Strona 16 z 19 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 181

Wątek: fotografia koncertowa

Bywalec

Domyślnie

No i są za zimne moim zdaniem.

Ostatnio edytowane przez rog ; 09-01-2010 o 12:53
    5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Coś już napisał Awatar sebol1204

Domyślnie Zdjęcia na koncertach

No właśnie jak Wy radzicie sobie z oświetleniem estradowym gdy do dyspozycji macie tylko lampe systemową. U mnie problem jest taki że jak błysne lampą to wszystkie kolory tamtych świateł dosłownie zanikają a mi pozostaje takie "nudne" zdjęcie. Bawiłem się i próbowałem na różnych ustawieniach ele efekt ten sam. Natomiast kumpel który pracuje na alfie tego problemu nie ma. Wiem że w canonie na pewno też tak się da tylko nie za bardzo wiem co trzeba zrobić żeby uzyskać takie efekty. Z góry dzięki wszystkim za pomoc

Domyślnie

Duża część po prostu nie używa lampy- wysokie iso+jasne obiektywy i kolorki zostaną. Cudów nie ma - jeżeli błysk jest głównym światłem to tam gdzie dotrze kolorki wyparowują.

Świetne fotki z użyciem lampy robi forumowicz allxages.
    http://www.allxages.com/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tj trochę oczywiście uprościłem sprawę - im mniej flasha potrzeba do tego doświetlenia klatki tym więcej kolorów generalnie zostaje.
    Ostatnio edytowane przez Kanghoy ; 31-10-2010 o 11:44 Powód: Automerged Doublepost
    google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Domyślnie

No właśnie też próbowałem robić bez lampy (na max iso czyli 1600) a obiektywy mam z światłem od 3,5 do 5,6 i od 4 do 5,6 więc zdjęcia na czasach rzędu 1/50 1/80 czasami były rozmyte ale trafiły się i ostre a byłyby fajne gdyby znowu kolor skóry u występujących byłby normalny a nie np fioletowy bo z tym też mam "lekkie" problemy ;/

Świetne fotki z użyciem lampy robi forumowicz allxages.
    http://www.allxages.com
    Fakt, niezłe są a jak robił z lampą to na pewno się da :P
    Tj trochę oczywiście uprościłem sprawę - im mniej flasha potrzeba do tego doświetlenia klatki tym więcej kolorów generalnie zostaje.
    Też na to wpadłem ale jak zmniejszałem moc lampy to były mocno niedoświetlone.
    Ostatnio edytowane przez sebol1204 ; 31-10-2010 o 11:55 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

A próbowałeś na tym iso 1600 dopalić lampą? WB możesz skorygować w postprodukcji, tak żeby skóra była ok, chyba że tam lampa ze sceny rzucała na postać fiolet, to przecież nie będziesz z niej robił normalnego odcienia na siłę.
    google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Domyślnie

Na koncertach się nie używa lampy błyskowej. Mówią o tym napisy "zakaz fotografowania" oraz informacje od organizatorów "tylko 2 utwory, bez lampy"
    Zajrzyj sobie na moją stronę. Pomijając jedno zdjęcie cała reszta jest robiona bez lampy.
    Postprodukcja? Czasem poprawić balans bieli, może przyciąć i tyle.
    Ostatnio edytowane przez Patryk_mirek ; 01-11-2010 o 17:29 Powód: Automerged Doublepost
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Domyślnie

Na koncertach się nie używa lampy błyskowej. Mówią o tym napisy "zakaz fotografowania" oraz informacje od organizatorów "tylko 2 utwory, bez lampy"
    Wiem że istnieje coś takiego jak ograniczenia (zawsze przed koncertami mamy rozmowe z managerem więc wiem na jakiej zasadzie to wszystko mniej więcej dziala )

W sumie mam ciemne obiektywy (nie każdy zaczyna fotografowanie z szkami z "wyższej pólki") ale później robiem bez lampy i po obróbce mam nawet zadowalający mnie efekt. Chyba jednak faktycznie robienie zdjęć bez lampy jest lepszym rozwiązaniem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    Na koncertach się nie używa lampy błyskowej.
    Poczekajmy jak przybędzie tu allxages
    Już raz z nim w taką dyskusje wszedłem.

Generalnie bzdurą jest nie używanie lampy. Wszystko zależy od tego co chce się uzyskać.

a że na większych imprezach zabraniają używania lampy - takie ich prawo. Ale wtedy rzeczywiście jest co pokazać (profesjonalne oświetlenie sceniczne).

Wybierz się na koncert do małej knajpy, gdzie scena jest miniaturowa, oświetlenie tylko ze świeczek, a zespół bardziej żywiołowy niż kwartet smyczkowy i rób tylko na zastanym świetle

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kris200 Zobacz posta
    Wybierz się na koncert do małej knajpy, gdzie scena jest miniaturowa, oświetlenie tylko ze świeczek, a zespół bardziej żywiołowy niż kwartet smyczkowy i rób tylko na zastanym świetle
    a co za problem robić na zastanym? ISO 6400 i f1.2 da radę bez problemu..
    a w takich warunkach jak opisałeś to trzeba być zwykłym burakiem żeby w klimatycznym oświetleniu walić lampą wszystkim po oczach..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kris200 Zobacz posta
    Tak się składa, że robię w takich warunkach zdjęcia. I da się - zapewniam.
    Resztę napisał Arturs.
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Strona 16 z 19 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów