-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Zastanawia mnie dlaczego DPR milczy na temat EOSa R?
https://www.dpreview.com/news/842821...-system-launch
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Zastanawia mnie dlaczego DPR milczy na temat EOSa R?
Mają zakaz do czwartku.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Co do dual pixel to pixele są dwufunkcyjne. Ustawiają af a w czasie robienia zdjęcia dziają normalnie. Tyle teoria bo .... jak to będzie w przypadku śledzenia?
Ja bym raczej powiedział, że są jednofunkcyjne. Kwestia odpowiedniej interpretacji informacji odczytanej z matrycy: raz jako obraz a raz jako informacja o ostrości (albo równocześnie!) O ile na początku Canon nabrał wody w usta na ten temat, to teraz wskazuje na to choćby DPRAW. I na tym polega piękno tego rozwiązania. A podczas śledzenia dzięki temu można jednocześnie analizować obrazy i informację o przesunięciu fazy/ostrości :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Natomiast RF 50/1.2 - ma ważyć 950g.
Gdzie EF 50/1.2 to 590g.
Gdzie tu logika i zysk z braku komory lustra
Zysk bierze się jedynie z rozmiaru matrycy. Za parę dni będzie mały i jasny ekwiwalent pięćdziesiątki dla EF-M :) Fakt, że na EOS R się tego nie da podłączyć.
Co ciekawe, na do EOS R będzie można podłączać szkła EF-S. I już widzę super kandydata. 18-135 USM. Bo filmowanie 4K pewnie i tak będzie z cropem ca. 1.6?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
teraz wskazuje na to choćby DPRAW. I na tym polega piękno tego rozwiązania. A podczas śledzenia dzięki temu można jednocześnie analizować obrazy i informację o przesunięciu fazy/ostrości :)
z oszałamiającą prędkością 2,2 klatki na sekundę.
[5D IV ma 5 fps w Dual Pixel RAW]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Ale to ograniczenie chyba dotyczy wyłącznie rejestracji formatu DP RAW a nie użycia samej technologii Dual Pixel.
P,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Jak pierwszy raz zobaczyłem Dual Pixel ca. 5 lat temu, to pomyślałem: "Ale gruba przesada!". Potencjalne multum informacji do przetworzenia i do tego droga w produkcji matryca. Ale Canon konsekwentnie to rozwija, a procesory są coraz szybsze. Myślę, że sporego kopa dostanie Dual Pixel w momencie wprowadzenia matrycy "stacked".
W sumie z tego EOS R to najbardziej jestem właśnie ciekaw AF :)
-
.
Ale dlaczego EOS R ma 2,2 fps gdy dwuletni 5DIV ma 5 fps?
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Ale Canon konsekwentnie to rozwija, a procesory są coraz szybsze.
Gdzie rozwija?
6D II ma Dual Pixel RAW?
-
Pisząc o rozwoju miałem na myśli DP a nie DPRAW (ten ostatni podałem jako przykład, że procesor ma dostęp do informacji z subpikseli podczas odczytu obrazu z matrycy).
Co do różnic w szybkostrzelności DPRAW, nie analizowałem bliżej tematu. Różnica może pochodzić np. z innej architektury, 5dIV ma dwa procesory DiGIC i tym samym 2x więcej kanałów dostępu do matrycy. Nie wiem jak jest w EOS R, być może np. pojedynczy DiGIC 8?
I czy te 5 fps to jest w OVF czy LV? Jeśli pierwsze, to odpada w 5dIV analiza informacji o ostrości z matrycy, z czujników dedykowanych jest szybciej na pewno i robi to drugi procesor.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
I czy te 5 fps to jest w OVF czy LV? Jeśli pierwsze, to odpada w 5dIV analiza informacji o ostrości z matrycy, z czujników dedykowanych jest szybciej na pewno i robi to drugi procesor.
