-
Odp: Sigma 20mm F/1.4 ART... co wy na to ?
Mam tak jak Ty s35 i do tego s20 i jest okej. Bawiłem się s24 ale wybrałem s20. Wcześniej miałem Tokine ale na 2.8 było mydło a 3.2 to już ciemnica. Jak masz s35 to s20 będzie dobrym uzupełnieniem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
faraon20
Pany, ma ktoś porównanie S24 a S20? Zastanawiam się właśnie nad jakimś UWA do 6D. Już prawie zdecydowałem się na Tokine 16-28 2.8 ale trochę boję się że 2.8 będzie za ciemne do ślubniaków.
Od razu mówię że wagi się nie boje bo mam praktycznie na stałe podpięte S35 pod 6D i jest mi mega wygodnie. Brakuje po prostu czegoś szerokiego do kościoła i na zabawę :)
Co lepsze? S24 czy S20?
-
Moja Sigma 20mm wylądowała już raz w serwisie. Padło chyba serwo od AF. Przy ostrzeniu po dłuższym nieużywaniu jeden wielki pisk, potem zwiecha na 2 min i dopiero zaczynał pracować. Tak jakby mu było za ciężko z tymi soczewkami albo coś się zacierało... Przykre jest tylko to, że w sklepie podczas sprawdzania wszystko pięknie pracowało. Niestety na drugi dzień po kupnie ZONK! Serwis na szczęście uporał się z usterką w tydzień.
PS.
Co jakiś czas teraz mi AF trochę popiskuję, więc pewnie po sezonie znów pójdzie na serwis.
Podsumowując, jeśli się trafi na egzemplarz bez takiej francowatej wady to szkło świetne! AF bardzo celny nawet na 1,4... Nie żałuję zakupu i z czystym sumieniem polecam:)
-
"200 mm f/2.8L II USM" - jakiś rok temu poprosiłem administrację, po założeniu wątku o tym szkle, o dodanie do spisu najlepszych zdjęć z... obiektywów... Do tej chwili bez odzewu... To o tę sigmę już nie poproszę, wątku nie założę, i czasem tu coś wstawię :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotosz
Moja Sigma 20mm wylądowała już raz w serwisie. Padło chyba serwo od AF. Przy ostrzeniu po dłuższym nieużywaniu jeden wielki pisk, potem zwiecha na 2 min i dopiero zaczynał pracować. Tak jakby mu było za ciężko z tymi soczewkami albo coś się zacierało... Przykre jest tylko to, że w sklepie podczas sprawdzania wszystko pięknie pracowało. Niestety na drugi dzień po kupnie ZONK! Serwis na szczęście uporał się z usterką w tydzień.
PS.
Co jakiś czas teraz mi AF trochę popiskuję, więc pewnie po sezonie znów pójdzie na serwis.
Podsumowując, jeśli się trafi na egzemplarz bez takiej francowatej wady to szkło świetne! AF bardzo celny nawet na 1,4... Nie żałuję zakupu i z czystym sumieniem polecam:)
Miałem jedną taką sztukę, oczywiście poszła na zwrot. Nie wiem, jak inne, ale moja po intensywnym sezonie nawet nie pisła :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Miałem jedną taką sztukę, oczywiście poszła na zwrot. Nie wiem, jak inne, ale moja po intensywnym sezonie nawet nie pisła :P
Co z nią było, że musiałeś zwracać? Kurde bo planuję jej zakup :D
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
faraon20
Pany, ma ktoś porównanie S24 a S20? Zastanawiam się właśnie nad jakimś UWA do 6D. Już prawie zdecydowałem się na Tokine 16-28 2.8 ale trochę boję się że 2.8 będzie za ciemne do ślubniaków.
Od razu mówię że wagi się nie boje bo mam praktycznie na stałe podpięte S35 pod 6D i jest mi mega wygodnie. Brakuje po prostu czegoś szerokiego do kościoła i na zabawę :)
Co lepsze? S24 czy S20?
z tego co mi wiadomo, to S24 jest najslabszym szklem z calej serii. wiec chyba nie ma sie nad czym zastanawiac.
