No i są za zimne moim zdaniem.
Wersja do druku
No i są za zimne moim zdaniem.
No właśnie jak Wy radzicie sobie z oświetleniem estradowym gdy do dyspozycji macie tylko lampe systemową. U mnie problem jest taki że jak błysne lampą to wszystkie kolory tamtych świateł dosłownie zanikają a mi pozostaje takie "nudne" zdjęcie. Bawiłem się i próbowałem na różnych ustawieniach ele efekt ten sam. Natomiast kumpel który pracuje na alfie tego problemu nie ma. Wiem że w canonie na pewno też tak się da tylko nie za bardzo wiem co trzeba zrobić żeby uzyskać takie efekty. Z góry dzięki wszystkim za pomoc ;)
Duża część po prostu nie używa lampy- wysokie iso+jasne obiektywy i kolorki zostaną. Cudów nie ma - jeżeli błysk jest głównym światłem to tam gdzie dotrze kolorki wyparowują.
Świetne fotki z użyciem lampy robi forumowicz allxages.
http://www.allxages.com/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tj trochę oczywiście uprościłem sprawę - im mniej flasha potrzeba do tego doświetlenia klatki tym więcej kolorów generalnie zostaje.
No właśnie też próbowałem robić bez lampy (na max iso czyli 1600) a obiektywy mam z światłem od 3,5 do 5,6 i od 4 do 5,6 więc zdjęcia na czasach rzędu 1/50 1/80 czasami były rozmyte ale trafiły się i ostre a byłyby fajne gdyby znowu kolor skóry u występujących byłby normalny a nie np fioletowy bo z tym też mam "lekkie" problemy ;/
Fakt, niezłe są a jak robił z lampą to na pewno się da :PCytat:
Też na to wpadłem ale jak zmniejszałem moc lampy to były mocno niedoświetlone.Cytat:
Tj trochę oczywiście uprościłem sprawę - im mniej flasha potrzeba do tego doświetlenia klatki tym więcej kolorów generalnie zostaje.
A próbowałeś na tym iso 1600 dopalić lampą? WB możesz skorygować w postprodukcji, tak żeby skóra była ok, chyba że tam lampa ze sceny rzucała na postać fiolet, to przecież nie będziesz z niej robił normalnego odcienia na siłę.
Na koncertach się nie używa lampy błyskowej. Mówią o tym napisy "zakaz fotografowania" oraz informacje od organizatorów "tylko 2 utwory, bez lampy"
Zajrzyj sobie na moją stronę. Pomijając jedno zdjęcie cała reszta jest robiona bez lampy.
Postprodukcja? Czasem poprawić balans bieli, może przyciąć i tyle.
Wiem że istnieje coś takiego jak ograniczenia (zawsze przed koncertami mamy rozmowe z managerem więc wiem na jakiej zasadzie to wszystko mniej więcej dziala ;) )Cytat:
Na koncertach się nie używa lampy błyskowej. Mówią o tym napisy "zakaz fotografowania" oraz informacje od organizatorów "tylko 2 utwory, bez lampy"
W sumie mam ciemne obiektywy (nie każdy zaczyna fotografowanie z szkami z "wyższej pólki") ale później robiem bez lampy i po obróbce mam nawet zadowalający mnie efekt. Chyba jednak faktycznie robienie zdjęć bez lampy jest lepszym rozwiązaniem :)
Poczekajmy jak przybędzie tu allxages :)
Już raz z nim w taką dyskusje wszedłem.
Generalnie bzdurą jest nie używanie lampy. Wszystko zależy od tego co chce się uzyskać.
a że na większych imprezach zabraniają używania lampy - takie ich prawo. Ale wtedy rzeczywiście jest co pokazać (profesjonalne oświetlenie sceniczne).
Wybierz się na koncert do małej knajpy, gdzie scena jest miniaturowa, oświetlenie tylko ze świeczek, a zespół bardziej żywiołowy niż kwartet smyczkowy i rób tylko na zastanym świetle :)
Artus i Hendelson.
Pewnie, że się da.
Koncert smyczkowy w takich warunkach i przy takim oświetleniu też bym robił przy zastanym i na takich parametrach o których piszecie. Opisałem to jako typową skrajność.
Ale koncert bardziej "żywiołowy" dopalałbym lampą (tak też robię dość często). Moim zdaniem, można samemu równie dobrze kreować oświetlenie sceniczne przy użyciu lamp własnych :)
lampą to i można sobie dopalać, ale na pewno nie założoną a body,
Lampa na koncercie - zdecydowanie tak, ALE pod warunkiem, że to koncert hardcorowy (albo coś w tym stylu) i pod warunkiem, że to lampa zewnętrzna, najlepiej zsynchronizowana na drugą kurtynę.
Na większości koncertów zresztą nie można używać lampy. Widziałem już niejedną sytuację, jak po błyśnięciu przez jakiegoś ziutka, ochrona wyprowadziła z fosy wszystkich foto. I bardzo dobrze, bo napierdzielanie spawarą muzykom po oczach jest imho wyrazem braku szacunku. Poza tym, jak już zostało napisane, lampa zabija klimat koncertu.