5D4 ma 7 fps przez OVF i 5 fps w LV.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tmielcarz
Aha :) Czyli, pomijając kwestie architektury, może być na przykład tak, że nowe algorytmy AF w EOS R bardziej obciążają procesor.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tmielcarz
A tak dokiładnie to w LV ze śledzeniem ma 4 kl/sek :)
Być może to właśnie kwestia potrzebnej mocy obliczeniowej. Jakby nie było to dwie rzeczy się ze sobą wiążą aby można było pracoać sensownie - śledzenie i szybka seria - "i" oznacza koniunkcję czyli jeśli jeden element kuleje funkcjonalność jest upośledzona. Tryby seryjne typu 2 czy 4 klatki na sekundę to wybaczcie ale śmiech na sali. Powtarzamy jak słabe sa firmy od tv a zobaczcie A7III 10 kl/sek i 40 rawów w serii. 5D4 7 kl/sel i 15 rawów. Mówimy o nowym projekcie R i prędkości 2,2 kl/sek..... Tylko jedno mi przychodzi na myśl - CANON udowadnia, że dslr są jednak lepsze... w szczególności dla klientów siedzących tylko w tej firmie ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Dokładnie. To pokazuje stosunek tej firmy do klienta. Ta cecha za ileś lat odbije się canonowi czkawką.
Wiesz, czytam takie teksty od wielu lat. Pamiętam jeszcze dyskusje (wtedy for nie było) w prasie jak to Canon już leży i kwiczy, w momencie pojawienia się pierwszych aparatów z AF i jak to Minolta pozamiatała rynek :lol:. Naprawdę zabawne jest że niektórzy ludzie znajdują w sobie dosyć siły żeby wypisywać takie niczym nieuzasadnione bzdury.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Mówimy o nowym projekcie R i prędkości 2,2 kl/sek
Ale te 2,2 fps są potwierdzone ? Gdzieś taka wartość pojawiła się w plotkach ? Czy tylko u nas na forum ? Jeżeli to body będzie miało 2 fps przy servo af to mogę przestać się nad nim zastanawiać :(.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tmielcarz
Ale te 2,2 fps są potwierdzone ? Gdzieś taka wartość pojawiła się w plotkach ? Czy tylko u nas na forum ? Jeżeli to body będzie miało 2 fps przy servo af to mogę przestać się nad nim zastanawiać :(.
Dobra, znalazłem coś takiego:
* With Servo AF: Max. approx. 5.0 fps (shooting speed priority)
* Low-speed continuous shooting (Tracking priority)
--- Max . approx . 3.0 fps
--- With Dual Pixel RAW: Max. approx. 2.2 fps
-
Tak czy siak te fps przy Sony A9 nie prezentują się okazale, a brak lustra miał "dodać" fps.
Nie wiem skąd wnioski że Canon i Nikon postąpili odmienne, jakoby Canon nie chciał ukatrupić lustrzane, a Nikon chce??? Skąd taki wniosek? Co prawda fps podobnie jak w D850 i nawet jest stabilizacja matrycy, ale to nie znaczy, że chcą uśmiercić lustrzanki. Parę rzeczy będzie do zrobienia.
Ważny jest AF, w wersji finalnej (czy finalny soft coś zmieni w Nikon Z - nie wiem). Ale i tak opinie chcę wyrobić sobie swoją, nie z oglądania YT.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wiesz, czytam takie teksty od wielu lat. Pamiętam jeszcze dyskusje (wtedy for nie było) w prasie jak to Canon już leży i kwiczy, w momencie pojawienia się pierwszych aparatów z AF i jak to Minolta pozamiatała rynek :lol:. Naprawdę zabawne jest że niektórzy ludzie znajdują w sobie dosyć siły żeby wypisywać takie niczym nieuzasadnione bzdury.
Mniej/więcej w 2006 roku jak SONY kupiło Minoltę, to sporo osób na grobie Nikona i Canona już tańczyło. Wizje i zapowiedzi potęgi oraz pozamiatania rynku lustrzanek skończyły się tak że suma sumarum SONY z owego rynku wyleciało, więc nic dziwnego że cisną ile pary mają kotłach tam gdzie jeszcze mają jakąś szansę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Traktowanie każdego hmmm niepochlebnego zdania na temat canona jako zamachu stanu to choroba tu na forum. Nie pisałem o żadnym zamiataniu. Mam się cieszyć, że nowy model nie spełnia pokładanych w nom oczekiwań z powodu magicznego napisu na czole Canon ? Nie jestem wyznawcą tylko użytkownikiem. Nie oczkiwałem rekordów ale tych 8-10 fpsów i ibis tak. To nie jest wielkie halo. Nie ma tego. Tak więc uważam, że moja krytyka jest konstruktywna bo podstawowe dla mnie możliwości nowego body są na poziomie pewnie roku 2010 a nie 2018. Tyle fps miał pewnie 5d1 albo 5d2.
-
Miszak idź na forum audi i tam na każdym możliwym kroku ćwierkaj o bmw. Czego się spodziewasz na forum Canona? Przychylności, głaskania po plecach czy czego bo Cię nie rozumiem co tu robisz ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Traktowanie każdego hmmm niepochlebnego zdania na temat canona jako zamachu stanu to choroba tu na forum. Nie pisałem o żadnym zamiataniu. Mam się cieszyć, że nowy model nie spełnia pokładanych w nom oczekiwań z powodu magicznego napisu na czole Canon ? Nie jestem wyznawcą tylko użytkownikiem. Nie oczkiwałem rekordów ale tych 8-10 fpsów i ibis tak. To nie jest wielkie halo. Nie ma tego. Tak więc uważam, że moja krytyka jest konstruktywna bo podstawowe dla mnie możliwości nowego body są na poziomie pewnie roku 2010 a nie 2018. Tyle fps miał pewnie 5d1 albo 5d2.
Nie śledzę rynku foto uważnie. Ale tu wyczytałam ciekawą informację. Proszę mi wskazać, który aparat z 2010 roku miał kilka tysięcy punktów AF'u rozmieszczonych od brzegu do brzegu, dodatkowo było można do niego podłączyć obiektyw 28-70/2 i stabilizowany 50/1.2? Co więcej 3 kl/s w zupełności mi wystarczą :P Natomiast wielkim minusem z mojej perspektywy jest brak stabilizacji matrycy :( Już o tym wstrętnym EVF nie wspomnę....
Ale jak się okaże, że dzięki temu body AF będzie trafiał na przysłonach f/1.4 znacznie lepiej niż w lustrzankach to można być to ciekawa propozycja :)
P.S.
Producenci niezależni nigdy nie produkowali szkieł z AF jaśniejszy niż F/1.4 argumentując to, że można je skonstruować jedynie dla bagnetu EF. Ciekawe, czy któryś z producentów podejmie się wyzwania skonstruowania szkła np. 50/1. Pewnie się je da podłączyć do bezlustra NiC :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Miszak idź na forum audi i tam na każdym możliwym kroku ćwierkaj o bmw. Czego się spodziewasz na forum Canona? Przychylności, głaskania po plecach czy czego bo Cię nie rozumiem co tu robisz ?
A do czego mam porównać coś co ewentualnie chciałbym kupić? Nie do konkurencji? W czym tu jest problem? Sony ma inne wady. Brak tele. Taki ml canona z 8-10 fps i ibis i tani genialny jak na swoją cenę 400/5,6 albo stare 600/4 i jestem w domu. Ale niestety ....
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Nie śledzę rynku foto uważnie. Ale tu wyczytałam ciekawą informację. Proszę mi wskazać, który aparat z 2010 roku miał kilka tysięcy punktów AF'u rozmieszczonych od brzegu do brzegu, dodatkowo było można do niego podłączyć obiektyw 28-70/2 i stabilizowany 50/1.2? Co więcej 3 kl/s w zupełności mi wystarczą :P Natomiast wielkim minusem z mojej perspektywy jest brak stabilizacji matrycy :( Już o tym wstrętnym EVF nie wspomnę....
Ale jak się okaże, że dzięki temu body AF będzie trafiał na przysłonach f/1.4 znacznie lepiej niż w lustrzankach to można być to ciekawa propozycja :)
P.S.
Producenci niezależni nigdy nie produkowali szkieł z AF jaśniejszy niż F/1.4 argumentując to, że można je skonstruować jedynie dla bagnetu EF. Ciekawe, czy któryś z producentów podejmie się wyzwania skonstruowania szkła np. 50/1. Pewnie się je da podłączyć do bezlustra NiC :P
Proszę przed cytowaniem posta przeczytać go ze zrozumieniem :D Sorki za nadużywany wstęp ale jak mogę poważnie dyskutować kiedy ja mówię o fps i ibis a Ty pytasz o ilość punktów af i szkła 1,2. Czy to nie wygląda na komedię z ulicy Alternatywy 4? :D
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
P.S.
