Jak sie takiego Noktona mocuje do Canona ? Jaka przejsciowka ?
Wersja do druku
prosty
https://www.kentfaith.com.pl/KF06.38...tu-canon-eos-r
z możliwością odsunięcia obiektywu dając mniejszą min. odległość
https://notopstryk.pl/pl/p/Adapter-b...e-Focus-/11455
Trzeba pamiętać że do M-Leicowych szkieł nie wszystkie EOSy RF się nadają ze względu na matrycę (najlepszy jest R5) chyba że do fotografii tylko cz/b to nie ma aż takiego znaczenia.
--- Kolejny post ---
Czekam kiedy wypuszczą adapter ze stykami RF - ponoć już można. Taki TTartisan 6 bit adapter.
Ten color cast to łatwo w edycji poprawić a i u mnie tylko jeden to powoduje, artisan 50/1.1 i to nie zawsze.
Po co kombinować ;):
https://infoto.pl/pl/obiektywy/9668-...451006477.html
Kupić i focić. Obrazek cudny :D
Nie tylko, taka przejściówka jest też na Nikon Z.
Przejściówki "firmowe" na Aliexpress są o połowę tańsze. I są także jakieś no-name, po kilkadziesiąt zł.
Czytając co napisał cybulski o jasnych manualach zacząłem się zastanawiać nad 7Artisans 1.1 i TTartisanem 0,95.
A jak oceniacie tego Nokton 50 mm f/1.0??
#Cybul - wydaje mi się, że widziałem napis 0,95 u tego Islandczyka. Tj "widziałem", bo na komputerze szukał mi faktury za RF15-35, no i w historii jego zakupów były właśnie przeróżne obiektywy RF: 24-105 f4, 24-105 f2,8, 70-200 jakieś, 50 f1,2 i właśnie ten TTartisan 50mm i wydaje mi się, że rozmawialiśmy o tym 0,95 bo zapytałem go, czy ciężko jest ostrość ustawić na takiej przesłonie, aby trafić w punkt. Stwierdził, że Artisan jest ostrzejszy od RF 50 f1,2. Ale nie miałem żadnego, więc tylko rzucam anegdotą.
Pod kątem porównywania ostrości to powiem szczerze, że aż tak dokładnie nie sprawdzałem nigdy między innymi 50tksmi.Ale na pewno 0.95 jest ostrzejszy otwarty niż ten 1.1 otwarty, to widać bez większych analiz.
Bliźniak noktona 1.2 podobny charakter. Wiem z recenzji sam nie używałem. 1.2 jest bardzo maly, poręczny, 2x tanszy, może być na codzień na aparacie. Tu tez chodzi o to że masz poreczny maly zestaw fotograficzny o najwyższych możliwościach i dużej jasności. Ja akurat wolę wszystko z mocowaniem M niż RF, z tych manuali, bo są mniejsze i lepiej zrobione. Dużo wiedzy masz na
https://www.fredmiranda.com/forum/board/55/1
Każdy ten obiektyw ma swoj obszerny review i dużo przykładów na różnych aparatach
I ksnal Macieja Taichmana na youtube tu uwaga jest trochę nawiedzony dla niektórych
Siekam focha :mrgreen: Toż to najlepsza 50 za szybkim AF, ciekawym obrazkiem i mega wykonaniem, przy okazji daje duży fan z samego obcowania z tym szklem. Ja wiem, nie jest to mistrz ostrości, nie ma też, na szczęście, nudnego, kremowego rozmycia, jak Sigma DG DN. Wiadomo, że jakieś Noktony w manulanu będą ostrzejsze, będą dawały obrazek co z d..y wyrywa ale to manualne szkła, których jak nie musze to unikam.
Ja bym chcial zeby ten rf mial to nudne kremowe rozmycie.. bo ma takie jakby je generowala sztuczna inteligencja sprzed 10 lat [emoji23]
Dobrą zabawą jest np nabycie dwóch tanich Heliosow 58/2 oraz odwrócenie tylnej soczewki w jednym z nich. Efekt będzie w bokehu, stanie się bardziej nerwowy. W kwestii vintagowego looku fajny jest jeszcze takumar radioaktywny 55/1.8.to szkło jest dość ostre od 1.8 jak na tak starą konstrukcje i ma MFD około 45cm, co w vintagowych szkłach nie jest takie oczywiste. Jest jeszcze, ale mniej dostępny, Helios 50/1.8 który też potrafi być ciekawy
Takie 50tki m42 są też o tyle ciekawe, że mogę je podpinać zarówno do R oraz apsc xpro3, uzyskujac przy apsc węższy kąt widzenia jak z ogniskowej jak 75-80.
