodzący tak blisko jak się da, z całym szacunkiem :-) ). 24mm jest taki akurat. Z kolei do wnętrz lepszą opcją może być 17mm, choćby dlatego że dobrze użyty potrafi optycznie powiększyć fotografowane pomieszczenie. Najlepiej mieć oba, ewentualnie możesz skorzystać z wariantu "ekono" polegającego na tym, że do TS-E 17 dokupujesz TC 1.4x III - ta kombinacja też działa, chociaż robi się naprawdę ciemno, całe f/5.6. Przy kadrowaniu z Live View nie stanowi to jednak aż tak istotnego problemu.
A to ja wiem że najlepiej było by mieć dwa...;) ale to opcja odpada na samym wstępie... a czy nie jest tak że pomijając kwestie ogniskowej, to siedemnastka jest po prostu lepsza optycznie od 24..., tak wywnioskowałem z różnych opisów iż lepiej się sprawdza w korygowaniu krzywizny... 24 na pewno jest bardziej przyjazną ogniskową...
Nawet jeśli jest, to gdyby inne obiektywy były tak dobre jak ta "słabsza" TS-E 24 II, to byłoby naprawdę cudownie. Powtórzę to jeszcze raz: jeśli chcesz mieć szeroki obiektyw z T/S-em do Canona, to masz tylko te dwa (oraz starszego TS-E 24mm, optycznie i mechanicznie słabego w porównaniu z nową wersją, no i za moment Samyanga T/S 24 mm, który nie wiadomo jaki będzie). Wybór jest między odpowiednim kątem widzenia do Twoich celów. Różnica w kącie między jednym a drugim, w praktyce, jest bardzo duża. To nie jest kwestia ustawienia się z 17mm na pozycji jak z 24mm, a następnie skadrowanie obrazka, bo w ten sposób tracisz połowę pikseli, może trochę mniej. Pewnym plusem po stronie 24mm jest możliwość użycia filtrów, co w pracy na zewnątrz jak najbardziej się przydaje. Jeśli chodzi o fotografowanie wnętrz to weź pod uwagę, że tutaj zwykle nie pracuje się shiftem, więc można spokojnie ten mechanizm wykorzystać do zrobienia panoramy (zwanej bodajże mozaikową) i jej zlepienie na kompie, co po ucięciu nadmiarowych kawałków kadru da obraz pewnie taki jak 17 mm albo jeszcze szerszy (argument można oczywiście przyłożyć do samego 17 mm, gdzie po lepieniu będzie już zupełnie ultraszeroko). Metoda jest oczywiście dobra do motywów statycznych.
przeglądałem właśnie teraz próbne zdjęcia jakie zrobiłem obiektów które mnie interesują szkłem 17-40/4.0 Powiem Ci że większość zewnętrznych w których celowa wydaje korekcja jest właśnie zrobiona na 17mm, czyli intuicyjnie ustawiałem się się do tej ogniskowej, zdjęcia w granicach 30-35mm już całkiem przyzwoicie wychodziły nawet z tego szkła, więc wydaje mi się że bardziej przypadnie mi do gustu 17mm