Aha 3 kl/ sek mówisz, że starczy... może i tak. Na za słaby jestem i potrzebuję więcej. Chętnie zobaczę Twoje dynamiczne foty z aparatu o 3 klatakach na sek. Pokażesz proszę?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Kolego to Ty masz jakąś chorobę. Prowadzisz tu krucjaty nie wiadomo po co.
Canon od dekad ma bardzo prostą strategię. Robimy co robimy, staramy się żeby było ok. bez fajerwerków i ścigania się z konkurencją. Dużo dajemy tylko za worek kasy ale to co dajemy jest sprawdzone i działa do tego w sporym wyborze. Tyle. Jak się komuś nie podoba to niech spada do konkurencji, bo wszystkich nie zadowolimy.
Dlatego te jęki i żale przy każdej premierze Canona są takie męczące. A zaklinanie rzeczywistości polegające na straszeniu, że jak Canon będzie robił to czy tamto to firma rozsypie się w pył niczym wampir w pierwszych promieniach słońca, a nazwa zostanie wymazana z podręczników historii jest po prostu skrajnie infantylne ;).
-
@Kolekcjoner.
.... Przeczytałem jeszcze raz własne zdanie, ktore zacytowałeś w poprzednim poście. Nie widzę w tym zdaniu cienia krucjaty ani nic infantylnego. Jest to kulturalnie powiedziania i nieagresywna opinia. Niejedna osoba nie wpadła w zachwyt po ogłoszeniu specyfikacji. Podałem też cechy, na które czekałem i wydawało się, że powinny być w body na tej półce cenowej. Fps na pewno. Ibis mogło być różnie. Nie ma ich ale mam powiedzieć, że jest świetnie? Ok :-)
Eos R to będzie kawał dobrego sprzętu i życzę wielu pięknych fotograficznie chwil jego przyszłym użytkownikom :-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Czekam na sprzęt dla siebie. Miałem canona ileś tam lat. Chętnie bym miał znów. W poście obok napisałem dlaczego - tele, ale potrzebuję fps i w pełni funkcjonalnego śledzenia na lv. Nadzieja była w R. Czy Ciebie nie zaskoczyła szybkość serii? Jeśli fotografujesz dynamicznie to nie oczekiwałeś takich wartości chyba? Coś w tym złego, że oczekiwałem min. 8 i to powiedziałem? Albo żartujecie albo jesteście zbyt poważni :-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Poza tym fajne, zgrabne body. Myślę, że prezentujące rozsądne podejście pod względem wagi i wymiarów ....
A propos krucjat i innych tego typu terminów cytat sprzed info o fpsach. Gdzie tu jest jakaś agresja, wojna itp.....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Czekam na sprzęt dla siebie.
No i się pewnie nie doczekasz, bo widocznie dla Canona nie jesteś targetem. I choćbyś nie wiem ile jęczał i na ilu forach to w żaden sposób nie zmieni ich postawy. Tak mają od lat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Traktowanie każdego hmmm niepochlebnego zdania na temat canona jako zamachu stanu to choroba tu na forum..
Całkiem podobnie się zachowują np. pewni fanatycy EFV. ;)
Faktycznie mamy problem ze zrozumieniem innych.
-
No to miła niespodzianka :mrgreen::
https://www.canonnews.com/canon-is-c...h-the-rf-mount
Nie można podpinać szkieł RF do EF-M ani odwrotnie. Żadnym sposobem. Przyznam, że czegoś takiego się nie spodziewałem :shock:
-
A'propos evf. Dziś przez godzinę musiałem robić zdjęcia a7r3. Boli mnie oko...
-
Ale za to widziałeś prawdziwe zdjęcie przed jego zrobieniem. Na pewno było warto:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
A ja wczoraj byłem w kinie, siedziałem plackiem 2 godz, zgadnij co mnie boli?:x
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No i się pewnie nie doczekasz, bo widocznie dla Canona nie jesteś targetem. I choćbyś nie wiem ile jęczał i na ilu forach to w żaden sposób nie zmieni ich postawy. Tak mają od lat.
Trudno, przeżyję. Nie mam zamiaru zmieniać postawy Canona. Jest forum do wymiany uwag to chyba powinno działać w onie strony? Jeśli napisałem, że:
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Bateria od lustrzanki - brawo.
