Równie dobrze sprawdza się gruszka do lewatywy kupiona w aptece za 6zł.Cytat:
Zamieszczone przez sergi
Wersja do druku
Równie dobrze sprawdza się gruszka do lewatywy kupiona w aptece za 6zł.Cytat:
Zamieszczone przez sergi
Siemka
Wiecie gdzie mozna kupic taki elektrostatyczny pedzelek nylonowy ?
Jezeli ktos probowal z pedzlem jaki mozna kupic w sklepie z przyborami dla malarzy to prosze o opinie
Witam ponownie , wybralem sie do sklepu i zakupilem owy pedzelek ,zrobilem probe i faktycznie przyciaga kurz , przeczyscilem matryce ale niestety mam na niej plamki ktorych nie da rady usunac na sucho , we wtorek zakupuje w sklepie pewien alkohol zobacze jak sie zachowuje i napisze cos wiecej .... pedzel jest minimalnie wiekszy niz matyca (eos350d) ale nie bylo wiekszych problemow , zakupilem go w sklepie z atrykulami dla grafikow itp . producentem jest polska firma KOZLOWSKI ktora ma sklep wysylkowy ....
http://images3.fotosik.pl/140/441622fa9afce41d.jpg
http://images4.fotosik.pl/104/e780be1f8dc42864.jpg
....sorki za bledy :]
taki "alkochol" to lepiej wylać bo nawet do picia się nie nadaje..... można się zapowietrzyć.....
Juz kupilem i sprawdzilem jest idealny nie pozostawia smug , czysci znakomicie do matrycy sie jeszcze sie nie dobieralem bo nie sknczylem szpatulki ... alkohol ten to 2-propanol do PP (izopropanol) specjalnie go zamawialem , jesli ktos wie gdzie mozna kupic najlepiej on-line puste buteleczki 5 ml to byl bym wdzieczny za info.Mam kilku znajomych i chce sie podzielic :)
Niezłe artykuły o czyszczeniu matrycy.. Hm, trochę inne spojrzenie na ten temat, niż do tej pory czytałem. Polecam.
1. http://studiomacgal.com/pl/blog/?p=378
2. http://studiomacgal.com/pl/blog/?p=491
Wogóle to fajny ten blog http://www.studiomacgal.com/pl/blog/
Mój aparat jest nowy,nie czyszczony.I takie pytanko,matryca może się pobrudzić tylko wtedy,kiedy wymieniamy obiektywy??
przewaznie takCytat:
Zamieszczone przez sali128
No to w Egipcie nie mam się czego bać,ale i tak kupię na wypadek podstawowy zestaw czyszczący....:mrgreen: Bo mam narazie tylko obiektyw Kitowy....:cry: :oops:
Niestety wcale tak nie jest :-) Amatorskie puchy nie są uszczelnione w miejscach, gdziem może dostawać się kurz i pył (przyciski, pokrętła, komora aku i cf'a). A jeśli do tego dodać nieuszczelnione zoom'y, które zasysają kurz, to wcale nie trzeba zmieniać szkieł, żeby sobie CMOS'a usyfić. Fociłem kiedyś off-road, jeszcze starą 60-ką, i mimo cały czas zapiętego szkła miałem potem generalne czyszczenie :-)Cytat:
Zamieszczone przez FOTOGRAF
Tak więc są dwa wyjścia - nauczyć się z tym żyć (pierwsze czyszczenie matrycy, to dla wielu większe przeżycie niż pierwszy papieros palony potajemnie w szkolnej ubikacji...) i włączyć czyszczenie matrycy do grafiku stałych zajęć (coś jak mycie zębów :-) ) albo... kupić 1-kę :-) ;-)
A co do Egiptu, to muszę cię Sali128 zmartwić - brat wrócił z Hurgady w zeszły weekend (aparat z jednym szkłem - zero zmian) i mieliśmy naprawdę fajne czyszczenie :-) ;-)
Na 99% już jest brudny :) Jak chcesz się podenerwować to zrób zdjęcie np. ściany z przysłoną 16-22.Cytat:
czyszczenie matrycy juz mam za soba ;)
dzieki bundy ze wyprowadziles mnie z bledu ;)
Witam!!
Zrobiłem test ze ścianą i tak...
1.F/20-widać
2.F/13-mało widać
3.F/11-wogóle nie widać
Są tylko 3 czarne kropeczki,na F/11 wogóle nie widać,dopiero na f/13.
Hmm...Więc czyścić czy nie?? :-(
U mnie na f/29 dopiero widać;)
Ile zdjęć robiłeś przy 20? Żadnego? No to masz odpowiedź.Cytat:
A jak chcesz zobaczyć co masz na matrycy, to zapuść autolevels czy coś w podobie na tym zdjęciu ściany :)
Przygotuj się na szok. :twisted:
Cytat:
Często robisz zdjęcia na F13? Jeśli nie to odpuść sobie. Jak mocno to Ciebie będzie męczyć to podmuchaj gruszką z apteki. To powinno pomóc.
