Strona 18 z 31 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 306

Wątek: Czyszczenie matrycy :-(((

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Po przekątnej. Jak na zdjeciu kropki są u góry to trzeba dmuchać na dolną część matrycy.
    Kiedyś tu była stopka:-)

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

http://img119.imageshack.us/img119/6550/foto1h.jpg

wygląda to tak. Czy te plamki da się wydmuchać czy to są raczej tłuszczyki nie do usunięcia?
    Ostatnio edytowane przez fahrenheit ; 30-07-2009 o 09:23

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Nie wygląda mi na tłuszcz[tłuszcz w powiekszeniuwygląda jak pierscień]Tłuszcz usuwa się łatwo,płynami do czyszczenia matrycy np.eclipse.Duzo watyczków i nie rozmazywać na zbyt dużej powierzchni.Krótkie ruchy ,jeden raz i zmiana watyczka.Ta robota wymaga spokoju i cierpliwości.Jak mi nie idzie odkładam i czekam na natchnienie.Nie na siłę.Będzie Pan zadowolony
    Pozdrawiam

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    mam kropki w prawym górnym rogu. Pytanie: w który kąt dmuchać żeby je z tamtad wybić
    Jeśli dobrze rozumiem twoje ASCII art, to powinieneś dmuchać w prawy dolny róg matrycy (patrząc od strony bagnetu).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

moje ASCII art się rozjechało dlatego wrzcuiłem zdjęcie. Jeżeli dobrze Ciebie rozumiem to mam dmuchać w stronę spustu.
    Pozdrawiam

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    moje ASCII art się rozjechało dlatego wrzcuiłem zdjęcie. Jeżeli dobrze Ciebie rozumiem to mam dmuchać w stronę spustu.
    Pozdrawiam
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał

Domyślnie

Dzisiaj wykonałem pierwsze poważne czyszczenie matrycy - wcześniej tylko gruszką .
    Co użyłem:

- Łazienka
    - patyczki kosmetyczne
    - gruszka
    - latarka
    - izopropanol CZDA (to był błąd)

Łazienka potrzebna dlatego, że jest tam najmniej kurzu.
    Najpierw przedmuchałem matrycę gruszką - wydmuchałem wszystko co się dało, potem świeciłem latarką w matrycę i patrzyłem gdzie są pyłki i dalej dmuchałem w ich kierunku.
    Część pyłków wypadła, ale zostało z 10 takich upierdliwych których gruszka nie ruszała.

Na te użyłem patyczka kosmetycznego - najpierw jego końcówkę przedmuchiwałem gruszką, potem świecąc latarką w matrycę celowałem patyczkiem bezpośrednio w pyłek, dotykając go końcówką. W ten sposób usunąłem wszystkie poza dwoma, które nie chciały się ruszyć. Jeden po dotknięciu się rozmazał - okazał się być jakimś tłustym kawałkiem, postanowiłem go potraktować izopropanolem. Lekko pocierając nasączonym wacikiem udało się go usunąć, ale po wyschnięciu zostały lekkie plamki.
    Te usunąłem delikatnie polerując to miejsce nowym patyczkiem.
    Drugi pyłek na sucho nie chciał zejść, więc czysty patyczek nasączyłem w izopropanolu i dotknąłem pyłek. Zszedł, ale znowu po ipa zostały plamy, które musiałem wyczyścić nowym patyczkiem.

Teraz mam czystą matrycę, może został jakiś mikro pyłek, ale zdjęcia nieba na f22 wychodzą idealnie - nie widać nawet jednej plamki

Myślę że gdybym miał jakiś lepszy płyn od izopropanolu, poszło by dużo lepiej.
    Generalnie i tak najlepsze okazały się zwykłe patyczki .

Co do izopropanolu - kupiłem z allegro litrową butlę CZDA i nie polecam :/
    7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS

Coś już napisał

Domyślnie

Bo izopropanol to trzeba solidnie rozcieńczyć przed zastosowaniem. Następnym razem spróbuj 20% z wodą destylowaną albo chociaż demineralizowaną.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IGI Zobacz posta
    Co do izopropanolu - kupiłem z allegro litrową butlę CZDA i nie polecam :/
    A ja jak najbardziej polecam. Osobiście już od dłuższego czasu do czyszczenia używam izopropanolu i nigdy nie zdarzyło mi się aby po czyszczeniu zostały jakieś smugi czy też plamki, zresztą wiele osób z CB używa tego środka i jakoś głosów krytyki nie słychać.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ja miałem po ostatnich pokazach dość mocno brudne matryce w obydwu korpusach na które dmuchanie gruszką nic nie pomagało - wziąłem patyczki kosmetyczne marki Cleanic i na sucho jeździłem po całej powierzchni matrycy. Czyste idealnie przy zerowym koszcie....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 18 z 31 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów