Canon RF 50mm F1.8 STM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • candar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 3410

Canon RF 50mm F1.8 STM

standardowy RF 50 mm f/1.8 STM , cena 999 zł.
    Oferta obiektywów firmy Canon wyposażonych w bagnet RF powiększyła się o dwa nowe modele - standardowy RF 50 mm f/1.8 STM oraz tele-zoom RF 70- 200 mm f/4L IS USM. ...

Obiektyw RF 50mm f/1.8 STM, bazując na modelu EF 50mm f/1.8 STM – szerzej znanym jako „nifty fifty” – ze względu na swoją wszechstronność i niewielkie rozmiary to propozycja idealna dla entuzjastów fotografii rozpoczynających przygodę z bezlusterkowcami EOS R. To obiektyw uniwersalny, który świetnie sprawdzi się w różnych scenariuszach i warunkach – od portretów po krajobrazy, w dzień i po zmierzchu – a jednocześnie daje gwarancję znakomitej jakości obrazu w połączeniu z pełnoklatkowymi korpusami serii EOS R.

Obiektyw RF 50 mm F1,8 STM w połączeniu z EOS R5 i EOS R6 osiąga 7-stopniową stabilizację obrazu. Za płynność i celność autofokusa odpowiada tu silnik STM, zapewniający nienaganną wydajność AF i bezgłośną pracę w trybie Servo AF – także jest to doskonałe rozwiązanie dla twórców wideo.

Praktyczna konstrukcja
    Nowa konstrukcja obiektywu RF 50mm F1.8 STM posiada oczywiście pierścień regulacji ostrości oraz konfigurowalny pierścień nastaw – charakterystyczny dla serii RF. Dzięki temu fotografowie i twórcy wideo mają pełną kontrolę nad ostrością i kluczowymi nastawami bez odrywania wzroku od wizjera.

https://www.canon.pl/lenses/rf-50mm-...pecifications/

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: iFfvh20.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 82,9 KB
ID: 2117461
    Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
  • robertskc7
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1513

Odp: Canon RF 50mm F1.8 STM

7 listków przesłony
    www.robertzbiec.pl

Komentarz

• candar
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 3410

Zamieszczone przez robertskc7
      7 listków przesłony
      Toć to EF 50 mm f/1.8 STM w nowej obudowie RF Tyle, że zamiast 500 zł kosztuje 1000 zł Zabawa w "znajdź dwie różnice" Poza tą wynikającą z flange focal distance (FFD) .

Można?

A Canonowi wróżę nieustające sukcesy, bo to całkiem fajny biznes zmieniając tylko obudowę i mocowanie z EF na RF zarabiają na tym dwukrotnie Ciekawe kiedy następne takie szkła RF à la EF ujrzą światło dzienne

Nazwa: xPhKbQ1.jpg
Rozmiar: 60,0 KB
ID: 2091083
      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• jinks
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2178

7 listków przesłony
        Dopóki nie przymykasz do przynajmniej f2.5-2.8 to nie będzie tego widać, że kółeczka nie są idealnie okrągłe.

Pewnie będzie ostry jak ef50stm, kontrastowy, szybki i celny (dopóki się poważnie nie ściemni) i z "bardzo ładnym" bokehem a najważniejsze, że każdy może kupić coś co rozmywa tło i mieści się to do kieszeni!

Cena pewnie szybko spadnie do 800zł. Choć nawet przy 1000 zł to szło oferuje bardzo wiele.
        Miłego dnia
        moja www

Komentarz

• robertskc7
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 1513

Zamieszczone przez jinks
          Dopóki nie przymykasz do przynajmniej f2.5-2.8 to nie będzie tego widać, że kółeczka nie są idealnie okrągłe.

Pewnie będzie ostry jak ef50stm, kontrastowy, szybki i celny (dopóki się poważnie nie ściemni) i z "bardzo ładnym" bokehem a najważniejsze, że każdy może kupić coś co rozmywa tło i mieści się to do kieszeni!

Cena pewnie szybko spadnie do 800zł. Choć nawet przy 1000 zł to szło oferuje bardzo wiele.
          Ja mam 50L i jak błyskam na sali, to często go przymykam. Tam jest 8 listków i tak sobie to wygląda( gwiazdki od lamp) Tu zapewne będzie szybszy AF, ostrzej, mniej CA, ale gwiazdki ze światełek będą jeszcze bardziej paskudne. Mimo wszytko jako beckup i do studio pewnie go kupię. Optycznie na bank będzie na poziomie 50L albo lepszym dzięki innej odległości od matrycy.
          www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Bangi
            Moderator
            • 2010
            • 5501

Mam EF 50/1.8 STM i używam z R - działa super. Czy jest sens dopłacać do RF, to się okaże po testach rozdzielczości na 1.8, choć też RF z body będzie zajmował delikatnie mniej miejsca, bo odejdzie adapter.
            Może kiedyś się skuszę
            SAMOLOTY CB
            SAMOLOTY lotnictwo.net
            SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• candar
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 3410

Optycznie na bank będzie na poziomie 50L albo lepszym dzięki innej odległości od matrycy.
              Khem, khem.

Używałem L-ki Canona EF 50 1,2 USM oraz EF 50 f/1.8, ale napisanie przez Ciebie wprost, że RF 50mm F1.8 STM "na bank będzie na poziomie 50L albo lepszym" trąci mi Paulo Coelho. Piszę to bez żadnej złośliwości.