-
Słabszym, nie znaczy , że kiepskim. IMO jest pomiędzy 24L i 24LII.
-
Moim zdaniem dużo lepsze jest 20mm. Bo mam ;)
24 można szukać i w systemowych i w zamiennikach. 20/1.4 jest unikalne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
no tak, ogolnie sigma linia art podniosla wysoko poprzeczke. dlatego tez nawet 24 mimo, ze imho najslabsza w calej serii, osiagi ma i tak ponadprzecietne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Masz na myśli bardziej optykę czy może af? Myślę nad jakaś zmiana w szklarni tnz o 24art,20art,24L2,24-35,16-28. Szkło ma zastąpić 20 2.8
-
Optykę, AF to w każdym z nich był taki sobie :)
-
Miałem jutro jechać testować 20art, ale kupiłem w końcu 24L II. Zobaczymy co to warte :D
-
Ja byłem pod wrażeniem po tym jak na jedno ze zleceń wypożyczyłem sobie 24L II, dla mnie było to super szkło. Nie wiem jak jest z sigmą, bo nie miałem, ale cały czas rozważam kupno 20Art, bo to jeszcze szerzej niż 24 i nadal 1.4, gorzej się martwię o af w ciemnych scenach, FF BF i trwałość.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
Miałem jutro jechać testować 20art, ale kupiłem w końcu 24L II. Zobaczymy co to warte :D
Szkoło od momentu premiery brało udział w większości ważnych wydarzeń, czy konfliktów na świecie. IMHO najlepsze reportażowe szkiełko ever made.
-
Przymierzam się do uzupełnienia tym szkłem zakresu 35mm i 85mm. DO tych co używają: Jakie macie wrażenia? Jakieś sample z reportażu? Szkło miałoby współpracować z 5d mark III.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
heybe
Przymierzam się do uzupełnienia tym szkłem zakresu 35mm i 85mm. DO tych co używają: Jakie macie wrażenia? Jakieś sample z reportażu? Szkło miałoby współpracować z 5d mark III.
Pozdrawiam
dokladnie takie same zakupy poczynilem. seria sigma art najpierw 35, pozniej 85 i od wczoraj wlasnie 20mm wszystkie sprawuja sie super. najwieksze och i ach bylo przy 85. 20 na ff to juz na prawde cos, nie dosc, ze szeroko, to super plastyka, no i jeszcze 1.4. to uzaleznia, tym bardziej, ze po wyregulowaniu usb dockiem ostrzy w punkt i to juz od pelnej dziury. ja wprawdzie reportazu nie uprawiam, ale popoludniu moge wrzucic kilka fotek, ktore imho potwierdza, ze ta sigma na prawde daje rade.
jedynym problemem obecnie jest chyba jej dostepnosc, a raczej drobny brak.
-
W paru sklepach jest dostępna... Nie wiem właśnie czy sprężać się i na siłę kupować do końca roku czy poczekać trochę dłużej. Podobno od 1 stycznia ceny mają pójść w górę o 70Euro. Pewnie, możesz wrzucić jakieś sample ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
heybe
W paru sklepach jest dostępna... Nie wiem właśnie czy sprężać się i na siłę kupować do końca roku czy poczekać trochę dłużej. Podobno od 1 stycznia ceny mają pójść w górę o 70Euro. Pewnie, możesz wrzucić jakieś sample ;)
Jak masz gdzieś dostępne (z dystrybucji PL naturalnie) to kupuj, u nas prędko mogą się nie pojawić, a jak już będą to pewnie po podwyżce..
-
Mają w notopstryku widziałem, zresztą ty Kuba na necie też masz wystawione jeszcze te sztuki. CO możesz o nich więcej powiedzieć? Jak repo na sali? AI servo używalne?
