krzyzowe czy nie to jednak wolalbym zeby pracowaly jak w nikonie :(Cytat:
af (50d wszystkie punkty af krzyżowe)
Wersja do druku
krzyzowe czy nie to jednak wolalbym zeby pracowaly jak w nikonie :(Cytat:
af (50d wszystkie punkty af krzyżowe)
Nie czytałem tego wątku od początku, przeczytałem tylko pierwszy post ale myślę że to się przyda... Na pierwszą lustrzankę wybierając między C 50D a N D90 wybrałbym... Coś z Canon 450D, Nikon D60 a Sony A300 i do tego uniwersalny obiektyw z zakresem 18-200... Gwarantuje ze po przejściu z kompaktu efekty was zachwycą a po jakimś czasie gdy już bedziecie wiedzieć co i jak chcecie fotografować wtedy na poważnie zastanowić się nad wyborem body i przede wszystkim szkieł... Nie ma sensu od razu kupować drogiego body (no chyba że do lansu) gdy tak naprawdę nie jest się w stanie wykorzystać jego możliwości...
Zmieniałem już kilkakrotnie cyfrowe body - "przeżywalność" aparatu to cyfrowego to dzisiaj w moim wypadku ok. 2 lata. Nie da się NIC kupić "na wzrost i spuchliznę"! Dotyczy to w zasadzie nie tylko body, ale również (choć w mniejszym stopniu)obiektywów. Czy w związku z tym wytwarzanie (i kupowanie!) super wytrzymałych i "niezniszczalnych" aparatów ma sens?! Tylko i wyłącznie dla zawodowców i profesjonalistów zarabiających na tym sprzęcie na tyle dużo, żeby mogli sbie pozwolić na kolejny drogi zakup. Dla amatorów priorytetem powinna być jakość zdjęć za naprawdę rozsądną cenę, bo po stosunkowo krótkim czasie będziemy musieli (chcieli) aparat wymienić i słono dopłacić!
gdzie to sie przestawia ?Cytat:
Za to masz o tyle komfortu, ze jednym guzikiem mozesz sobie to zmienic. Mnie na poczatku po tylu latach w Canonie tez przeszkadzala odwrotna oś.. az odkrylem ze mozna sobie to przestawic.
Ale to jest właśnie marketing. Np w branży komputerowej tworzy się programy wykorzystujące moc podzespołów, których jeszcze nie ma w sprzedaży. Czyli np procek 64 bitowy można było wprowadzić na rynek już dawno tylko po co ? skoro można powoli i dzięki temu sprzedać więcej.
Co nie zmienia faktu, że obecne czy tez starsze puszki nadają się do wyrzucenia bo wyszedł nowy model. Zobacz po jak długim czasie wyszedł 5D mk II czy to znaczy, że stara piątka się nie nadaję do zdjęć? Nadaje i to świetnie i jeszcze długo będzie można robić tą puchą b.dobre foty.
Aparat to IMO się wcale tak szybko nie starzeje i działa wyśmienicie dziś jak i 4 lat temu tylko po prostu wychodzą jego nowe modele i już tu pole do popisu dla marketingowców by klient chciał je kupić.
A wytwarzanie wytrzymałych i dobrych puszek jest jak najbardziej potrzebne. Fotografia to nie tylko zdjęcie dziecka w domu ale to przede wszystkim praca i dla tych ludzi sprzęt musi spełniać oczekiwania.
Drugą sprawą, że amator wcale nie musi mieć takiego sprzętu chociaż nierzadko bardzo go chce :)
Trzeba wyznaczyć sobie jakiś poziom puchy która zadowala kupić i robić foty i nie przejmować się tym, że za chwile wyjdzie nowy model.