W mojej opinii 50tki są dobre do experymentow. A ogniskowa jest akurat nie za wąska i nie za szeroka, nadaje się do portretu jak i do fotografowania detali czy choćby słowphoto w streecie.
Znalezione w sieci
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...6a01533ca9.jpg
#Cybulski - ten Helios 44-2 też jest całkiem ostry od pełnej dziury imo. Na Rce spokojnie daje radę, nawet na dużym monitorze nie ma dramatu. Tutaj akurat ostrość na pistolecie na wodę, ale przybliżyć można i widać każdy detal. Obiektyw, któremu wybacza się to, że nie trafiło się idealnie z ostrością, bo właśnie robi tą magię na zdjęciu.
Załącznik 15803
No mają rozmach ...
Voigtlander wrzuca 2 nowe 50-tki do oferty (2,2, i 3,5).
Obecnie zatem samych 50-tek jest 8.
1.0 i 1.2 noktony, 1.5 II Vintage, 1.5 Heliar, 2.0 Apo-lanthar, 2.2 skopar, 3.5 Apo-lanthar, 3.5 Heliar.
I nie są jakieś stare szkła - wszystkie to nowoczesne konstrukcje, najstarsze z okresu powstania Canon RF.
Ile to już lat czekają wszyscy na zapełnienie dziury pomiędzy RF 50mm 1.8 a 1.2.
Fakt u Canona inne priorytety - wypuszczają szkła których nikt nie robił to tej pory jak ostatnio 200-800 czy 10-20.
Przy okazji Nokton 75/1.5 będzie w wersji RF. Elektronikę mocowania RF Voigtlander już wykorzystuje a co z innymi jak Sigma? Taka Sigma 500/5.6 RF by dużo namieszała.
Stary filmik ale fajnie pokazuje jak w fabryce Cosina powstaje od pieca i młotka jeden z najbardziej udanych - Apo-lanthar 180/3.5
https://www.youtube.com/watch?v=Voo3pCvYODI
Nie przeczę. Tyle tylko, że wersje RF są nie tylko piekielnie ostre, nie tylko dają piękny obrazek, ale też są bardzo szybkie (RF 85/1.2 np. idealnie sprawdza się przy najrozmaitszych, dynamicznych, nawet bardzo szybkich scenach), więc jakby tutaj ten argument szybkości odpada. Osobiście, jakbym chciał już koniecznie lepszą 50'tkę i miał do wyboru 50/1.4 L IS za 8k i 50/1.2 za 12, to wolałbym dozbierać do tej drugiej. A tymczasem cieszę się posiadaniem RF 50/1.8:D
50tki trzeba mieć różne :)
Takumar to fajne szkło, nie mam 1.4 a 1.8. To jest dość ostre jak na takie vintagowe szkło i ma MFD 45cm co nie jest chyba standardowo spotykane w starych 50tkach. Podpinam go zarówno do Canona i Fuji dla efektów specjalnych.
Pentacon 1.8/50, ma 0.33m
nie dzieli się kadru na pół
EDIT nie jestem w stanie dodać foty w żaden sposób, od 10min :evil:
obiektyw bardzo słabo radzi sobie z seriami i trzymaniem ostrości na poruszających się szybko dzieciach :) w niedzielę wielkanocną siostrzeńcy zamęczyli mnie na amen, a na kilkadziesiąt fot z kilku serii jedynie kilkanaście jest ostrych. Grunt że mam co chciałem :)
Stm... :)
Potwierdzam. Obiektyw jest spoko, ale na servo, przy naprawdę szybko przemieszczających się obiektach nie nadąża. Ostatnio przeżyłem szok, bo większość sesji robiłem RF 85/1.2, po czym zapiąłem RF 50/1.8... Ale w sumie to było było do przewidzenia, choć przyznam, że w szybkości AF aż TAAAAKIEJ przepaści się nie spodziewałem;)
OMG nie rozumiem zdziwienia :roll:
Przecież z założenia to jest szkiełko Single Shot AF tylko do stacjonarnych obiektów (dotyczy i modela/modelki i fotografa) i w tej roli jest OK. 8-)
Pozostałych ról raczej brak. :p
Oczywiście imho.
Przepraszam, nie wiedzialem, postaram sie bardziej panowac nad energią 5latków [emoji23]
Co do zapanowania nad dziećmi to zupełnie przypadkiem dokonałem epokowego odkrycia i to w lany poniedziałek gdy rządziły tylko emocje.
Wziołem na pierwszą próbę mój nowy nabytek RF100/2,8 macro i 100% trafionych, lepiej niż z RF 24-70/2,8 bo miałem większy dystans od karabinów na wodę.