-
Mają czy mają wystawione ???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
heybe
patrz tylko na polska dystrybucje - ja na blizniaczym forum (nikon) opisalem moje przeboje z zakupem, poza tym, jak juz koledzy slusznie zauwazyli bedzie drozej. wiec jesli chcesz to kupic, to na twoim miejscu bym nie czekal.
-
A jak rozpoznać polską dystrybucję? Na stronie sklepu widać że jest dostępny i wysyłka w 24h więc mają na stanie. Oznaczenie jest takie OSC2014A.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
heybe
A jak rozpoznać polską dystrybucję? Na stronie sklepu widać że jest dostępny i wysyłka w 24h więc mają na stanie. Oznaczenie jest takie OSC2014A.
Musi być polska karta gwarancyjna i naklejka 2+1 na pudełku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Musi być polska karta gwarancyjna i naklejka 2+1 na pudełku.
pudelka musza miec chyba jeszcze naklejke z K Consult z 3miasta.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
heybe
jakbys kupowal pytaj o gratisy, obecnie dodaja torbe na aparat
-
Cytat:
Zamieszczone przez
leon28
z tego co mi wiadomo, to S24 jest najslabszym szklem z calej serii. wiec chyba nie ma sie nad czym zastanawiac.
mam 24 i jestem mega zadowolony, praktycznie nie odpinam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
macgaw
mam 24 i jestem mega zadowolony, praktycznie nie odpinam
nie napisalem, ze szklo jest slabe, napisalem wczesniej, ze sigma tak wysoko postawila poprzeczke, ze kazde z nich jest super. natomiast z tych wszystkich super szkiel to 24 jest najslabsza.
-
Kupiłem i co mogę powiedzieć? Przy słabym oświetleniu w klubie + wspomaganie z lampy około 90% zdjęć nie trafionych. Losowy FF i BF. Przy dobrym oświetleniu trafia tak w 60%. Albo dostałem fatalną sztukę albo ten obiektyw tak ma. Rozumiem, że taka ogniskowa ma ciężko z AF ale kurde, jak robi się statyczne kontrastowe sceny to ostrość powinna być tam gdzie ją ustawiam a nie finalnie metr przed lub za obiektem. Fajnie bo szybko ostrzy, ale co z tego jeśli niecelnie... Świetna ogniskowa i tego mi trochę żal, ale pewnie będę musiał zwrócić do sklepu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
heybe
Kupiłem i co mogę powiedzieć? Przy słabym oświetleniu w klubie + wspomaganie z lampy około 90% zdjęć nie trafionych. Losowy FF i BF. Przy dobrym oświetleniu trafia tak w 60%. Albo dostałem fatalną sztukę albo ten obiektyw tak ma. Rozumiem, że taka ogniskowa ma ciężko z AF ale kurde, jak robi się statyczne kontrastowe sceny to ostrość powinna być tam gdzie ją ustawiam a nie finalnie metr przed lub za obiektem. Fajnie bo szybko ostrzy, ale co z tego jeśli niecelnie... Świetna ogniskowa i tego mi trochę żal, ale pewnie będę musiał zwrócić do sklepu
Widać musisz dokonać kalibracji USB dockien na różne odległości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
heybe
cos musi byc nie tak. u mnie ta sigma ostrzy b. szybko i pewnie. zanim zaczniesz cokolwiek zwracac, to tak jak poprzednicy poradzili, zainteresuj sie sigma usb dock i wyreguluj to szklo.
-
U mnie na 6D, w dobrych warunkach ostrzy prawidłowo a gdy jest mniej światła, to nieraz wariuje, ale nie jest tak źle. O USB Dock-u nawet nie myślałem.Z resztą ten cały USB dock, to Sigma może sobie wsadzić...
Jeden wielki przekręt.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Z resztą ten cały USB dock, to Sigma może sobie wsadzić...
Jeden wielki przekręt.
Ponieważ...?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Ponieważ...?