Póki nie ma aspiracji, czy też nie wkraczamy w zawodowstwo, a z kasą krucho to nie ma sensu zarzynać się na marki. Lepiej przeznaczyć kasę na szkiełka i kompletować szklarnie. Puki co canon jutro bagnetów nie zmieni :)
Nikon D90 ma --- Większy Sensor --- i Szersze Pole Widzenia
Canon 50D ma sensor APS-C o powierzchni 329 mm^2 , a Nikon D90 ma APS-C typu DX, o powierzchni 370 mm^2
http://en.wikipedia.org/wiki/File:SensorSizes.svg
czyli o 13% większą powierzchnię światłoczułą, dlatego przy identycznych obiektywach, zdjęcia Nikona są bardziej szerokokątne
zresztą sprawdźcie sami, 2 podobne ujęcia, taki sam obiektyw
Canon 50D:
http://www.e-cyfrowe.pl/cmsdata/0000...13ef59d3c606a4
Nikon D90:
http://www.e-cyfrowe.pl/cmsdata/0000...13ef59d3c606a4
Prawa krawędź obu zdjęć jest niemal identycznie ustawiona, a zdjęcie zrobione na matrycy DX Nikona, sięga szeroko , daleko w lewą stronę,
reszta zdjęć porównania:
http://www.e-cyfrowe.pl/testy/canon-....html?strona=4
Oglądałem ostatnio foty z D700. Niezależnie od wypasu puszek Nikona guzikami nadal nie podchodzi mi kolor. W 40D obrazek mi pasuje, ładne naturalne kolory. W Nikonach dowolnej klasy skóra jakaś ziemista, coś mi w tym wszystkim burzy przyjemność oglądania zdjęć. Nikoniarze coś tam kombinują z krzywymi ale w Canonie nie trzeba tracić na to czasu. Co do AF-a 40D i D90 to jest duża różnica. To samo zapewne dotyczy 50D choć tego nie miałem w rękach.
Co do 40D, to wiadomo wszystkim, że canony xxD przed 50D (gdzie metodą prób i błedów da się to zmodyfikować i zapamiętać w aparacie, co nie każdy dobrze potrafi) miały duże problemy z ostrzeniem AF na obiektywach innych producentów, ustawiały ostrość albo przed albo za obiektem, więc w realnym życiu, posiadacze 40D ze szklarnią innych producentów nie mają tak różowo jak to kolega przedstawia:(
nie wiem o czym mowisz. mialem 10D i 30D (a wiec przed 50D) i uzywalem tych korpusow tak z Sigmami, jak i Tokinami i Tamronami. wlacznie z modelami typu Tamron 55-200, ktore AF maja tylko z nazwy (bo predkoscia przypomina to, nie przymierzajac, jakas Minolte). problemow z ostrzeniem nie zauwazylem. owszem, wolniej i glosniej niz USM ale ostrzylo tam gdzie chcialem.
nie wiem jakie masz osobiste doswiadczenia praktyczne z korpusami sprzed 50D, ale z moich bez mala 5 lat uzywania xxD wychodzi, ze Twoja teoria jest o kant d*
:roll:
:!:W canonie 50D pojawiła się -- wyczekiwana przez wielu -- możliwość korygowania pracy mechanizmu automatycznego nastawiania ostrości. Jak wiadomo, korpusy tego producenta notorycznie mają problemy z poprawnym ogniskowaniem we współpracy z obiektywami niezależnych producentów, przede wszystkim Sigmy i Tamrona. W Canonie 50D, jeśli pojawi się osławiony front-focus (czyli tendencja do ustawiania ostrości przed obiektem), możemy skorzystać z narzędzia Mikroregulacja AF. Pozwala ono przesuwać do przodu i do tyłu punkt ogniskowania, dzięki czemu metodą prób i błędów możemy odnaleźć prawidłowe ustawienie dla obiektywu.