No i jednak na szczęście Canon nie posłuchał podszeptów i 580g to nie 900 ufff. Tak więc niestety sporo osób tutaj będzie zawiedzionych bo lekka puszka to tylko dla amatorów. Czyli dla mnie ok :D
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Lpe6n sugeruje grip ala DSLR.
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Szkoda ibisa ale wymiarowo jest fajnie.
A potem okazało się jak wyglądają fps to chyba miałem prawo napsiać, że poniżej oczekiwań?
Uwagi krytyczne są ze storny innych na porządku dziennym i nie stanowią problemu:
Cytat:
Zamieszczone przez
splice
24-105 też ma IS, nie liczyłem na stabilizację matrycy. A szkoda bo 135L na adapterze dużo by zyskało w dużych pomieszczeniach i skąpym oświetleniu
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Powiem Ci, że osobiście zarówno do fotografowania komercyjnego (śluby, sesje itd.) jak i swojego wolałbym lżejsze puszki + w miarę możliwości kompaktowe, ale dobre szkła f1.8-2. Niestety ostatnio trend na f1.4 z idealną optyką o wadze 1kg. Pogodziłem się z tym choć ciągle czekam ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
splice
Z AF w Canonie będzie pewnie jak zawsze. W zeszłym roku kupiłem Canona M5 po czytaniu wywodów na temat super AF. W praktyce, w dobrych warunkach to to chodziło, natomiast w gorszych szału nie było. Eos R raczej AF jaki jest w sonym A7III to narazie nawet nie powacha.
Cytat:
Zamieszczone przez
tmielcarz
Trochę kicha z tym zasilaniem. …
Cytat:
Zamieszczone przez
splice
A daj boże żeby AF był w końcu chociaż dobry …
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
28-70/2 - 1430 g, 95mm. Czyli taka druga Sigma 105, więc ja jednak dziękuję, postoję. Pokładam jeszcze jakieś nadzieje w 50/1.2.
PS. choć też klocek prawie 1 kg.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Na zdjęciach to tak nie wyglądało. Kompletny bezsens.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Canon podszedł do tego w myśl zasady "chcieliście bezlustro, to macie". Nic nowego poza brakiem lustra i wizjera w odpowiedzi na oczekiwania fanów rzekomo nowej technologii.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
No niestety. Pojawia się to na wielu forach coraz częściej. Wracamy do opcji z poprzedniej epoki "Kto nie idzie z nami maszeruje przeciw nam". To na pewno nie jest iedologia warta naśladowania ale niestety bicie braw w każdej sytuacji zaczyna być znów w cenie...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Trzeba było zadzwonić.... powiedziałbym Ci jak włączyć LV :P
-
Widzisz i jak zwykle musi być Twoje na wierzchu i ZAWSZE musisz mieć ostatnie zdanie. Dziwisz się, że nikt nie chce z Tobą gadać ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Może nie jest możliwe fizycznie/optycznie ?
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Hm, dziwna decyzja.
To znaczy, że Canon będzie musiał utrzymywać 3 bagnety: EF, EF-M i RF, przy czym EF-M i RF będą kompletnie nie adaptowalne (adapter musiał by mieć 2mm grubości).
p,paw
-
Podejrzewam, że jest to świadoma decyzja i jakiś sens w tym jest. Tylko jeszcze nie wiem jaki... :D Wszyscy idą w FF, może faktycznie APS-C będzie tylko dla amatorów, którzy nie kupią niczego poza kitem i ew. jedną jasną stałką, a jak się uprą, to cała reszta jest w EF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Hm, dziwna decyzja.
To znaczy, że Canon będzie musiał utrzymywać 3 bagnety: EF, EF-M i RF, przy czym EF-M i RF będą kompletnie nie adaptowalne (adapter musiał by mieć 2mm grubości).
p,paw
Właściwie to 4 albo 3,5 bo jeszcze ef-s ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
"Uderz w stół...."
To zaczyna wyglądać jak dyskusja w małżeństwie o poprawie relacji.
Musimy poprawić nasze relacje, Ty musisz się zmienić !
