Tower wystawia ...(faktury, nie do wiatru):lol:
Wersja do druku
Tower wystawia ...(faktury, nie do wiatru):lol:
No dobra, mam puszkę. Teraz znikam bliżej zapoznać się z jej możliwościami. Wracam jak się rozładuje bateria.
Tak na szybko, subiektywnie i bez przykładów: szumy jednak większe niż w 5D.
Przykłady i porównania później.
Z innej beczki: pamiętacie może jak szybko reagował spust w contax RTS? To w nowym marku jest tak samo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nie było guzika Edit..
http://www.grabek.pl/chwilowa/IM__2100.jpg
Cały plik, bez wyostrzeń, z exifem (4.5MB). Sami sobie oceńcie. Szczegółów jest zdecydowanie mniej niż w 5D, ostrość trochę inaczej się rozkłada.
Po godzinie zabawy nową puchą, grip z 5D zaczął mnie uwierać w rękę :mrgreen:
mnie się wydaje, ze ostrość jest idealnie na granicy źrenicy i tęczówki
[BTW piękny kolor oczu modela - czysty orzech
[ale to taka typowo kobieca uwaga :-) ]]
- rzecz w tym, że ja na pewno mam poważne problemy ze wzrokiem
[casus prawie ślepego fotografa ;) ]
więc nie wiem, czy moja ocena jest miarodajna
Z lupą w ręku i na dużym monitorze 24 cale) w trybie powiększonego obrazu i mam pewność co do tego, że granica źrenicy i tęczówki jest ostra.
BTW oskarkowy ma rację.
odnośnie szumów 5D-D3: http://www.kenrockwell.com/nikon/d3/vs-5d-180mm.htm Pozdrawiam
"To jest jednak body amatorskie i jako takie nalezy je oceniać. "
A gucio :)
Piątka występuje w najnowszym katalogu PRO SLR canona :)
Więc................... jednak PRO
Tak właśnie działa marketing, Nikon wsadził do D3 softowe odszumianie na ISO juz od 400 a w 5D takiego nie ma i gość porównuje odszumiane przez puszkę zdjęcia z D3 z nieodszumianymi z 5D. Na forum Nikona już nawet widziałem takie opinie że D3 "szumi ziarnem". Tego że kolory w D3 na wysokim ISO są wogóle pozbawione delikatnych przejść tonalnych bo zniszczyło je odszumianie to już nie widzą...
Bym jeszcze dodał, że KR "wyciąga" JPGi. Nie to żebym był guru PSa ;) ale mam wrażenie, że wyciąganie z RAWa mogłoby dać lepsze efekty...
Dwa lata postępu technologicznego robi swoje...
Tyle że to porównanie to o kant d... pobić. Po pierwsze to rzeczywiste czułości 5-tki są 1.25 raza wyższe niż D3, po drugie porównywanie jpg-ów przepuszczonych przez PS-a to raczej karkołomne zadanie. Po trzecie co to pokazuje, że amatorskie (wcale Canon go w katalogu wśród pro body nie umieszcza :roll:) trzy razy tańsze body do tego jeszcze jak na cyfrę to wręcz archaiczne - wypada gorzej niż największa nowość konkurenta? Niesamowite świat się wali - już od dłuższego czasu mówię, że Canon powienien zwinąć interes.
Kolekcjoner nie denerwuj się;) Już samo to, że są wzajemnie porównywane dobrze świadczy o piątce:wink:. Zalinkowałem, bo wątek jest o szumach. Porównywanie jpg-ów jest faktycznie bez sensu, jak już to najlepiej, żeby to były raw-y, ale wywołane w firmowych programach.
Jarku!!!
chcemy więcej zdjęć i WRAŻEŃ...:)
Proszę bardzo...
www.grabek.pl/test/ (nazwa może być myląca..) :grin: :grin:
Pliki z ISO 800 celowo prześwietlone (wypalenie świateł).
Pliki z 1600 celowo niedoświetlone (wielkość szumów w cieniach).