źródło:
http://www.e-cyfrowe.pl/testy/canon-....html?strona=3
:rolleyes:
Teorie, które można tłuc o kant d..y tworzą ludzie po takich lekturach, nie po własnych doświadczeniach. Sugerowanie się zwrotem śmiałym i mocno na wyrost źle świadczy o bezkrytycznie cytujących (choć, rzecz jasna, o autorze również). Chyba, że znasz system bez FF/BF nawet w szkłach systemowych? (podpowiem Ci, że nie jest to Nikon, który miewa problemy nawet z 24-70)
:roll:
:shock:
:confused:
google prawdę ci powie:
Wyniki 1 - 10 spośród około 1,320,000 dla zapytania nicon fron focus problem
Wyniki 1 - 10 spośród około 4,900,000 dla zapytania canon fron focus problem
Jeśli ktoś ci powie, że jesteś pijany, to go zignoruj. Jeżeli 10-ta osoba ci to mówi,
to idź się prześpij:lol:
pokaz mi swoje zdjecia zrobione Canonem przed 50D, na ktorych masz FF lub BF.
bo ja mam takich kilkadziesiat tysiecy z dwoch roznych korpusow xxD, plus do kompletu jeszcze z 6~7 tysiecy z 5D, ktory tez tej opiewanej regulacji BF/FF (ktora, wyobraz sobie, wiem na czym polega) nie ma. i problemu nie zauwazylem. jedyne niedokladnosci AF jakie mialem w karierze to 10D + stalka Canon 50/1.8, ktora niejako konstrukcyjnie jest skazana na nieprecyzyjnosc. ale to, jak widac, nie jest obiektyw niezaleznych producentow...
wiesz cos wiecej na ten temat oprocz tego, ze przeczytales jeden artykul? juz nie wymagam od ciebie wiedzy praktycznej, bo widze ze pod tym wzgledem jest absolutne zero, ale zerknales chocby do innej teorii niz jeden artykulik na jakims tam portalu?
Wydział Zabójstw Miami używa Nikona - patrz serial Dexter. A przecież wiadomo, że oni są debeściaki... :)
:?:
Google jest inteligentny i mądrością milionów internautów koryguje literówki. Zresztą wpisz to w google , nawet z błędem, przejrzyj dowolne 20 z 4,900.000 postów, to może zauważysz jakąś tendencję apropo kulawego AutoFocusa w Canonach pre 50D i obiektywach Tamrona i innych
Ty bazujesz na swoich doświadczeniach , a ile obiektywów "firm trzecich" miałeś w swojej szklarni ?????
Zbiorowa mądrość, którą negujesz ma tę przewagę, że jest średnią wypadkową z milionów,
a ty przejeździłeś 2 dni trabantem bez awarii, a teraz biegasz po ludziach wykłócając się, że to niezawodne auto:lol:
Na pewno mądrością ?
Z 10 a co ? W tym Tamrona 17-50 użytkowanego z 350D, 40D i 50D który był kupiony w ciemno bez żadnego wybierania...
Jesteś mistrzem - naprawdę przeczytałeś te wszystkie posty ? Masz chyba zerowe doświadczenie w internecie twierdząc że te wszystkie posty są na temat...
Poza tym dalej pomijasz problem populacji... Nie trafia do Ciebie że Canonów jest po prostu znacznie więcej ?
Ale ja od początku odnosiłem się do wypowiedzi poprzedników:
@Napisał Kolekcjoner: Porównywaliśmy ze znajomym z ciekawości AF w D90<->40D i nie ma porównania - na korzyść czterdziestki. Właściwie pod każdym względem.
@Napisał remol71: Auto Focus w 40D i D90 to jest duża różnica. To samo zapewne dotyczy 50D choć tego nie miałem w rękach.
- pokazując, że nawet przy uwzględnieniu wielkości banadej populacji , mieszanie z błotem AF D90 przy tak często spotykanych i szeroko opisywanych problemach Front Focus Canonów serii xxD pre 50D z obiektywami firm trzecich jest raczej sekciarstwem i ślepą ideologią, i nie oddaje ogólnych tendencji rzeczywistości .