Jeśli obiektyw ostrzy raz za a raz przed obiektem i jeśli to odbywa się losowo, to jakie urządzenie to wyreguluje?? Jasię pytam...no jakie?? :D
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Jeśli obiektyw ostrzy raz za a raz przed obiektem i jeśli to odbywa się losowo, to jakie urządzenie to wyreguluje?? Jasię pytam...no jakie?? :D
Jeśli... Ale w przypadku powtarzalnego BF/FF pomoże. Mnie pomogło zlikwidować mydło w przypadku ostrzenia na nieskońcxoność. Na krótkich dystansach nie mam problemów. Albo ich nie zauważyłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
usb docks?
becekpl że co? że niby jak jeden nie da rady to trzeba kupić drugi? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
becekpl że co? że niby jak jeden nie da rady to trzeba kupić drugi? :)
bez przesady :) u mnie był problem i dock usb pomógł :)
-
O tak, USB Dock prawidłowo użyty pomorze nawet jak mamy raz FF a raz BF, pod warunkiem, że zależy on od odległości...
-
USB Dockiem skalibruje się obiektyw, ale nie poprawi się jego skuteczności.
Jakiś czas temu zakupiłem internetowo Sigmę 18-35 1.8. Obiektyw okazał się porażką. Dokupiłem Dock'a w nadzei że dokonam cudu. Cudu nie było.
Sprzedałem Sigmę i powiedziałem sobie...Nigdy więcej Sigmy!
Pojawił się 20 1.4A. Serce mocniej mi zabiło...walczyłem z samym sobą, pamiętałem dobrze przejścia z 18-35.
Zdecydowałem się. Znów zamówiłem internetowo i co? Obiektyw okazał się strzałem w 10!
Okazało się że nie potrzebuję nawet USB Docka, i dobrze ponieważ gdyby coś, to i tak nie poradziłbym sobie z kalibracją.
Tak jak pisałem wcześniej. Moja Sigma 20 1.4 bardzo dobrze dogaduje się z dwoma 6D.
-
Ok znalazłem przyczynę mojego losowego AF. Problem pojawia się tylko wtedy, kiedy AF jest wspomagany z lampy. Potrafi nie trafić w 80%. Jeśli wyłącze wspomaganie z lampy skuteczność trafień jest na poziomie 100%. Nie wiem czy coś da się z tym zrobić czy to taka przypadłość. Może systemowa lampa by pomogła, bo obecnie używam YN 568 ex II.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
heybe
Ok znalazłem przyczynę mojego losowego AF. Problem pojawia się tylko wtedy, kiedy AF jest wspomagany z lampy. Potrafi nie trafić w 80%. Jeśli wyłącze wspomaganie z lampy skuteczność trafień jest na poziomie 100%. Nie wiem czy coś da się z tym zrobić czy to taka przypadłość. Może systemowa lampa by pomogła, bo obecnie używam YN 568 ex II.
W większości przypadków wina leży po stronie użytkownika, ale mało kto szuka problemu zaczynając od siebie. Wniosek jeden: czy warto stosować zamienniki "bo są tańsze"?
-
Mi s18-35mm ostrzy bardzo dobrze przy wspomaganiu AF z Metza. Ale ktoś w wątku o wspomnianym obiektywie opisywał swoje problemy ze wspomaganiem AFu w przypadku lamp YN.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
W większości przypadków wina leży po stronie użytkownika, ale mało kto szuka problemu zaczynając od siebie. Wniosek jeden: czy warto stosować zamienniki "bo są tańsze"?