1.4 + iso 3200 zalatwia problem w warunkach koncertowych tylko trzeba sie w odpowiedniej chwili wstrzelic zeby uchwycic swiatla
Strzelanie na pierwszą kurtynę też polecam wszystkim się pobawić. Ciągle używałem doświetlenia na 2 kurtynkę póki nie spróbowałem inaczej. Jeśli chodzi o efekty to było to dla mnie wielkim zaskoczeniem. Niestety trzeba też się wprawić i uważać by smugi świateł nie przysłoniły nam postaci... łatwo można popsuć sobie zdjęcia.
Jedne z moich pierwszych prób na pierwszą kurtynkę http://www.bymyside.pl/2010/06/25/wakethedead-x/
zaletą tej metody jest wypełnianie pustych kadrów smugami świateł. Poniżej inny przykład
http://www.bymyside.pl/2010/07/02/1125-idol-falls/
to wszystko to oczywiście do koncertów HC przy innych nie polecam używania lamp
PS: to że lampa zabija klimat koncertu to już sprawa dyskusyjna, zależy o jakim koncercie jest mowa.
Witam, mam pytanie. Jako że w weekend będę na koncercie Perfectu, chciałbym się dowiedzieć czy będę mógł legalnie wejść ze sprzętem i zrobić sobie 'kilka' zdjęć do kolekcji i dla wprawek. Czy nie potrzebuję specjalnego pozwolenia czy akredytacji od organizatora koncertu? Będzie odbywał się w miejskiej hali sportowej. Przypuszczam że statyw odpada?
Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii?
PS. Bilet oczywiście już zakupiłem :D
Zapoznaj się w pierwszej kolejności z regulaminem organizatora. Co do sprzętu to przydałaby się jakaś jasna stałka. Z tym co masz w stopce to szału nie będzie, o ile wniesiesz sprzęt na koncert.
zwykle żeby wejść na fosę potrzebna jest akredytacja - a ta przeważnie przyznawana jest tylko fotografom z legitymacją prasową. jeśli chodzi o normalne wejście z aparatem, to jeżeli idziesz z kobietą to możesz użyć bezdennej kobiecej torebki :D
Z mojego doswiadczenia, to nie moga Ci zabronic wniesienia sprzetu, tylko zakazac go uzywac :idea: Ale to, oglaszaja najczesciej przed koncertem.
Po drugie - nie spotkalem sie (poza dwoma przypadkami), ze nie wolno bylo "normalnym" ludziom wogole robic zdjec. Mowia po prostu kiedy i jak dlugo mozna robic fotki (najczesciej pierwsze 5 minut lub jeden utwor) i tyle.
Ja raz przestraszony niesamowitymi obwarowaniami i zakazami opisanymi na bilecie, pod groźbą nie wpuszczenia na koncert, nie wnioslem sprzetu i... zaluje, bo ludzie wnosili normalnie a i podczas koncertu cykali jak leci :twisted:
Dlatego, na przyszlosc ZAWSZE bede wnosic a jak ochrona bedzie "szczekac", to prawo jest prawem - jesli nie napisali, ze nie mozna wniesc, to nie moga zabronic a potem sie zobaczy/uslyszy ;-)
Dość często na większych koncertach (np. Deep Purple, U2) jest zakaz wnoszenia aparatów z wymienną optyką.
A tak naprawdę i tak wszystko da się wnieść, wystarczy dobrze pochować sprzęt i przejść przez bramki na których prawie nie trzepią, później można już paradować z aparatem na szyi i nikt z ochrony się nie uczepi. :mrgreen:
Zdjęcia na koncertach hmm... no jako posiadacz legitki prasowej mogę powiedzieć że zazwyczaj przed koncertem jest rozmowa z managerem i jest mówione np że zdjęcia z lampą można robić powiedzmy przez 3 pierwsze utwory a potem to już zależy - jak sie uda dogadać to można robić przez cały koncert bez lampy a czasami nie - po prostu nie chcą aby ktoś się ciągle kręcił tuż przed sceną (bo normalnie możemy wchodzić za barierki ;) )
fleder o ile się nie myle to bez żadnych konsekwencji możesz robić zdjęcia bez lampy jeśli stoisz przed barierkami (jeśli są), a z lampą to myślę że jeśli nie będziesz błyskał jakoś natarczywie to też nie powinno się nic stać. Tak czy siak - lepiej zapytać organizatorów lub managera by mieć tą pewność ;)
Zobaczcie tutaj:
http://www.aniawyszkoni.pl/galeria/d...:4c8ff507c88b3
Wszystkie robione od f=2.2 do 3.5
czasy 1/80 - 1/125
ISO - moje ulubione 1250 :)
Więcej zdjęć na stronie w mojej stopce. www.twojafotografia.com.pl zakładka inne galerie
Crop + szkła 16-35,50,80 (ale 90% to 50mm). Chociaż przyznaję - stojąc 1,5 metra od wokalistki naprawdę brakuje FF+jakiś 24 albo 35mm :(
Na zadnym nie bylo używanej lampy - zreszta takie było założenie.
Nie walic lampa,i nie rozpraszać i nie włazić na scenę ...