Piszę że po przejściu z OVF na EVF :
- jest wiele cech ułatwiających używanie aparatu których nie było w OVF,
- kilka z nich używam
- i nie wyobrażam sobie powrotu do OVF
Jeśli ktoś pisze że używa OVF i mu wystarczy do jego celów to co mu to daje .... ok, jego sprawa
Jednak jeśli ktoś kto w codziennym używaniu nie ma EVF i krytykuje/rozpisuje się że te dodatkowe cechy EVF nie są potrzebne, nie pomagają, nie mają sensu itd ... to czy to nie jest właśnie "fanatyzm"?
A wyszukiwanie w necie zdjęć by twierdzić że przepalone mimo że robione z EVF albo twierdzenie że po godzinie z EFV boli oko to jeszcze "fanatyzm" czy już śmieszność ?
jp
-
Parę lat temu szef Canona stwierdził, że nie widzi problemu, żeby Canon miał 4 linie obiektywów. Trudno wtedy było ocenić, co to w praktyce oznacza. Teraz już mniej więcej wiadomo.
-
Kiedyś producenci aut mieli 3 modele na krzyż, a dziś większość sprzedaje się znakomicie i tych klasyków i tych co przejadą 50km na "pełnym baku".... tez byli tacy co mówili, po co to to komu. Tylko sony jak narazie jedzie z jednym projektem foto, resztę samoistnie uśmiercając lub wysyłając do muzeum...autostradą.
-
Proponuję wydzielić dyskusje miszaka, Jana P. i Jacka Z. do oddzielnego wątku. Tego nie da się już czytać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Parę lat temu szef Canona stwierdził, że nie widzi problemu, żeby Canon miał 4 linie obiektywów. Trudno wtedy było ocenić, co to w praktyce oznacza. Teraz już mniej więcej wiadomo.
Pamiętam coś takiego. Wtedy to się nie mieściło w głowie. Teraz wiele osób ma dwa a nawet trzy systemy w domu i to przestaje dziwić.
-
ja pierrr i znowu. Człowieku ogarnij się, bo jak bym był moderatorem, to już by Cię tu dawno nie było. Naprawde nikt nie ma prawa zwrócić Ci uwagi? A może zamiast grupy aktywnych osób, próbujących tu normalnie rozmawiać to niech wszyscy to zrobią, to może dotrze że trolujesz, aż iskry idą ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
- jest wiele cech ułatwiających używanie aparatu których nie było w OVF,
jp
W praktyce z ostatniej sesji. Niedziela godz. ok 19. O 19:20 zachód słońca ale już wcześniej zaszło za chmury i za drzewa. Na błocie ciemna szarość. Ekspozycja ISO 1600 F/5,6 1/20. Ovf w takich warunkach zawsze podpowiadał mi - miszak czas się zbierać. W EVF obraz jest jeszcze wciąż bardzo dobrej jakości. Bardzo fajnie się fotografuje i podglada to co się dzieje. Miałem fajny przypadek bo dwie czaple obchodziły mnie w kółko - jedna z przodu, druga z tyłu. Fajnie było na nie popatrzeć "z bliska" bo wypełniały całą klatkę. Czy jest to jakiś plus EVF ? Jeśli ktoś przebywa w takich warunkach to na pewno. Jeśli ktoś filmuje to bezwzględnie jest to ogromna zaleta w przypadku słabego światła. Po początkowych narzekaniach nowi użytkownicy R docenią zalety tego rozwiązania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
W praktyce z ostatniej sesji. Niedziela godz. ok 19. O 19:20 zachód słońca ale już wcześniej zaszło za chmury i za drzewa. Na błocie ciemna szarość. Ekspozycja ISO 1600 F/5,6 1/20. Ovf w takich warunkach zawsze podpowiadał mi - miszak czas się zbierać. W EVF obraz jest jeszcze wciąż bardzo dobrej jakości. Bardzo fajnie się fotografuje i podglada to co się dzieje. Miałem fajny przypadek bo dwie czaple obchodziły mnie w kółko - jedna z przodu, druga z tyłu. Fajnie było na nie popatrzeć "z bliska" bo wypełniały całą klatkę. Czy jest to jakiś plus EVF ? Jeśli ktoś przebywa w takich warunkach to na pewno. Jeśli ktoś filmuje to bezwzględnie jest to ogromna zaleta w przypadku słabego światła. Po początkowych narzekaniach nowi użytkownicy R docenią zalety tego rozwiązania.