A te twoje 10 obiektywów ???? moje pytanie było retoryczne, bo choćbyś miał ich 20, to jednostkowe próbki z setek modeli i dziesiątek milionów egzemplarzy???? , nie jesteś wstanie uchwycić tendencji, które nawet przy dużym błędzie 4,900.000 próby, google i fora są w stanie wychwycić.
Ja mieszkałem rok na blokach w Poznaniu na studiach, i nie dostałem wpie..... , czy to znaczy że tan jest bezpiecznie ??????
mowiono mi, zeby nie ruszac gowna jak smierdzi i to sie sprawdza, zostawcie wiec trolla a sam sobie pojdzie
Nic nie "wiadomo wszystkim", bo są tacy którzy tych problemów nie mają więc przynajmniej im nie wiadomo 8-).
Nie do mojej wypowiedzi się nie odnosiłeś, bo ja nie pisałem o problemach z FF i BF.
Ja myślę że jak przytoczysz rzetelne dane np. serwisowe to nikt nie będzie tego negował. Wyniki z googli są o tyle nie miarodajne, że powielają plotki i tzw. "urban legends". Nie mówiąc już o wielu innych czynnikach jak choćby wspomniana tu wielkość badanej próby.
Co do ideologii i sekciarstwa - zobacz ile jest wątków na tym forum ludzi którzy opisują swoje problemy ze sprzętem Canona - jeśli robią to z sensem to nikt tego nie neguje.
Technical Image Press Association (TIPA) przyznało Nikon D90 nagrodę za rok 2009 w kategorii: najlepsza cyfrowa lustrzanka zaawansowana.
Technical Image Press Association (TIPA) przyznało Nikon D3x nagrodę za rok 2009 w kategorii: najlepsza cyfrowa lustrzanka profesjonalna.
European Imaging and Sound Association (EISA) przyznało lustrzance Nikon D3nagrodę za rok 2008/2009 w kategorii: europejski aparat profesjonalny.
Technical Image Press Association (TIPA) przyznało Nikon D300 nagrodę za rok 2008 w kategorii: najlepsza cyfrowa lustrzanka półprofesjonalna.
... to tak na wszelki wypadek jak by ktoś miał jeszcze jakieś wątpliwości
Hie hie, sekciarstwem zalatuje to, że zakładasz z góry wyższość AF w D90 na podstawie napisu na korpusie. A wystarczy porównać fakty - 40D/50D ma 9 pól krzyżowych, D90 ma cały jeden. D90 ma AF na poziomie 30D i korpusów trzycyfrowych. Jak ktoś używa metody focus-recompose nie zobaczy żadnej różnicy, ale ja używam bocznych... Gdybyś pisał o D300, miałbyś sporo racji, ale D90? C'mon!
Forum Nikona dosyć często czytam i nie raz widziałem narzekania na problemy z Sigmami. Wnioski wyciągnij sam.
Zwolennikom Nikona (a przylazło na to forum kilku) mogę krótko powiedzieć - autofokus to nie wszystko! Tak samo jak przyznane nagrody (słyszeliście coś o sponsoringu?). Znane jest powiedzenie, że Nikon robi najlepsze puszki, a Canon zdjęcia! I nie jest to bezpodstawne - każdy portreciaż i fotograf ślubny to potwierdzi. Korpusy Canona kupuje się nie po to, aby używać obiektywów Sigmy lub Tamrona - każdy prędzej lub później wymienia je na Canona, doceniając jakość szklarni tej firmy. Nie słyszałm jeszcze, aby ktoś kupił jakikolwiek korpus sugerując się dobrą współpracą z Sigmą - nawet dla Nikoniarzy to nie podstawowy argument. Mnie do Nikona nie przekona nawet najwspanialszy autofokus. Zmieniłem Nikosia D70s przerażony tragicznym pomiarem ekspozycji i jego nieprzewidywalnością (niektórzy na forum Nikona proponowali nawet użycie go do typowania toto-lotka), marnymi, "wypranymi" kolorami. Canon też nie jest idealny, ale jego zdjęcia podobają mi się. Mam kolejny korpus, coraz bardziej się rozumiemy i coraz bardziej przekonuję się do trafności wyboru systemu.