Koledzy ! nie demonizujcie tych koncertow...
jakby wszyscy grali w knajpkach przy swieczkach to ludzie 5 metrow od zespolu nic by nie widzieli.
Iso powyżej 1000, szkło 1.8 lub lepsze i naprawdę da się w wiekszości robić zdjęcia bez flasha :) Oczywiście spod sceny :twisted:
PS co do jakości fotek - krytyka mile widziana. Niech się koledzy wypowiedzą.
To było pierwsze zlecenie w stylu "fotoreportaż dla organizatora koncertu"
http://www.aniawyszkoni.pl/galeria/d...4c8ff507c88b3# ;) "nie walić lampą"?
Bez jaj wszystko jest dla ludzi. Fanatycy wyznają jedyną i słuszną drogę, ja twierdzę, że wszystko zależy od zamysłu fotografa i trzeba korzystać z tego co się ma(w tym z lampy).
Oj... z ta alfą to pojechales... :mrgreen:
A wracajac do tematu - lampa blyskowa "spłaszcza" zdjecia. Tylko konkretne zabiegi i umiejetnosci fotografa pozwalaja uzyskac ciekawe efekty z lampa ale na 100% nie z wbudowana :idea:
Cala zabawa w fotografie koncertowa, to oddanie tego co zastalismy na scenie (swiatlo, dym, atmosfera etc.) a na to pozwoli nam tylko jak najjasniesze szklo i wysokie iso ;-) No i oczywiscie program "M" (tylko nie jak milosc :lol:)
U mnie to jest tak:
Zależnie od warunków M/Av najczęściej, Tv od święta jak chcemy coś poruszyć.
90% jednak M bo to co się dzieje ze światłami na koncertach potrafi sprawić sporą niespodziankę.
Co do lampy to raz, że spłaszcza a inna sprawa to fakt, że ciągłe błyskanie mocniejsze od oświetlenia scenicznego jest wysoce irytujące dla wykonawców.
Dla oglądających zresztą również...
...nie wspominając o filmowaniu.
Z reguły jeśli oświetleniowiec wie co robi to można spokojnie poradzić sobie bez lampy...a jak nie wie to i lampa nie pomoże w uzyskaniu ciekawych zdjęć :)
Tu oczywiście są wyjątki typu ciasne kluby i szeroki kąt...i najlepiej coś żywego na scenie lub poza nią. Na jazzowym/bluesowym koncercie psucie atmosfery flashem to jednak spore pafą ;)
Szklarnia - na pewno coś szerokiego <20mm się przydaje.
Reszta to już zależnie od miejsca 35/50/85/135/200/400 - różnie bywa.
200 w mniejszych klubach w zasadzie tak samo zbędne jak 35 na stadionach :)
A na fotografie zapraszam pod adresy w stopce...
Hi...
Legitymację dziennikarską mam od ponad 10 lat ;) Nawet już nie pamiętam od ilu :). Naprawdę - NIGDY nie przydała mi się do celów stricte dziennikarskich. Zwróć uwagę - to wbrew pozorom nie jest ogromne środowisko - Zawsze ktoś zna kogoś z Twoich znajomych. A akredytacje to obecnie po prostu źródło dochodu. W Jarocinie akredytacja była droższa niż karnet na cały festiwal ;).
Aha - gwoli wyjaśnienia - nie byłem nigdy dziennikarzem prasowym. Ot - radio, telewizja ;).
Pozdrawiam...
A i jeszcze jedno - nikt tego nie poruszył, ale dla początkujących - warto wiedzieć - ściana z "piecami" zakłóca działanie IS'a ;).
Pozdrawiam...
W sobotę zrobiłem koncercik głownie z 50 f1.8 ,przymknięty do 2.2 z iso 800 ,i też dało radę się fotografować. Koncert był gatunku Metalcore, Nu, itp.. Oświetleniowiec się spisał i było bardzo dużo przestrzeni świetlnej ,także nic tylko chciało się pstrykać . Tamron użyty sporadycznie tylko do szerszych kadrów.
Opowiem jak było. Zadzwoniłem parę dni wcześniej do organizatora koncertu - Impresariatu XXXXX, szefo powiedział mi, że absolutnie aparatów nie wolno wnosić i że od czasu do czasu mogę zrobić zdjęcie komórką i może ochroniarze się nie przyczepią. O ludziach z akredytacją nic mu było nie wiadomo (na 2 dni przed występem). Grzecznie podziękowałem i... i tak zrobiłem swoje. Wniosłem pod kurtką 40d z podczepionym 55-250 IS (tak wiem, szkło jasnością nie miażdży, ale to moje jedyne tele). Na miejscu było sporo ochroniarzy typu 'wąsaty wujek Józek', którzy na nic nie zwracali uwago. Gdy się zaczęło ludzie powyciągali małpki, komórki, parę luster i pstrykali, kręcili do woli. Żaden ochroniarz słowem ani gestem nikogo nie upomniał.
Parę zdjęć zamieściłem w galerii, w dziale reportaże. Zapraszam do oglądnięcia i komentowania!!
Pozdrawiam!