Robiłem przy F/20 i było widać jakieś 3 plamki....Cytat:
Zamieszczone przez piast9
No ale jaki procent zdjęć robisz na f/16-f/20 o to koledzy pytają, bo jeśli znikomy to daj se siana...
Więc chyba dam sobie spokój,bo po przeczytaniu,że zazwyczaj się robi do f/11,bo większe wartości są tylko do makro,a makro na razie nie robie... Wyczyszcze dopiero wtedy,kiedy przy f/11 będzie coś widać,zgadzacie się??:-D
mam kropki w prawym górnym rogu. Pytanie: w który kąt dmuchać żeby je z tamtad wybić
| |
| |
|___________________|
dla ułatwienia powiem,że aparat jest gwientem w dół (jasne) a widzę tabliczkę znamionową czyli jego spód
Po przekątnej. Jak na zdjeciu kropki są u góry to trzeba dmuchać na dolną część matrycy.
http://img119.imageshack.us/img119/6550/foto1h.jpg
wygląda to tak. Czy te plamki da się wydmuchać czy to są raczej tłuszczyki nie do usunięcia?
Nie wygląda mi na tłuszcz[tłuszcz w powiekszeniuwygląda jak pierscień]Tłuszcz usuwa się łatwo,płynami do czyszczenia matrycy np.eclipse.Duzo watyczków i nie rozmazywać na zbyt dużej powierzchni.Krótkie ruchy ,jeden raz i zmiana watyczka.Ta robota wymaga spokoju i cierpliwości.Jak mi nie idzie odkładam i czekam na natchnienie.Nie na siłę.Będzie Pan zadowolony :lol:
Pozdrawiam
moje ASCII art się rozjechało dlatego wrzcuiłem zdjęcie. Jeżeli dobrze Ciebie rozumiem to mam dmuchać w stronę spustu.
Pozdrawiam
Dzisiaj wykonałem pierwsze poważne czyszczenie matrycy - wcześniej tylko gruszką ;).
Co użyłem:
- Łazienka
- patyczki kosmetyczne
- gruszka
- latarka
- izopropanol CZDA (to był błąd)
Łazienka potrzebna dlatego, że jest tam najmniej kurzu.
Najpierw przedmuchałem matrycę gruszką - wydmuchałem wszystko co się dało, potem świeciłem latarką w matrycę i patrzyłem gdzie są pyłki i dalej dmuchałem w ich kierunku.
Część pyłków wypadła, ale zostało z 10 takich upierdliwych których gruszka nie ruszała.
Na te użyłem patyczka kosmetycznego - najpierw jego końcówkę przedmuchiwałem gruszką, potem świecąc latarką w matrycę celowałem patyczkiem bezpośrednio w pyłek, dotykając go końcówką. W ten sposób usunąłem wszystkie poza dwoma, które nie chciały się ruszyć. Jeden po dotknięciu się rozmazał - okazał się być jakimś tłustym kawałkiem, postanowiłem go potraktować izopropanolem. Lekko pocierając nasączonym wacikiem udało się go usunąć, ale po wyschnięciu zostały lekkie plamki.
Te usunąłem delikatnie polerując to miejsce nowym patyczkiem.
Drugi pyłek na sucho nie chciał zejść, więc czysty patyczek nasączyłem w izopropanolu i dotknąłem pyłek. Zszedł, ale znowu po ipa zostały plamy, które musiałem wyczyścić nowym patyczkiem.
Teraz mam czystą matrycę, może został jakiś mikro pyłek, ale zdjęcia nieba na f22 wychodzą idealnie - nie widać nawet jednej plamki :)
Myślę że gdybym miał jakiś lepszy płyn od izopropanolu, poszło by dużo lepiej.
Generalnie i tak najlepsze okazały się zwykłe patyczki :).
Co do izopropanolu - kupiłem z allegro litrową butlę CZDA i nie polecam :/
Bo izopropanol to trzeba solidnie rozcieńczyć przed zastosowaniem. Następnym razem spróbuj 20% z wodą destylowaną albo chociaż demineralizowaną.
Ja miałem po ostatnich pokazach dość mocno brudne matryce w obydwu korpusach na które dmuchanie gruszką nic nie pomagało - wziąłem patyczki kosmetyczne marki Cleanic i na sucho jeździłem po całej powierzchni matrycy. Czyste idealnie przy zerowym koszcie....
Siostrze pod... ebrał ;-) To ma za darmo ;-)
Czy ktoś może ma namiar na solidnego czyściciela matryc we Wrocławiu? Syfu mam pełno i wolę odżałować xx zł na czyszczenie niż samemu się za to brać i coś spieprzyć.