BTW - soczewki w RF 50 mm f/1.8 STM są ustawione bliżej przodu niż wersja EF i są niestety skutecznym "adapterem" , czyli nie wykorzystują tutaj zalet krótszego rejestru. Para idzie w gwizdek.

Nazwa: 1kqw3FL.jpg
Rozmiar: 24,4 KB
ID: 2091084

Komentarz

• robertskc7
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 1513

Faktycznie. Dzięki.
                www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Bechamot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 2512

Zamieszczone przez candar
                  Khem, khem.

Używałem L-ki Canona EF 50 1,2 USM oraz EF 50 f/1.8, ale napisanie przez Ciebie wprost, że RF 50mm F1.8 STM "na bank będzie na poziomie 50L albo lepszym" trąci mi Paulo Coelho. Piszę to bez żadnej złośliwości.

BTW - soczewki w RF 50 mm f/1.8 STM są ustawione bliżej przodu niż wersja EF i są niestety skutecznym "adapterem" , czyli nie wykorzystują tutaj zalet krótszego rejestru. Para idzie w gwizdek.
                  to nie jest dokladnie identyczna optyka.
                  schemat jest zmieniony - wprawdzc wciaz uklad podwojnego gaussa , ale z elementem asferycznym.

ukladypodwojnego gaussa Maja pewne ograniczenia- jednym z nich jest zwiazek pomiedza jasnoscia a ogniskowa.
                  Gaussy aby byly jasne musza miec dluzsza ogniskowa
                  jesliby przyblizyc gaussa do matrycy , czyli skrocic ogniskowa wyjsciowa , wowczas utraci symetrie i spadnie jasnosc.
                  Gauss nie pozwala na stosowanie jasnych obiektywow o krotkich ogniskowych ( ze wzgledu na pojawiajace sie potezne aberacje ).

slynny 75/1,5 zeissa to gauss ale wlasnie o wydluzonej ogniskowej by uzyskac duza jasnosc bez poteznych aberacji .
                  heliosy Maja 58 mm aby utrzymac swiatlosile 2.0
                  tutaj przy 1,8 nie za bardzo mozna skrocic ogniskowa.
                  nalezaloby dodac siodma soczewke z tylu by ja skrocic i podniesc swiatloscile , ale to nie bylby juz tani obiektyw.

slowem to, ze przesuneli optyke do przodu nie wynika z lenistwa projektowego a z ograniczen wynikajacych z przyjetegp schematu optycznego.
                  Zaleta podwojnego gaussa - piekny bokeh.
                  ale wystepuje koniecznosc obnizenia swiatlosily dla krotkich ogniskowych.

tyle w skrocie.
                  Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
                  Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• candar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 3410

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5501

Jakkolwiek można się śmiać, że RF to odgrzewany kotlet tylko w innej panierce wersji EF, to uważam, że czy to EF czy RF to warto mieć to szkło, bo efkety w stosunku do ceny daje rewelacyjne.
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net
                      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• candar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 3410

Zamieszczone przez Bangi
                        Jakkolwiek można się śmiać, że RF to odgrzewany kotlet tylko w innej panierce wersji EF, to uważam, że czy to EF czy RF to warto mieć to szkło, bo efkety w stosunku do ceny daje rewelacyjne.
                        Back to the Future 4 Wybór miedzy dwoma 50-kami. Czyli entry level EF/RF f/1.8 vs profi L-ka EF/RF f/1.2 L. Niektóre rzeczy się zmieniają, a inne pozostają takie same.

W EF wyczekiwaną dobrą 50 mm z f/1.4 dała dopiero sigma. Neverending story. Niezaprzeczalnie jednak RF 50mm F1.8 STM będzie głównym startowym szkłem w systemie RF dla wielu osób.

Komentarz

• marfot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 4605

Zamieszczone przez Bangi
                          Myślę, że wersja RF50/1.4 o konstrukcji typu M32/1.4 dopiero pokaże klasę. No ale będzie pewnie 3x droższa.
                          https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                          EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• szwayko
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2085

układ soczewek jest blizej matrycy niz w EF - mimo ze w obudowie jest nieco odsuniety to i tak jest znacznie blizej matrycy. Porownanie zdjec rozwieje watpliwosci. Wielkosciowo sa takie same - tyle ze filtr ma 43mm zamiast 49mm
                            frickr FB
                            www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Bechamot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 2512

Zamieszczone przez szwayko
                              układ soczewek jest blizej matrycy niz w EF - mimo ze w obudowie jest nieco odsuniety to i tak jest znacznie blizej matrycy. Porownanie zdjec rozwieje watpliwosci. Wielkosciowo sa takie same - tyle ze filtr ma 43mm zamiast 49mm
                              https://media.the-digital-picture.co...8-STM-Lens.jpg
                              obiektyw bedzie z pewnoscia rysowal slicznie - da typowo "zeissowski " rysunek jak to wynika z konstrukcji gaussa.

to co mnie calkowicie nieprzekonuje to pierscien o podwojnym znaczniu.

jesli jestem np na MF a chcialbym zmienic iso , ktore mialbym przypisane piersceniowi, to najpierw trzeba przelaczyc przelacznik na obudowie na AF a potem krecic pierscieniem.
                              Inaczej mowiac , tak chetnie stosowane przypisanie ISO temu pierscieniowi w trybie MF nie dziala. Typowa filozofia @ - drapania sie prawa reka w lewe ucho.
                              Wygodne to nie jest- co do samej zasady wydaje mi sie uciazliwe .
                              Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

Pracuję...