Oba aparaty miały te same ustawienia. Na 5tce było 50/1.4, na 1ce było 35/1.4. Kadry oczywiście trochę się różnią, ale to kwestia ręcznego zoomowania.
Pliki otworzone w CS3, konwertowane w default i tylko zapisane jako 11. Nic więcej nie robione.
Zwróćcie uwagę, że 5tka naświetlała wyżej sama z siebie.
Dobrze radzę nie podniecać się duuużymi szumami, bo te same kadry naświetlę bez trudu tak, że szumów nie będzie widać prawie w ogóle. Specjalnie tak dobrałem parametry, żeby wykazać różnice między puszkami, a nie możliwości samych puszek.
O syfie na matrycy już wiem.
------------
I jeszcze o samym używaniu.
Oba aparaty zabrałem na jakieś firmowe balety. Efektów oczywiście Wam nie pokażę, ale to zrozumiałe.
Z początku mark jakoś nie bardzo leżał w ręku. Szczególnie pionowy uchwyt wydawał się zbył cienki. Pracowałem nim ze 30 minut, po czym potrzebowałem 35mm, więc przewiesiłem aparaty, złapałem za 5tkę...... Kurcze.. ten aparat nie działa. AF sie zastanawia, shutter lag jak w małpce.. Co ciekawe przez poprzednie dwa lata nie zauważyłem tego problemu. Jak widać, do dobrego można się przyzwyczaić w 30 minut.
Ale i na marku się przejechałem:
- przyzwyczajony do 5D wiedziałem kiedy nacisnąć spust, żeby wyszło zdjęcie. Tutaj pół sesji mam zrobione chwilę przed tym momentem. A w tym czasie przecież wchodzi w grę jakieś kadrowanie itp. Część materiału naprawdę miała ucięte nogi itp :mrgreen:
- ustawianie punktu AF. Chyba znów będę pracował na jednym punkcie, bo z tym automatem nie idzie się dogadać. Przydałoby się to "rozpoznawanie uśmiechów" z olympusów. Wystarczy, że ktoś ma ozdobę w klapie, to nie ma co marzyć o wybraniu punktu na oczy. Na szczęście wszystkie zewnętrzne punkty AF są diablo precyzyjne, nie to co w 5tce.
- 1500 ustawień. Myślałem, że ustawiłem ten aparat pod siebie, ale chyba jeszcze trochę mi brakuje do pełni szczęścia. Przestałem się dziwić ludziom, którym z torby foto wystaje instrukcja. Ważniejszych CFów nie nauczę się chyba jeszcze dłuuugo. Na szczęście wymyślili to konfigurowalne menu, świetna sprawa.
- ciche zdjęcia. Jak ktoś korzystał, to pewnie potwierdzi. Migawka wtedy brzmi jak 1/15s. Automatycznie przytrzymuje się wtedy aparat na sztywno dramatycznie próbując ratować ujęcie. Po protu lustro wraca chwilę później. Zupełnie nie mogę się do tego przyzwyczaić.
Jak coś sobie przypomnę, to dam znać.
Dlaczego te z 5D są takie duże?
"# Image Width = 6144 pixels
# Image Height = 4096 pixels"
o shit..
zapomniałem przestawić.. ze dwa miesiące temu używałem CSa do konwertowania jednego pliku.. już się poprawiam, za 10 minut będzie we właściwej wielkości.
----
Już są właściwe pliki.
Nie korzystam z konwertera CSa a ostatnio robiłem 100x70, więc potrzebowałem dużego rozepchania pliku. Stąd te ustawienia. Teraz są 100% z rawa.
A ja właśnie porównywałem u siebie szumy 1D III vs 5d i wyglądało na to, że 5d szumi ociupinkę mniej.
Tak jak napisałem wyżej, nie miałem na celu udowodnić, jak mało szumi który aparat, tylko zestawić dwa aparaty w identycznie trudnych warunkach.
Wystarczyłoby przecież właściwie naświetlić to 1600, dobrze wyciągnąć rawa w C1 i te pliki wyglądałyby jak ISO 400. Tylko wtedy nie mielibyćmy materiału do porównań. A tutaj wszystko widać gołym okiem.