Mówiąc o zamiennikach rozumiem, że masz na myśli Sigmę :):)
-
Niedługo i tak muszę zakupić drugą lampę bo aż strach z jedną latać. Nie mnie jednak przy YN z obiektywami Canona nie ma problemu. Właśnie obrobiłem zdjęcia z wczorajszej nocy w klubie, i trzaskałem bez wspomagania z lampy, 3/4 zdjęć trafionych. Minus jedynie taki, że czasem jest taka ciemnica iż AF odmawia współpracy. Niestety nie grozi to na innego typu imprezach. Ciekawe czy to przez to, że na sankach jest lampa YN a nie Canona...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
heybe
Mówiąc o zamiennikach rozumiem, że masz na myśli Sigmę
Eee tam, to chyba jasne, że chodzi o YongNuo a nie o Sigmę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Jak znajdziesz mi w szklarni Canona obiektyw o ogniskowej 20mm ze światłem poniżej 2.8 to graty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
To był taki żarcik :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
heybe
Lubię takie posty jak Twój bo to jest niezłe wyzwanie żeby spróbować pomóc. Wrzuciłem w Google słowa-klucze "YN 568 ex II af support sigma problems" i namierzyłem taką recenzję z roku 2013:
https://www.svenbluege.de/blog/revie...68ex-speedlite
Jest to recenzja wersji bez II ale problemy jak widać pod Twoim przykładzie najprawdopodobniej pozostały te same.
Światełko AF-Assist jest jaśniejsze niż u Canona. Na bliskich odległościach jest nieco zdecentrowane i objawia się powyżej centralnego punktu ostrzenia. Na dłuższych dystansach pokrywa centralny punkt ostrzenia.
Głowica lampy ma zoom w zakresie 24-105mm. Dla blisko znajdujących się obiektów powinieneś przechylić głowicę lampy na -7 stopni w pionie aby naświetlić klatkę w całości ("to expose the frame completely").
W środku można znaleźć też krótką dyskusję w komentarzach.
pixelwiz
Cytat:
You mention the AF Assist light being slightly off center when it's dark. I just ran into this problem, was getting a ton of blurry photos at a dance party. It's not supposed to be that way right?
Sven Bluege
Cytat:
Yes, it's a bit off center. But I doubt that this is the reason for blurry dance party photos.
pixelwizzard
Cytat:
Well, I did some testing, and having the pattern off-center definitely makes the camera focus in the wrong spot. I wish the shoe wouldn't wiggle so much, but now that I know about, I'll have to try to line up the patter best I can to the center before each shoot.
Sven Bluege
Cytat:
I'm wondering how it can focus at the wrong spot just because the AF pattern appear not in the center. Actually it should try to focus at this spot anyway but take more time.
Także chyba dobrze kombinujesz z tym "może systemowa lampa by pomogła".
-
Ja tez dużo szukałem odnośnie tej przypadłości ale bardzo dużo jest wątków ze stajni Nikona - gdzie takie cyrki pojawiają się z lampami systemowymi i ze systemowymi szkłami, tam z kolei zachwalają że w Canonie takie coś nie wystepuje. Sprawdziłem na szybko zdjęcia z wczorajszej studniówki, gdzie 20mm wykonało prawie 1/2 reportażu (oczywiście całość bez AF assist) i muszę powiedzieć, że z celnością i szybkością jest naprawdę nieźle, więc muszę spróbować z oryginalną lampą, pewnie niedługo takową zakupie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
heybe
Jak znajdziesz mi w szklarni Canona obiektyw o ogniskowej 20mm ze światłem poniżej 2.8 to graty.
A dlaczego mam szukać takiego szkła w stajni canona? To inne ogniskowe już nie są użyteczne aby robić zdjęcia?
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Mamy zestaw body, obiektyw, lampa, każdy z innego miotu. Chętnie poznam specjalistę który jednozacznie wskaże, który z elementów jest winny sytuacji opisanej w klubie. Oczywiście zawsze winna sigma, bo tak , bo jest taka ogólnie opinia, szkoda czasu na sprawdzenie czy nie jest brudny układ af, czy wspomaganie af w YN czasem więcej zrobi szkody niż pomaga, a może użytkownik nie ogarnia tematu?
Powtórzę, więc jaki sens jest budować taki zestaw, fajnie że tanio, ale kompatybilność od lat jest tematem tabu w wielu dziedzinach, nie tylko foto.