EVF EOS-R (wg. plotek) rozdzielczość ma bardzo dobrą 3,7 Mpix (tyle co A7R3, lepiej od A7M3).
Powinno być ok
Nie wiadomo co z odświeżaniem i ile energii zużywa ale te cechy dla zwykłego fotografowania są drugorzędne.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Trudno, przeżyję. Nie mam zamiaru zmieniać postawy Canona. Jest forum do wymiany uwag to chyba powinno działać w onie strony? Jeśli napisałem, że:...
Tak. Tylko że jak te same mękolenia czyta się po raz setny to nie dziw się że niektórym puszczają nerwy ;)....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tak. Tylko że jak te same mękolenia czyta się po raz setny to nie dziw się że niektórym puszczają nerwy ;)....
Ok wydawało mi się, że ciągle nowy rodzaj mękolenia stosuję ;) Przepraszam za powtarzanie się i postaram się aby ten motyw z moich postów się ulotnił :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No że nie można EF-M do RF to, że EF-M maśrenicę 45mm i 18mm do matrycy odległści, a RF ma 54mm i 20mm odległości - to nie znaczy to że EF-M nie może te 2mm głebiej wejść, przeciez nie ma komory lustra która to uniemożliwia.
-
Adapter szkieł EF-M do bagnetu RF jakoś próbuję sobie wyobrazić, ale z materiałów Canona wynika, że go nie będzie. Adapter szkieł RF na bagnet EF-M wyobrazić mi jeszcze trudniej i tu jest pies pogrzebany...
Jakby na to nie patrzeć, to wniosek nasuwa się jeden: prędzej czy później bagnet EF-M do odstrzału. I pewnie dlatego Canon pojutrze pokaże EF-M 32/1.4 STM :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Może nie jest możliwe fizycznie/optycznie ?
jp
I bardzo dobrze. Sony ma wąski bagnet i ciągłe problemy z tego powodu. Dobrze że Canon nie popełnia tego samego błędu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
EVF EOS-R (wg. plotek) rozdzielczość ma bardzo dobrą 3,7 Mpix (tyle co A7R3, lepiej od A7M3).
Powinno być ok
Nie wiadomo co z odświeżaniem i ile energii zużywa ale te cechy dla zwykłego fotografowania są drugorzędne.
jp
Mogłbyś podać źródło tych plotek. Ze względu na kolory, czekam na sensowne ML od C, jutro się rozstrzygnie, albo dalsze czekanie na R mk2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Mogłbyś podać źródło tych plotek. Ze względu na kolory, czekam na sensowne ML od C, jutro się rozstrzygnie, albo dalsze czekanie na R mk2.
Albo na kolejne wcielenia. Nie sądzę żeby na jednym korpusie się skończyło.
BTW:
Ciekawe czy w przyszłych kamerach dadzą możliwość stosowania szkieł RF?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
do jutra "musi" wystarczyć :
https://www.fullexposure.photography...ii/#viewfinder
Nie jestem fanem "kolorów", dla mnie mają "na oko" wyglądać na wydruku jak pamiętam/widziałem okiem nieuzbrojonym tam/wtedy., i tyle.
Rozumiem że to może być tylko minimum.
Ale nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji w której w postprocesie RAW nie można uzyskać prawidłowej gamy kolorów
(jaka by to definicja prawidłowej nie była)
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
I bardzo dobrze. Sony ma wąski bagnet i ciągłe problemy z tego powodu. Dobrze że Canon nie popełnia tego samego błędu.
Czyli bardzo dobrze że nie można stosować zamiennie obiektywów EF-M i R ? (o tym była dyskusja)
I czy możesz szczegółowo jaki ma problem Sony z powodu bagnetu E, jakie to są ciągle problemy, czego po prostu nie może ?
Konkretnie, szczegółowo.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Nie jestem fanem "kolorów", dla mnie mają "na oko" wyglądać na wydruku jak pamiętam/widziałem okiem nieuzbrojonym tam/wtedy., i tyle.
jp
Czy naprawdę tak widziałeś nieuzbrojonym okiem "tam/wtedy" :shock:
link
W postprocesie RAW można osiągnąć wiele, ale czasem nie trzeba grzebać nic i jest się zadowolonym z efektu.
Wydaje mi się, że większość osób to właśnie ma na myśli pisząc o kolorach, mają to czego chcą podane na tacy.
-