Andrzej Wysocki
Fotoplastikon - Naprawa sprzętu fotograficznego
50-080 Wrocław, Psie Budy 12/13
tel. 602 24 38 94
Ale obecnie na urlopie...
troszkę zacięcia i dasz radę ...
w aptece gruszka za 10 zł
pałeczki do uszu za 2 zł
i 30 minut roboty
ja długo się przymierzałem ... i .... wyczyściłem sam ....
najpierw wydmuchałem syfy gruszką ... a potem doczyściłem wacikami do uszu .... wszystko na sucho ....
choć mam w zanadrzu zakupiony na allegro izopropanol - rozcieńczyłem go z wodą deminarelizowaną ... (ale okazało się że nie muszę bo wszystko pieknie zeszło) ....
a z Wrocka to faktycznie polecam Psie Budy (!) - jak już nie chcesz się dłubać ....
Izopropanol + woda demineralizowana
....
robiłem testy tj. wylewałem na szybkę i sprawdzałem co zostaje po odparowaniu .... i jednak rozcieńczony jest lepszy (nie zostawia praktycznie nic) - to ględziny naoczne ...
wiec nie wiem - może jednak cos tam zostawia (na zdjęciach pewnie by wylazło) i pewnie trzeba potem jeszcze doszlifowac na sucho
teraz mam matrycę ideał do przesłony 22
wcześniej paprochy już się pojawiały przy 8
Przerabiałem Dust Aid i inne cleanery, szpatułki i wynalazki i powiem Wam, że niestety (lub stety, bo darmocha) wygrywają waciki na patyczkach. Troche zabawy ale efekt najlepszy i bezpiecznie. Bałem sie na początku, że włoski z waty zostaną ale nic takiego sie nie dzieje.Pozdrawiam
Witam,
Jakiś czas temu zauważyłem dziwne plamy, które wychodzą na zdjęciach zrobionych moim 40D. Poniżej dołączam crop z kadru nieba zrobionego na f/20.
(pełny kadr po kliknięciu na zdjęcie)
Nie wygląda mi to na "zwykły" kurz, a bardziej na plamy po jakiejś oleistej substancji. Na dodatek wszystkie układają się w linię prostą. Automatyczne czyszczenie matrycy oczywiście nie daje żadnych rezultatów. Czy próbować na własną rękę wyczyścić te plamy czy odesłać aparat (jeszcze na gwarancji) na żytnią? Co radzicie zrobić?
Do serwisu, nic nie grzebać samemu.
Hmm....ja zainwestowałem swego czasu w zestaw firmy Visible Dust (podświetlana lupka+pędzelek na baterie ze specjalnego włosia).
Kosztowało wprawdzie niemało, ale obecnie nie mam w ogóle problemu z brudem na matrycy - mimo że czasami się zmienia szkła w pyle, czy deszczu. No i po iluś-tam czyszczeniach się kasa wydana na zestaw się zwróciła.
A jak Ci udało się porysować filterek ? :)
Ja staram się w ogóle nie pocierać matrycy patyczkiem, jedynie dotykam jej w miejscu gdzie jest pyłek po to żeby pyłek się przykleił do patyczka. Takim sposobem chyba nie da się porysować ;). No i zawsze przed patyczkami obowiązkowo solidne dmuchanie gruchą żeby wywalić co cięższe/twardsze pyłki.
Jeszcze 4 pytania: jakiej czystości posiadasz izopropanol, kto jest jego producentem oraz w jaki sposób pobierasz go z opakowania i czy jest to opakowanie firmowe producenta?
Bo jeśli izopropanol rozcieńczony H2O nie pozostawia smug, a stężony (nierozcieńczony) zostawia, to praktycznie oczywiste jest, że jest on zanieczyszczony. Wtedy równie dobrze można by go sobie w ogóle odpuścić do przemywania matrycy i myć ją wodą dest. Co jest co najmniej dyskusyjnie skuteczne.
Ja zawsze przestrzegam przed zakupami substancji chemicznych via allegro. Zwłaszcza w nieoryginalnych opakowaniach zbiorczych/jednostkowych. Istnieje duże ryzyko zakupu izopropanolu o stopniu czystości w ogóle nieporównywalnym z wymaganym "cz. d.a.".
Ja mam allegro cz d a i jak już pisałem pozostawia smugi.
Kupiłem 1 litrowe opakowanie, nie ma na nim nawet słowa o tym że jest cz d a choć sprzedawca twierdził że tak jest i że niby ma jakiś certyfikat.
Ja zaraz po otwarciu przelałem na plastikową zakrętkę którą najpierw przepłukałem dwukrotnie izopropanolem. Potem nasączyłem z nakrętki czysty patyczek i tak czyściłem - niestety smugi pozostały. Podejrzewam po prostu że ten izopropanol z allegro nawet nie stał koło takiego prawdziwego cz d a
Hmm...tak dla równowagi to napiszę, że kiedyś w akcie desperacji czyściłem matrycę 350D...papierową husteczką do nosa + wydmuchiwanie paproszków.
I...działa wyśmienicie do tej pory, bez rys (widocznych na fotach), bez problemów :E