A ja akurat nie czytałęm, co pisałeś wczesniej, napisałem tylko swoje spostrzezenia, pstrykałem te same motywy obydwoma i porównywałem.
Znalazłem ;):) - nawet bez większych problemów :lol:.
Porównywałem na DPP (tak mam, że jakoś kolory z ACR-a mi nie leżą ;):) - dlatego nie używam). SRaw-y wydają się ostrzejsze sic!. SRaw-y szczególnie na iso 3200 i 6400 mają lepsze nasycenie kolorów. SRaw-y mają szum bardziej monochromatyczny i mniej widoczny. Są to dość subtelne różnice ale zdjęcia wykorzystują tylko ok. połowę histogramu więc nie wszystko daje się wiarygodnie ocenić.
Osobiście to na moje oko jeśli nie robiłbym "plakatu" - nawet iso 6400 jest całkowicie używalne i raczej używałbym do niego sRawa - nie robię większych powiększeń niż A4.
Pytanie jak to wygląda w 1Ds mkIII??
odkopuję ten wątek bo być może zakupię 1D mark III....
Wszystko byłoby proste i logiczne, ale... zajrzałem na forum CB i nie wiem co zrobić...
Czy naprawdę 1D mark III produkuje ewidentnie gorszej jakości obraz od 5D ?
Jakoś mi się nie chce w to wierzyć. Pomijam testy polegające na patrzeniu na obrazek przy powiększeniu 1000 %.
Potrzebuję aparatu głównie do reportażu/portretu... te 10 mln pikseli w 1d III nie jest może rewelacją ale powinno wystarczyć, ale za to AF i 10 klatek na sekundę to już marzrenie.. A matryca APS-H ? To chyba sporo lepsze niż APS-C ?
Sporo linków z tego wątku już nie działa... czy może ktoś podesłać jakieś porównania miedzy 1D III a 5D ? Albo same sample z 1D III
Nie mam czasu na przygotowanie porównań, więc będzie tylko opis.
Mam w tej chwili w domu 1DIII, 5D i 1DsII.
Jakość obrazu, jeśli weźmiemy pod uwagę tylko i wyłącznie to, co widzimy na ekranie w 100% powiększeniu, jest dokładnie tak rozłożona, w jakiej kolejności wymieniłem aparaty.
W przypadku dwóch pierwszych widać mniej detali (ale nie znowu jakoś drastycznie mniej), widać minimalnie większe szumy i inny rozkład głebi ostrości. Ale ja 5tek używam od prawie 3 lat, wiec każde odstępstwo od jakości tamtego obrazka wychwycę od razu. Czy te różnice zauważy każdy? Wątpię. Czy zauważą je moi klienci? Jestem pewien, że nie.
Dla kogo jeszcze nie będzie różnic w obrazie? Dla wszystkich, którzy zatrzymują się na formacie 20x30cm. Do tego formatu nie będzie żadnych różnic w obrazie na papierze.
Dorzucę jeszcze błyskawiczny opis jakości obrazka z Ds2. Za każdym razem, gdy obrabiam zdjęcie z tego aparatu, to zamiast pracować powiększam w różnych miejscach i z otwartą gębą cieszę się z ilości detali. Jest porażająca.
Pozostaje jeszcze kwestia wygody i przyjemności pracy. Jak w torbie leży 1ka i 5tka, to ręka jakoś zawsze sięga po 1kę. Naprawdę nie wiem, czemu tak się dzieje 8)
moze nei masz gripa na piatce ;)
moze i tak byc :)
a mnożnik ? 1,3 w mark III.... jak to wygląda ? Moja 28 mm 1.8 będzie miała 36 mm zamiast 44 mm... może to i lepiej ?
oskarkowy: jak to widzisz jeśli chodzi o obiektywy na mnożniku 1,3 ?
troche z innej beczki - moze mnie ktos nakierowac na temat : zmiany jezyka (calego menu)w 1dm3 / 5d z japonskiego na angielski (jeszszcze lepiej na polski) Czy da sie to zrobic ? z gory dzieki
W 1d - 4 ikonka od prawej(zolto-biala z dwoma kropkami), 3 wiersz.