no dobrze, ale co dokladnie z tego ma wynikac?
ze to sa dobre puszki? nikt tego nie neguje. dyskusja byla o roznicach w AF miedzy D90 a 50D. gdzie czesc odpowiadajacych miala okazje uzywac i jednego i drugiego i sklania sie bardziej ku 50D. z jakichkolwiek by to nie bylo przyczyn, bo tak obiektywnie, to ja osobiscie i zapewne spora czesc innych uzytkownikow Canona nie bedzie sie upierac przy obiektywnosci opinii, na ktora zawsze ma wplyw przyzwyczajenie do takich a nie innych korpusow.
nie mieszajmy w to nieznanej proweniencji internetowych artykulow, kwestii nagrod czy tego, kto jakim sprzetem robi zdjecia. bo ta dyskusja juz w tym momencie jest na zbyt niskim poziomie
:confused::confused::confused:
Nie wiem, czy jesteś tego świadom, ale takim komentarzem sam siebie kompromitujesz.
To że wolisz taką czy inną markę nie daje ci prawa by obrażać ludzi
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
:mrgreen: No właśnie , sam przyznałeś mi rację nawet o tym nie wiedząc. Bo ogólne sformułowanie mojej teorii brzmi:
" na podstawie zbyt małej próby nie można wyciągać ogólnych wniosków"
Więc czy dostałem łomot czy nie, to na tej podstawie ciężko wyciągnąć wniosek na temat całej dzielnicy Poznania. ----- Ale -------- zbiorowa mądrość mieszkańców tego miasta, którzy mieszkają tam od lat lub znają ludzi tam mieszkających i czytają gazety , pozwala im wyciągnąć miarodajne wnioski czy łatwiej "zgubić" portfel na osiedlu Orła białego, czy na Różanym Potoku
Tak samo jest z obiektywami, to że ktoś z tego forum miał 10 obiektywów i nie miał z nimi problemów, nie pozwala mu jednoznacznie stwierdzić, czy rzeczywiście problem FF BF Canona 40D i innych xxD pre 50D z obiektywami Tamrona i innych u np. 10% urzytkowników takiego zestawu ma miejsce czy nie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
to jest raczej słaby argument, bo przecież do Nikona D90 możesz wgrywać sobie profile kolorów, i włączyć z menu. Nikona kolory są "wyprane" bo takie właśnie są w rzeczywistości. Canon ma takie same kolory z matrycy, które następnie są podbijene przez firmware w Digic'u, zgodnie z profilem charakterystycznym dla tej marki, który tak Ci się podoba. Na internecie jest mnustwo profesjonalnie skalibrowanych profili, które po wgraniu do D90 pozwolą otrzymać w sposób "przezroczysty" dla zwykłego urzytkownika kolorystykę do złudzenia przypominającą Canona:idea:
Nie chcę zakładać nowego tematu, ale interesuję mnie różnica szumów z tych puszek, wczoraj bawiłem się d90 i na iso 1600 była tragedia oraz obrazek z puszki był jakby matowy bez życia w porównaniu do mojego d5100 przepaść niesamowita, a jak to wygląda z50d czy szumy ma lepsze oraz obrazek?
witam
Najpierw pokaż to zdjęcie z tragedią , bo inaczej trudno coś wyrokować.
Ja w tym roku miałem okazję porobić trochę na ISO 1600 a nawet 2500 .
Fakt trzeba pozbyć się szumów np. w Lightroomie ale ogólnie jestem zadowolony z aparatu .
( też jak kupowałem kilka lat temu wybór był pomiędzy Nikonem D90 a Canonem 50D )
Wybrałem 50D i na razie tak zostanie ku mojemu zadowoleniu...
pozdrawiam Wojtek