Mozliwe ze jest inaczej ale sprobowac mozesz;)
hmmm , chodzi mi troszke o cos innego - a mianowicie moge dostac 1dm3 za 2400$ a 5d za 990$ wszystko jest nowe z gwarancja ,ale jedyny jezyk to japonski - czy mozna jakos zmienic caly software ?? lub dodac tylko jezyki ?
w jaki sposob?
Tu masz wszystko wyjaśnione:
http://web.canon.jp/imaging/eos1dm3/firmware.html
wielkie dzieki !
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jestescie zapewne bardziej w temacie - jak i za ile mozna to uplynnic w polsce ? troche trzeba poczekac , ale mozna to dostac za - 1dm3 $2400 5d $990 d300 $999 ? nie znam realnych cen w polsce i te aparaty maja tylko japonski software
1d - http://www.allegro.pl/search.php?str...y=8846&order=p
5d http://www.allegro.pl/search.php?str...rval=7&order=p
d300 http://www.allegro.pl/search.php?str...rval=7&order=p
Ceny u tipow to jakies 15-30% taniej od sredniej. No ale 1d za 5600zl, 5d za 2300zl? Nie sprzedaja Ci przypadkiem Canomatikow?:p
ja bym uważał z taką rewelacyjną cena na 100% to oszustwo! kilku moich kolegów dało się nabrać i musieli polikwidować karty kredytowe - potracili po kilka stówek, schemat jest taki sam firma z NY która ciągle zmienia nazwy naciągnęła już setki ludzi, po zakupie sprzętu kontaktuje się z naiwnym kupcem i maja śpiewkę że za tą super niska cenę to aparat i instrukcja jest po chińsku albo japońsko i trzeba dopłacić za normalny aparat, albo trzeba poczekć bo go niema akurat na stanie ...wypytują o dodatkowe formy płatności bo np ta karta kredytowa co im podałeś coś nie działa, chcą inny numer kary - a za jakiś czas ktoś zapłaci twoja kartą za bilet lotniczy w Malezji...:( piszą o tym na kilku forach dyskusyjnych ...
a oto kilka taki stronek oszustów :
http://www.broadwayphoto.com/ViewPro...spx?id=9781734
http://www.1wayphoto.com/products.as...oduct_id=12338
takich stronek jest cała masa ... tu lista oszustów :
http://lowpricedigital.com/item.asp?...FR8cagodQm8PUg
panowie nie dajcie się nabrać bo to ewidentna ściema taniej niż B&H i Adorama nie ma nigdzie !!!...
tu opis jak ci oszuści działają :
http://thomashawk.com/2005/12/abusiv...era-store.html
Tomasz_ek sprawdź sobie tą firmę która daje ci te rewelacyjne ceny np na Googlach a zobaczysz że odechce ci się zakupów... mam nadziej że już nie zamówiłeś
pozdrawiam
hmmmm ... kupowalem z jednej z powyzszych stron nawigacje garmina 680 zaoszczedzilem pare stowek i wszystko gralo przyslali, wszystko jak w opisie, gwarancja jak najbardziej ok ... no ale lookne na ta stronke o dzialaniu tych sklepow
A czy Wam chlopcy nie zeszlo sie na zupelnie inny temat niz watkowy ;-) ?
ahhh no coz mialem rowniez taki dylemacik 5d czy 1d mark III. wybralem 1d i nie zaluje-af jest uzalezniajacy :))) a co do reszty zgdadzam sie ze w odbitkach 30x20 roznic brak :))
pozdrawiam
skoro sirgerwazy odkopał ;) to i ja mam pytanie: jaki jest naprawdę ten wyświetlacz w 1D Mark III?
czy jest jakias koszmarna wada tej puszki o której nalezy wiedziec ;) ?